Thursday, November 10, 2011

€3 δισ. σε κυπριακά ομόλογα έχουν οι τράπεζες


€3 δισ. σε κυπριακά ομόλογα έχουν οι τράπεζες

Τα €3 δισ. φθάνει η έκθεση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ομόλογα του κυπριακού δημοσίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στους τραπεζίτες που φοβούνται πλέον για τις επιπτώσεις από την απομείωση της αξίας των ομολόγων στα βιβλία τους.

Στοιχεία που έδωσε στη βουλή το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύουν τη μεγάλη εξάρτηση του κυπριακού κράτους στις τράπεζες για δανεισμό, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μείωση της αξίας τους.

Σημαντική έκθεση έχουν επίσης συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά ταμεία, αλλά και αρκετές επιχειρήσεις, και δεν είναι γνωστό πως τα χειρίζονται στα βιβλία τους.

Το σύνολο του χρέους του κυπριακού δημοσίου πλησιάζει τα €12 δισ. και με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα τραπεζικά ιδρύματα κατέχουν €3 δισ., τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία €0,5 δισ. ενώ άλλο €1,5 δισ. κατέχει η Κεντρική Τράπεζα με δανειακή σύμβαση που συνάφθηκε πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το ύψος της έκθεσης στο κυπριακό δημόσιο άρχισε να απασχολεί έντονα τους τραπεζίτες, που κλήθηκαν στην τελευταία άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να υπολογίσουν την αξία των ομολόγων με βάση τις τρέχουσες τους τιμές αντί στις τιμές αγοράς τους.

Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η αξία των ομολόγων έχει περιοριστεί σημαντικά στις αγορές.

Το ύψος της μέσης απομείωσης που προέκυψε στα ομόλογα που έχουν οι δύο μεγάλες τράπεζες στα βιβλία τους υπολογίζεται ότι φθάνει το 20%, αν και ο ακριβής αριθμός δεν έχει δημοσιευθεί.

Η συνολική απομείωση από τα κυπριακά ομόλογα αποτελεί μέρος των κεφαλαιακών αναγκών ύψους €3,6 δισ. που προέκυψαν για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών προκύπτει, βέβαια, από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ύψους €5 δισ. που είχαν το 2010 οι δύο τράπεζες.

Με βάση τα τελευταία stress tests το 2010 η Τράπεζα Κύπρου είχε €1,2 δισ. σε κυπριακά ομόλογα και η Marfin είχε €285 εκ.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του κράτους είχε μέχρι το τέλος του 2010 τουλάχιστον €1,4 δισ. σε κυπριακά ομόλογα.

Η Ελληνική ανέφερε χθες ότι διαθέτει σήμερα €425 εκ. περίπου σε κυπριακά ομόλογα εκ των οποίων τα €100 εκ. λήγουν στις αρχές του 2012 και ενδέχεται να μην ανανεωθούν.

Ο χειρισμός των ομολόγων από την ΕΑΤ προβληματίζει και το υπουργείο Οικονομικών που αναμένει ότι το 2012 οι τράπεζες θα αναχρηματοδοτήσουν μέρος του κυπριακού χρέους.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |