Wednesday, June 3, 2009

Γιατί η τεχνική ανάλυση δίνει σήμα συνέχειας της κούρσας

Γιατί η τεχνική ανάλυση δίνει σήμα συνέχειας της κούρσας


Σημαντικό σήμα περαιτέρω ανόδου στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δίνει η τεχνική ανάλυση καθώς η κούρσα του δείκτη SP500 από το χαμηλό 12ετίας τον Μάρτιο έχει διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Η ανάκαμψη του δείκτη έχει ήδη βοηθήσει τη Wall Street να ανακτήσει $2,8 τρισ. χαμένης κεφαλαιοποίησης καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι η χειρότερη μεταπολεμική ύφεση αποδυναμώνεται.

Ο δείκτης SP500 είχε μείνει κάτω από τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών για διάστημα 523 ημερών. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, τις τελευταίες 5 φορές που ο δείκτης έσπασε ανοδικά τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών, έχοντας προηγουμένως παραμείνει χαμηλότερα για τουλάχιστον ένα χρόνο, ακολούθησε ράλι 21%.

Η μεγαλύτερη κούρσα σημειώθηκε το 1982 μετά από ύφεση που διήρκεσε 16 μήνες. Μετά από 373 ημέρες κάτω από τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών, ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 40%. Το 1930 έως το 1932 στη Μεγάλη Υφεση, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον κινητό του μέσο όρο για διάστημα 838 ημερών, το μεγαλύτερο στην ιστορία του. Οταν τον διέσπασε ανοδικά ακολούθησε ράλι 40% στους επόμενους 12 μήνες.

Από την ιστορική κορυφή των 1.565 μονάδων στις 9 Οκτωβρίου του 2007 έως το χαμηλό του Μαρτίου 2009, ο δείκτης SP500 υπέστη απώλειες 57%. Οι επενδυτές που προτίμησαν να μείνουν εκτός χρηματιστηριακής αγοράς μέχρις ότου δουν σαφές ανοδικό σήμα για να αρχίσουν να τοποθετούνται, έχασαν την μεγαλύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία 70 χρόνια –άνοδο σχεδόν 40%. Αν η ιστορία επαναληφθεί θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μετά το bullish σήμα του δείκτη. Λέμε αν καθώς υπήρξαν και εξαιρέσεις στο παρελθόν, όπως τον Ιανουάριο του 2002. Ο δείκτης είχε δώσει παρόμοιο σήμα έχοντας τιμήσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών μετά από διάστημα 463 ημερών. Το επόμενο 12μηνο όμως ακολούθησε καθοδική πορεία με απώλειες 23%.

Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα δυνατό bear market ράλι ή ζούμε την αρχή ενός νέου bull market; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αλλά όσο η αγορά ανεβαίνει το κόμμα των αρκούδων θα χάνει οπαδούς καθώς το επιχείρημα του εξασθενεί.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |