Friday, November 4, 2011

Ιταλία: Νέο ρεκόρ για το κόστος δανεισμού


Ιταλία: Νέο ρεκόρ για το κόστος δανεισμού

Νέο ρεκόρ κατέγραψε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, μετά την απόφαση της Ρώμης να τεθούν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ οι οικονομικές της μεταρρυθμίσεις.

Στις 16:08 τοπική ώρα (17:08 ώρα Ελλάδας) η απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας ανήλθε στο 6,362%, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί χθες Πέμπτη όταν στο κλείσιμο είχε φτάσει το 6,194%. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν καταγράψει το ποσοστό ρεκόρ του 6,404%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Μείωση της ανεργίας στο 9%


ΗΠΑ: Μείωση της ανεργίας στο 9%

Αυξημένα κατά 80.000 ήταν τα μισθολόγια - πλην του αγροτικού τομέα - στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 9% από 9,1% που ήταν το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 104.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αντιθέτως στο δημόσιο τομέα σημειώθηκαν περικοπές 24.000 θέσεων.

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ έρχεται μετά από ένα αυξημένο κύμα προσλήψεων το τελευταίο τετράμηνο, παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο οι προσλήψεις ήταν λιγότερες συγκριτικά με προηγούμενους μήνες (δημιουργία 104.000 νέων θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο στον ιδιωτικό τομέα, έναντι 158.000 τον Σεπτέμβριο).

source: naftemporiki.gr

-21% οι πωλήσεις ακινήτων


-21% οι πωλήσεις ακινήτων

Τα προβλήματα ρευστότητας και η μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά συνεχίζουν να στραγγαλίζουν την αγορά ακινήτων, χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα οιαδήποτε σημάδια ανάκαμψης πλην της χθεσινής μείωσης των μεταβιβαστικών τελών.

Οι πωλήσεις υποχωρούν για 15ο συνεχή μήνα, όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου και οι παράγοντες της αγοράς δεν βλέπουν ουσιαστικές πιθανότητες ανάκαμψης, λόγω της στενότητας χρήματος στο τραπεζικό σύστημα.

Πτώση καταγράφεται σε όλες τις πόλεις πλην της Λεμεσού που παρουσιάζει σταθεροποίηση των πωλήσεων στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο περιορίστηκαν στα 565 έναντι 714 τον Οκτώβριο του 2010 σημειώνοντας μείωση της τάξης του 21%.

Το Σεπτέμβριο η μείωση ήταν μικρότερη και ανήλθε στο 11%.

Το δεκάμηνο οι πωλήσεις περιορίζονται στις 5882 έναντι 7160 πέρσι καταγράφοντας ετήσια μείωση 18%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις περιορίστηκαν το δεκάμηνο του 2011 στις 847 από 1168 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 27%.

Μείωση 26% παρουσιάζεται και στη Λευκωσία με τις πωλήσεις να έχουν πέσει στις 1580 από 2131.

Μείωση 22% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 1043 από 1337 που ήταν πέρσι.

Η μείωση των πωλήσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο φθάνει το 15%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 616 από 725 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα στη Λεμεσό, λόγω της ζήτησης από Ρώσους, η μείωση περιορίζεται στο 0,2% με τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1796 έναντι 1799 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σχολιάζοντας τη νέα πτώση στα ακίνητα, ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενη λόγω της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών και την αβεβαιότητα που υπάρχει γενικά στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, η ψήφιση από τη βουλή της πρότασης νόμου για αναστολή πληρωμής μεταβιβαστικών τελών σε αγοραπωλησίες ακίνητης ιδιοκτησίας για περιπτώσεις που καταβάλλεται ΦΠΑ και μείωση 50% των τελών για περιπτώσεις που δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, θα συμβάλει θετικά στην αγορά και ήταν μία από τις εισηγήσεις του Συνδέσμου Εκτιμητών εδώ και τρία χρόνια.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

«Η μείωση του ΦΠΑ στο 5% και η πρόταση για μείωση των μεταβιβαστικών τελών είναι δύο μικρές ενέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και τα χαιρετίζουμε».

Τα μέτρα αυτά, είπε, έπρεπε να παρθούν πριν τρία χρόνια.

Τόνισε ωστόσο ότι «τα δύο μέτρα από μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά την αγορά καθώς υπάρχουν ψηλά επιτόκια και αυστηρότερα κριτήρια των τραπεζών για χορήγηση δανείων και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν και άλλα μέτρα και να δοθούν κι άλλα κίνητρα». Το μέγιστο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κουρουκλίδης, είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Ο κ. Κουρουσίδης, εξέφρασε και κάποιους προβληματισμούς για τις πρόνοιες του νόμου που ψηφίστηκε χθες.

«Στο νόμο», είπε, «δεν γίνεται αναφορά σε χωράφια αλλά μόνο σε οικόπεδα και κτίρια». Επίσης, σημείωσε, εξαιρούνται τα σπίτια και διαμερίσματα που θα πωληθούν για δεύτερη φορά.

source: stockwatch.com.cy

-21% σε μια βδομάδα το ΧΑΚ


-21% σε μια βδομάδα το ΧΑΚ

Μια από τις χειρότερες βδομάδες των τελευταίων ετών είχε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, που έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό υπό το βάρος της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κρίση στην Ελλάδα αλλά και το σφυροκόπημα των κυπριακών τραπεζών.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων αλλά και η απογοήτευση από τη σύνοδο των G-20, που δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο ΓΔ υποχώρησε στις 331,22 μονάδες με απώλειες 7,16% και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, FTSE, με μείωση 6,99% έκλεισε στις 115,69 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο €2,1 εκ. με τη BOCY

να είναι ο τίτλος με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα της ημέρας με όγκο €1,1 εκ. Η BOCY

έκλεισε στο ΧΑΚ στα €0,830 με πτώση 7,78% και στο ΧΑ στα €0,830 και στο -7,47% με τζίρο €3,2 εκ. Η BOCY

ανακοίνωσε χθες νέα αύξηση κεφαλαίου.

Η CPB

έκλεισε στο ΧΑΚ στα €0,225 με πτώση 9,27% και όγκο €291,7 χιλ. και στο ΧΑ στα €0,232 και στο -3,73% με τζίρο €745,1 χιλ. Η μετοχή διπλασίασε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ανδρέα Βγενόπουλου, που παραμένει ωστόσο μέτοχος της Τράπεζας και εκπρόσωπος του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου, της MIG

.

Η Ελληνική (HB

) με όγκο €17,7 χιλ. καταγράφοντας απώλειες 3,39% έκλεισε στο €0,399.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 13 κινήθηκαν πτωτικά, 14 ανοδικά και 108 παρέμειναν αμετάβλητοι.

source: stockwatch.com.cy

Αποχωρεί από Marfin o Βγενόπουλος


Αποχωρεί από Marfin o Βγενόπουλος

Την παραίτηση του από την προεδρία και το διοικητικό συμβούλιο της Marfin ανακοίνωσε σήμερα ο μη εκτελεστικός πρόεδρος Ανδρέας Βγενόπουλος.

Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι η παραίτησή του γίνεται για λόγους αρχής, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα παραμείνει στο πλευρό της τράπεζας.

Ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι εδώ και δυόμισι χρόνια με μεγάλο προσωπικό κόστος και αντιπαραθέσεις, είχε αποφασιστεί διάλογος για τη στρατηγική της Κύπρου για το τραπεζικό σύστημα. Ο διάλογος, πρόσθεσε, δεν έγινε ποτέ για το θεσμικό πλαίσιο. «Με την απουσία μου», είπε με νόημα, «ίσως ο διάλογος να διευκολυνθεί».

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας και μετά αυτό των μετόχων, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο πρόεδρος της Marfin δεν πρέπει να είναι και μεγάλος μέτοχος.

Ο κ. Βγενόπουλος διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας στις 9 Φεβρουαρίου 2010, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου. Ήταν ο πρωτεργάτης της συγχώνευσης της Λαϊκής Τράπεζας, με τη Egnatia και τη Marfin Bank, που ενίσχυσε την παρουσία της τράπεζας στην Ελλάδα.

Νέος μη εκτελεστικός πρόεδρος διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, που είναι για χρόνια μέλος του ΔΣ της Τράπεζας και πρώην γενικός της διευθυντής.

«Η Marfin Popular Bank ανακοινώνει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και μέλους του ΔΣ της Τράπεζας. Το ΔΣ εξέλεξε ως νέο μη εκτελεστικό πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο
Μυλωνά».

Το ΔΣ εξέλεξε επίσης τον Peter Baltussen ως νέο με εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Abdularazaq Al Jasssim. Και οι δύο υπεδείχθησαν από το Dubai Group.

source: stockwatch.com.cy

Στο 1,2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος στην Κύπρο


Στο 1,2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος στην Κύπρο

Λευκωσία: Έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,2 δις) τα έσοδα από τον τουρισμό τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011, ενώ στόχος των φορέων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου είναι η επέκταση της χειμερινής περιόδου ούτως ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι συναφείς υπηρεσίες να εργάζονται ολόχρονα.

Πάντως η προτίμηση των τουριστών για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου διαφάνηκε από την πρώτη θέση που πήραν οι παραλίες της Αγίας Νάπας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ψηφοφορία γνωστής ιστοσελίδας που ασχολείται με τον τουρισμό στην γηραιά ήπειρο. Ταυτόχρονα 23 παραλίες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ποιότητα των παραλιών βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Με δηλώσεις του ο γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Ιάκωβος Χατζηβαρνάβα ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή πήγε για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο «πάρα πολύ καλά» και σημείωσε ότι «για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 12,2%. Συγκεκριμένα είχαμε ένα εκατομμύριο, 669 χιλιάδες περίπου αφίξεις για το 2011 έναντι ενός εκατομμυρίου 488 χιλιάδων αφίξεων το 2010» είπε και πρόσθεσε πως «τα έσοδα παρουσιάζουν επίσης σημαντική αύξηση της τάξης του 16% φτάνοντας τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε.

Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου καλύπτει κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των κλινών παγκύπρια και προσελκύει κατ' αναλογία το ένα τρίτο των τουριστών που φθάνουν στην Κύπρο για τις διακοπές τους.

Ανέφερε επίσης ότι πόλος έλξης για τους τουρίστες που φθάνουν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι οι εξαιρετικές παραλίες της, η καλή υποδομή που υπάρχει και το καλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρεται στον κόσμο.

Ο κ. Χατζηβαρνάβα αναφέρθηκε και στην εποχικότητα του τουρισμού, αφού όπως εξήγησε αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία και σημείωσε πως «αυτό αντανακλά στην επικερδότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των συναφών υπηρεσιών. Φέτος επεκτείνεται η τουριστική σαιζόν μέχρι το Νοέμβριο, οι προοπτικές είναι ευοίωνες ενώ η όλη προσπάθεια στην οποία εστιάζουν οι φορείς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, δηλαδή ΠΑΣΥΞΕ και Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης είναι να επεκταθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος και αν είναι δυνατόν να εργαζόμαστε ολόχρονα» σημείωσε.

Αυτό συνέχισε, «θα σημαίνει τεράστια οφέλη για την επαρχία μας αλλά και για την οικονομία του τόπου. Αυτό συνεπάγεται αυξημένα εισοδήματα, επικερδότητα των επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούν να αναβαθμίζουν και να πλουτίζουν το τουριστικό προϊόν, καταπολέμηση της ανεργίας από την οποία η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μαστίζεται, και πολλά άλλα ωφελήματα».

Φυσικά ανέφερε ο κ. Χατζηβαρνάβα «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πρέπει να γίνουν έργα υποδομής για να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο, καταφέρνοντας έτσι να φέρουμε στο νησί μας άλλου είδους και καλύτερης ποιότητας τουρισμό».

Μεταξύ των έργων υποδομής συνέχισε, είναι η μαρίνα του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας και το γήπεδο γκολφ της Αγίας Νάπας «τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένουμε τους στρατηγικούς επενδυτές που είναι ιδιώτες, να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων. Ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση που υπάρχει επηρεάζει τους επενδυτές και θα χρειαστεί ενδεχομένως να δοθεί ακόμα λίγος χρόνος για να δούμε πως θα πάει η οικονομία και στη συνέχεια να βρούμε τρόπους υλοποίησης των έργων αυτών» σημείωσε.

Ο Γραμματέας του ΕΒΕ Αμμοχώστου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις παραλίες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας λέγοντας πως «23 από αυτές έχουν βραβευθεί με τη γαλάζια σημαία κάτι πολύ σημαντικό, που δείχνει την ποιότητα των παραλιών μας. Επίσης ψηφοφορία που έγινε μέσω της ιστοσελίδας Trip Advisor, οι παραλίες της Αγίας Νάπας πήραν τη πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην προτίμηση των επισκεπτών της ιστοσελίδας».

