Wednesday, June 3, 2009

Πούτιν: Προειδοποίηση στην Ουκρανία για νέες διακοπές του φυσικού αερίου

Πούτιν: Προειδοποίηση στην Ουκρανία για νέες διακοπές του φυσικού αερίου

Με νέες διακοπές της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προειδοποίησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, αν η Ουκρανία δεν αποπληρώσει τις οφειλές προς τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Gazprom «θα παράσχει τη ποσότητα φυσικού αερίου για την οποία έχει προπληρωθεί».
Πρόσθεσε ότι «χωρίς τη ροή φυσικού αερίου προς τις αποθήκες, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και θα αναγκαστεί να πάρει το αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη», κάτι που προέβλεψε ότι θα συμβεί στο τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Η αντιπαράθεση των δύο χωρών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για το φυσικό αέριο πήρε μεγάλες διαστάσεις στις αρχές του χρόνου όταν η Gazprom διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία με αποτέλεσμα να διαταραχτεί η ροή και προς τη δυτική Ευρώπη αφού οι αγωγοί περνούν μέσα από ουκρανικό έδαφος.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία επανέλαβε τον εφοδιασμό.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% στις βιομηχανικές παραγγελίες

ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% στις βιομηχανικές παραγγελίες

Αύξηση 0,7% κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικών παραγγελιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου.Εξαιρουμένων τον μεταφορών οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,1%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη κατά 0,8%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάτω των εκτιμήσεων ο ISM υπηρεσιών

ΗΠΑ: Κάτω των εκτιμήσεων ο ISM υπηρεσιών

Κάτω από τις 50 μονάδες διαμορφώθηκε για όγδοο διαδοχικό μήνα ο δείκτης υπηρεσιών ISM το Μάιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης ISM ανέκαμψε στις 44 μονάδες από τις 43,7 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 46 μονάδες. Οι μετρήσεις κάτω των 50 μονάδων υποδεικνύουν ύφεση. Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν στις 44,4 από τις 47 μονάδες.

REPORTER.GR

Στις 2.600 ανεβάζει τις περικοπές η Lloyds

Στις 2.600 ανεβάζει τις περικοπές η Lloyds

Σε νέες περικοπές 510 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι προχωρά η Lloyds Banking στη Μεγάλη Βρετανία, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των περικοπών σε 2.600 θέσεις από τον Απρίλιο. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε 510 θέσεις εργασίας στο κλάδο καταναλωτών. Η Lloyds προσπαθεί να εξοικονομήσει το ποσό των 1,5 δισ. στερλινών μέχρι το 2011.


REPORTER.GR

Νέα εμπόδια στις τράπεζες από Fed για αποπληρωμή TARP

Νέα εμπόδια στις τράπεζες από Fed για αποπληρωμή TARP

Την άντληση νέων κεφαλαίων ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής βοήθειας TARP, ζήτησε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση από τις τράπεζες η Federal Reserve.
Ειδικότερα, οι JPMorgan και American Express , που δεν χρειάζονταν νέα κεφάλαια σύμφωνα με τα stress tests του περασμένου μήνα, ενημερώθηκαν από τη Fed ότι πρέπει τελικά να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Παράλληλα, η Morgan Stanley υποχρεούται να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια μετά την πώληση μετοχών για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ορίστηκε από τα stress tests, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι νέοι αυστηρότεροι όροι που θέτει η κυβέρνηση δείχνει την ανησυχία της για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος των τραπεζών από το TARP.

Ακόμη, οι απαιτήσεις της Fed αντικατοπτρίζουν εν μέρει το μεγαλύτερο τρίμηνο ράλι των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου για τουλάχιστον δυο δεκαετίες, που καθιστά ευκολότερη τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις τράπεζες.

REPORTER.GR

Νέο πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία

Νέο πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία

Το ΟΚ έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα νέο πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που έχει στόχο τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ''πράσινο φως'' να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που έχει στόχο τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

• Το πρώτο σκέλος αφορά την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της, ενώ το ύψος της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου μπορεί ναφθάσει έως 90% του παρεχόμενου δανείου.

• Το δεύτερο σκέλος αφορά την επιδότηση επιτοκίου, ώστε να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φθάνει μέχρι το τέλος του 2010. Ο χρονικός ορίζοντας παροχής της εγγύησης του Δημοσίου σε αυτή την κατηγορία των δανείων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 1 χρόνο ακόμη, ενώ ο χρονικός ορίζοντας της επιδότησης του επιτοκίου ορίζεται έως 31-12-2012. Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι:

• Να μην ήταν προβληματική μέχρι τις 01/07/2008.

• Να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας της.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται, σε μια κρίσιμη περίοδο, η επιβίωση και η συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση η απασχόληση και το εισόδημα πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων».

REPORTER.GR

Μείωση στη χρήση καρτών

Μείωση στη χρήση καρτών


Πτωτικά συνεχίζει να κινείται η χρήση πιστωτικών καρτών από τους κυπρίους στην εγχώρια αγορά, αποτυπώνοντας την επιβράδυνση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της JCC Payments, η αξία συναλλαγών των Κυπρίων με πιστωτικές κάρτες σημείωσε μείωση 4% το Μάιο πέφτοντας στα €142,8 εκ. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε στο 1,95 εκ. σημειώνοντας υποχώρηση 2%.

Το πεντάμηνο του 2009, η αξία των συναλλαγών των κυπρίων στην εγχώρια αγορά σημείωσε μείωση 2% πέφτοντας στα €745,7εκ., ενώ ο αριθμός των συναλλαγών σημείωσε μείωση 1% στα 9,8 εκ. Οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε υπεραγορές και είδη ένδυσης.


Όσον αφορά τις δαπάνες και αναλήψεις των κυπρίων στο εξωτερικό με πιστωτικές κάρτες, ανήλθαν το Μάιο του 2009 στα €86,5 εκ. σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το Μάιο του 2008. Το πεντάμηνο του 2009, η αξία των συναλλαγών των κυπρίων στο εξωτερικό με αύξηση 11% έφθασε τα €412,5 εκ.

Σε σχέση με τις αγορές ξένων, παρατηρήθηκε το Μάιο μείωση 20% με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται στα €41,1 εκ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009, η αξία των συναλλαγών των ξένων με κάρτες στην Κύπρο μειώθηκε κατά 20% στα €129,8 εκ.

Πιστωτικές κάρτες Τουρκοκυπρίων

Όσον αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών από Τουρκοκυπρίους, η αξία τους ανήλθε το Μάιο του 2009 στο €1,5 εκ. με τον αριθμό των συναλλαγών να φθάνει τις 25.178. Το πεντάμηνο του 2009, η αξία τους έφθασε τα €6,7 εκ. και ο αριθμός των συναλλαγών τις 114.600.

Η αξία των καρτών που χρησιμοποιήθηκε από τους κύπριους στην Τουρκία και τα κατεχόμενα το Μάιο του 2009 έφθασε τις €730,4 χιλ. και το πεντάμηνο τα €3,4 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
561.82 ( -3.52%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1649.86 ( -3.45%)

Όγκος: € 7,235,968

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2408.75 ( -0.77%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1239.16 ( -1.76%)

ΗΠΑ: Μείωση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Μάιο

ΗΠΑ: Μείωση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Μάιο

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης για τα μισθολόγια – πλην του αγροτικού τομέα – για το μήνα Μάιο.

Μειωμένες κατά 532.000 ήταν οι θέσεις εργασίας στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ADP.

Οι εταιρείες παραγωγής αγαθών μείωσαν τα μισθολόγια κατά 267.000, ενώ οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μείωσαν τις θέσεις εργασίας κατά 265.000.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης για τα μισθολόγια – πλην του αγροτικού τομέα – για το μήνα Μάιο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μείωσή τους κατά 500.000.

NAFTEMPORIKI

Ξεπέρασε το φράγμα των 1000 δολ. ο χρυσός

Ξεπέρασε το φράγμα των 1000 δολ. ο χρυσός

Με το χρυσό να καταρρίπτει το ρεκόρ των 1000 δολαρίων/ουγκιά για τρίτη φορά, το επενδυτικό κοινό διχάζεται ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πάρτι μόλις ξεκίνησε και σε εκείνους που χαρακτηρίζουν εφήμερο το «χρυσό» άλμα.

Με το χρυσό να καταρρίπτει το ρεκόρ των 1000 δολαρίων/ουγκιά για τρίτη φορά, το επενδυτικό κοινό διχάζεται ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πάρτι μόλις ξεκίνησε και σε εκείνους που χαρακτηρίζουν εφήμερο το «χρυσό» άλμα.

Χάρη στις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού μετά τη δυναμική τροφοδότηση της αγοράς με ρευστότητα από τις κυβερνήσεις, η τιμή του χρυσού σημείωσε αύξηση 14% σε διάστημα δύο μηνών.

Οι «επιθετικοί» παίκτες δηλώνουν ότι αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη εξασθένιση του δολαρίου και ανάκαμψη των χρηματιστηρίων που θα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα «ρίξει» την αγορά όψεως σε άγνωστα νερά.

Οι πιο συντηρητικοί παίκτες, από την άλλη, αμφισβητούν ανοιχτά τη βιωσιμότητα της ζήτησης για χρυσό, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα εξασθένιση του δολαρίου στηρίζεται στην υπερβολική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή που οι θεμελιώδεις παράγοντες της αγοράς βάζουν φρένο στην κερδοφορία.

NAFTEMPORIKI

General Motors: Στην κινέζικη Tengzhong η Hummer

General Motors: Στην κινέζικη Tengzhong η Hummer

Με Kινέζους αγοραστές έκλεισε συμφωνία η General Motors για την πώληση του κλάδου της που παράγει τα Hummer και συγκεκριμένα με την Sichuan Tengzhong HIM, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, μεταδίδει το Bloomberg. Η αξία της μονάδας εκτιμάται από την GM σε 500 εκατ. δολάρια. Η πώληση της Hummer θα διασφαλίσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει τη GM να προχωρήσει στο στόχο της για τη σύσταση μιας νέας αναδιαρθρωμένης εταιρείας. Ο τομέας που παράγει τα ενεργοβόρα Hummer είχε δει τις πωλήσεις του να πέφτουν κατακόρυφα με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και θεωρείτο ένας από τους πλέον ζημιογόνους κλάδους της GM.

Υπενθυμίζεται ότι δικαστική έγκριση για την πώληση στοιχείων ενεργητικού, μεταξύ άλλων και στο Υπουργείο Οικονομικών, έλαβε χτες η General Motors - μετά από μόλις μία μέρα χρεοκοπίας - με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης τον Ιούλιο και τη σύσταση μιας νέας αναδιαρθρωμένης εταιρείας.

Η διαδικασία της πώλησης στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας θα έχει διάρκεια 60 ως 90 μέρες, θα επιβλέπεται από το δικαστήριο και θα συμπεριλαμβάνει την πώληση μονάδων όπως η Cadillac, η Buick, η Chevrolet, και η GMC ή ρευστοποίηση των μη προσοδοφόρων μονάδων, όπως η η Satu.

REPORTER.GR

BOCY: Με 4,98% από 6% η Lone Pine Capital

BOCY: Με 4,98% από 6% η Lone Pine Capital


Στο 4,98% από 6% προηγουμένως, μείωσε το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, η Lone Pine Capital. Η BOCY, αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι έλαβε ενημέρωση από τη Lone Pine Capital LLC ότι επενδυτικά ταμεία τα οποία η τελευταία διαχειρίζεται, την 1η Ιουνίου 2009 μείωσαν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου κατά 1,02%. Κατόπιν τούτου, την 1η Ιουνίου 2009, επενδυτικά ταμεία τα οποία διαχειρίζεται η Lone Pine Capital LLC κατείχαν συνολικά 29.223.909 μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, μειώνοντας τη συμμετοχή τους από 6,00% σε 4,98%.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την αύξηση της συμμετοχής της Lone Pine Capital στο μετοχικό της κεφάλαιο στο 5,9% στις 16 Απριλίου 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Γιατί η τεχνική ανάλυση δίνει σήμα συνέχειας της κούρσας

Γιατί η τεχνική ανάλυση δίνει σήμα συνέχειας της κούρσας


Σημαντικό σήμα περαιτέρω ανόδου στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δίνει η τεχνική ανάλυση καθώς η κούρσα του δείκτη SP500 από το χαμηλό 12ετίας τον Μάρτιο έχει διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Η ανάκαμψη του δείκτη έχει ήδη βοηθήσει τη Wall Street να ανακτήσει $2,8 τρισ. χαμένης κεφαλαιοποίησης καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι η χειρότερη μεταπολεμική ύφεση αποδυναμώνεται.

Ο δείκτης SP500 είχε μείνει κάτω από τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών για διάστημα 523 ημερών. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, τις τελευταίες 5 φορές που ο δείκτης έσπασε ανοδικά τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών, έχοντας προηγουμένως παραμείνει χαμηλότερα για τουλάχιστον ένα χρόνο, ακολούθησε ράλι 21%.

Η μεγαλύτερη κούρσα σημειώθηκε το 1982 μετά από ύφεση που διήρκεσε 16 μήνες. Μετά από 373 ημέρες κάτω από τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών, ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 40%. Το 1930 έως το 1932 στη Μεγάλη Υφεση, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον κινητό του μέσο όρο για διάστημα 838 ημερών, το μεγαλύτερο στην ιστορία του. Οταν τον διέσπασε ανοδικά ακολούθησε ράλι 40% στους επόμενους 12 μήνες.

Από την ιστορική κορυφή των 1.565 μονάδων στις 9 Οκτωβρίου του 2007 έως το χαμηλό του Μαρτίου 2009, ο δείκτης SP500 υπέστη απώλειες 57%. Οι επενδυτές που προτίμησαν να μείνουν εκτός χρηματιστηριακής αγοράς μέχρις ότου δουν σαφές ανοδικό σήμα για να αρχίσουν να τοποθετούνται, έχασαν την μεγαλύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία 70 χρόνια –άνοδο σχεδόν 40%. Αν η ιστορία επαναληφθεί θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μετά το bullish σήμα του δείκτη. Λέμε αν καθώς υπήρξαν και εξαιρέσεις στο παρελθόν, όπως τον Ιανουάριο του 2002. Ο δείκτης είχε δώσει παρόμοιο σήμα έχοντας τιμήσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών μετά από διάστημα 463 ημερών. Το επόμενο 12μηνο όμως ακολούθησε καθοδική πορεία με απώλειες 23%.

Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα δυνατό bear market ράλι ή ζούμε την αρχή ενός νέου bull market; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αλλά όσο η αγορά ανεβαίνει το κόμμα των αρκούδων θα χάνει οπαδούς καθώς το επιχείρημα του εξασθενεί.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος

Βρετανία: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος

Βελτίωση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία το Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Σύμφωνα με τη Nationwide Building Society, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε κατά δύο μονάδες στις 53 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.001 άτομα, διενεργήθηκε από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου.

Οι καταναλωτές «φαίνεται να είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) πιθανόν να αποφασίσει αύριο να μην επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας με νέο τυπωμένο χρήμα, εν μέσω ενδείξεων ότι η ύφεση μετριάζεται.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Factory Orders
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Non-Mfg Index
ISM


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Οριακή πτώση για το αργό- Κράτησε τα 68,5 δολάρια

Οριακή πτώση για το αργό- Κράτησε τα 68,5 δολάρια

Με οριακή πτώση έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από μια συνεδρίαση που επικράτησε ιδιαίτερη νευρικότητα, προσπαθώντας να βρει πρόσημο, ακολουθώντας τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Τελικά, η απόφαση του ΟΠΕΚ να στηρίξει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν παρείχε στήριξη στην τιμή.
Η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου κατέγραψε πτώση 3 cents κλείνοντας στα 68,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent έκλεισε στα 68,12 δολάρια το βαρέλι, με ανοδο 1,49%. Η τιμή του αργού βρίσκεται κατά 54% υψηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους.

«Βαρίδι» στην διαμόρφωση του αργού υπήρξε και η πτώση του δολαρίου σε χαμηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι ο δανεισμός της χώρας θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2009, γεγονός που θα οδηγήσει τους διεθνείς επενδυτές να αποτάσσονται σε άλλα διεθνή νομίσματα για την εξασφάλιση της σταθερότητας. Το δολάριο υποχωρεί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξαιτίας και της ανακοίνωσης ότι η ρωσική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός υπερεθνικού νομίσματος μαζί με άλλες αναδυόμενες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής.

Στα επίπεδα των 80 με 90 δολ. το βαρέλι ενδεχομένως να φτάσουν έως τις αρχές του επόμενου έτους οι τιμές του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdullah al-Badri, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης των τιμών. Επιπλέον, επισήμανε ότι το καρτελ δεν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής του μέχρι να απορροφηθεί η πλεονάζουσα προσφορά στις αγορές, λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα το επίπεδο των αποθεμάτων καλύπτει 62 ημέρες μελλοντικής ζήτησης. Σκοπός του Οργανισμού είναι να καλύπτουν τα αποθέματα περίπου 52 ημέρες μελλοντικής ζήτησης.

