Tuesday, May 10, 2011

ΗΠΑ: Αύξηση 2,7% των πωλήσεων αλυσίδων καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα


ΗΠΑ: Αύξηση 2,7% των πωλήσεων αλυσίδων καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα

Οι πωλήσεις των αλυσίδων καταστημάτων για την εβδομάδα που έληξε στις 7 του Μαΐου αυξήθηκαν 2,7% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων και την Goldman Sachs. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες.

source: reporter.gr

Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών οι πωλήσεις λιανικής τον Απρίλιο


Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών οι πωλήσεις λιανικής τον Απρίλιο


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 5,2% τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε like-for-like βάση, η οποία αποκλείει το άνοιγμα των νέων καταστημάτων.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 2,2% οι τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 2,2% οι τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο

Οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2,2% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας της χώρας, καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν 6,7%. Η αύξηση αυτή κινείται πάνω από το 1,6%, το οποίο είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch . Οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν εν τω μεταξύ 1,1%.

source: reporter.gr

«Έχασαν» 17 δις από ΑΜΚ οι τράπεζες – Χειρότερο το 2011 από το 1999


«Έχασαν» 17 δις από ΑΜΚ οι τράπεζες – Χειρότερο το 2011 από το 1999 – Η ομάδα των hedge funds του Λονδίνου ετοιμάζει νέο χτύπημα – Morgan Stanley και Goldman θέλουν άνοδο στο ΧΑ

Η χρηματιστηριακή κατάρρευση του 2011 είναι χειρότερη από την κατάρρευση του 1999.
Είναι προφανές ότι δεν έχει υπάρξει τέτοιας κλίμακας απαξίωση στην αγορά όπως την τρέχουσα περίοδο.
Η απαξίωση είναι πολύ χειρότερη καθώς τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κεφαλαιακές ενισχύσεις μεγάλης κλίμακας, σχεδιάζουν και νέες και συνολικά από το 2009 έως και σήμερα έχουν αντλήσει 17,7 δις ευρώ τα οποία εξανεμίστηκαν με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης.


Η Εθνική π.χ. είχε μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού 7,5 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση και την τρέχουσα περίοδο στα 4,5 δις ευρώ.
Τα κεφάλαια μπορεί να υπάρχουν αλλά η αξία τους με όρους χρηματιστηριακούς έχει εξανεμισθεί.
Το φαινόμενο αυτό δηλαδή της πλήρους απαξίωσης προφανώς και έχει αιτία την κρίση χρέους και τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά η ουσία είναι ότι με όρους κεφαλαιοποιήσεων χάθηκαν όλα τα κεφάλαια που αντλήθηκαν.

Τι σημαίνει αυτό ότι η αγορά στην προσπάθεια της να προεξοφλήσει τα χειρότερα αποτιμά τις τράπεζες περιλαμβάνοντας όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 35 δις ευρώ κεφάλαια και η αποτίμηση τους φθάνει τα 13,95 δις ευρώ. Η τιμή προς λογιστική αξία στα 0,398 με 0,40.
Η χρηματιστηριακή αγορά όμως αποτιμώντας σε τέτοια απαξιωτικά επίπεδα τις τράπεζες περνάει και ένα μήνυμα. Είναι επαρκή τα κεφάλαια των τραπεζών;
Με όρους χρηματιστηριακούς οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου θεωρούνται ως μη γενόμενες και οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφαλαιακές ενισχύσεις για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο την αναδιάρθρωση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα hedge funds οργιάζουν.

Μια ομάδα 11 hedge funds στο Λονδίνο έχει καταστρώσει ένα ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι που στο τέλος θα οδηγήσει στην βύθιση της αγοράς.
Όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr με βάση το σχέδιο αυτό η Εθνική στα 4,5 ευρώ και το ΧΑ στις 1350 μονάδες στο πρώτο στάδιο.
Στο δεύτερο στάδιο ξεκινάει μια αναλαμπή με στόχο τα 6 με 6,20 ευρώ την Εθνική και που πιθανότατα να ξεκινήσει μετά τις 16 Μαΐου
Στο τρίτο στάδιο έρχεται η κατακρήμνιση της αγοράς με στόχο τις 1100 μονάδες και τα 3,5 ευρώ την Εθνική.
Το σχέδιο αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα hedge funds στοχεύουν να συντομεύσουν χρονικά την εκδήλωση των σταδίων εξέλιξης της τάσης της αγοράς.

Και ενώ τα hedge funds επεξεργάζονται και απεργάζονται αλλότρια σχέδια για την διάλυση της αγοράς οι αμερικανικές τράπεζες κυρίως η Morgan Stanley εμφανίζεται να επιθυμεί την άνοδο της αγοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs και προφανώς η μάχη των hedge funds με την Morgan και την Goldman θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.


Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών


Σε διάστημα 30 μηνών από τις αρχές του 2009 έως και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν ή θα αντλήσουν με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις τους και τις εξαγγελθείσες προσθέσεις τους 17,7 δις ευρώ.
Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν λόγω της ελληνικής κρίσης να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά 17,7 δις ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών σε τόσο μικρό διάστημα οι τράπεζες να αντλούν τόσο σημαντικά κεφάλαια.

Το μείζον ερώτημα είναι αν τα κεφάλαια αυτά τα 17,7 δις ευρώ που αντλήθηκαν προστεθούν στα υφιστάμενα αυξάνουν τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών στα 37 δις ευρώ είναι επαρκή σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι προφανές ότι αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης θα επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ευελιξία οπότε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα είναι οριακές.
Αν υπάρξει όμως haircut στα ομόλογα μεγάλης κλίμακας π.χ. 50% αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 δις ευρώ επιπλέον κεφάλαια.
Οι τράπεζες σε μια τέτοια εκδοχή ή θα επιδιώξουν να τα συγκεντρώσουν μάλλον θα είναι αδύνατο αν η Ελλάδα έχει πάει σε haircut ή θα καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει την δυνατότητα να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια πέραν των 10 δις ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Τρόικα ώστε να στηρίξει κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά.
Οι ελληνικές τράπεζες και οι βασικοί και λοιποί μέτοχοι υποχρεώθηκαν να βάλλουν πολλά χρήματα 13,7 δις ευρώ νέα κεφάλαια καθώς τα 4 δις ευρώ προέρχονται από το δημόσιο μέσω προνομιούχων μετοχών ώστε να στηρίξουν τις τράπεζες και από αυτές τις επενδύσεις χάνουν από 30% έως 40%.
Αν υπάρξει επιθετική αναδιάρθρωση όμως τα κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες δε θα φθάνουν και θα χρειαστούν επιπλέον 15 δις ευρώ νέα κεφάλαια ώστε να στηρίξουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.



Τι έχουν κεφάλαια έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους 30 μήνες….

Ποσά σε δισ

Τράπεζες
Κεφάλαια 2009-2011

Εθνική
4,4

Alpha
1,9

Eurobank
1,55

Πειραιώς
1,36

Κύπρου
1,68

Marfin
1,14

ATE Bank
1,9

Emporiki
2,95

Geniki
0,560

Attica
0,100

Proton bank
0,200

Σύνολο
17,74

source: bankingnews.gr

Microsoft: Εξαγοράζει το Skype έναντι 8,5 δισ. δολ.


Microsoft: Εξαγοράζει το Skype έναντι 8,5 δισ. δολ.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype έναντι 8,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά κατέληξε σήμερα η Microsoft επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Reuters.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η Microsoft θα εξαγοράσει τη Skype, με έδρα το Λουξεμβούργο, από ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την Silver Lake. Η συμφωνία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά τους συμβούλια.

Η εξαγορά πιθανόν να βοηθήσει τη Microsoft να προσελκύσει χρήστες του Διαδικτύου και να μειώσει το προβάδισμα που έχει η Google στον χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης. Η συμφωνία είναι, εξάλλου, η μεγαλύτερη στην 36χρονη ιστορία του αμερικανικού κολοσσού λογισμικού.

Σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Skype είχαν εξετάσει τόσο το Facebook όσο και το Google.

source: naftemporiki.gr

Νέο δάνειο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ


Νέο δάνειο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ

Τη συζήτηση για τη σύναψη νέου δανείου με νέους όρους από την Ε.Ε. και ΔΝΤ προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα έχει το 2012, επιβεβαίωσε χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


Ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών κρατών-μελών της Ευρωομάδας την περασμένη Παρασκευή, όπου έγιναν επίσης οι παραδοχές ότι το μνημόνιο της Ελλάδας παρουσιάζει καθυστερήσεις.

Ανάγκες 66 δισ. ευρώ

Εγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους -σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση- ότι είναι μηδαμινή πια η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2012 όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 66 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 39 δισ. θα καλυφθούν από τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27 δισ. θα πρέπει να αντληθούν είτε από τις αγορές είτε από τον ενιαίο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Το ίδιο στέλεχος κράτησε τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας καθώς επίσης και για το νέο χρονικό περιθώριο που θα δίνεται στην οικονομία για να ξεπεράσει την κρίση.

Σε ερώτηση αν το νέο δάνειο συνοδευτεί με ένα δεύτερο μνημόνιο συμπληρωματικό του πρώτου μνημονίου ή ένα συνολικά νέο μνημόνιο που θα καλύψει όλο το χρόνο του προγράμματος προσαρμογής από το 2010, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης για το επόμενο διάστημα.

Παραδέχθηκε όμως ότι τα μέτρα θα αφορούν την κάλυψη των καθυστερήσεων σε μέτρα και αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει όσο πρέπει. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχει και ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων το οποίο θα καλύψει τις έως τώρα αστοχίες.

Σημαντικό θέμα χαρακτήρισε η ίδια πηγή την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Τούτο διότι η αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας θα έχει άμεση επίδραση στην αναστολή της αυξητικής τάσης του χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια, ωστόσο δεν υπήρχαν ούτε και χθες απαντήσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση σε ένα πρόγραμμα που αναζητά εν μέσω κρίσης περίπου 50 δισ. από την αγορά.




Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε η «Διεθνής Διαφάνεια» έδωσε ένα στίγμα για την οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα. Σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι η Ελλάδα «έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο έχει μπροστά της πολλά δύσκολα χρόνια».

Η τρόικα

Με τα δεδομένα αυτά προσλαμβάνει τελείως άλλη διάσταση η τέταρτη αξιολόγηση υλοποίησης του μνημονίου που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα από την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας.

Οι «διάσημοι» πλέον κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και το νέο στέλεχος της ομάδας, ο Γερμανός κ. Ματίας Μορς ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Γιούργκεν Κρέγκερ -ο οποίος με τη σειρά του είχε αντικαταστήσει στα τέλη Απριλίου τον πρόσφατα προαχθέντα σε αναπληρωτή γενικό διευθυντή Σερβάας Ντερούζ- έρχονται με τα ίδια δεδομένα που ήρθαν τον περασμένο Μάιο.

Τη σύνταξη ενός νέου μνημονίου το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία αυτού που υλοποιείται σήμερα και παρουσιάζουν καθυστερήσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δηλαδή η επέκταση της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι συγχωνεύσεις φορέων και προσωπικού και η μείωση μισθολογικού κόστους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που μένει ακόμη στα χαρτιά.

Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα, μέχρι και την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, αναμένεται να υπάρξουν καταρχήν δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση, πριν από το τέλος του χρόνου, των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει.

Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις αποκλίσεις που μεταφέρονται φέτος από το 2010 αλλά και την πρόβλεψη για απόκλιση του τρέχοντος έτους.

Αυστηρές πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις

Η κάλυψη από τους εταίρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012 φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο, αντί μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων).

Η νέα στήριξη θα παρασχεθεί υπό προϋποθέσεις και ανάληψη αυστηρών πολιτικών και νομικών δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.


Στις 16 Μαΐου θα εξεταστεί αν θα πρέπει ή όχι να ζητηθούν επιπρόσθετες προσπάθειες από την Ελλάδα, τονίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι χώρες της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να υποκαταστήσουν τις αγορές το 2012, καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ανέφεραν χθες ευρωπαϊκές πηγές, προσθέτοντας ότι όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης (Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν) και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών αποκλείουν στην παρούσα φάση το σενάριο της ήπιας αναδιάρθρωσης, την οποία υποστηρίζει η Γερμανία και έχει ελάχιστους υποστηρικτές.

Σχετικά με τη συνάντηση της Παρασκευής, στο Λουξεμβούργο, τόνιζαν ότι έγινε διεξοδική συζήτηση των εταίρων με τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Συζητήθηκε, κυρίως, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, που δεν κρίνεται ικανοποιητικός από τους εταίρους, αλλά και το θέμα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012, στο πλαίσιο ενός συνολικού «πακέτου» προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Το θέμα της ήπιας αναδιάρθρωσης τέθηκε επίσης, αλλά «παραμερίστηκε», τόνιζαν.

Αναφορικά με το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπογράμμιζαν ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου μαζί με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι μια από τις βασικές συνιστώσες του προγράμματος.

Ανέφεραν επίσης ότι οι εταίροι θα δεσμεύσουν την Ελλάδα πολιτικά και κυρίως νομικά για τη χορήγηση της νέας βοήθειας, ώστε να είναι βέβαιοι πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες στο Παρίσι και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξετάσουν στις 16 Μαΐου (στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ) εάν θα πρέπει ή όχι να ζητηθούν επιπρόσθετες προσπάθειες από την Ελλάδα για την τήρηση των στόχων. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση έκθεση του κλιμακίου της τρόικας.

Η κα Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων μεγάλων χωρών μελών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) και της Ελλάδας ως μια «συνάντηση εργασίας» με στόχο την προετοιμασία της συζήτησης για την Πορτογαλία (έγκριση προγράμματος στήριξης) και την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών από τον Οκτώβριο του 2009


Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών από τον Οκτώβριο του 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία υποχώρησαν σε ποσοστό 1,04% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία στεγαστικής πίστης Halifax.

Η Halifax ανέφερε ότι η μέση τιμή μίας κατοικίας στη Μ. Βρετανία διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στις 160.395 λίρες, ή 20% κάτω από το απόγειο του Απριλίου του 2007.

«Η ασθενής εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, έως ένα βαθμό λόγω της αβεβαιότητας για το οικονομικό outlook, περιορίζει τη ζήτηση για κατοικίες και οδηγεί σε πτωτική τάση τις τιμές», δήλωσε ο οικονομολόγος της Halifax Martin Ellis.

Η Falifax εξάλλου ανέφερε ότι οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως μετρήθηκε από τη μέση τιμή του τριμήνου έως το Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τη Halifax.

source: capital.gr

Χρηματιστήρια: «Μαγική εικόνα» το ράλι του 2011


Χρηματιστήρια: «Μαγική εικόνα» το ράλι του 2011

Παρότι οι μετοχές είναι η πρώτη επιλογή των επενδυτικών οίκων από τις αρχές του έτους, εντούτοις τα πεπραγμένα του 2011 μέχρι στιγμής δεν τους επιβεβαιώνουν. Η πορεία στα χρηματιστήρια μοιάζει με... μαγική εικόνα.

Το ράλι στις τιμές αφορά μέχρι στιγμής μόνο στους ισχυρούς δείκτες και αγορές! Παρά τα κέρδη της τάξεως του 4% για τον MSCI AC World το 2011, ο δείκτης εξακολουθεί να σημειώνει πτώση τόσο στην τριετία όσο και στην πενταετία, όταν ο S&P 500 και ο DAX 30 έχουν καλύψει τις απώλειες της πενταετίας και φλερτάρουν με το να καλύψουν τις ζημίες στην τριετία.

Παράλληλα, παρότι το παλαιό χρηματιστηριακό ρητό «sell in May and go away» φαίνεται πως ισχύει, ιδιαίτερα στην αμερικανική αγορά, τώρα μάλλον δεν βρίσκει οπαδούς, τουλάχιστον στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου, ειδικά από τη στιγμή όπου το momentum στις ισχυρές μετοχικές αγορές αρχίζει να αυξάνεται.

Όσον αφορά στην εγχώρια εικόνα, οι συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους έγιναν και πάλι ανιαρές, αφού φρέσκο χρήμα δεν λέει να εισέλθει στην αγορά και πολλοί τίτλοι γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους.



Επιπλέον, οι χαμηλοί όγκοι συναλλακτικής δραστηριότητας είναι σαφέστατα αρνητικό χαρακτηριστικό στα δεδομένα επίπεδα τιμών, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν ενισχύεται. Από την αρχή του 2011, ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά πλέον κατά 1,6%, ενώ ο αντίστοιχος της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 5,6%. Αξιοσημείωτη είναι και η απόδοση της μεσαίας κατηγορίας μετοχών, που αγγίζει το -3,7%.

--- Η τάση

Η αντίδραση από τα χαμηλά του Μαρτίου στις 1.250 μονάδες για τον S&P 500 μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα. Ο δείκτης-βαρόμετρο FTSE All-World έχει ενισχυθεί πάνω από 10% σε σχέση με τα χαμηλά στα μέσα Μαρτίου και ο VIX, βάσει του οποίου υπολογίζεται η μεταβλητότητα των αγορών, έχει υποχωρήσει σχεδόν 50% εν συγκρίσει με το υψηλό του από την αρχή του έτους και παραμένει αρκετά πιο κάτω από τα μέσα επίπεδά του.

Η μείωση της μεταβλητότητας και της ανησυχίας γενικά στις οικονομίες μπορεί να είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων, ωστόσο είναι ισχυρά δείγματα πως η bull market που διανύουμε έχει μία ακόμα θετική προοπτική.

Εξετάζοντας τις αποδόσεις στις παγκόσμιες αγορές, είναι εμφανές πως οι δείκτες που αποδίδουν αφορούν στις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές, ενώ είναι ελάχιστες οι αναδυόμενες ή οι αναπτυσσόμενες που παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα.

Επιπλέον, τα ισχυρά κέρδη από τις αρχές του έτους για τον S&P 500, τον Dow Jones 30 και τον DAX έρχονται σε πλήρη σύγκρουση τόσο με την πτωτική πορεία σε όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής όσο και με τα μειωμένα κέρδη στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.

Το γεγονός πως μόνο οι μεγάλες μετοχικές αγορές συντηρούν το θετικό κλίμα το 2011 μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι η bull market στερεύει από καύσιμα σιγά-σιγά. Ειδικά αν το ρητό «sell in May and go away» επαναληφθεί και φέτος, τότε πολύ δύσκολα οι οικονομίες θα συνεχίσουν με κέρδη. Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι τώρα πορεία δείχνει να το αγνοεί.

Παράλληλα, η ανάκαμψη της οικονομίας διεθνώς, η σταθεροποίηση της εταιρικής κερδοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και οι αποτιμήσεις στην πλειονότητα των αγορών είναι ελκυστικές.

Οι τομείς που βοηθούν στη θετική ψυχολογία των επενδυτών, διατηρώντας ωστόσο τον αμυντικό προσανατολισμό στις βασικές αγορές, είναι η σαφής νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η μικρή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ αλλά και η ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωσης επίσης στις ΗΠΑ. Σε σύγκριση με την εικόνα στις αρχές του 2011, η οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί σημαντικά. Βέβαια, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ειδυλλιακή, αφού οι προοπτικές αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι θετικές.

--- Ποιοι ξεχωρίζουν

Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει μία από αυτές με τη χαμηλότερη απόδοση από τις αρχές του έτους, ενώ ο δείκτης Luxx του Λουξεμβούργου είναι αυτός που εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο ελληνικό δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στοιχείο άξιο παρατήρησης είναι και η πορεία της εγχώριας αγοράς τίτλων σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές περιφερειακές αγορές. Ο FTSE/Mib στο Μιλάνο από τις αρχές του έτους αποδίδει 10,6%, ενώ ο IBEX 35 στην αγορά της Ισπανίας κινείται θετικά σε ποσοστό 10%.

Ο δείκτης PSI 20 στη Λισαβόνα επίσης κινείται σε χαμηλό ποσοστό μεν, αλλά σε θετικό έδαφος. Eπίσης, ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX παρουσιάζουν ικανοποιητικά κέρδη 7,7% και 6,9% αντίστοιχα.

Ειδικά ο DAX, εδώ και έναν μήνα έχει οριοθετήσει ως σημαντικό σημείο στήριξης τις 6.950 μονάδες και όσον αφορά στα κέρδη του στην πενταετία βρίσκονται στο 5,7%. Εξετάζοντας τις αποδόσεις στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές αγορές από τις αρχές του έτους, έντονο ενδιαφέρον εμφανίζουν η Ουγγαρία και η Τσεχία, με αποδόσεις 12,8% και 11,2%. Ειδικά για τον δείκτη MSCI στην Τσεχία, η απόδοση μόλις -1,2% στην πενταετία τον τοποθετεί σε πολύ υψηλή θέση εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους δείκτες.

--- Οι αποτιμήσεις

Σε επίπεδο αποτιμήσεων συνολικής αγοράς, για τον Γενικό Δείκτη οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας εκτιμώνται σε 16 και 12,1 φορές για τα έτη 2010 και 2011 αντίστοιχα, με το premium για το 2010 να προσεγγίζει το 22% και για τη φετινή χρονιά το 3%.

Η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο εν συγκρίσει με την ελληνική αγορά, όπως αυτή απεικονίζεται από τον Γενικό Δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, η μερισματική απόδοση της εγχώριας αγοράς μετοχών κινείται στο 2,8% για το 2010 και στο 2,9% για τη φετινή χρονιά, έναντι 3,6% και 4,2% για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικό discount σε όρους εσωτερικής αξίας. Η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στη 0,8 και στη 0,72 φορά για το 2010 και το 2011, ενώ για τον DJ Euro Stoxx υπολογίζεται στη 1,4 και στη 1,37 φορά για τα ίδια έτη. Με την εκτιμώμενη κερδοφορία των ελληνικών μετοχών σε αβεβαιότητα και τον μέσο όρο στον ευρωπαϊκό δείκτη να διατηρείται σε διψήφια επίπεδα, η ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών σε θεμελιώδεις όρους παραμένει ζητούμενο.

source: euro2day.gr

Σε Ρώσο μεγιστάνα η Warner Music προς 3,3 δισ.$


Σε Ρώσο μεγιστάνα η Warner Music προς 3,3 δισ.$



Βιομηχανικός κολοσσός που κατέχει σειρά περιουσιακών στοιχείων και ανήκει σε Ρώσο μεγιστάνα, εξαγόρασε την Warner Music.

Η Access Industries, που ελέγχει ενεργητικά από εργοστάσια πετρελαίου και αλουμινίου μέχρι τηλεοπτικά κανάλια της Βρετανίας, πλήρωσε 3,3 δισ. δολάρια σε ρευστό για την τρίτη ισχυρότερη δισκογραφική εταιρία του πλανήτη, αλλά πλήττεται από μείωση πωλήσεων και κερδών.

Ο όμιλος ανήκει στον ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο κ. Len Blavatnik, ο οποίος φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να προσθέσει και την ΕΜΙ στο χαρτοφυλάκιό του.

Ο κ. Blavatnik, που κατέχει περιουσία ύψους 7,5 δισ. δολ., είναι επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής TNK και του κολοσσού αλουμινίου Rusal.


source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Επιδεινώνεται η κρίση στα ακίνητα


ΗΠΑ: Επιδεινώνεται η κρίση στα ακίνητα


Οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ πέφτουν με το μεγαλύτερο ρυθμό από τότε που κατέρρευσε η Lehman, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Zillow.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει πτώση 8% σε ετήσια βάση, ενώ μέσα στο τρίμηνο η πτώση φτάνει το 3%, αποκαλύπτει η έρευνα της Zillow.

Το ποσοστό των ιδιοκτητών σπιτιών που η αξία του σπιτιού τους είναι μικρότερη από αυτήν της υποθήκης, έχει εκτοξευτεί στο 28%, το υψηλότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Zillow προβλέπει ότι οι τιμές θα πέσουν 8% αυτό το έτος και η πρώτη ανάκαμψη δεν θα σημειωθεί πριν το τέλος του 2012.

Ο οικονομολόγος της Zillow Stan Humphries υποστήριξε ότι η “H ζήτηση είναι πολύ πιο ανεμική από ότι πιστεύαμε νωρίτερα”.


source: euro2day.gr

Κοντά στην εξαγορά της Skype η Microsoft


Κοντά στην εξαγορά της Skype η Microsoft

Πολύ κοντά σε μία συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype έναντι ποσού 8,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, είναι η Microsoft σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα, την οποία επικαλείται το πρακτορείο, η συμφωνία πιθανόν να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα το πρωί.

Την Skype συμβουλεύουν οι Goldman Sachs και JPMorgan, ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Microsoft δεν χρησιμοποιεί συμβούλους.

Νωρίτερα, την είδηση της πιθανής εξαγοράς είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η εξαγορά του ζημιογόνου Skype αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά του αμερικανικού κολοσσού λογισμικού, ωστόσο θα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους να ανταγωνιστεί αντιπάλους όπως η Apple και η Google

Σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Skype είχαν εξετάσει τόσο το Facebook όσο και το Google. Η συμφωνία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην 36χρονη ιστορία της Microsoft.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Στα 11,4 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα


Κίνα: Στα 11,4 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα

Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων εμπορικό πλεόνασμα, στα 11,4 δισ. δολ., ανακοίνωσε για τον Απρίλιο η Κίνα, τη στιγμή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, με στόχο την ταχύτερη ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν.

Τον Μάρτιο το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ήταν 140 εκατ. δολ. και πριν από ένα χρόνο 1,68 δισ. δολ. Η αύξηση των εισαγωγών συρρικνώθηκε στο 21,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 29,9%.

Χθες η Peoples Bank of China όρισε την προτιμώμενη ισοτιμία του γιουάν στα 6,4988 ανά δολάριο ΗΠΑ, και επέτρεψε στο νόμισμά της να ανατιμηθεί 0,9% τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο φέτος.

Στην Κίνα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,4% τον Μάρτιο- τα μέγιστα σε 32 μήνες. Η στατιστική υπηρεσία θα ανακοινώσει αύριο στο Πεκίνο τον πληθωρισμό του Απριλίου.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 155,7 δισ. δολ. το Απρίλιο και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση φθάνοντας στα 144,3 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας.

source: naftemporiki.gr
Share |