Monday, October 3, 2011

Βρετανία: Πάνω από τις 50 μονάδες ο μεταποιητικός PMI το Σεπτέμβριο


Βρετανία: Πάνω από τις 50 μονάδες ο μεταποιητικός PMI το Σεπτέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Περαιτέρω επέκταση εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος στη Βρετανία το Σεπτέμβριο, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα της χώρας σε νέα αναμονή πριν αποφασίσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Συγκεκριμένα, ο PMI αυξήθηκε στις 51,1 μονάδες από 49,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Markit and the Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Η αύξηση άνω των 50 μονάδων ήταν απρόσμενη καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 48,5 μονάδες, δηλαδή ανέμεναν συρρίκνωση του κλάδου για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η ανάκαμψη του PMI είναι μία σπάνια θετική εξέλιξη στη βρετανική οικονομία, και ίσως να σημάνει το τέλος μία μκράς περιόδου στασιμότητας.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου ο δείκτης κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες έναντι 52,7 μονάδων το δεύτερο τρίμηνο και 59,4 μονάδων το πρώτο.

“Η μέτρια επέκταση της μεταποίησης στη Βρετανία το Σεπτέμβριο είναι θετική, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσουμε το γεγονός πως η απόδοσή της έχει υποχωρήσει σημαντικά από την έναρξη του τριμήνου,” αναφέρει ο οικονομολόγος της Markit Economics, Rob Dobson.





sourcE: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών τον Αύγουστο


Απροσδόκητη αύξηση εμφάνισαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, η κατασκευαστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% στα 799,15 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Σημειώνεται πως η άνοδος αποτέλεσε έκπληξη για τους οικονομολόγους, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση κατά 0,4%.

Η αύξηση αυτή, έπειτα από την πτώση κατά 1,45 που σημειώθηκε τον Ιούλιο, ήταν η Τρίτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, οι δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 0,9%.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν 0,4% στα 510,98 δισ. δολ. ενώ οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα εμφάνισαν άνοδο 3,1% στα 288,16 δισ. δολ.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο μεταποιητικός δείκτης του ISM


ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο μεταποιητικός δείκτης του ISM


Συνέχισε να επεκτείνεται το Σεπτέμβριο ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ, ενώ ενισχύθηκε η απασχόληση, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 51,6 μονάδες από 50,6 μονάδες τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 50,4 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτούν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες συρρίκνωση.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε αμετάβλητος στις 49,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης παραγωγής αναρριχήθηκε στις 51,2 μονάδες από 48,6 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο δείκτης απασχόλησης σκαρφάλωσε στις 53,8 μονάδες από 51,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης των αποθεμάτων υποχώρησε στις 52,0 μονάδες από 52,3 μονάδες τον Αύγουστου, ενώ ο δείκτης των εξαγωγών βελτιώθηκε στις 53,5 μονάδες από 50,5 μονάδες.


source: capital.gr

Μειώνει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη η Fitch


Μειώνει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη η Fitch


Στη μείωση των εκτιμήσεων της για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε η Fitch Ratings καθώς τα μεγέθη του δεύτερου τριμήνου του 2011 ήταν χειρότερα των προβλέψεων της.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Fitch στην έκθεσή της Global Economic Outlook, μειώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του 2011 στο 2,6% από 3,1%, του 2012 στο 2,7% από 3,4% και του 2013 στο 3,1% από 3,4%.

Σύμφωνα με τη Fitch, αν και οι προσωρινοί παράγοντες εξακολουθούν να πιέζουν την οικονομική δραστηριότητα, η πρόσφατη επιδείνωσης της μεταβλητότητας στις αγορές και η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική έχει πλήξει την εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα την υπονόμευση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

“Η Fitch δεν προβλέπει ύφεση ΄double-dip΄ στις βασικές της εκτιμήσεις. Ωστόσο, η πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης έχει αυξηθεί, καθώς η ενισχυμένη μεταβλητότητας στις αγορές μπορεί να μεγεθύνει την τάση αποστροφής κινδύνου και να οδηγήσει σε νέα σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών,” αναφέρει το στέλεχος της Fitch, Maria Malas-Mroueh.

“Στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις συμπεριλαμβάνουν σχεδόν μηδενική ανάπτυξη έως το πρώτο τρίμηνο του 2012 αντανακλώντας την επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους καθώς το κλίμα στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί και η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούνιο,” προσθέτει η Malas-Mroueh.



source: capital.gr

Ρεκόρ για τα γερμανικά CDS λόγω Ελλάδας


Ρεκόρ για τα γερμανικά CDS λόγω Ελλάδας


Σε ιστορικό υψηλό ανήλθε τη Δευτέρα το κόστος ασφάλισης της Γερμανίας έναντι χρεοκοπίας, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, τα πενταετή γερμανικά CDS ανήλθαν στις 118 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, κατά 6 μ.β. υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό των 112 μ.β.

Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο στόχος του ελλείμματος για φέτος δεν πρόκειται να επιτευχθεί επιδείνωσε το κλίμα στις αγορές ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας και παροχής κινήτρων στις πιο αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Η απόκλιση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, για άλλη μια φορά από τους στόχους, δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές με αποτέλεσμα να διευρύνονται και τα CDS των υπολοίπων χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης. Έτσι, τα πενταετή CDS του Βελγίου αυξήθηκαν κατά 20 μ.β. στις 280 μ.β., της Ολλανδίας κατά 6 μ.β. στις 110 μ.β. και της Δανίας κατά 7 μ.β. στις 153 μ.β.



source: capital.gr

«Θεσμική και προσωπική ευθύνη» του Προέδρου Χριστόφια


«Θεσμική και προσωπική ευθύνη» του Προέδρου Χριστόφια

Η κυπριακή Πολιτεία επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία τόνισε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί, Πόλυς Πολυβίου, παρουσιάζοντας το πόρισμά του σε συνέντευξη Τύπου.

Θεσμική αλλά και προσωπική ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, καταλογίζει στο πόρισμά του ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου.

Παρουσιάζοντας το πόρισμα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Πολυβίου σημείωσε πως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κυπριακή Πολιτεία επέδειξε ολιγωρία, αμέλεια και ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος, και έκανε λόγο για αδυσώπητη θεσμική -αλλά και προσωπική- ευθύνη τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Μ. Κυπριανού και Κ. Παπακώστα.

Ο ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές, αναφέρει στο πόρισμά του ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής. «Η κύρια όμως ευθύνη», υπογραμμίζει, «ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει τη μέγιστη ευθύνη για την αμέλεια και ολιγωρία. Έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τι συνέβη. Η εκτελεστική εξουσία της οποία προίσταται απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης του φορτίου. Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς. Κι έπρεπε να ληφθούν μέτρα». «Ο πρόεδρος είχε ο ίδιος de facto αναλάβει την διαχείριση του φορτίου. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο αυτού ήταν εκείνος που έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις», αλλά «απέτυχε να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και πολιτική ευθύνη. Του καταλογίζω σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του», αναφέρει ο κ. Πολυβίου και κάνει λόγο για κλασική περίπτωση όπου η θεσμική ευθύνη του Προέδρου μετεξελίσσεται σε προσωπική ευθύνη λόγω της προσωπικής του εμπλοκής στην υπόθεση και λόγω του μεγέθους του συμβάντος.

Στα πρωτογενή του συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυβίου βεβαίωσε πως η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά, αλλά από αυτοανάφλεξη και σημείωσε πως τα υλικά είχαν αποθηκευτεί χωρίς προφύλαξη, με ανεύθυνο και αντίθετο προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών τρόπο, ενώ ουδέποτε επιθεωρήθηκαν.

Η απόφαση για κατακράτηση και εκφόρτωση, επεσήμανε, ελήφθη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διατήρηση του στην Κύπρο οφείλεται σε δικές του αποφάσεις. Έστω κι εάν ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε έγγραφο με το οποίο επιλέχθηκε το Μαρί αποδίδεται στον Πρόεδρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μπορεί η κατάσχεση του φορτίου να έγινε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως ο χειρισμός μετά την εκφόρτωση και κατάσχεση συνιστά μια θλιβερή ιστορία αμέλειας, ανευθυνότητας. Το φορτίο αποτελούσε από την αρχή μια ενδυνάμει ωρολογιακή βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε έναν ακατάλληλο χώρο. Αυτά έπρεπε να ήταν γνωστά όχι μόνο στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών αλλά και στον Πρόεδρο, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, τονίζοντας πως η επικινδυνότητα ήταν γνωστή και στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών όσο και στον Πρόεδρο.

