Wednesday, June 3, 2009

Οριακή πτώση για το αργό- Κράτησε τα 68,5 δολάρια

Οριακή πτώση για το αργό- Κράτησε τα 68,5 δολάρια

Με οριακή πτώση έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από μια συνεδρίαση που επικράτησε ιδιαίτερη νευρικότητα, προσπαθώντας να βρει πρόσημο, ακολουθώντας τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Τελικά, η απόφαση του ΟΠΕΚ να στηρίξει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν παρείχε στήριξη στην τιμή.
Η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου κατέγραψε πτώση 3 cents κλείνοντας στα 68,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent έκλεισε στα 68,12 δολάρια το βαρέλι, με ανοδο 1,49%. Η τιμή του αργού βρίσκεται κατά 54% υψηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους.

«Βαρίδι» στην διαμόρφωση του αργού υπήρξε και η πτώση του δολαρίου σε χαμηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι ο δανεισμός της χώρας θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2009, γεγονός που θα οδηγήσει τους διεθνείς επενδυτές να αποτάσσονται σε άλλα διεθνή νομίσματα για την εξασφάλιση της σταθερότητας. Το δολάριο υποχωρεί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξαιτίας και της ανακοίνωσης ότι η ρωσική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός υπερεθνικού νομίσματος μαζί με άλλες αναδυόμενες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής.

Στα επίπεδα των 80 με 90 δολ. το βαρέλι ενδεχομένως να φτάσουν έως τις αρχές του επόμενου έτους οι τιμές του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdullah al-Badri, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης των τιμών. Επιπλέον, επισήμανε ότι το καρτελ δεν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής του μέχρι να απορροφηθεί η πλεονάζουσα προσφορά στις αγορές, λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα το επίπεδο των αποθεμάτων καλύπτει 62 ημέρες μελλοντικής ζήτησης. Σκοπός του Οργανισμού είναι να καλύπτουν τα αποθέματα περίπου 52 ημέρες μελλοντικής ζήτησης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |