Wednesday, June 3, 2009

Αργεί η ανάκαμψη ακινήτων

Αργεί η ανάκαμψη ακινήτων



Καθηλωμένη παρέμεινε η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων το Μάιο με τους παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν πως παρά τη δειλή ανάκαμψη των τελευταίων μηνών, τα χείριστα έπονται. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το κτηματολόγιο δείχνουν πως η συνολική ετήσια μείωση στις πωλήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2009 ανέρχεται στο 61% αποκρυσταλλώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις δύσκολες ώρες που περνά η αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων το Μάιο παρουσίασε ελαφριά ανάκαμψη και κυμάνθηκε στο 53%, έναντι 55% τον Απρίλιο, 56% το Μάρτιο, 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.

Παρά τη μικρή αύξηση των πωλήσεων, ο πρόεδρος των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης, τονίζει στη StockWatch πως δεν επιτρέπεται καμία αισιοδοξία. Η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση, δηλώνει με έμφαση, αποδίδοντας τις διαφοροποιήσεις που φαίνονται στα πωλητήρια έγγραφα σε εποχικότητα. Ο κ. Τοφαρίδης επικρίνει την κυβέρνηση γιατί, όπως υποστηρίζει, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σοβαρά τον πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό κίνδυνο που ελλοχεύει από την ύφεση στην κτηματαγορά.

«Είναι λανθασμένο να δοθεί η εντύπωση ότι σήμερα πουλάμε, αύριο δεν πουλάμε». «Αυτή την εποχή είναι αναμενόμενο να παρατηρείται κάποια ανάκαμψη στις πωλήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα στην κτηματαγορά είναι σοβαρότατο και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε», λέει ο κ. Τοφαρίδης.

Στο ίδιο μοτίβο και η εκδοχή του εκτιμητή ακινήτων Αντώνη Λοίζου, ο οποίος αποδίδει τη διακύμανση στις πωλήσεις στον περιορισμένο αριθμό πωλήσεων που έχουν γίνει από ντόπιους, οι οποίοι άρπαξαν όπως επεσήμανε, κάποιες ευκαιρίες, δηλαδή κατασκευές σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή.

«Η κατάσταση παραμένει τραγική», είπε, σημειώνοντας ότι «μετά το Σεπτέμβρη θα διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος με τις χιλιάδες απούλητων διαμερισμάτων και κατοικιών».

Χαραμάδα αισιοδοξίας διαβλέπουν άλλοι κτηματομεσίτες σημειώνοντας πως άρχισε να γίνεται πιο έντονο το ενδιαφέρον από ντόπιους. Ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Λευκωσίας και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Κώστας Καδής, τονίζει ότι έσπασε ο πάγος καθώς άρχισε να αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Για την ώρα, ωστόσο, «οι πωλήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν διαμερίσματα και κατοικίες στον Πρωταρά οι οποίες πωλήθηκαν μέχρι και 30% πιο κάτω από την τιμή που διατίθονταν το 2007», λέει.


Το πάγωμα πάντως που επικρατεί στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στα ιστορικά στοιχεία. Το 2009 οι συνολικές πωλήσεις έφθασαν τις 2,838, την ίδια χρονική περίοδο πέρσι κυμάνθηκαν στις 7,224, είχαν φθάσει στις 8,318 το 2007 και στις 6,486 το 2006.

Χαρακτηριστικά της καθολικής στασιμότητας που επικρατεί στην κτηματαγορά είναι τα στοιχεία που αφορούν την κάθε επαρχία ξεχωριστά. Στη Λευκωσία οι πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο παρουσίασαν μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008 της τάξης του 55%. Από 1,702, οι πωλήσεις ακινήτων έπεσαν στις 770.

Στη Λεμεσό, όπου υπήρχε η εκτίμηση για συγκράτηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Ρώσους, παρουσιάστηκε μείωση της τάξης του 54% και από 1,541, οι πωλήσεις κατήλθαν στις 716.

Στη Λάρνακα που έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την εξωγενή αγορά η μείωση το πεντάμηνο κυμάνθηκε στο 63% και από τις 1,464 μειώθηκαν στις 542, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση ήταν της τάξης του 71% και από 957 οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 277.

Τέλος, στην Πάφο η μείωση είναι της τάξης του 66%. Πέρσι πουλήθηκαν 1,560 ακίνητα ενώ φέτος μόλις 533.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |