Tuesday, July 14, 2009

Ελλάδα: Σε ύψος ρεκόρ στα 2,5 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές στο τέλος του 2009

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η έξαρση του φαινόμενου των ακάλυπτων επιταγών καθώς με βάση τα στοιχεία Ιουνίου που θα ανακοινωθούν και παρατηρείται αύξηση 300%, συνολικά για το 2009 το ύψος των ακάλυπτων επιταγών ίσως διπλασιασθεί σε σχέση με το 2008.
Να ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών το 2008 είχε διαμορφωθεί στα 1,29 δισ. ευρώ και με βάση την εκτίμηση τραπεζικών στελεχών αλλά και της Τειρεσίας , ίσως ξεπεράσει την τρέχουσα χρονιά τα 2,4 με 2,5 δισ. ευρώ που προφανώς αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Τον Ιούνιο οι ακάλυπτες επιταγές θα φθάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ περίπου καταγράφοντας αύξηση 300% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008. Τον Ιούνιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές είχαν διαμορφωθεί στα 530 εκατ. ευρώ περίπου.

Όμως η πλειοψηφία των τραπεζικών στελεχών υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη επιδείνωση του φαινόμενου ίσως παρατηρηθεί το δίμηνο Οκτωβρίου με Νοέμβριο του 2009 καθώς τότε θα καταγραφεί ο αντίκτυπος της κρίσης στον τουρισμό. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στον τουρισμό δεν είναι δραματική όπως αρχικά εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς , προφανώς υπάρχει μείωση της τουριστικής κίνησης κυρίως των ξένων τουριστών αλλά η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη.

Όμως με δεδομένα τα προβλήματα στην αγορά η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών λαμβάνει ξεκάθαρα ανησυχητικές διαστάσεις προβληματίζοντας τις τράπεζες οι οποίες αυξάνουν συνεχώς τον πήχη των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια. Αν η εκτίμηση για τις ακάλυπτες επιταγές επιβεβαιωθεί και φθάσουν στο τέλος του 2009 στα 2,3 με 2,5 δισ. ευρώ είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτελεί την χειρότερη χρονιά στην ιστορία της αγοράς.

reporter.gr

No comments:

Share |