REPORTER.GR

OPEC: Στα 80 με 90 δολ. το αργό στις αρχές του 2010

OPEC: Στα 80 με 90 δολ. το αργό στις αρχές του 2010


Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdullah al-Badri δήλωσε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα επίπεδα των 80 με 90 δολ. το βαρέλι έως τις αρχές του επόμενου έτους, ωστόσο επισήμανε ότι ο Οργανισμός δεν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής του μέχρι να απορροφηθεί η πλεονάζουσα προσφορά στις αγορές, όπως αναφέρει το Reuters.


"Οι τιμές θα φτάσουν τα 80 με 90 δολ. ενδεχομένως στις αρχές του 2010", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού μιλώντας στο πλαίσιο της Reuters Global Energy Summit. "Δεν νομίζω ότι οι τιμές θα αρχίσουν και πάλι να υποχωρούν... Στα τέλη του 2009 θα δούμε το πετρέλαιο στα 75 δολ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα φτάσει τα 80 με 85 δολ. - όχι με τη ζήτηση στα υφιστάμενα επίπεδα, ωστόσο αν αρχίσει να βελτιώνεται από μήνα σε μήνα, ενδεχομένως να φτάσουμε αυτές τις τιμές".

Οι αξιωματούχοι του OPEC εμφανίζονται από την περασμένη εβδομάδα πιο αισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους για τις πετρελαϊκές τιμές. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τιμή του αργού ενδεχομένως να φτάσει τα 75 δολ. το βαρέλι αργότερα μέσα στο έτος χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC πρόσφατα δήλωσε ότι οι τιμές του αργού ενδεχομένως να φτάσουν τα 70 με 75 δολ. το βαρέλι έως τα τέλη του 2009. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο Οργανισμός δεν σχεδιάζει να αυξήσει τις ποσοστώσεις στην παραγωγή του. Όπως δήλωσε, μια υποχώρηση των αποθεμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να καλύπτουν περίπου 52 ημέρες μελλοντικής ζήτησης από τα υφιστάμενα επίπεδα των 62 ημερών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια τέτοια κίνηση.

"Ο OPEC θα κινηθεί και θα αναλάβει δράση όταν διαπιστώσει υποχώρηση των αποθεμάτων σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και αναθέρμανση της ζήτησης. Προς το παρόν, δεν υπάρχει πραγματική απειλή για την αγορά. Δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου".

CAPITAL.GR

Toyota: Πτώση 40,7% των πωλήσεων οχημάτων το Μάιο στις ΗΠΑ

Toyota: Πτώση 40,7% των πωλήσεων οχημάτων το Μάιο στις ΗΠΑ


Πτώση 40,7% των πωλήσεων, στα 152.583 οχήματα από 257.406, παρουσίασε η Toyota στις ΗΠΑ το Μάιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πωλήσεις επιβατηγών αυτοκινήτων υποχώρησαν στα 96.650 από 168.942 πέρυσι, ενώ των ελαφρών φορτηγών μειώθηκαν στα 55.933 από 88.464.

CAPITAL.GR

Porsche: Πτώση 29,2% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το Μάιο

Porsche: Πτώση 29,2% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το Μάιο


Πτώση 29,2% των πωλήσεων στις ΗΠΑ σημείωσε η Porsche το Μάιο. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 1.979 οχήματα από 2.7796 την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Οι πωλήσεις του Cayenne, υποχώρησαν κατά 27,6% στα 863 οχήματα.

CAPITAL.GR

GM: Κάμψη 29,6% των πωλήσεων το Μάιο στις ΗΠΑ

GM: Κάμψη 29,6% των πωλήσεων το Μάιο στις ΗΠΑ


Κάμψη 29,6% στις πωλήσεις οχημάτων κατέγραψε το Μάιο στις ΗΠΑ η General Motors σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 191.875 οχήματα από 272.363. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν μειώθηκαν κατά 37,7% στα 81.009 έναντι 130.115 το Μάιο του 2008, ενώ οι πωλήσεις φορτηγών σημείωσαν κάμψη 22,1% στα 110.866 από 142.248.

Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας, το μερίδιο αγοράς της GM για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο 25%.

CAPITAL.GR

Chrysler: Κάμψη 47% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το Μάιο

Chrysler: Κάμψη 47% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το Μάιο


Κάμψη 47% των πωλήσεων στις ΗΠΑ για το μήνα Μάιο εμφάνισε η Chrysler σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 79.010 οχήματα από148.747 πέρυσι. Οι πωλήσει των μοντέλων της Chrysler υποχώρησαν 51% στα 15.987, ενώ της Jeep μειώθηκαν 40% στα 21.624. Τέλος, της Dodge μειώθηκαν κατά 48% στα 41.399.