Είπε ακόμα ότι «οι παραλίες του Πρωταρά πήραν την τρίτη θέση στη ψηφοφορία γεγονός που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση μπορούμε να ανεβάσουμε το τουριστικό μας προϊόν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου».


source: philenews.com

Στο ρετιρέ τα κυπριακά επιτόκια


Στο ρετιρέ τα κυπριακά επιτόκια

Χωρίς αντίκρισμα αναμένεται να μείνει η χθεσινή μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, καθώς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να σταθμίσουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαμορφούμενο περιβάλλον.

Η ΕΚΤ εξέπληξε χθες τις αγορές μειώνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά εδώ και δύο και πλέον χρόνια.

Η απόφαση λήφθηκε κατά την πρώτη συνεδρία της ΕΚΤ υπό τον νέο πρόεδρο, Mario Draghi, που φαίνεται διατεθειμένος να συμβάλει στην ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά τη διατήρηση του πληθωρισμού σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά που η ΕΚΤ θεωρεί αποδεκτά.

Οι εξελίξεις στην Φρανκφούρτη, όμως, ελάχιστα φαίνεται να επηρεάζουν την κατάσταση στην Κύπρο όπου οι τράπεζες άρχισαν ήδη να αυξάνουν τα επιτόκια των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, υπό το βάρος των νέων κεφαλαιακών και μακροοικονομικών δεδομένων που αντιμετωπίζουν.

Η μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί η ελληνική κρίση σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας επιδεινώνουν τις συνθήκες δανεισμού, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες επιχειρούν να διαφυλάξουν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.

Δάνεια που δίνονταν προηγουμένως με τυπικές διαδικασίες περνούν πλέον από αυστηρότερο έλεγχο και παραχωρούνται με αυστηρότερους όρους.

Τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν τις επιτοκιακές τάσεις που διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο, όπου τόσο τα δανειστικά όσο και τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν στο ρετιρέ της ευρωζώνης.

Τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο αναρριχήθηκαν το Σεπτέμβριο στο ψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, δηλαδή αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Έφθασαν στο 6,69% από 6,66% τον Αύγουστο και 6,04% το Σεπτέμβριο του 2010.

Στην Ελλάδα τα επιτόκια για νέα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν το 6,16% - είναι δηλαδή 53 μονάδες χαμηλότερα από ότι στην Κύπρο.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια έφθασε στο 3,85% έναντι 3,82% τον όγδοο μήνα του 2011.

Τσουχτερά είναι τα επιτόκια και για τα στεγαστικά δάνεια με τις τράπεζες να προχωρούν σε αύξηση των περιθωρίων τους λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν απότομα στο 5,67% από 5,46% τον Αύγουστο και 4,77% τον περσινό Σεπτέμβριο. Είναι το ψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2009 και επίσης το ψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 4,02% από 4,16%.

Στην Ελλάδα τα νέα στεγαστικά δάνεια παραχωρούνται με επιτόκιο 4,84% και στην Πορτογαλία με 5,16%.

Μικρή αύξηση παρουσιάζεται και στα καταθετικά επιτόκια, που φαίνεται να συνεχίζουν να πιέζονται προς τα πάνω. Οι προοπτικές επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών ωθούν τις τράπεζες σε ενίσχυση της καταθετικής τους βάσης, με την προσφορά ψηλότερων επιτοκίων.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο διαμορφώθηκαν στο 4,14% από 4,13% τον Αύγουστο και 3,96% τον περσινό Σεπτέμβριο

Στην Ελλάδα το κόστος άντλησης καταθέσεων ανήλθε στο 4,36% έναντι 4,30% τον Αύγουστο και είναι το ψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για γραμμάτια μέχρι ενός έτους παρέμεινε στο 2,73%.

source: stockwatch.com.cy

AMD cuts 10% of its workforce


AMD cuts 10% of its workforce

NEW YORK (CNNMoney) -- Microchip maker AMD, Intel's chief rival, announced Thursday that it would cut about 1,200 jobs in an attempt to get its costs under control.

The layoffs represent roughly 10% of AMD's 11,600 employees across the globe. AMD said it expects to see the benefits of the job cuts right away, gaining $10 million in savings during the current quarter and $118 million next year.

The company also said it would implement certain "operational efficiency initiatives" that will save an additional $90 million next year. It did not go into specifics about its plans.

The job cuts will cost AMD a little more than $100 million in the current quarter.

That still leaves the company financially ahead for the company year, with around $200 million freed up for reinvestment. AMD said it plans to use the cash to deepen its investment in new technologies like chips that use less power for mobile devices like tablets. It also intends to invest more in emerging markets around the world, and in cloud-based technologies.

Shares of AMD (AMD, Fortune 500), which rose slightly in after hours trading, have fallen by nearly 30% this year. Unlike Intel (INTC, Fortune 500), which has weathered this year's declining demand for personal computers, AMD has taken a direct hit. The company lowered its business outlook by about half in September due to demand concerns.

Still, AMD is operating profitably. It earned $668 million in the first nine months of 2011 on sales of $4.9 billion, a slight decline from its sales in the same timeframe a year earlier.

AMD's lousy sales forecast
AMD is known for lighting-fast PC processors that are often more powerful than those of its much bigger rival, Intel. But the PC industry's biggest growth is in smaller, mobile devices that require power-sipping microchips that preserve battery life -- not exactly AMD's specialty.

The company is hoping to turn things around next year, as it begins to sell chips for Microsoft (MSFT, Fortune 500) Windows 8 tablets. Despite Microsoft's decision to open up the Windows platform to companies that run chips based on the rival ARM (ARM) platform that most smartphones use today, AMD believes it can provide the right combination of speed and battery preservation to improve its fortunes.

source: money.cnn.com

ΗΠΑ: 30 μεγάλες εταιρίες δεν πλήρωσαν φόρο


ΗΠΑ: 30 μεγάλες εταιρίες δεν πλήρωσαν φόρο


Τριάντα μεγάλες και κερδοφόρες αμερικανικές επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος στην περίοδο 2008 – 2010, σύμφωνα με έρευνα που κοινοποιήθηκε σε περίοδο κλιμακούμενων αιτημάτων προς το Κογκρέσο για φορολογική μεταρρύθμιση.

Η Pepco Holdings Inc, επιχείρηση ενέργειας στην περιοχή της Ουάσιγκτον, απόλαυσε τον χαμηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, στο αρνητικό 57,6%, μεταξύ των 280 εταιριών του Fortune 500 που μελετήθηκαν.

Ο ενδεικτικός συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων είναι 35%, ένας από τους υψηλότερους στον πλανήτη, όμως στην περίοδο 2008-2010 πολύ λίγες από τις εταιρίες που ερευνήθηκαν τον πλήρωσαν.

Την έρευνα διενήργησαν τα think tanks Πολίτες Υπερ της Φορολογικής Δικαιοσύνης και το Ινστιτούτο Φορολογικής και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέληξαν ότι ο πραγματικός συντελεστής φόρου που εντέλει απέδωσαν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ήταν κατά μέσο όρο 18,5%.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι η General Electric, η Paccar, η PG&E, η Computer Sciences Corp και η NiSource περιλαμβάνονται στις 30 μεγάλες εταιρίες που δεν απέδωσαν φόρο.

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν, ορθώς, ότι τα «παράθυρα» που τους επέτρεψαν να γλιτώσουν τους φόρους ήταν απολύτως νόμιμα. Ωστόσο τα ινστιτούτα υποστηρίζουν ότι τα «παράθυρα» δημιουργήθηκαν κατόπιν ατελείωτων πιέσεων, απειλών και χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι επιχειρήσεις δεν φέρουν ευθύνη.


source: euro2day.gr

Κομισιόν: Εξοδος από το ευρώ = έξοδος από Ε.Ε.


Κομισιόν: Εξοδος από το ευρώ = έξοδος από Ε.Ε.

Αν η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, θα πρέπει να φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τους όρους των συνθηκών που καθορίζουν την λειτουργία της Ε.Ε., προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι συνθήκες πράγματι επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε ήδη πει: Η ιδρυτική συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από την ευρωζώνη χωρίς έξοδο από την ΕΕ, οπότε αυτό είναι που ισχύει,» σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, κ. Karolina Kottova.



source: euro2day.gr

Reuters: Η Ιταλία συμφώνησε ΕΕ και ΔΝΤ να ελέγχουν την πρόοδό της


Reuters: Η Ιταλία συμφώνησε ΕΕ και ΔΝΤ να ελέγχουν την πρόοδό της

Η Ιταλία συμφώνησε να έχει ως ελεγκτές τους ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αυτή θα προσπαθεί να πετύχει τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει πηγή της ΕΕ στο Reuters.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία με τους στόχους της Ιταλίας, ότι δηλαδή πρόκειται να τους πετύχει. Αποφασίσαμε να εμπλέξουμε και το ΔΝΤ στη διαδικασία εποπτείας, χρησιμοποιώντας τη δική του μεθοδολογία, και οι Ιταλοί απάντησαν ότι μπορούν να το ανεχθούν», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, χωρίς να κατονομάζεται.

«Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εποπτεία, καθόλου, ακόμη και εάν εμπλέκεται το ΔΝΤ», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν και το ΔΝΤ θα αναφέρουν ο καθένας ξεχωριστά για το πώς και το εάν η Ιταλία πετυχαίνει τους στόχους.


source: capital.gr

€8,3 δισ. για τα θύματα της Φουκοσίμα


€8,3 δισ. για τα θύματα της Φουκοσίμα

Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας συμφώνησε να δώσει 900 δισ γεν (8,3 δισ ευρώ) στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tepco της Φουκουσίμα, ως αποζημίωση για τα θύματα του τραγικού πυρηνικού ατυχήματος.

Το χρηματικό ποσόν πρόκειται να διατεθεί για τις ζημιές που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από το δυστύχημα που σημειώθηκε, 220 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, του Τόκιο.

source: stockwatch.com.cy

RBS: Πτώση 63% στα τριμηνιαία κέρδη


RBS: Πτώση 63% στα τριμηνιαία κέρδη

Πτώση της τάξεως του 63% εμφάνισαν τα κέρδη της Royal Bank of Scotland κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους περιόρισε τα έσοδά της στη μονάδα χρεογράφων.

Τα λειτουργικά κέρδη, εξαιρουμένου του λογιστικού οφέλους από τις λεγόμενες προσαρμογές στην αξία χρέους, υποχώρησαν στα 267 εκατ. στερλίνες από 726 εκατ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πως η μεγαλύτερη υπό κρατικό έλεγχο τράπεζα της Βρετανίας θα εμφάνιζε κέρδη ύψους 343 εκατ. στερλινών.

Τα έσοδα στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής υποχώρησαν κατά 29%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε 1,1 δισ. στερλίνες.

Η RBS αναγκάστηκε να ζητήσει την κρατική της διάσωση το 2008, μετά την εξαγορά της ολλανδικής ABN Amro Holding. Η βρετανική κυβέρνηση κατέχει σήμερα το 83% της τράπεζας.

source: naftemporiki.gr

Κορυφώνεται το θρίλερ, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης


Κορυφώνεται το θρίλερ, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης


Αθήνα: Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Ο πρωθυπουργός, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Ανακοίνωσε όμως ότι στόχος του είναι να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τη ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο τι θα πράξουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές που μέχρι χθες δήλωναν ότι δεν θα τον στηρίξουν.

Reuters: Συμφωνία με υπουργούς για παραίτηση

Την ίδια ώρα, το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, σύμφωνα με το Reuters, πως επικεφαλής της ομάδας των υπουργών που έχουν έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Του είπαν ότι πρέπει να φύγει ήρεμα, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος» δήλωσε πηγή από την Αθήνα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συμφώνησε να παραιτηθεί. (Το κλίμα) ήταν πολύ πολιτισμένο, δεν υπήρχε ένταση» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Γ.Παπανδρέου παραδέχθηκε πως ήταν λάθος η πρωτοβουλία που πήρε για το δημοψήφισμα.

«Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» είπε η ίδια πηγή.

Υπουργός που ήταν παρών στη συνάντηση ανέφερε ότι ο Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί αφού επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτή ήταν η συμφωνία. Όμως τώρα αυτό αποδεικνύεται δύσκολο γιατί ο Σαμαράς θέτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις» φέρεται να είπε.


source: philenews.com
Share |