Tuesday, July 14, 2009

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 7,5 δισ. δολαρίων

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 7,5 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 3 δισ. δολαρίων απέκτησε η Federal Reserve της Νέας Υόρκης από το αμερικανικό δημόσιο με τη μορφή ομολόγων ωρίμανσης μεταξύ 2011 και 2012, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει την συνολική αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. δολαρίων. Σκοπός του προγράμματος είναι να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι προσφορές έφτασαν τα 14.73 δισ. δολάρια.

reporter.gr

Chrysler: Επιστρέφει τα κεφάλαια TARP ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

Chrysler: Επιστρέφει τα κεφάλαια TARP ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

Τα κυβερνητικά κεφάλαια που έχει λάβει θα επιστρέψει η Chrysler Financial, τα οποία ανέρχονται στο 1,5 δισ. δολάρια, και εντάσσονται στο πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program (TARP). Η εταιρεία ανέφερε ότι τα κεφάλαια αυτά τα χρησιμοποίησε για τη χρηματοδότηση πάνω από 85.000 καταναλωτικών δανείων και των δανείων για την αγορά αυτοκινήτων Chrysler, Jeep και Dodge.

reporter.gr

Στα 59,5 δολάρια το αργό- Μικρή πτώση 0,3%

Στα 59,5 δολάρια το αργό- Μικρή πτώση 0,3%

Με μικρές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωνε ενδοσυνεδριακά, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση των αποθεμάτων του πετρελαίου, αφού η παγκόσμια κατανάλωση έχει υποχωρήσει.Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 0,3% κλείνοντας στα 59,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη πάνω από το 3%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 1 cent στα 60,14 δολάρια η ουγγιά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αύριο το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αύξηση των διυλισμένων αποθεμάτων της τάξεως των 2 εκατ. βαρελιών, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κατανάλωση λιανικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προχώρησε ο ΟΠΕΚ τον Ιούνιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης που εξέδωσε ο Οργανισμός σήμερα. Με αυτήν την κίνηση το καρτελ προσπαθεί να βοηθήσει μερικές χώρες μέλη του να αυξήσουν τα επίπεδα των εσόδων τους, ενόσω η τιμή του αργού παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπό αυτές τις τιμές, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τα μέλη του πούλησαν περίπου 20% περισσότερη παραγωγή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα επίπεδα των εξαγωγών αυτών διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή των 12 χωρών μελών του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 28,441 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 28,402 εκατ. βαρέλια τον Μάιο.

reporter.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
474.90 ( 3.88%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1389.19 ( 4.02%)

Όγκος: € 3,512,596

====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2160.29 ( 2.69%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1098.74 ( 3.57%)

ΗΠΑ: Πτώση 1,6% στα αποθέματα λιανικής Μαΐου

ΗΠΑ: Πτώση 1,6% στα αποθέματα λιανικής Μαΐου

Πτώση 1,6% σημείωσαν τα αποθέματα λιανικής στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Μάιο, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης που σημείωσαν τα λιανικά αποθέματα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας (-4,2%). Αν εξαιρεθεί των μετρήσεων ο κλάδος αυτός, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν μόλις 0,6% τον Μάιο.

reporter.gr

Συνέχιση της πτώσης της ζήτησης προβλέπει για το 2009 ο OPEC

Συνέχιση της πτώσης της ζήτησης προβλέπει για το 2009 ο OPEC


ΝΤΟΥΜΠΑΙ (Zawya Dow Jones) – Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί το 2009 καθώς η ανεργία αυξάνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει περιορισμένη. Ωστόσο αναμένει ενίσχυση της ζήτησης το 2010 έως τα 84,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στην έκθεση του Ιουλίου ο OPEC αναφέρει πως “έπειτα από δύο συνεχόμενα χρόνια αρνητικής ανάπτυξης της αγοράς του πετρελαίου, η παγκόσμια ζήτηση το επόμενο έτος προβλέπεται πως θα παρουσιάσει μέτρια ανάκαμψη κατά 500.000 βαρέλια ημερησίω”ς.

Σημειώνεται πως στην έκθεση του περασμένου μήνα, ο οργανισμός έκανε λόγο για μικρή ανάκαμψη της αγοράς από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με τον OPEC, η σημερινή αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου θα συνεχίσει να ρίχνει τη σκιά της το 2010.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έρχεται σε μία στιγμή που η τιμή του αργού έχουν υποχωρήσει κάτω και από τα 60 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, ενώ η International Energy Agency την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως προβλέπει πτώση στη ζήτηση 2,9% ή 2,5 εκατ. βαρέλια το 2009 σε σχέση με το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με την IEA, η κατανάλωση αργού θα ανακάμψει κατά 1,7% το επόμενο έτος στα 85,2 εκατ. βαρέλια αλλά θα συνεχίσει να υποχωρεί φέτος καθώς η ζήτηση για αργό από τις χώρες του OPEC θα περιοριστεί στα 83,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η τιμή του αργού έφτασε τα 59,66 δολ. το βαρέλι στις 13 Ιουλίου έπειτα από την άνοδο σχεδόν 20% στα 68,36 δολ. το βαρέλι τον Ιούνιο.

capital.gr

Goldman Sachs: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

Goldman Sachs: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη


Ξεπέρασαν τις μέσες εκτιμήσεις τα κέρδη ανά μετοχή β΄ τριμήνου της Goldman Sachs, τα οποία εμφανίζονται αυξημένα στα 4,93 δολ., από 4,58 δολ. πέρυσι, με τους αναλυτές να τα τοποθετούν στα 3,65 δολ. Στο σύνολό τους, τα καθαρά κέρδη της επενδυτικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 3,44 δισ. δολάρια, ενισχυμένα σε ποσοστό 65%, χάρη στα σημαντικά έσοδα από συναλλαγές που υπεδιπλασιάστηκαν στα 6,8 δισ. δολάρια.

Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας σημείωσαν αύξηση 46% στο εξεταζόμενο διάστημα, διαμορφούμενα στα 13,76 δισ. δολάρια, από 9,42 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Η μετοχή της Goldman Sachs συνέχισε να κινείται σταθεροποιητικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο 77,08%, στα 149,44 δολ.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,6% στις λιανικές πωλήσεις Ιουνίου

ΗΠΑ: Αύξηση 0,6% στις λιανικές πωλήσεις Ιουνίου


Αύξηση άνω των εκτιμήσεων παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνατές πωλήσεις στον τομέα των αυτοκινήτων αλλά και σε εκείνον της βενζίνης αντιστάθμισαν την αδυναμία πολλών άλλων.


Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,5%. Εξαιρουμένων των πωλήσεων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,3%, ενώ εξαιρουμένων των πωλήσεων της βενζίνης αυξήθηκαν 0,3%. τέλος, εξαιρουμένων και των δυο, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2%, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη μείωση σε μηνιαίο επίπεδο.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1,8% του δείκτη τιμών παραγωγού Ιουνίου

ΗΠΑ: Αύξηση 1,8% του δείκτη τιμών παραγωγού Ιουνίου (εκτ. 1%)

capital.gr

Kirin: Σε συνομιλίες για συγχώνευση με τη Suntory

Kirin: Σε συνομιλίες για συγχώνευση με τη Suntory

Σε συνομιλίες για πιθανή συγχώνευση με τη Suntory Holdings Ltd. βρίσκεται η Kirin Holdings Co., σε μια κίνηση που αναμένεται να εκτοπίσει την Coca-Cola από τη θέση της μεγαλύτερης ποτοποιίας παγκοσμίως. Οι συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών βρίσκονται ακόμη σε ''προκαταρτικό στάδιο'' όπως δήλωσε η Kirin, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ποτών στην Ιαπωνία.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση με τη Suntory θα βοηθήσει την Kirin να αναπτυχθεί περαιτέρω στο εξωτερικό αλλά και να εδραιώσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ασίας, καθώς η Anheuser-Busch InBev NV, η μεγαλύτερη ζυθοποιία παγκοσμίως, αποσύρεται από την περιοχή.

''Αυτή θα είναι μια τεράστια, παγκόσμια ποτοποιία, που θα ανταγωνιστεί τις άλλες του κλάδου όπως την AB InBev και την Coca-Cola,'' δήλωσε ο Andy Smith, της ICAP.

reporter.gr

Πήραν το μήνυμα οι developers

Πήραν το μήνυμα οι developers


Πήραν τα μηνύματα των χαλεπών καιρών οι developers και άρχισαν να ψαλιδίζουν τους αναπτυξιακούς τους προϋπολογισμούς για την επόμενη περίοδο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής. Τα στοιχεία προμηνύουν μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο εγγύς μέλλον, καθώς το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου κατά το πρώτο τετράμηνο μειώθηκε στο 1 εκ. τ.μ. σε σχέση με 1,1 εκ. τ.μ. την περσινή αντίστοιχη περίοδο, καταγράφοντας συρρίκνωση 8,6%.

Παρά τη μείωση, οι προγραμματισμένες επενδύσεις παραμένουν σε σχετικά ψηλά επίπεδα: Με βάση τα ιστορικά δεδομένα που συνέλεξε η StockWatch, η μείωση δείχνει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα ενδέχεται να επιστρέψει σε επίπεδα προ του μπουμ των τελευταίων τριών ετών. Με τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν θα ανεγερθούν, άλλωστε, 5800 οικίες.

Η γενική κάμψη των προγραμματισμένων επενδύσεων δεν φαίνεται να ακουμπά την Αμμόχωστο και τη Λεμεσό, που δείχνουν να ετοιμάζονται για ανάκαμψη της δραστηριότητας. Τη στιγμή που οι υπόλοιπες πόλεις καταγράφουν μείωση.


Η μεγαλύτερη αύξηση στο εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων που φθάνει το 13% παρατηρείται στην Αμμόχωστο, αφού από 93,7 χιλ. τ.μ. που ήταν πέρσι, φέτος ανέβηκε στα 105,9 χιλ. τ.μ., ενώ αύξηση 7,2% έχει και η Λεμεσός που από 239,2 χιλ. τ.μ. που ήταν το περσινό τετράμηνο, φέτος το εμβαδόν έφθασε στα 256,4 χιλ. τ.μ.

Στη Λάρνακα, όπου παρατηρείται μεγάλη μείωση στην εξωγενή ζήτηση ακινήτων, καταγράφεται πτώση 29,9%, με το εμβαδόν να περιορίζεται στις 163 χιλ. τ.μ., έναντι 232,3 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Στην Πάφο σημειώνεται μείωση 16,4%, με το εμβαδόν να διαμορφώνεται στα 184,8 χιλ. τ.μ. έναντι 220,9 χιλ. τ.μ. πέρσι. Στη Λευκωσία η πτώση στο εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων περιορίζεται στο 6,3%, στα 332,7 χιλ. τ.μ. έναντι 355 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Αύξηση αδειών

Παρά τη μείωση των εμβαδών, ο αριθμός των αδειών οικοδομής καταγράφει αύξηση 2,8% φθάνοντας τις 2.867 έναντι 2.788 πέρσι. Η αξία των αδειών μειώθηκε κατά 0,3% στα €890,1 εκ. από €892,3 εκ. το τετράμηνο του 2008. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 5.805 οικιστικές μονάδες έναντι 6.063 πέρσι (-4,3%).

Όσον αφορά τον Απρίλιο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 687 έναντι 663 τον Απρίλιο του 2008. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε στα €197,5 εκ. από €233,7 εκ. τον τέταρτο μήνα του 2008 και το συνολικό εμβαδόν μειώθηκε στις 234,4 χιλ. τ.μ. από 296,2 χιλ. τ.μ. πέρσι. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1252 οικιστικές μονάδες έναντι 1.658 πέρσι.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

stockwatch.com.cy

Βρετανία: Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Βρετανία: Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Κάτω από τον επίσημο στόχο του 2%, τον οποίο έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιούνιο – για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Το Μάιο είχαν καταγράψει αύξηση 2,2%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,3%. Η μείωση του ετήσιου ποσοστού αποδίδεται στην πτώση των τιμών τροφίμων και μη-αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΒοΕ, ενδεχομένως να μην επιστρέψει στον επίσημο στόχο μέχρι το 2011.

naftemporiki

Γερμανία: Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος τον Ιούλιο

Γερμανία: Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος τον Ιούλιο

Πτώση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, μετριάζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μειώθηκε στις 39,5 μονάδες από 44,8 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδό του στις 47,8 μονάδες.

«Ένας σημαντικός κίνδυνος για τη μελλοντική εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας είναι το κατά πόσο η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα “δουλέψει”», τονίζει το ZEW στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε ελαφρώς στις -89,3 μονάδες από -89,7 μονάδες που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές τον ανέμεναν στις -88,0 μονάδες.

naftemporiki

Ελλάδα: Στο 9,4% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο

Στο 9,4%, από 7,7% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος ΕΣΥΕ .

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση, σε ετήσιο επίπεδο, στα χρονικά του δείκτη. Το Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 9,2%.

Σύμφωνα με τη Eurostat το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,3% τον Απρίλιο και στο 9,5% το Μάιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΣΥΕ κ. Mανώλη Κοντοπυράκη, «ο κυριότερος λόγος της αύξησης της ανεργίας είναι ότι πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν την 1η Απριλίου, άνοιξαν αργότερα, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας».


naftemporiki

Ποιοι κυριαρχούν στα σαλούν

Ποιοι κυριαρχούν στα σαλούν


Δέκα μάρκες αυτοκινήτων κυριαρχούν στις προτιμήσεις των κυπρίων όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχειά της ΟΕΒ για τον Ιούνιο του 2009. Τέσσερις μάλιστα από αυτές κατέχουν διψήφια μερίδια αγοράς.


Οι εγγραφές σαλούν οχημάτων τον Ιούνιο ανήλθαν στις 3,386. Στην πρώτη θέση των εγγραφών (καινούριων και μεταχειρισμένων) βρίσκονται τα Mercedes (483 εγγραφές ή 14,3% μερίδιο αγοράς), ενώ ακολουθούν τα Toyota με 460 εγγραφές (13,6% μερίδιο αγοράς) και τα BMW (404 ή 11,9%). Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα αυτοκίνητα πολυτελείας που εγγράφονται είναι μεταχειρισμένα.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα αυτοκίνητα μάρκας Suzuki (365 ή 10,8%) και στην πέμπτη τα Nissan (254 ή 7,5%).

Μερίδιο αγοράς της τάξης του 5,3%, 5,2% και 4,8% αντίστοιχα κατέχουν το φετινό Ιούνιο τα οχήματα μάρκας Honda, Ford και Volkswagen και ακολουθούν με λιγότερες εγγραφές τα Mazda, Audi, Peugeot και Mitsubishi.

Μεταχειρισμένα πολυτελείας λόγω κρίσης

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας που επεξεργάστηκε η StockWatch, τα μεταχειρισμένα σαλούν αυτοκίνητα πλησίασαν το 60,3% των συνολικών εγγραφών αυτοκινήτων τον Ιούνιο. Από τις 3.386 νέες εγγραφές οχημάτων, οι 2.042 ήταν για μεταχειρισμένα και 1.344 για καινούρια.

Το ποσοστό των μεταχειρισμένων σαλούν είναι ιδιαίτερα ψηλό στα αυτοκίνητα πολυτελείας. Από το σύνολο των 483 Mercedes που εγγράφηκαν τον περασμένο μήνα, το 80,5% ή 389 ήταν μεταχειρισμένα και μόλις 94 ήταν τα καινούρια.

Όσον αφορά τα BMW, από τα 404 που εγγράφηκαν τoν Ιούνιο, μόλις 175 ήταν νέα και 329 μεταχειρισμένα.

Αναφορικά με τα οχήματα μάρκας Toyota, οι εγγραφές των μεταχειρισμένων ήταν 337 και των καινούριων 123.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο αριθμό καινούργιων αυτοκινήτων είχε τον Ιούνιο η Nissan, με 171 εγγραφές. Ακολούθησε η Ford με 155 εγγραφές.

stockwatch.com.cy

Κασίνης: Πλην 1, αντί 8 σεντ τα καύσιμα

Κασίνης: Πλην 1, αντί 8 σεντ τα καύσιμα


Μειώσεις της τάξης του 1,3 σεντ στη βενζίνη 95 οκτανίων και 1 σεντ στην βενζίνη 98 οκτανίων και 2,3 με 2,4 σεντ στο πετρέλαιο, παρουσιάζουν οι σημερινές τιμές των καυσίμων, με την αρμόδια υπηρεσία να υποστηρίζει όμως ότι, οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν πολλαπλάσιες.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Παμπίνος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι οι εταιρείες ειδοποίησαν από χθες τους πρατηριούχους για τις προτεινόμενες μειώσεις.

Είπε ακόμη ότι το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 1 σεντ του ευρώ.

Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, ο οποίος με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ είπε ότι εκτιμά πως οι τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων θα έπρεπε να φτάσουν μέχρι και τα 8,5 σεντ του ευρώ.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα της υπηρεσίας του, από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου έχει μειωθεί η βενζίνη 95 οκτανίων κατά 111 σεντ ανά τόνο που αντιστοιχεί σε 8,5 ευρωσεντ ανά λίτρο.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο κ. Κασίνης θεωρεί πως η μείωση της τιμής θα έπρεπε να ήταν γύρω στα 6,5 ευρωσέντ το λίτρο.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ είναι σταθερή τον τελευταίο μήνα, γύρω στο 1,39 καθώς και τα άλλα εμπλεκόμενα έξοδα όπως το freight, δεν δικαιολογείται οι μειώσεις να είναι της τάξης του 1 σεντ», είπε.

Όπως είπε, «αναμένουμε ουσιαστικότερες μειώσεις και για αυτό ο υπουργός θα ενημερωθεί εκ νέου και θα λάβει τις αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν εισαγάγει καύσιμα στην Κύπρο στις 29 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου με χαμηλότερες τιμές.

«Δεν δικαιολογούνταν καθόλου οι τελευταίες αυξήσεις της προηγούμενης εβδομάδας την στιγμή που οι τιμές των καυσίμων διεθνώς βρισκόντουσαν σε καθοδική πορεία», παρατήρησε, προσθέτοντας πως «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αν παρατηρήσουν και συγκρίνουν τις τιμές, παρουσίασαν μειώσεις στις τιμές την τελευταία εβδομάδα».

Σε παρατήρηση ότι οι δικές του εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες από τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν, ο κ. Κασίνης είπε πως οι μειώσεις κυμαίνονται αναλόγως της ημερομηνίας εισαγωγής καυσίμων στην Κύπρο.

«Από τις 16 του Ιούνη μέχρι τις 10 Ιουλίου, οι τιμές των καυσίμων διεθνώς αντιστοιχούν σε 8,5 ευρωσέντ ανά λίτρο. Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν ουσιαστικότερες της τάξης των 4,5 ευρωσέντ ή 6,5 ευρωσέντ, αναλόγως της ημερομηνίας εισαγωγής καυσίμων», είπε και πρόσθεσε πως αν οι εταιρείες πετρελαιοειδών έφερναν τα καύσιμα στις 10 Ιουλίου «η μείωση θα έπρεπε να ήταν 8,5 σεντ».

Ανέφερε, τέλος, ότι η Υπηρεσία υπέβαλε στον υπουργό σημείωμα με τις δικές της εκτιμήσεις για τις τιμές και πρόσθεσε ότι θα τις ξαναϋποβάλει εκ νέου σήμερα.

stockwatch.com.cy

Μ. Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων η αύξηση των λιανικών πωλήσεων Ιουνίου

Μ. Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων η αύξηση των λιανικών πωλήσεων Ιουνίου


Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Μ. Βρετανία τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,2% από 0,8% το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της British Retail Consortium.

Οι συγκρίσιμες πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,4%, με τον ζεστό καιρό να επιδρά ευνοϊκά στο μέγεθος των πωλήσεων και ενώ είχαν υποχωρήσει 0,8% το Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,6% των συγκρίσιμων πωλήσεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

capital.gr

ΕΚΤ: Στα €162 εκατ. η αγορά καλυμμένων ομολογιών

ΕΚΤ: Στα €162 εκατ. η αγορά καλυμμένων ομολογιών


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Πιστή στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δαπανώντας συνολικό ποσό 162 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Τη Δευτέρα το ύψος των ομολογιών ανερχόταν στα 66 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, δήλωσε πεπεισμένος ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα, με πιο πρόσφατο την αγορά καλυμμένων ομολογιών έως 60 δισ. δολαρίων, “θα συνεισφέρουν στη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών”. Επίσης, ο Trichet ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα υλοποιείται σταδιακά, ενώ θα διαρκέσει σίγουρα έως το επόμενο έτος.

capital.gr

Αγώνας δρόμου της τράπεζας CIT για ρευστότητα

Αγώνας δρόμου της τράπεζας CIT για ρευστότητα


Η CIT Group, που διαθέτει χρηματοδότηση σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις στην αμερικανική αγορά, επιβεβαίωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο της αναζήτησης μεθόδων τόνωσης των κεφαλαίων της, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο σχέδιο ρευστότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Η εμπορική τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσει πρόσβαση στο πρόγραμμα της υπηρεσίας FDIC.

Η μετοχή του οίκου «βούλιαξε» σχεδόν 25% μετά την ανακοίνωση.

Οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση της CIT στο πρόγραμμα FDIC έχουν επιδεινώσει την κρίση ρευστότητας και, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η εταιρία προσέλαβε νομικούς συμβούλους που θα μελετήσουν την πιθανότητα αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι τυχόν χρεοκοπία της CIT δεν συνιστά κίνδυνο για κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Πάντως πολλές μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στον χώρο του λιανεμπορίου, προβλέπεται να «υποφέρουν» εάν χρεοκοπήσει ο όμιλος.

euro2day.gr

U.K. Housing Market Improves as London Survey Shows Increase

U.K. Housing Market Improves as London Survey Shows Increase


July 14 (Bloomberg) -- The U.K. housing market improved last month as more London real-estate agents and surveyors said home values increased rather than fell for the first time in 20 months, the Royal Institution of Chartered Surveyors said.

Across Britain, the number of respondents saying prices dropped exceeded those reporting gains by 18.1 percentage points, the highest reading since September 2007, RICS said in its monthly survey released today in London. The balance for the capital became positive for the first time since October 2007.

The two-year long collapse in prices may be starting to end as the U.K. starts to emerge from its deepest recession in a generation. The Bank of England last week declined to extend its emergency bond-buying program, waiting until next month to reexamine its forecasts for economic growth and inflation.

“There’s a lot more optimism,” Simon Rubinsohn, chief economist at RICS, said in a Bloomberg Television interview. “There has been a wholesale shift in sentiment.”

A majority of surveyors now expect property prices to increase for the first time since May 2007, RICS said today. The indexes for new sales and buyer interest rose to the highest since 1999, according to the report.

