Friday, November 4, 2011

Στο 1,2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος στην Κύπρο


Στο 1,2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος στην Κύπρο

Λευκωσία: Έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,2 δις) τα έσοδα από τον τουρισμό τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011, ενώ στόχος των φορέων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου είναι η επέκταση της χειμερινής περιόδου ούτως ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι συναφείς υπηρεσίες να εργάζονται ολόχρονα.

Πάντως η προτίμηση των τουριστών για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου διαφάνηκε από την πρώτη θέση που πήραν οι παραλίες της Αγίας Νάπας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ψηφοφορία γνωστής ιστοσελίδας που ασχολείται με τον τουρισμό στην γηραιά ήπειρο. Ταυτόχρονα 23 παραλίες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ποιότητα των παραλιών βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Με δηλώσεις του ο γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Ιάκωβος Χατζηβαρνάβα ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή πήγε για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο «πάρα πολύ καλά» και σημείωσε ότι «για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 12,2%. Συγκεκριμένα είχαμε ένα εκατομμύριο, 669 χιλιάδες περίπου αφίξεις για το 2011 έναντι ενός εκατομμυρίου 488 χιλιάδων αφίξεων το 2010» είπε και πρόσθεσε πως «τα έσοδα παρουσιάζουν επίσης σημαντική αύξηση της τάξης του 16% φτάνοντας τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε.

Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου καλύπτει κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των κλινών παγκύπρια και προσελκύει κατ' αναλογία το ένα τρίτο των τουριστών που φθάνουν στην Κύπρο για τις διακοπές τους.

Ανέφερε επίσης ότι πόλος έλξης για τους τουρίστες που φθάνουν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι οι εξαιρετικές παραλίες της, η καλή υποδομή που υπάρχει και το καλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρεται στον κόσμο.

Ο κ. Χατζηβαρνάβα αναφέρθηκε και στην εποχικότητα του τουρισμού, αφού όπως εξήγησε αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία και σημείωσε πως «αυτό αντανακλά στην επικερδότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των συναφών υπηρεσιών. Φέτος επεκτείνεται η τουριστική σαιζόν μέχρι το Νοέμβριο, οι προοπτικές είναι ευοίωνες ενώ η όλη προσπάθεια στην οποία εστιάζουν οι φορείς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, δηλαδή ΠΑΣΥΞΕ και Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης είναι να επεκταθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος και αν είναι δυνατόν να εργαζόμαστε ολόχρονα» σημείωσε.

Αυτό συνέχισε, «θα σημαίνει τεράστια οφέλη για την επαρχία μας αλλά και για την οικονομία του τόπου. Αυτό συνεπάγεται αυξημένα εισοδήματα, επικερδότητα των επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούν να αναβαθμίζουν και να πλουτίζουν το τουριστικό προϊόν, καταπολέμηση της ανεργίας από την οποία η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μαστίζεται, και πολλά άλλα ωφελήματα».

Φυσικά ανέφερε ο κ. Χατζηβαρνάβα «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πρέπει να γίνουν έργα υποδομής για να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο, καταφέρνοντας έτσι να φέρουμε στο νησί μας άλλου είδους και καλύτερης ποιότητας τουρισμό».

Μεταξύ των έργων υποδομής συνέχισε, είναι η μαρίνα του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας και το γήπεδο γκολφ της Αγίας Νάπας «τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένουμε τους στρατηγικούς επενδυτές που είναι ιδιώτες, να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων. Ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση που υπάρχει επηρεάζει τους επενδυτές και θα χρειαστεί ενδεχομένως να δοθεί ακόμα λίγος χρόνος για να δούμε πως θα πάει η οικονομία και στη συνέχεια να βρούμε τρόπους υλοποίησης των έργων αυτών» σημείωσε.

Ο Γραμματέας του ΕΒΕ Αμμοχώστου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις παραλίες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας λέγοντας πως «23 από αυτές έχουν βραβευθεί με τη γαλάζια σημαία κάτι πολύ σημαντικό, που δείχνει την ποιότητα των παραλιών μας. Επίσης ψηφοφορία που έγινε μέσω της ιστοσελίδας Trip Advisor, οι παραλίες της Αγίας Νάπας πήραν τη πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην προτίμηση των επισκεπτών της ιστοσελίδας».

Είπε ακόμα ότι «οι παραλίες του Πρωταρά πήραν την τρίτη θέση στη ψηφοφορία γεγονός που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση μπορούμε να ανεβάσουμε το τουριστικό μας προϊόν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου».


source: philenews.com

No comments:

Share |