Tuesday, July 14, 2009

Προθεσμιακές: Τα επιτόκια 11 τραπεζών

Προθεσμιακές: Τα επιτόκια 11 τραπεζών



Ποια σημεία πρέπει να προσέχουν οι αποταμιευτές – Πώς μπορούν να συνδυαστούν υψηλότερα επιτόκια και δυνατότητα ανάληψης μέρους ή όλου του ποσού της κατάθεσης πριν την λήξη.

Μπορεί οι τράπεζες να εξακολουθούν να θεωρούν τις καταθέσεις ως ένα πολύ σημαντικό πεδίο δράσης, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι πολύ λίγο μοιάζει με το περυσινό, όταν οι διευθυντές των καταστημάτων προσέφεραν «γη και ύδωρ» για λίγο «ζεστό χρήμα», ιδίως αν αυτό προερχόταν από τον ανταγωνισμό…

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το στοιχείο τα φετινά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας υπολείπονται των αντίστοιχων περυσινών κατά περίπου 40%-50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποδόσεις των συγκεκριμένων τοποθετήσεων δεν είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των καταθέσεων ταμιευτηρίου!

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την αγορά είναι η έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι τράπεζες αλλάζουν αρκετά συχνά τα επιτόκια, ακολουθώντας πλαγιοπτωτική πορεία: «Το επιτόκιο αυτό ισχύει μόνο για σήμερα, αν φέρετε τα χρήματα στο τέλος της εβδομάδας, πολύ πιθανόν οι όροι να είναι διαφοροποιημένοι», λένε οι υπάλληλοι των τραπεζών σε όσους πελάτες ζητούν πληροφορίες.

Συνδυασμός απόδοσης και ρευστότητας


Η τραπεζική αγορά προσφέρει σήμερα αρκετά προϊόντα που συνδυάζουν το σχετικά υψηλό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων με μια ικανοποιητική ρευστότητα.

Σ’ αυτές τις κατηγορίες προϊόντων συγκαταλέγονται κυρίως:

• Προθεσμιακές καταθέσεις που προκαταβάλλουν όλο το ποσό του τόκου, ή που καταβάλλουν τον τόκο κάθε μήνα και όχι στη λήξη της κατάθεσης.

• Καταθέσεις μηνιαίες, ή τριμηνιαίες που ανανεώνονται αυτόματα με κλιμακούμενο προς τα πάνω επιτόκιο. Στις περιπτώσεις αυτές, ανάλογα με το λογαριασμό, δίδεται η δυνατότητα ανάληψης μέρους ή και ολόκληρου ποσού της κατάθεσης, χωρίς ποινή.

Το «οπλοστάσιο» των τραπεζών

Με βάση μια γρήγορη έρευνα αγοράς που κάναμε χθες (13/7/2009) για προθεσμιακές καταθέσεις 12 μηνών και για ποσό κατάθεσης ύψους 100.000 ευρώ, εντοπίσαμε ενδεικτικά τις παρακάτω αποδόσεις σε έντεκα τράπεζες.

Θα πρέπει φυσικά να τονίσουμε ότι: Πρώτον, οι παρακάτω αποδόσεις που αναφέρονται είναι μικτές, καθώς οι τόκοι φορολογούνται με συντελεστή 10%. Δεύτερον, ότι οι τράπεζες μεταβάλλουν συχνά το ύψος των επιτοκίων τους, οπότε ανά πάσα στιγμή τα παρακάτω ποσά μπορούν να διαφοροποιηθούν. Και τρίτον, κατά διαστήματα λανσάρουν επενδυτικά προϊόντα με χαρακτηριστικά παρόμοια της προθεσμιακής κατάθεσης και πολύ καλούς όρους.

Alpha Bank: Η Τράπεζα προσφέρει το λογαριασμό «Alpha Μηνιαία Πρόοδος» που ξεκινά τον πρώτο μήνα με μηνιαίο επιτόκιο 1,90% (και μηνιαία απόδοση τόκων) και καταλήγει στο 3,10%. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο του λογαριασμού υπολογίζεται στο 2,50%. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο του λογαριασμού για 18μηνη κατάθεση ανέρχεται στο 2,60% και για 24μηνη στο 2,70%.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ο λογαριασμός Alpha Plus που συνδυάζει προθεσμιακές καταθέσεις και απόκτηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Έτσι, αν το 90% του κεφαλαίου τοποθετηθεί σε μακροπρόθεσμη κατάθεση (και το υπόλοιπο 10% σε μερίδια Α/Κ) τότε το ποσό αυτό τοκίζεται με 4% για ένα μήνα.

ATE Bank: Το επιτόκιο που προσφέρεται ανέρχεται σε 2,5%.

Attica Bank: Προσφέρει 2,80% στις καταθέσεις 12μηνης διάρκειας με προκαταβολή όλου του ποσού των τόκων. Για τον αντίστοιχο λογαριασμό εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο είναι 2,60%.

Γενική Τράπεζα: Για 12 μήνες δέσμευση προσφέρεται επιτόκιο 3%, εφ’ όσον πρόκειται για χρήματα που έρχονται από άλλη τράπεζα. Σε διαφορετική περίπτωση (ανανέωση παλαιών καταθέσεων) το επιτόκιο πέφτει στο 2,10%. Για «νέα χρήματα», η τριμηνιαία κατάθεση προθεσμίας αποδίδει 2,60%.

Εθνική Τράπεζα: Το επιτόκιο για τις καταθέσεις δωδεκάμηνης διάρκειας υπολογίζεται στο 2,20%.

Ελληνική Τράπεζα: Η Τράπεζα προσφέρει επιτόκιο 3% στη δωδεκάμηνης διάρκειας προθεσμιακή κατάθεση.

Εμπορική Τράπεζα: Μέσω του τραπεζικού λογαριασμού «Υπερέχω», η Τράπεζα διανέμει τους τόκους κάθε μήνα λαμβάνοντας κλιμακούμενο επιτόκιο που ξεκινά από το 1% και φτάνει έως και το 6% (μέση σταθμική απόδοση 2,65%).

Eurobank: Ο λογαριασμός «Step Up» είναι δωδεκάμηνης διάρκειας με μηνιαία καταβολή τόκων. Το επιτόκιο ξεκινά από το 1,5% και καταλήγει στο 2,5%, με τη μέση σταθμική να υπολογίζεται στο 2,15%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός «Μεγάλο Ταμιευτήριο» της ίδιας Τράπεζας προσφέρει επιτόκιο 2%.

Marfin Popular Bank: Μέσω του λογαριασμού «Start Up» (επιτόκιο 1,5% το πρώτο τρίμηνο, 2,50% το δεύτερο τρίμηνο, 3% το τρίτο τρίμηνο και 5% το τέταρτο τρίμηνο) προκύπτει μέση σταθμική απόδοση 3,04%. Ο πελάτης εισπράττει τους τόκους κάθε τρίμηνο και έχει δικαίωμα να αιτηθεί της λήξης της προθεσμιακής κατάθεσης στην ημερομηνία λήξης κάθε τριμήνου. Το προϊόν δεν προσφέρεται για κεφάλαια που είναι ήδη κατατεθειμένα στην Τράπεζα.

Τράπεζα Κύπρου: Όταν ο τόκος καταβάλλεται κάθε μήνα, το επιτόκιο που προσφέρεται στη δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση είναι 2,80%. Όταν όλο το ποσό των τόκων προκαταβάλλεται το επιτόκιο μειώνεται στο 2,75%, ενώ υπάρχει και δωδεκάμηνης διάρκειας λογαριασμός με κλιμακούμενο επιτόκιο από μήνα σε μήνα και μέσο σταθμικό επιτόκιο το 2,825% (υπάρχει και δυνατότητα μερικών αναλήψεων).

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 2,25% ανέρχεται το επιτόκιο τόσο για τις εξάμηνης, όσο και για τις δωδεκάμηνης διάρκειας, καταθέσεις. Επίσης, υπάρχει και λογαριασμός με 12μηνη διάρκεια και μηνιαία καταβολή τόκων, όπου το μέσο σταθμικό επιτόκιο είναι και πάλι 2,25%.

Τι να προσέξω

Α. Δεν είναι βέβαιο εκ των προτέρων αν συμφέρει τελικά μια 12μηνη δέσμευση των κεφαλαίων μας, ή μια δέσμευση μικρότερης περιόδου. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Β. Στους λογαριασμούς κλιμακούμενου επιτοκίου να εστιάζεται το ενδιαφέρον σας κυρίως στη μεσοσταθμική απόδοση και λιγότερο στην ανώτατη.

Γ. Αν μια τράπεζα προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, ή τον προηγούμενο μήνα το υψηλότερο επιτόκιο στην αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο πράττει και σήμερα.

Δ. Μικρές διαφορές επιτοκίων μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες διαφορές χρημάτων, αν το ποσό της κατάθεσης είναι μεγάλο. Για παράδειγμα, για μια κατάθεση 300.000 ευρώ, μια διαφορά επιτοκίου κατά 0,3% οδηγεί σε επιπλέον ή λιγότερα έσοδα από τόκους της τάξεως των 810 ευρώ.

Ε. Σε προϊόντα όπου οι προθεσμιακές καταθέσεις συνδυάζονται με μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, συχνά προσφέρονται υψηλά επιτόκια στο κομμάτι των καταθέσεων. Το υψηλό αυτό επιτόκιο τόσο λιγότερη σημασία έχει: α) όσο μικρότερη είναι η διάρκεια για την οποία προσφέρεται β) όσο μικρότερο ποσοστό της επένδυσης τοποθετείται σε προθεσμιακή κατάθεση.

euro2day.gr

No comments:

Share |