CAPITAL.GR

Αργεί η ανάκαμψη ακινήτων

Αργεί η ανάκαμψη ακινήτων



Καθηλωμένη παρέμεινε η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων το Μάιο με τους παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν πως παρά τη δειλή ανάκαμψη των τελευταίων μηνών, τα χείριστα έπονται. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το κτηματολόγιο δείχνουν πως η συνολική ετήσια μείωση στις πωλήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2009 ανέρχεται στο 61% αποκρυσταλλώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις δύσκολες ώρες που περνά η αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων το Μάιο παρουσίασε ελαφριά ανάκαμψη και κυμάνθηκε στο 53%, έναντι 55% τον Απρίλιο, 56% το Μάρτιο, 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.

Παρά τη μικρή αύξηση των πωλήσεων, ο πρόεδρος των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης, τονίζει στη StockWatch πως δεν επιτρέπεται καμία αισιοδοξία. Η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση, δηλώνει με έμφαση, αποδίδοντας τις διαφοροποιήσεις που φαίνονται στα πωλητήρια έγγραφα σε εποχικότητα. Ο κ. Τοφαρίδης επικρίνει την κυβέρνηση γιατί, όπως υποστηρίζει, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σοβαρά τον πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό κίνδυνο που ελλοχεύει από την ύφεση στην κτηματαγορά.

«Είναι λανθασμένο να δοθεί η εντύπωση ότι σήμερα πουλάμε, αύριο δεν πουλάμε». «Αυτή την εποχή είναι αναμενόμενο να παρατηρείται κάποια ανάκαμψη στις πωλήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα στην κτηματαγορά είναι σοβαρότατο και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε», λέει ο κ. Τοφαρίδης.

Στο ίδιο μοτίβο και η εκδοχή του εκτιμητή ακινήτων Αντώνη Λοίζου, ο οποίος αποδίδει τη διακύμανση στις πωλήσεις στον περιορισμένο αριθμό πωλήσεων που έχουν γίνει από ντόπιους, οι οποίοι άρπαξαν όπως επεσήμανε, κάποιες ευκαιρίες, δηλαδή κατασκευές σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή.

«Η κατάσταση παραμένει τραγική», είπε, σημειώνοντας ότι «μετά το Σεπτέμβρη θα διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος με τις χιλιάδες απούλητων διαμερισμάτων και κατοικιών».

Χαραμάδα αισιοδοξίας διαβλέπουν άλλοι κτηματομεσίτες σημειώνοντας πως άρχισε να γίνεται πιο έντονο το ενδιαφέρον από ντόπιους. Ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Λευκωσίας και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Κώστας Καδής, τονίζει ότι έσπασε ο πάγος καθώς άρχισε να αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Για την ώρα, ωστόσο, «οι πωλήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν διαμερίσματα και κατοικίες στον Πρωταρά οι οποίες πωλήθηκαν μέχρι και 30% πιο κάτω από την τιμή που διατίθονταν το 2007», λέει.


Το πάγωμα πάντως που επικρατεί στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στα ιστορικά στοιχεία. Το 2009 οι συνολικές πωλήσεις έφθασαν τις 2,838, την ίδια χρονική περίοδο πέρσι κυμάνθηκαν στις 7,224, είχαν φθάσει στις 8,318 το 2007 και στις 6,486 το 2006.

Χαρακτηριστικά της καθολικής στασιμότητας που επικρατεί στην κτηματαγορά είναι τα στοιχεία που αφορούν την κάθε επαρχία ξεχωριστά. Στη Λευκωσία οι πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο παρουσίασαν μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008 της τάξης του 55%. Από 1,702, οι πωλήσεις ακινήτων έπεσαν στις 770.

Στη Λεμεσό, όπου υπήρχε η εκτίμηση για συγκράτηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Ρώσους, παρουσιάστηκε μείωση της τάξης του 54% και από 1,541, οι πωλήσεις κατήλθαν στις 716.

Στη Λάρνακα που έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την εξωγενή αγορά η μείωση το πεντάμηνο κυμάνθηκε στο 63% και από τις 1,464 μειώθηκαν στις 542, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση ήταν της τάξης του 71% και από 957 οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 277.

Τέλος, στην Πάφο η μείωση είναι της τάξης του 66%. Πέρσι πουλήθηκαν 1,560 ακίνητα ενώ φέτος μόλις 533.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |