Wednesday, June 3, 2009

OPEC: Στα 80 με 90 δολ. το αργό στις αρχές του 2010

OPEC: Στα 80 με 90 δολ. το αργό στις αρχές του 2010


Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdullah al-Badri δήλωσε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα επίπεδα των 80 με 90 δολ. το βαρέλι έως τις αρχές του επόμενου έτους, ωστόσο επισήμανε ότι ο Οργανισμός δεν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής του μέχρι να απορροφηθεί η πλεονάζουσα προσφορά στις αγορές, όπως αναφέρει το Reuters.


"Οι τιμές θα φτάσουν τα 80 με 90 δολ. ενδεχομένως στις αρχές του 2010", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού μιλώντας στο πλαίσιο της Reuters Global Energy Summit. "Δεν νομίζω ότι οι τιμές θα αρχίσουν και πάλι να υποχωρούν... Στα τέλη του 2009 θα δούμε το πετρέλαιο στα 75 δολ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα φτάσει τα 80 με 85 δολ. - όχι με τη ζήτηση στα υφιστάμενα επίπεδα, ωστόσο αν αρχίσει να βελτιώνεται από μήνα σε μήνα, ενδεχομένως να φτάσουμε αυτές τις τιμές".

Οι αξιωματούχοι του OPEC εμφανίζονται από την περασμένη εβδομάδα πιο αισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους για τις πετρελαϊκές τιμές. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τιμή του αργού ενδεχομένως να φτάσει τα 75 δολ. το βαρέλι αργότερα μέσα στο έτος χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC πρόσφατα δήλωσε ότι οι τιμές του αργού ενδεχομένως να φτάσουν τα 70 με 75 δολ. το βαρέλι έως τα τέλη του 2009. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο Οργανισμός δεν σχεδιάζει να αυξήσει τις ποσοστώσεις στην παραγωγή του. Όπως δήλωσε, μια υποχώρηση των αποθεμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να καλύπτουν περίπου 52 ημέρες μελλοντικής ζήτησης από τα υφιστάμενα επίπεδα των 62 ημερών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια τέτοια κίνηση.

"Ο OPEC θα κινηθεί και θα αναλάβει δράση όταν διαπιστώσει υποχώρηση των αποθεμάτων σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και αναθέρμανση της ζήτησης. Προς το παρόν, δεν υπάρχει πραγματική απειλή για την αγορά. Δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου".

CAPITAL.GR

No comments:

Share |