Κατά συνέπεια, καταλήγει, ο πολιτικός χειρισμός του θεματος ανήκει στον Πρόεδρο Χριστόφια, τόσο λόγω της παραμονής του φορτίου στην Κύπρο όσο και θεσμικά, καθώς ουδεμία απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που όπως αναφέρει δεν μπορεί να διαμβισβητηθεί.

Τέλος, αφού περιγράφει όλες τις αστοχίες και την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και την αδυναμία πρόληψης και έγκαιρης επέμβασης προκειμένου να αποφευχθεί η φονική έκρηξη, ο κ. Πολυβίου καταλήγει λέγοντας πως υπήρξε μια άδικη και αχρείαστη θυσία 13 ανθρώπων.

Διαβάστε το πόρισμα Πολυβίου πιο κάτω:

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/8DFBC5EB0404F039C225791E0034D827/$file/ΠΟΡΙΣΜΑ.pdf?OpenElement

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της μεταποίησης το Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της μεταποίησης το Σεπτέμβριο

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα δύο ετών συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Markit που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα δύο ετών συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Markit που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο σχετικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,5 μονάδες από 49 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που συρρικνώνεται η μεταποίηση στην ευρωζώνη.

«Οι παραγωγοί ανέφεραν τις χειρότερες επιχειρηματικές συνθήκες σε διάστημα άνω των δύο ετών, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό αδύναμης εγχώριας ζήτησης και μειωμένων εξαγωγών», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

source: naftemporiki.gr

Ευρώ: Χαμηλό 8 μηνών έναντι δολαρίου


Ευρώ: Χαμηλό 8 μηνών έναντι δολαρίου

Σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ευρώ πριν τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ όπου αναμένεται να εξεταστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Το ευρώ υποχώρησε για δεύτερη μέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών κατά την οποία οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν πώς θα προστατευθούν οι τράπεζες από την κρίση χρέους στην περιοχή και να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης στο ταμείο διάσωσης.

Το δολάριο άγγιξε ψηλό δύο εβδομάδων έναντι του γιεν μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης που έδειξε ότι το συναίσθημα στους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Ιαπωνίας παράμεινε κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από το σεισμό του Μαρτίου.

Το ευρώ υποτιμήθηκε στο $1,3324 το πρωί στο Τόκιο από $1,3387 στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

source: stockwatch.com.cy

Forbes: Οι ελληνικές χρεοκοπίες ξεκίνησαν από το 454 π.Χ

 
Forbes: Οι ελληνικές χρεοκοπίες ξεκίνησαν από το 454 π.Χ

Η πρώτη... στάση πληρωμών της παγκόσμιας ιστορίας σημειώθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. στον Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο, ενώ άλλες πέντε φορές στη σύγχρονη ιστορία της χρεοκόπησε η χώρα.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές βάρεσε... κανόνι η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της, με το πρώτο "επεισόδιο" να καταγράφεται στις αρχές του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας και το τελευταίο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης του '30.
Μάλιστα η συνδυασμένη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη στη σύγχρονη εποχή ανέρχεται σε ενενήντα χρόνια ή περίπου στο ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη!

Πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη χρεοκοπία στην ελληνική ιστορία έγινε τον 4ο αιώνα προ Χριστού, όταν 13 πόλεις-κράτη της Ελλάδας δανείστηκαν κεφάλαια από τον Ναό της Δήλου. Τότε οι περισσότεροι από τους δανειστές δεν κατάφεραν ποτέ να αποπληρώσουν τα δάνεια και ο Ναός "έγραψε" απώλειες 80% επί του κεφαλαίου του...
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού "Forbes", "πρωταθλήτριες" στο... σπορ της χρεοκοπίας αναδεικνύονται η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με 10 "κανόνια" η κάθε χώρα.
Η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση πέντε φορές και συγκεκριμένα το 1827, το 1832, το 1843, το 1893 και το 1932, ενώ σε όλες ήταν εμφανής η εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στην εσωτερική ζωή της χώρας.

Ο εξωτερικός δανεισμός με επαχθείς όρους συνοδεύει το ελληνικό κράτος από τα πρώτα του βήματα με την αναγνώριση της εθνικής υπόστασης μετά την Επανάσταση του 1821, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δανείων σπαταλήθηκε όχι για τις ανάγκες του λαού, αλλά για την προπληρωμή τόκων και προμηθειών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Η κύρια αιτία που η χώρα μας αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι ήταν τότε, όπως άλλωστε και σήμερα, το υψηλό δημόσιο χρέος. Επίσης, ο ρόλος των ξένων δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: έχουν συμφέροντα τα οποία φροντίζουν να εξυπηρετούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς αυτό να αποκλείει κερδοσκοπικές επιθέσεις από συγκεκριμένα κέντρα που άλλοτε κέρδιζαν μεγαλύτερα επιτόκια ή ελληνική γη με υποθήκη και σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση των αγορών, υψηλότερα spreads και υπεραξίες από το σορτάρισμα σε μετοχές και ομόλογα.
Τρικούπης

"Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"
Η φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" αποτελεί μια ιστορική αναφορά που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως τη χρησιμοποίησε σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και στην αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Διάφορες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής. Στην πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά "εν τη ρύμη του λόγου" του, αναφέροντας τις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας.

Η πρώτη πτώχευση
Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ξεκίνησε το 1821 και στόχο είχε τον τερματισμό της οθωμανικής κυριαρχίας. Το 1824 εξασφαλίστηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δάνειο ύψους 472.000 στερλινών, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε και από τους αγοραστές απαιτήθηκε να καταβάλουν μόνο το 10% της τιμής αγοράς. Επιπλέον δάνειο ύψους 1,1 εκατ. στερλινών χορηγήθηκε το 1825. Οι κερδοσκόποι στο Λονδίνο "σούφρωσαν" το μεγαλύτερο μέρος των ποσών, προτού η Ελλάδα λάβει τα κεφάλαια. Το 1827 ο Ι. Καποδίστριας απευθύνει έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις για νέο δάνειο χωρίς αυτές να ανταποκριθούν.

Σπατάλη από Οθωνα
Το 1832 χορηγήθηκε δάνειο ύψους 60 εκατ. δραχμών στην Ελλάδα, η οποία ήταν πλέον ανεξάρτητο κράτος. Το δάνειο κανονίστηκε από τις κυβερνήσεις Γαλλίας, Ρωσίας και Βρετανίας και υποτίθεται ότι χορηγήθηκε προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να "χτίσει" την οικονομία της. Τα κεφάλαια κατά το μεγαλύτερο μέρος τους κατασπαταλήθηκαν για τη διατήρηση του στρατού και του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Ελλάδας από τους Αγγλους.

Περικοπές μισθών
Μέχρι το 1843 η οικονομική ανάκαμψη δεν φαινόταν πουθενά. Η χώρα αδυνατούσε να εκπληρώσει το δημόσιο χρέος της. Οι ξένες δυνάμεις αρνήθηκαν να καταβάλουν την τρίτη δόση του δανείου του 1832. Ο Οθωνας αναγκάστηκε να κηρύξει επίσημη πτώχευση εκλιπαρώντας για νέες πιστώσεις. Υπό τον φόβο της εισβολής των μεγάλων δυνάμεων και κάτω από την υπόδειξή τους προχωρεί στη μείωση των τακτικών δαπανών, που περιλαμβάνει και περικοπές μισθών. Η διάσκεψη που συνήλθε στο Λονδίνο έθεσε αυστηρούς όρους για την καταβολή των ελληνικών οφειλών.

Στάση πληρωμών
Αφού η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε διακανονισμό των χρεών της το 1878, οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου άνοιξαν και πάλι για την Ελλάδα και -όπως ήταν αναμενόμενο- οι δανειστές προθυμοποιήθηκαν αμέσως να χορηγήσουν στη χώρα κεφάλαια. Αυτός ο δανεισμός αυξήθηκε σε μη βιώσιμα επίπεδα και η κυβέρνηση Τρικούπη προχώρησε σε στάση πληρωμών το 1893. Το 1898 οι ξένες πιέσεις οδήγησαν την Ελλάδα να αποδεχτεί τη δημιουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διαχείριση του Ελληνικού Χρέους. Αυτή η Επιτροπή ήλεγχε την οικονομική πολιτική της χώρας, καθώς και την είσπραξη φόρων και τα συστήματα διαχείρισης της Ελλάδας.

Διεθνές κραχ - Υποτίμηση δραχμής
Το 1929 ξεσπάει η παγκόσμια οικονομική κρίση ύστερα από το κραχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η κρίση είχε άμεσες συνέπειες στην οικονομία της Ελλάδας. Εναν χρόνο πριν η χώρα είχε επανέλθει στον "κανόνα χρυσού", με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις ξένων κεφαλαίων. Η δραχμή για να παραμείνει στον "κανόνα χρυσού" συνδέεται με το δολάριο. Τον Σεπτέμβρη του 1931 προκαλείται πανικός, με "φυγάδευση" στο εξωτερικό 3,6 εκατ. δολαρίων από ιδιώτες και τράπεζες. Η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως νέα δάνεια χωρίς επιτυχία. Την άνοιξη του 1932 ο Βενιζέλος αναγκάζεται να εγκαταλείψει καθυστερημένα τον " χρυσό κανόνα" και να υποτιμήσει τη δραχμή. Την Πρωτομαγιά ανακοινώνει στη Βουλή την πτώχευση της Ελλάδας.

Το 454 π.Χ
Στη Δήλο η πρώτη χρεοκοπία στον κόσμο
Η πρώτη πτώχευση στην παγκόσμια ιστορία σημειώθηκε το 454 προ Χριστού στον Ναό της Δήλου. Τον 4ο αιώνα π.Χ. στον Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο βρίσκονταν οι θησαυροί της συνομοσπονδίας των ελληνικών πόλεων-κρατών κάτω από την ηγεσία της Αθήνας. Εκεί φυλασσόταν το τεράστιο ποσό των εισφορών των συμμάχων και εκεί γίνονταν οι συναντήσεις των αντιπροσώπων.
Οι πόλεις-κράτη συνέβαλαν στο ταμείο με τη μορφή οικονομικών πόρων, στρατευμάτων και πλοίων, ενώ τα μέλη είχαν ισότιμη ψήφο στο συμβούλιο που είχε δημιουργηθεί.
Το ποσό της οικονομικής συμβολής καθοριζόταν από την Αθήνα, η οποία κατάφερε κάποια στιγμή να μεταφερθεί το θησαυροφυλάκιο της Συμμαχίας από τη Δήλο στην Αθήνα, καθώς πολύ σύντομα η Δηλιακή Συμμαχία εξελίχθηκε σε Αθηναϊκή Ηγεμονία.
Ο Αριστείδης καθόρισε πρώτος το ποσό της εισφοράς για κάθε πόλη με τόσο δίκαιο τρόπο που οι σύμμαχοι τον ονόμασαν "τον δικαιότερο από όλους τους ανθρώπους".
Το 454 π.Χ., λοιπόν, και ενώ η περίφημη αθηναϊκή συμμαχία έχει ανασυσταθεί, 13 πόλεις-κράτη προχώρησαν σε δανεισμό από τον Ναό της Δήλου. Οι δέκα πόλεις-κράτη, όμως, δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, προχωρώντας έτσι στην πρώτη... στάση πληρωμών της παγκόσμιας ιστορίας!

Δύο από τις δέκα πόλεις-κράτη, μάλιστα, δεν μπόρεσαν τελικά να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ζήτησαν αυτό που αποκαλείται... επαναδιαπραγμάτευση χρέους.
Η στάση πληρωμών στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν, λοιπόν, άγνωστο φαινόμενο, διότι -όπως λέγεται- οι αρχαίοι Ελληνες ως έμποροι αναγνώριζαν αυτό που αποκαλείται σήμερα συνυπευθυνότητα χρέους - δηλαδή ότι ο δανειστής πρέπει να αναλαμβάνει μερίδιο του ρίσκου αν κάτι πάει στραβά.
Το θέμα είναι, πάντως, ότι πολλά από τα δάνεια χορηγήθηκαν τότε με τη σίγουρη πρόβλεψη ότι ο οφειλέτης θα αποδειχτεί τελικά ανίκανος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Μετά το "κανόνι" ο Περικλής μετέφερε το ταμείο της Συμμαχίας στην Ακρόπολη της Αθήνας. Εκτοτε οι αποφάσεις λαμβάνονταν μόνο από την Αθήνα και ο φόρος οριζόταν από την Εκκλησία του Δήμου.

source: imerisia.gr

Share |