While U.K. gross domestic product fell 2.4 percent in the first quarter, the most since 1958, the economy may now be stagnating, the National Institute of Economic and Social Research said last week. Warmer weather helped push up same- store retail sales in June by 1.4 percent from a year earlier, the British Retail Consortium said in a separate report today.

Long Haul

The economy has probably hit bottom and will pick up over time, Bank of England Deputy Governor Charles Bean said in an interview on BBC Radio Leeds yesterday. The recovery may be “a long haul,” he said.

Lloyds Banking Group Plc’s Halifax division last week said that house prices fell 0.5 percent in June and 12.5 percent from a year earlier. Stephen Nickell, chair of the National Housing Planning and Advice Unit, said that the market won’t recover until banks become more willing to provide loans.

House prices are likely to fall further into next year before stagnating in 2011, PricewaterhouseCoopers LLP predicted in a report today.

“The recovery looks like it’s still going to be very patchy,” RICS’s Rubinsohn said. “Finance is still in short supply and unemployment is likely to keep rising.”

Parliament’s Communities and Local Government Committee said today that the government must do more to assist mortgage financing and encourage more homebuilding. The cost of two-year fixed mortgages rose to the highest this year in June, Bank of England data showed last week.

Homes Shortage

The outlook for house prices may be brighter because of a shortage of homes on the market. The average number of properties on agents’ books fell to 56.9 from 58.5 last month, a drop of 32 percent from a year earlier, RICS said.

The RICS index for prices was positive this month for London, the southwest and the southeast of England. The lowest index reading was for the West Midlands, where it was minus 48.

The Bank of England on July 9 kept the benchmark interest rate at 0.5 percent and refrained from expanding its 125 billion pound ($201 billion) asset-purchase plan. Policy makers will make their next interest-rate decision on Aug. 6.

bloomberg

Προθεσμιακές: Τα επιτόκια 11 τραπεζών

Προθεσμιακές: Τα επιτόκια 11 τραπεζών



Ποια σημεία πρέπει να προσέχουν οι αποταμιευτές – Πώς μπορούν να συνδυαστούν υψηλότερα επιτόκια και δυνατότητα ανάληψης μέρους ή όλου του ποσού της κατάθεσης πριν την λήξη.

Μπορεί οι τράπεζες να εξακολουθούν να θεωρούν τις καταθέσεις ως ένα πολύ σημαντικό πεδίο δράσης, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι πολύ λίγο μοιάζει με το περυσινό, όταν οι διευθυντές των καταστημάτων προσέφεραν «γη και ύδωρ» για λίγο «ζεστό χρήμα», ιδίως αν αυτό προερχόταν από τον ανταγωνισμό…

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το στοιχείο τα φετινά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας υπολείπονται των αντίστοιχων περυσινών κατά περίπου 40%-50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποδόσεις των συγκεκριμένων τοποθετήσεων δεν είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των καταθέσεων ταμιευτηρίου!

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την αγορά είναι η έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι τράπεζες αλλάζουν αρκετά συχνά τα επιτόκια, ακολουθώντας πλαγιοπτωτική πορεία: «Το επιτόκιο αυτό ισχύει μόνο για σήμερα, αν φέρετε τα χρήματα στο τέλος της εβδομάδας, πολύ πιθανόν οι όροι να είναι διαφοροποιημένοι», λένε οι υπάλληλοι των τραπεζών σε όσους πελάτες ζητούν πληροφορίες.

Συνδυασμός απόδοσης και ρευστότητας


Η τραπεζική αγορά προσφέρει σήμερα αρκετά προϊόντα που συνδυάζουν το σχετικά υψηλό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων με μια ικανοποιητική ρευστότητα.

Σ’ αυτές τις κατηγορίες προϊόντων συγκαταλέγονται κυρίως:

• Προθεσμιακές καταθέσεις που προκαταβάλλουν όλο το ποσό του τόκου, ή που καταβάλλουν τον τόκο κάθε μήνα και όχι στη λήξη της κατάθεσης.

• Καταθέσεις μηνιαίες, ή τριμηνιαίες που ανανεώνονται αυτόματα με κλιμακούμενο προς τα πάνω επιτόκιο. Στις περιπτώσεις αυτές, ανάλογα με το λογαριασμό, δίδεται η δυνατότητα ανάληψης μέρους ή και ολόκληρου ποσού της κατάθεσης, χωρίς ποινή.

Το «οπλοστάσιο» των τραπεζών

Με βάση μια γρήγορη έρευνα αγοράς που κάναμε χθες (13/7/2009) για προθεσμιακές καταθέσεις 12 μηνών και για ποσό κατάθεσης ύψους 100.000 ευρώ, εντοπίσαμε ενδεικτικά τις παρακάτω αποδόσεις σε έντεκα τράπεζες.

Θα πρέπει φυσικά να τονίσουμε ότι: Πρώτον, οι παρακάτω αποδόσεις που αναφέρονται είναι μικτές, καθώς οι τόκοι φορολογούνται με συντελεστή 10%. Δεύτερον, ότι οι τράπεζες μεταβάλλουν συχνά το ύψος των επιτοκίων τους, οπότε ανά πάσα στιγμή τα παρακάτω ποσά μπορούν να διαφοροποιηθούν. Και τρίτον, κατά διαστήματα λανσάρουν επενδυτικά προϊόντα με χαρακτηριστικά παρόμοια της προθεσμιακής κατάθεσης και πολύ καλούς όρους.

Alpha Bank: Η Τράπεζα προσφέρει το λογαριασμό «Alpha Μηνιαία Πρόοδος» που ξεκινά τον πρώτο μήνα με μηνιαίο επιτόκιο 1,90% (και μηνιαία απόδοση τόκων) και καταλήγει στο 3,10%. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο του λογαριασμού υπολογίζεται στο 2,50%. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο του λογαριασμού για 18μηνη κατάθεση ανέρχεται στο 2,60% και για 24μηνη στο 2,70%.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ο λογαριασμός Alpha Plus που συνδυάζει προθεσμιακές καταθέσεις και απόκτηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Έτσι, αν το 90% του κεφαλαίου τοποθετηθεί σε μακροπρόθεσμη κατάθεση (και το υπόλοιπο 10% σε μερίδια Α/Κ) τότε το ποσό αυτό τοκίζεται με 4% για ένα μήνα.

ATE Bank: Το επιτόκιο που προσφέρεται ανέρχεται σε 2,5%.

Attica Bank: Προσφέρει 2,80% στις καταθέσεις 12μηνης διάρκειας με προκαταβολή όλου του ποσού των τόκων. Για τον αντίστοιχο λογαριασμό εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο είναι 2,60%.

Γενική Τράπεζα: Για 12 μήνες δέσμευση προσφέρεται επιτόκιο 3%, εφ’ όσον πρόκειται για χρήματα που έρχονται από άλλη τράπεζα. Σε διαφορετική περίπτωση (ανανέωση παλαιών καταθέσεων) το επιτόκιο πέφτει στο 2,10%. Για «νέα χρήματα», η τριμηνιαία κατάθεση προθεσμίας αποδίδει 2,60%.

Εθνική Τράπεζα: Το επιτόκιο για τις καταθέσεις δωδεκάμηνης διάρκειας υπολογίζεται στο 2,20%.

Ελληνική Τράπεζα: Η Τράπεζα προσφέρει επιτόκιο 3% στη δωδεκάμηνης διάρκειας προθεσμιακή κατάθεση.

Εμπορική Τράπεζα: Μέσω του τραπεζικού λογαριασμού «Υπερέχω», η Τράπεζα διανέμει τους τόκους κάθε μήνα λαμβάνοντας κλιμακούμενο επιτόκιο που ξεκινά από το 1% και φτάνει έως και το 6% (μέση σταθμική απόδοση 2,65%).

Eurobank: Ο λογαριασμός «Step Up» είναι δωδεκάμηνης διάρκειας με μηνιαία καταβολή τόκων. Το επιτόκιο ξεκινά από το 1,5% και καταλήγει στο 2,5%, με τη μέση σταθμική να υπολογίζεται στο 2,15%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός «Μεγάλο Ταμιευτήριο» της ίδιας Τράπεζας προσφέρει επιτόκιο 2%.

Marfin Popular Bank: Μέσω του λογαριασμού «Start Up» (επιτόκιο 1,5% το πρώτο τρίμηνο, 2,50% το δεύτερο τρίμηνο, 3% το τρίτο τρίμηνο και 5% το τέταρτο τρίμηνο) προκύπτει μέση σταθμική απόδοση 3,04%. Ο πελάτης εισπράττει τους τόκους κάθε τρίμηνο και έχει δικαίωμα να αιτηθεί της λήξης της προθεσμιακής κατάθεσης στην ημερομηνία λήξης κάθε τριμήνου. Το προϊόν δεν προσφέρεται για κεφάλαια που είναι ήδη κατατεθειμένα στην Τράπεζα.

Τράπεζα Κύπρου: Όταν ο τόκος καταβάλλεται κάθε μήνα, το επιτόκιο που προσφέρεται στη δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση είναι 2,80%. Όταν όλο το ποσό των τόκων προκαταβάλλεται το επιτόκιο μειώνεται στο 2,75%, ενώ υπάρχει και δωδεκάμηνης διάρκειας λογαριασμός με κλιμακούμενο επιτόκιο από μήνα σε μήνα και μέσο σταθμικό επιτόκιο το 2,825% (υπάρχει και δυνατότητα μερικών αναλήψεων).

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 2,25% ανέρχεται το επιτόκιο τόσο για τις εξάμηνης, όσο και για τις δωδεκάμηνης διάρκειας, καταθέσεις. Επίσης, υπάρχει και λογαριασμός με 12μηνη διάρκεια και μηνιαία καταβολή τόκων, όπου το μέσο σταθμικό επιτόκιο είναι και πάλι 2,25%.

Τι να προσέξω

Α. Δεν είναι βέβαιο εκ των προτέρων αν συμφέρει τελικά μια 12μηνη δέσμευση των κεφαλαίων μας, ή μια δέσμευση μικρότερης περιόδου. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Β. Στους λογαριασμούς κλιμακούμενου επιτοκίου να εστιάζεται το ενδιαφέρον σας κυρίως στη μεσοσταθμική απόδοση και λιγότερο στην ανώτατη.

Γ. Αν μια τράπεζα προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, ή τον προηγούμενο μήνα το υψηλότερο επιτόκιο στην αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο πράττει και σήμερα.

Δ. Μικρές διαφορές επιτοκίων μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες διαφορές χρημάτων, αν το ποσό της κατάθεσης είναι μεγάλο. Για παράδειγμα, για μια κατάθεση 300.000 ευρώ, μια διαφορά επιτοκίου κατά 0,3% οδηγεί σε επιπλέον ή λιγότερα έσοδα από τόκους της τάξεως των 810 ευρώ.

Ε. Σε προϊόντα όπου οι προθεσμιακές καταθέσεις συνδυάζονται με μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, συχνά προσφέρονται υψηλά επιτόκια στο κομμάτι των καταθέσεων. Το υψηλό αυτό επιτόκιο τόσο λιγότερη σημασία έχει: α) όσο μικρότερη είναι η διάρκεια για την οποία προσφέρεται β) όσο μικρότερο ποσοστό της επένδυσης τοποθετείται σε προθεσμιακή κατάθεση.

euro2day.gr

Goldman: Πώληση μετοχών $700 εκατ. από insiders

Goldman: Πώληση μετοχών $700 εκατ. από insiders


Κορυφαία στελέχη της διοίκησης της Goldman Sachs προχώρησαν σε πώληση μετοχών του ομίλου συνολικής αξίας 700 εκατ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν οι «F.T.».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αντίστοιχα στοιχεία της αμερικανικής SEC, η πώληση των μετοχών πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και ενώ η Goldman είχε δεχθεί «στήριξη» 10 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό δημόσιο.

Το γεγονός ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούσε απεγνωσμένα να «σώσει» τη Wall Street, αναμένεται να «προσελκύσει» αρκετά σκληρή κριτική από το Καπιτώλιο.

Βάσει των στοιχείων της SEC, στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2007 - Απριλίου 2008 τα στελέχη της τράπεζας πώλησαν μετοχές αξίας 438 εκατ. δολαρίων, ενώ στο επόμενο οκτάμηνο πώλησαν τις υπόλοιπες.

Υπενθυμίζεται ότι η Goldman Sachs ανακοινώνει σήμερα 14/7, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι έχει επιτύχει κέρδη πλησίον των 3,42 δολαρίων ανά μετοχή.

euro2day.gr

Mig Real Estate: Από 23/7 στο ταμπλό

Mig Real Estate: Από 23/7 στο ταμπλό


Την υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς για την Mig Real Estate ανακοίνωσε επίσημα η Marfin Εγνατία Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ως Κύριοι Ανάδοχοι, ενώ από τις 23 Ιουλίου θα ξεκινήσεις η διαπραγμάτευση της εταιρίας στο ταμπλό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009 ολοκληρώθηκε η Δημόσια Προσφορά 2.500.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας.

Η τιμή διάθεσης καθορίστηκε σε Ευρώ 4,00 ανά μετοχή για το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς (Θεσμικοί και Λοιποί Επενδυτές και Ιδιώτες Επενδυτές), ενώ τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τη Δημόσια Προσφορά, πριν την αφαίρεση των προμηθειών και εξόδων, ανέρχονται σε Ευρώ 10.000.000 (4 ευρώ Χ 2.500.000).

Όπως αναφέρεται, 891.319 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές (ή 35,65 % του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) κατανεμήθηκαν σε Θεσμικούς και Λοιπούς Επενδυτές και 1.608.681 μετοχές (ή 64,35% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές. Με βάση τις μετοχές που κατανεμήθηκαν τελικώς στους Ιδιώτες Επενδυτές το κατά προτεραιότητα όριο καθορίστηκε στις 215 μετοχές.

Η συνολική ζήτηση από τις αιτήσεις των Θεσμικών και Λοιπών Επενδυτών που υποβλήθηκαν κατά τη Δημόσια Προσφορά, στην Τιμή Διάθεσης, ανήλθε σε 1.637.000 κοινές ονομαστικές μετοχές υπερκαλύπτοντας τις προσφερθείσες στην κατηγορία αυτή, ήτοι 891.319 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές κατά 1,84 φορές περίπου. Συνολικά υποβλήθηκαν (στην Τιμή Διάθεσης) 29 αιτήσεις Θεσμικών και Λοιπών Επενδυτών.



Η συνολική ζήτηση από τις 10.823 αιτήσεις Ιδιωτών Επενδυτών που υποβλήθηκαν κατά τη Δημόσια Προσφορά, και μετά τις απορρίψεις, ανήλθε σε 9.716.914 κοινές ονομαστικές μετοχές υπερκαλύπτοντας τις προσφερθείσες στην κατηγορία αυτή 1.608.681 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές κατά 6,04 φορές περίπου.

Συνεπώς, η συνολική ζήτηση από τις αιτήσεις Θεσμικών και Λοιπών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών που υποβλήθηκαν κατά τη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 11.353.914 κοινές ονομαστικές μετοχές υπερκαλύπτοντας τις συνολικά κατανεμηθείσες μετοχές στις κατηγορίες αυτές, ήτοι 2.500.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές κατά 4,54 φορές περίπου.

euro2day.gr

Ελλάδα: Σε ύψος ρεκόρ στα 2,5 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές στο τέλος του 2009

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η έξαρση του φαινόμενου των ακάλυπτων επιταγών καθώς με βάση τα στοιχεία Ιουνίου που θα ανακοινωθούν και παρατηρείται αύξηση 300%, συνολικά για το 2009 το ύψος των ακάλυπτων επιταγών ίσως διπλασιασθεί σε σχέση με το 2008.
Να ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών το 2008 είχε διαμορφωθεί στα 1,29 δισ. ευρώ και με βάση την εκτίμηση τραπεζικών στελεχών αλλά και της Τειρεσίας , ίσως ξεπεράσει την τρέχουσα χρονιά τα 2,4 με 2,5 δισ. ευρώ που προφανώς αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Τον Ιούνιο οι ακάλυπτες επιταγές θα φθάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ περίπου καταγράφοντας αύξηση 300% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008. Τον Ιούνιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές είχαν διαμορφωθεί στα 530 εκατ. ευρώ περίπου.

Όμως η πλειοψηφία των τραπεζικών στελεχών υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη επιδείνωση του φαινόμενου ίσως παρατηρηθεί το δίμηνο Οκτωβρίου με Νοέμβριο του 2009 καθώς τότε θα καταγραφεί ο αντίκτυπος της κρίσης στον τουρισμό. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στον τουρισμό δεν είναι δραματική όπως αρχικά εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς , προφανώς υπάρχει μείωση της τουριστικής κίνησης κυρίως των ξένων τουριστών αλλά η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη.

Όμως με δεδομένα τα προβλήματα στην αγορά η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών λαμβάνει ξεκάθαρα ανησυχητικές διαστάσεις προβληματίζοντας τις τράπεζες οι οποίες αυξάνουν συνεχώς τον πήχη των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια. Αν η εκτίμηση για τις ακάλυπτες επιταγές επιβεβαιωθεί και φθάσουν στο τέλος του 2009 στα 2,3 με 2,5 δισ. ευρώ είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτελεί την χειρότερη χρονιά στην ιστορία της αγοράς.

reporter.gr

ΗΠΑ: Έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αγορά CDS

ΗΠΑ: Έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αγορά CDS


Έρευνα στην αγορά πιστωτικών παραγώγων διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται δηλώσεις της εκπροσώπου της Markit Group Ltd.

«Η Markit πληροφορήθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα στην αγορά παραγώγων και σε σχετιζόμενες με αυτή αγορές», ανέφερε η Teresa Chick εκ μέρους της Markit, χωρίς να αναφερθεί πιο αναλυτικά στη φύση της εν λόγω έρευνας και διαβεβαιώνοντας ότι ο όμιλος θα συνεργαστεί πλήρως σε αυτό το πλαίσιο με τις αρχές.

Η αντιμονοπωλιακή επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης φέρεται να έχει ήδη επικοινωνήσει εγγράφως με τράπεζες που κατέχουν ποσοστό πλειοψηφίας στη Markit, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, για να διερευνήσει πιθανές παρατυπίες ως προς την πρόσβασή τους σε πληροφορίες τιμολόγησης CDS.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αρχές επιθυμούν να ρυθμίσουν την αγορά των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε παράγωγα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα CDS, το συνολικό ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 592 τρισ. δολάρια.

capital.gr

GM: Έλαβε έγκριση για εξαγορά παγίων της Delphi

GM: Έλαβε έγκριση για εξαγορά παγίων της Delphi


Πτωχευτικό Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε σήμερα το πράσινο φως στην GM να εξαγοράσει πάγια στοιχεία της χρεοκοπημένης Delphi Corp, στο πλαίσιο συμφωνίας με εταιρεία private equity η οποία αναμένεται να βγάλει την Delphi Corp από το καθεστώς της χρεοκοπίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν έδωσε σήμερα στην «Παλιά GM» -η οποία φέρει πλέον την επωνυμία Motors Liquidation Corp- έγκριση να αποκτήσει δραστηριότητες, αλλά και ορισμένες μονάδες της Delphi, στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα προκειμένου να μπορεί η GM να κατασκευάζει αυτοκίνητα.

Η Delphi φέρεται να αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της GM. Ειδικότερα, τη χρονιά που πέρασε η GM πραγματοποίησε από την Delphi το 11,3% των αγορών της.

Η Delphi, η οποία αποσχίστηκε από την General Motors Corp το 1999 και υπέβαλλε αίτηση χρεοκοπίας το 2005, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήλθε σε συμφωνία με το private equity Platinum για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των διεθνών δραστηριοτήτων της, κίνηση η οποία εκτιμάται πως θα επιτρέψει στην Delphi να βγει από το άρθρο 11.

Σε δικαστικό έγγραφο η GM ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η συναλλαγή αναμένεται να ανέλθει στα 3,9 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένου και ποσού ύψους 1,1 δισ. δολ. προς τους πιστωτές της Delphi.

Ωστόσο, η συμφωνία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση από το δικαστήριο το οποίο εποπτεύει τη χρεοκοπία της Delphi.

capital.gr
Προσφορά ύψους $100 εκατ. για συμμετοχή στην Facebook από την Digital Sky


Προσφορά για να αποκτήσει από εργαζόμενους στην εταιρεία Facebook κοινές μετοχές ύψους 100 εκατ. δολ. φέρεται να υπέβαλε η ρωσική Digital Sky Technologies.

Με βάση την πρόταση, η ρωσική εταιρεία προσφέρει 14,77 δολ. ανά μετοχή, αποτιμώντας την Facebook στα 6,5 δισ. δολ., όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου η ρωσική εταιρεία επένδυσε ποσό ύψους 200 εκατ. δολ. στην Facebook, αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές της εταιρείας και αποκτώντας μερίδιο περίπου 2%.

Τότε η Digital Sky είχε αναφέρει ότι σχεδίαζε συμφωνία η οποία θα επέτρεπε στους εργαζόμενους στην εταιρεία να πωλήσουν τη συμμετοχή τους στην Facebook, καθώς επιθυμούσε να αποκτήσει κοινές μετοχές τουλάχιστον 100 εκατ. δολ. Οι όροι της συμφωνίας, όπως είχε αναφερθεί, θα γίνονταν γνωστοί εντός των επόμενων μηνών.

capital.gr

Δεικτης MSCI: Επικίνδυνα ψηλά οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών

Δεικτης MSCI: Επικίνδυνα ψηλά οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών

Η τελευταία φορά που οι μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών είχαν γίνει τόσο ακριβές ήταν τον Οκτώβριο του 2007, λίγο προτού ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές αρχίσει τη 12μηνη πτώση του, η οποία εξανέμισε το ήμισυ της αξίας του.

Ο συγκεκριμένος δείκτης διαπραγματεύεται σήμερα σε επίπεδα 15,4 φορές υψηλότερα από τα προσδοκώμενα κέρδη, συγκριτικά με τη σχέση 14 του αμερικανικού δείκτη S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν υπερβολικά ακριβά για μετοχές από την Κίνα έως την Ινδία και τη Βραζιλία.

Η αξία του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες είναι 1,7 φορές υψηλότερη από το καθαρό ενεργητικό των επιχειρήσεων μετά την αύξηση 34% στη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου - πρόκειται για την υψηλότερη μέχρι σήμερα σχέση συγκριτικά με το δείκτη MSCI για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η εν λόγω σχέση διαμορφώνεται στο 1,5.

«Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών συνιστούν κίνδυνο», επισημαίνουν αναλυτές, και οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο συνεχιζόμενο ράλι.


naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Retail Sales
Dept of Commerce


10:00 AM
Business Inventories
Dept of Commerce
Share |