Tuesday, July 14, 2009

Κασίνης: Πλην 1, αντί 8 σεντ τα καύσιμα

Κασίνης: Πλην 1, αντί 8 σεντ τα καύσιμα


Μειώσεις της τάξης του 1,3 σεντ στη βενζίνη 95 οκτανίων και 1 σεντ στην βενζίνη 98 οκτανίων και 2,3 με 2,4 σεντ στο πετρέλαιο, παρουσιάζουν οι σημερινές τιμές των καυσίμων, με την αρμόδια υπηρεσία να υποστηρίζει όμως ότι, οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν πολλαπλάσιες.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Παμπίνος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι οι εταιρείες ειδοποίησαν από χθες τους πρατηριούχους για τις προτεινόμενες μειώσεις.

Είπε ακόμη ότι το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 1 σεντ του ευρώ.

Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, ο οποίος με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ είπε ότι εκτιμά πως οι τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων θα έπρεπε να φτάσουν μέχρι και τα 8,5 σεντ του ευρώ.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα της υπηρεσίας του, από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου έχει μειωθεί η βενζίνη 95 οκτανίων κατά 111 σεντ ανά τόνο που αντιστοιχεί σε 8,5 ευρωσεντ ανά λίτρο.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο κ. Κασίνης θεωρεί πως η μείωση της τιμής θα έπρεπε να ήταν γύρω στα 6,5 ευρωσέντ το λίτρο.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ είναι σταθερή τον τελευταίο μήνα, γύρω στο 1,39 καθώς και τα άλλα εμπλεκόμενα έξοδα όπως το freight, δεν δικαιολογείται οι μειώσεις να είναι της τάξης του 1 σεντ», είπε.

Όπως είπε, «αναμένουμε ουσιαστικότερες μειώσεις και για αυτό ο υπουργός θα ενημερωθεί εκ νέου και θα λάβει τις αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν εισαγάγει καύσιμα στην Κύπρο στις 29 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου με χαμηλότερες τιμές.

«Δεν δικαιολογούνταν καθόλου οι τελευταίες αυξήσεις της προηγούμενης εβδομάδας την στιγμή που οι τιμές των καυσίμων διεθνώς βρισκόντουσαν σε καθοδική πορεία», παρατήρησε, προσθέτοντας πως «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αν παρατηρήσουν και συγκρίνουν τις τιμές, παρουσίασαν μειώσεις στις τιμές την τελευταία εβδομάδα».

Σε παρατήρηση ότι οι δικές του εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες από τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν, ο κ. Κασίνης είπε πως οι μειώσεις κυμαίνονται αναλόγως της ημερομηνίας εισαγωγής καυσίμων στην Κύπρο.

«Από τις 16 του Ιούνη μέχρι τις 10 Ιουλίου, οι τιμές των καυσίμων διεθνώς αντιστοιχούν σε 8,5 ευρωσέντ ανά λίτρο. Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν ουσιαστικότερες της τάξης των 4,5 ευρωσέντ ή 6,5 ευρωσέντ, αναλόγως της ημερομηνίας εισαγωγής καυσίμων», είπε και πρόσθεσε πως αν οι εταιρείες πετρελαιοειδών έφερναν τα καύσιμα στις 10 Ιουλίου «η μείωση θα έπρεπε να ήταν 8,5 σεντ».

Ανέφερε, τέλος, ότι η Υπηρεσία υπέβαλε στον υπουργό σημείωμα με τις δικές της εκτιμήσεις για τις τιμές και πρόσθεσε ότι θα τις ξαναϋποβάλει εκ νέου σήμερα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |