Sunday, January 11, 2009

ΗΠΑ: Υποψίες για σκάνδαλο με Lennar

ΗΠΑ: Υποψίες για σκάνδαλο με Lennar



Θεαματική πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Lennar Corp, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή κατοικιών στις ΗΠΑ, μετά την διαρροή στο διαδίκτυο επιστολής που ανασκαλεύει μια συναλλαγή της εταιρίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Η επιστολή που συνετάχθη από τον Πάστορα Barry Minkow, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για οικονομική απάτη, έχει αποσταλεί στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), στο FBI και στην Εφορία της Καλιφόρνιας και αφορά ένα joint venture ανάμεσα στη Lennar και έναν ιδιώτη για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ενός γηπέδου γκολφ στην περιοχή.

Η Lennar δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ ο Minkow που εξέτισε 7 χρόνια φυλάκισης για οικονομική απάτη, πλέον έχει αλλάξει στρατόπεδο ως ιδρυτής του Ινστιτούτου Αποκάλυψης Οικονομικού Εγκλήματος (FDI) στο Σαν Ντιέγκο.

EURO2DAY.GR

200.000 απούλητα σπίτια, καταρρέει η οικοδομή

200.000 απούλητα σπίτια, καταρρέει η οικοδομή
Σήμα κινδύνου για επερχόμενη μεγάλη κρίση στην ατμομηχανή της οικονομίας, την οικοδομή, απευθύνουν οι κατασκευαστές ακινήτων, οι ιδιοκτήτες και οι συμβολαιογράφοι. Η ύφεση είναι τόσο μεγάλη που η χρονιά κλείνει με «βουτιά» τουλάχιστον κατά 50% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών.



Σκηνικό κρίσης μακράς διαρκείας περιγράφουν οι φορείς της κτηματαγοράς, των οποίων οι προβλέψεις για το 2009 είναι δυσοίωνες καθώς κάνουν λόγο για συνέχιση της επενδυτικής άπνοιας λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων να αγοράσουν ακίνητο. Μιλούν για ιδιαίτερη αρνητική ψυχολογία σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των υποψήφιων αγοραστών, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι όποιες επενδυτικές κινήσεις θα έπρεπε να γίνουν άμεσα.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων, Δ. Καψιμάλης, το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκτός από τις εταιρείες του κλάδου, θα αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομή.

«Περίπου ένα εκατ. εργατοτεχνίτες και άλλες ειδικότητες που απασχολούνται στην οικοδομή κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα. Μάλιστα, χιλιάδες από αυτούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί, δεν κάνουν ούτε δέκα ημερομίσθια τον μήνα. Είναι τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της», καταλήγει.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για περισσότερα από 120.000 διαμερίσματα απούλητα, ενώ άλλοι ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στις 200.000. Επίσης, ο τζίρος της αγοράς από 20 - 25 δισ. ευρώ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια έχει πέσει κάτω από 8 δισ. ευρώ, δείγμα της κρίσης που επικρατεί.

Παράλληλα, η οικοδομική δραστηριότητα την περίοδο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2008 έχει μειωθεί κατά 15,6% στο σύνολο των αδειών, ενώ στην Αττική το ποσοστό αυτό φτάνει το 23,3%.

Αιτία της κατάρρευσης της οικοδομής είναι αφενός η μηδενική ζήτηση που αυξάνει το απόθεμα των κατοικιών και αφετέρου η εντολή που έχουν λάβει οι εργολάβοι να μην προχωρούν σε νέες ανεγέρσεις σπιτιών αν δεν έχουν «ξεφορτωθεί» το 70% του στοκ των ακινήτων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των σπιτιών, οι παράγοντες της αγοράς παραδέχονται ότι υπάρχει μικρή υποχώρηση, ωστόσο, το ποσοστό γίνεται μεγαλύτερο και μπορεί να φτάσει το 20%, ανάλογα με την περιοχή. Γενναίες είναι και οι προσφορές προσέλκυσης των πελατών, όπως δωρεάν πάρκινγκ, αποθήκες, τέλη σύνδεσης με τα δίκτυα κ.λπ.

Σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό, εργολάβοι και συμβολαιογράφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν:

1. Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες.

2. Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι μέχρι 31.12.2011, με ετήσιο όριο, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

3. Παράταση της προθεσμίας υπογραφής οριστικών συμβολαίων, όπου υπάρχει προσύμφωνο συνταχθέν προ του 2000 (η τελευταία προθεσμία έληξε το 2007).

4. Μείωση του ΕΤΑΚ για τα αδιάθετα κτίσματα των οικοδομικών εταιρειών από 6ο/οο σε 1ο/οο, όσο και για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

5. Επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων.

6. Κατάργηση της απαγόρευσης σύστασης κάθετης συνιδιοκτησίας, εφόσον έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής που επιβάλλει ή επιτρέπει τη διάσπαση του όγκου των κτιρίων.

7. Νομοθετική επίλυση του προβλήματος, που δημιουργήθηκε με την υπ’ αριθμόν 1828/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να διευκολυνθεί η δόμηση εντός ορίων οικισμών προ-υφισταμένων του 1923 ή κάτω των 2.000 χιλιάδων κατοίκων, με άφεση δρόμων στην κοινή χρήση.

8. Για να εκδοθεί οικοδομική άδεια, να θεωρούνται ως κοινόχρηστοι οι δρόμοι που απεικονίζονται σε σχεδιαγράμματα ή αναφέρονται σε συμβόλαια πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 651/1977, χωρίς να απαιτείται απόδειξη ότι προϋπήρχαν του 1923.

9. Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων.

10. Επαναφορά της δυνατότητας νομιμοποίησης χώρων λόγω αλλαγής χρήσης με μεταφορά συντελεστή δόμησης.

11. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων με εφάπαξ πολεοδομικό πρόστιμο, ίσο με το κόστος εκδόσεως της άδειας οικοδομής, πλέον 25% της αντικειμενικής αξίας των νομιμοποιούμενων τετραγωνικών μέτρων.

Η αγορά ακινήτων


Μείωση κατά 50% στις πωλήσεις νέων κατοικιών το 2008
Μείωση 20% με 30% στα συμβόλαια αγοραπωλήσεων ακινήτων
Από 120 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες τα απούλητα σπίτια στην Ελλάδα
Μειώσεις τιμών έως και 20% σε ορισμένες περιοχές
To 2008 πουλήθηκαν 30.000 σπίτια, ενώ το 2006, 100.000 σπίτια και το 2005, 150.000
Αντιδράσεις για το ενεργειακό «χαράτσι»


Μέτωπο κατά του υπουργείου Ανάπτυξης συνέστησαν οι ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ακινήτων για το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα επιβληθεί υποχρεωτικά και στην Ελλάδα για όλα τα κτήρια.

Το γνωστό και ως «πράσινο χαράτσι» κανονικά θα έπρεπε να ισχύσει από 4.1.2009 όταν και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να θεσμοθετήσει την ενεργειακή επιθεώρηση των κτηρίων που μισθώνονται οι πωλούνται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πανεπιστημίου της Λωζάνης, Στ. Περδία, « η πρόταση του ΚΑΠΕ που υιοθετήθηκε από το υπουργείο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την περασμένη Παρασκευή, προβλέπει αμοιβή των επιθεωρητών της τάξης των 300 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή 357 ευρώ για κάθε ιδιοκτησία 100 τ.μ. Για μια πολυκατοικία 1.000 τ.μ. η ενεργειακή ταυτότητα θα κοστίσει 4.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Πρόκειται για δυσβάσταχτο ποσό και παρ' ότι το μέτρο είναι σωστό γίνεται με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Ζητούμε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το μοντέλο που ισχύει σε άλλες χώρες, δηλαδή τη συνοπτική επιθεώρηση αντί της εκτεταμένης έτσι ώστε να κρατηθεί το κόστος στα 90 - 120 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ.».


Κενά
Το μέτρο που σκέφτεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση έχει πολλά κενά και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόνισε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Στρ. Παραδιάς. Για παράδειγμα, δεν καθορίζει το τι θα γίνει με τους ημιυπαίθριους χώρους και τα κρυφά τετραγωνικά, όπως και δεν αναφέρει τι θα γίνει αν σε μια πολυκατοικία δεν συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν για το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια όπως μείωση του ΕΤΑΚ των ενεργειακά αναβαθμισμένων κτηρίων, νεόδμητων και παλαιών, κατά 50%, μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά 50% όταν το κτήριο είναι ενεργειακά αναβαθμισμένο, σταδιακή έκπτωση εντός 5ετίας από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για την αναβάθμιση του κτηρίου, μείωση του ΦΠΑ για τις εργασίες και τα υλικά που απαιτούνται.

IMERISIA.GR

Ακίνητα: 12 συμβουλές για καλή αγορά

Ακίνητα: 12 συμβουλές για καλή αγορά
Η οικονομική κρίση μπορεί να κρατεί καλά, αλλά όπως λένε οι ειδικοί στην κρίση βρίσκεις και τις καλύτερες ευκαιρίες. Μεταξύ αυτών στην Ελλάδα βρίσκονται τα ακίνητα.

Η οικονομική κρίση μπορεί να κρατεί καλά, αλλά όπως λένε οι ειδικοί στην κρίση βρίσκεις και τις καλύτερες ευκαιρίες. Μεταξύ αυτών στην Ελλάδα βρίσκονται τα ακίνητα. Μάλιστα λόγω της αστάθειας, της αβεβαιότητας και της μεγάλης διάρκειας της κρίσης τα ακίνητα αναδεικνύονται σε καταφύγιο των επενδυτών, καθώς και σε επένδυση που αναμένεται να αποδώσει μεγάλες υπεραξίες στην περίοδο της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.

Όμως, δεν αποτελούν όλα τα ακίνητα ελκυστικές επενδύσεις. Επειδή η κρίση ορισμένες φορές δρα εξυγιαντικά, στο χώρο των ακινήτων ήρθε η ώρα της ουσίας και όχι της φούσκας. Και όσοι επιθυμείτε να επενδύσετε θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι τώρα στο επίκεντρο της προσοχής σας θα πρέπει να βρίσκονται τα ακίνητα καλού εισοδήματος και με ικανοποιητικές αποδόσεις σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Στην ερώτηση, πάντως, που κάνουν όλοι: Σε ποια ακίνητα να επενδύσω εν μέσω της κρίσης χωρίς να χάσω τα λεφτά μου, οι απαντήσεις ποικίλουν, δείγμα ότι η ελληνική κτηματαγορά, παρά τα προβλήματα των τελευταίων ετών, έχει να δώσει λύσεις.

Η imerisia. gr. Μίλησε με τους ειδικούς και σας δίνει 12 συμβουλές για να κάνετε τη σωστή επιλογή του ακινήτου που σας ταιριάζει.

1. Αγοράστε καινούργια διαμερίσματα, όχι μεγαλύτερα από 120 τετραγωνικά μέτρα και σε περιοχές που δεν έχουν κορεσθεί. Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί όσους έχουν χρήματα και θέλουν να τα τοποθετήσουν στην κατοικία. Τα νεόδμητα ενοικιάζονται ευκολότερα και σε υψηλότερη τιμή, δίνοντας καλές αποδόσεις και ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα. Επίσης, δεν απαξιώνονται γρήγορα και δεν μένουν χωρίς μισθωτή για πολύ χρόνο. Τα σπίτια από 70 έως 110 τ.μ. είναι τα πλέον περιζήτητα, ιδίως για οικογένειες, όμως και τα καινούργια μικρά σπίτια (γκαρσονιέρες και δυάρια) έχουν... μεγάλο σουξέ. Τέλος, οι περιοχές που ενδείκνυνται για επένδυση είναι αυτές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπως Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδί, Αμπελόκηποι, Νέα Σμύρνη, Κολωνός, Μεταξουργείο, Νέος Κόσμος, Παγκράτι, Βύρωνας. Καλή είναι η τοποθέτηση σε διαμερίσματα των δυτικών προαστίων, αφού η ζήτηση για ενοικίαση είναι ακόμη ικανοποιητική.

2. Η γη αποτελεί σταθερή αξία και όποιος έχει αυτή την περίοδο χρήματα μπορεί να αγοράσει οικόπεδα και να περιμένει μεσομακροπρόθεσμα να... εισπράξει πολλά περισσότερα από όσα έδωσε. Το μειονέκτημα είναι ότι η γη, ειδικά στην Αττική και εντός σχεδίου, είναι ελάχιστη και πανάκριβη. Υπάρχει, όμως, και η επιλογή της εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές του λεκανοπεδίου που θεωρούνται αναπτυσσόμενες. Τα Μεσόγεια και οι ανατολικές παράλιες της Αττικής, όπως Καλύβια, Λαύριο, Σούνιο, Κερατέα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Αγιος Στέφανος, κ.λπ., είναι καλές για επενδύσεις. Επίσης, τα οικόπεδα σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και κοντά στον προαστιακό είναι ευκαιρίες για αγορά, αφού θεωρείται δεδομένη η οικιστική ανάπτυξη και επομένως η μεγάλη ζήτησή τους. Βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ ακριβά οικόπεδα, δηλαδή όσα κοστίζουν από 1,5 εκατ. ευρώ το στρέμμα. Τα εκτός σχεδίου πωλούνται από 15.000 έως 200.000 ευρώ το στρέμμα και οι ευκαιρίες είναι περισσότερες.

3. Τρίτη επιλογή στην κτηματαγορά είναι τα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές, σπίτια και κυρίως οικόπεδα. Ευτυχώς η Ελλάδα έχει δεκάδες μέρη με τουριστική ανάπτυξη, όμως, κρύβονται και πολλές παγίδες. Αυτή η επενδυτική επιλογή είναι κυρίως για όσους έχουν πολλά χρήματα, αφού τα εντός σχεδίου είναι πολύ ακριβά και για τα εκτός θα πρέπει να αγοραστούν πολλά στρέμματα και να επενδυθούν μεγάλα ποσά για ανάπτυξη μιας τουριστικής επιχείρησης. Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος είναι οι δεδομένες επενδυτικές επιλογές, αλλά πολύ ακριβές. Ευκαιρίες κρύβονται στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου, στις παράλιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου και ιδιαίτερα στην ακτογραμμή από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα.

4. Κυνηγήστε τα ακίνητα από πλειστηριασμούς, λένε οι μεσίτες. Αλλωστε, την περίοδο αυτή τα σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί είναι περισσότερα από ποτέ, άρα και οι ευκαιρίες καλύτερες.

5. Οποιος έχει πάνω από 500.000 ευρώ και κυρίως πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ μπορεί να βρει «διαμάντια». Μεγάλα σπίτια από 300 τ.μ. και πάνω προσφέρονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αφού οι αγοραστές είναι ελάχιστοι, αλλά η... ανάγκη για ρευστό μεγάλη.

6. Τέλος, στα επαγγελματικά ακίνητα το ρίσκο σήμερα είναι μεγαλύτερο εξαιτίας της αστάθειας των αγορών. Η αγορά καταστημάτων ή γραφείων με στόχο την ενοικίασή τους ενέχει μεγάλο ρίσκο. Μόνο τα καταστήματα σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία (high streets) και τα γραφεία πρώτης προβολής και ποιότητας δεν μένουν για καιρό ξενοίκιαστα.

Επίσης αξίζει να στρέψετε την προσοχή σας σε:

Οικόπεδα εντός σχεδίου, όχι πάνω από 1 εκατ. ευρώ το στρέμμα ή εκτός σχεδίου στα παράλια της Αττικής και τα Μεσόγεια.
Διαμερίσματα από τον δεύτερο όροφο και πάνω σε περιοχές μη κορεσμένες.
Κατοικίες από 300 τ.μ. και πάνω που αξίζουν από 500.000 ευρώ και πάνω.
Καταστήματα και γραφεία σε περιοχές και δρόμους με μεγάλη κίνηση και προβολή.
Αποθήκες ή βιομηχανικά οικόπεδα υψηλής αξίας μεν, αλλά με μεγάλη πιθανότητα να προσελκύσουν σημαντικές εταιρείες.
Τουριστικά ακίνητα σε περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη, όπως μικρά νησιά.

IMERISIA.GR

ΙΧ: Βουτιά πωλήσεων και 1.000 λουκέτα μόνο στην Αττική

ΙΧ: Βουτιά πωλήσεων και 1.000 λουκέτα μόνο στην Αττική


Περισσότερα από 1.000 καταστήματα πώλησης Ι.Χ. αυτοκινήτων αναμένεται να κλείσουν εντός του 2009, από τα 2.500 που λειτουργούν στην Aττική, αν δεν αλλάξουν στάση οι τράπεζες και οι εισαγωγικές εταιρείες δεν μειώσουν το κέρδος τους στα αυτοκίνητα, που κυμαίνεται μεταξύ 25%-30%, ώστε να αυξηθεί και το όφελος που θα έχουν οι ντίλερ τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών από τον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων.

Mάλιστα, τα πρώτα κρούσματα λουκέτων στην αγορά ξεκίνησαν στο τέλος του 2008, καθώς περισσότερες από 150 εκθέσεις έκλεισαν τον Δεκέμβριο του 2008 μόνο στην Aττική.

Μάλιστα ένας μεγάλος έμπορος, που ανήκε στο επίσημο δίκτυο γνωστής εισαγωγικής εταιρείας με καταστήματα εντός και εκτός Aττικής, εξαφανίστηκε από προσώπου γης μαζί βέβαια με τα χρήματα που του είχαν καταβάλει ανυποψίαστοι πολίτες για την αγορά καινούριων αυτοκινήτων.

Ωστόσο, η εισαγωγική εταιρεία ανέλαβε τις υποχρεώσεις του «εξαφανισμένου» ντίλερ της και έχει ήδη παραδώσει τα αυτοκίνητα που είχαν παραγγελθεί στα συγκεκριμένα καταστήματα που έκλεισαν σε μία νύχτα...

ΑΓΟΡΑ
Χαρακτηριστικά του κακού κλίματος στην αγορά και του γεγονότος ότι πολλές εταιρείες εμπορίας βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι και τα εξής περιστατικά:

Ιδιοκτήτης κάθετης μονάδας έχει βρεθεί σε απόγνωση, καθώς τον Nοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατάφερε να πουλήσει μόλις δύο καινούρια αυτοκίνητα με κέρδος από τις εν λόγω πωλήσεις μόλις 800 ευρώ, όταν τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής του ανέρχονται σε 15.000 ευρώ!

Ενας άλλος απελπισμένος ιδιοκτήτης κάθετης μονάδας που ανήκει σε επίσημο δίκτυο εισαγωγικής εταιρείας κατάφερε να πουλήσει μόλις δύο καινούρια αυτοκίνητα τον Δεκέμβριο με κέρδος 1.300 ευρώ, όταν τα πάγια μηνιαία έξοδα της επιχείρησής του ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ!

Αντιθέτως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας της Eλλάδος η ελληνική αγορά αυτοκινήτου καλά κρατεί, καθώς κατά το διάστημα Iανουαρίου - Δεκεμβρίου 2008 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα μας 347.354 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση μόλις 6,8% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2007, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές η πτώση που καταγράφεται ξεπερνά κατά πολύ το 10%. Eπίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc) κατά το 2008 ανήλθε σε 102.774 έναντι 103.879 το 2007, παρουσιάζοντας μείωση μόλις 1,1%.

Tα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας, το 2008 ταξινομήθηκαν 295.853 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 28.966 αφορούν σε μεταχειρισμένα εισαγωγής και εμφανίζονται πως ταξινομούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη στιγμή που το 2007 οι ταξινομήσεις νέων I.X. αφορούσαν σε 317.879 οχήματα, εκ των οποίων τα 38.156 ήταν μεταχειρισμένα.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η τεράστια πτώση που καταγράφουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας κατά 24,1%, επιβεβαιώνοντας την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, ενώ παράλληλα ενισχύει και την άποψη στελεχών της συγκεκριμένης αγοράς που κάνει λόγο για κλείσιμο πολλών καταστημάτων εμπορίας I.X.

IMERISIA.GR

Ακίνητα: Ναι σε μικρά σπίτια-οικόπεδα. Οχι σε μεζονέτες-μονοκατοικίες

Ακίνητα: Ναι σε μικρά σπίτια-οικόπεδα. Οχι σε μεζονέτες-μονοκατοικίες
Μεγάλη ζήτηση για μικρά σπίτια ή οικόπεδα ? Στα αζήτητα επί μήνες μονοκατοικίες και μεζονέτες πάνω από 200 τ.μ.



Στην... αντεπίθεση έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες τα φθηνά ακίνητα που δεν κοστίζουν πάνω από 150.000 ευρώ και απευθύνονται σε όλους όσοι διαθέτουν ρευστό και δεν είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με κατασκευαστές και κτηματομεσίτες, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων τέτοιων ακινήτων και οι συμφωνίες αυτές είναι που κρατούν «ζωντανή» την κτηματαγορά εν μέσω της κρίσης.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2009 θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, γι΄αυτό και όποιος εργολάβος προνόησε και δεν προχώρησε στην ανέγερση πολύ μεγάλων διαμερισμάτων θα μπορέσει να «ξεφορτωθεί» το απόθεμα που διαθέτει. Αντίθετα οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μεγάλα και ακριβά ακίνητα, δηλαδή αυτά που η αξία τους ξεκινά από 200.000 - 250.000 ευρώ, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα διότι δεν θα μπορούν να πωλήσουν αλλά και θα πληρώσουν υψηλό Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο απόθεμα μεγάλων και ακριβών ακινήτων οι κατασκευαστές μεταξύ των αιτημάτων που θέτουν στο υπουργείο Οικονομίας είναι και η εξαίρεση από το ΕΤΑΚ των σπιτιών που μένουν απούλητα.


Δύο ταχύτητες
Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι η κτηματαγορά συνεχίζει να «βουλιάζει» στην ύφεση κινούμενη με δύο ταχύτητες. Από τη μια τα τηλέφωνα εργολάβων και μεσιτών έχουν «πάρει φωτιά» όταν πρόκειται για ακίνητα με μέσο όρο αξία 100.000 - 120.000 ευρώ, είτε είναι νεόδμητα είτε μεταχειρισμένα ή ακόμη και οικόπεδα κατά κύριο λόγο εκτός σχεδίου, αφού μόνον εκεί οι τιμές δεν έχουν ξεφύγει.

Από την άλλη, όλα τα διαμερίσματα και οι μεζονέτες πάνω από 150 τ.μ. μένουν στα αζήτητα και δυστυχώς είναι η συντριπτική πλειοψηφία των απούλητων ακινήτων που υπολογίζονται σήμερα μεταξύ 150.000 και 200.000.

Η πρώτη ταχύτητα ίσως αποτελέσει την ελπίδα της ελληνικής κτηματαγοράς για ανάκαμψη μέσα στο 2009, εφόσον φυσικά μειωθούν τα επιτόκια και γίνουν πάλι ελκυστικά τα στεγαστικά δάνεια. Οπως αναφέρει στην «Η» κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στο κέντρο «η αγορά των 100.000 ευρώ μας έχει σώσει από οικονομική καταστροφή και αφού αμοιβές από μεγάλα ακίνητα δεν μπορούμε να έχουμε, ας έχουμε τουλάχιστον μικρότερα ποσά από πολλές αγοραπωλησίες».

Αγοραστές
Οι αγοραστές των διαμερισμάτων αυτών είναι κυρίως:

Οσοι έχουν μικρές αποταμιεύσεις και δεν μπορούν να αγοράσουν μεγαλύτερο και ακριβότερο σπίτι. Ετσι βολεύονται σε μικρότερα και παλαιότερα, αλλά δεν ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό τους.

Οσοι έχουν λίγα χρήματα και τα υπόλοιπα μέχρι το ποσό των 100.000 - 150.000 ευρώ το βάζουν σε άτοκες δόσεις σε συμφωνία με τους κατασκευαστές. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι εργολάβοι από τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα η παροχή του άτοκου διακανονισμού «έχουν σπάσει τα τηλέφωνα» από ενδιαφερόμενους που ζητούν να μάθουν τη διαδικασία και ιδιαίτερα τις δικλίδες ασφαλείας.

Το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών γίνεται με συμβαλλόμενους αλλοδαπούς. Οικονομικοί μετανάστες που ζουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα έχουν σταθερή εργασία, πληρώνουν ασφάλεια, έχουν ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο και το βασικότερο: Εχουν δημιουργήσει «κομπόδεμα» και θέλουν να αγοράσουν το δικό τους ακίνητο. Βέβαια, οι αλλοδαποί αγοράσουν κατά κύριο λόγο παλαιά διαμερίσματα κοντά στον τόπο εργασίας τους, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό, όμως, ευνοεί γενικότερα την κτηματαγορά, αφού αξιοποιούνται ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους και με λίγα χρήματα για την ανακατασκευή τους γίνονται βιώσιμα.

Περιοχές
Οι περιοχές που υπάρχουν τα ακίνητα της... μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως τα ονομάζουν οι ειδικοί χρησιμοποιώντας χρηματιστηριακούς όρους, είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας και στις γειτονιές πέριξ αυτής. Είναι, επίσης, στα δυτικά προάστια, όπως στον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, το Αιγάλεω, το Ιλιον. Τέλος, υπάρχουν σπίτια στην ανατολική Αττική που έχουν κτιστεί τη δεκαετία του ’70 ως εξοχικά και τα οποία τώρα αγοράζονται από μετανάστες οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια στις περιοχές Λούτσας, Σπάτων, Νέας Μάκρης, Πόρτο Ράφτη, Κορωπίου κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, οι επιλογές είναι σαφώς περιορισμένες όταν τα χρήματα που δίνονται κυμαίνονται γύρω στα 100.000 - 150.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό μπορεί κανείς να αγοράσει... 100 με 150 τ.μ. στις «δυνατές» περιοχές της Αθήνας, όπως τον Γέρακα, την Παλλήνη κ.λπ. όμως δεν μπορεί να αγοράσει τίποτε σε περιοχές όπου οι τιμές των οικοπέδων έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 3 χιλ. ευρώ/τ.μ.

Αν απομακρυνθεί, όμως, από την πόλη και ρισκάρει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ιδιαίτερα στα ανατολικά προάστια, τότε μπορεί να αγοράσει 4 στρέμματα οικοδομήσιμης γης και να κτίσει σπίτι ή να περιμένει να κερδίσει από την υπεραξία του ακινήτου.

Aγορά
Στο περιθώριο οι μεγάλες και ακριβές κατοικίες

Πολλές εκατοντάδες ακίνητα αξίας από 250 χιλιάδες ευρώ και πάνω μένουν άδεια τους τελευταίους 18 μήνες προκαλώντας πανικό στους ιδιοκτήτες του.

Οι κατασκευαστές που έκτισαν την εποχή των «παχιών αγελάδων» μονοκατοικίες, μεζονέτες ή οροφοδιαμερίσματα πάνω από 150 - 200 τ.μ. βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Κανένας δεν ρισκάρει να τοποθετήσει την περίοδο αυτή μεγάλα ποσά για αγορά ακινήτου.

Αλλωστε, τα μεγάλα σπίτια έχουν και σημαντικό κόστος συντήρησης, έξοδα για κοινόχρηστα κ.λπ. ενώ αν είναι πάνω από 200 τ.μ. παραμονεύει και η «απόχη» της εφορίας.

Η έλλειψη αγοραστών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών κατά 20%, ενώ για τα πολύ ακριβά ακίνητα υπήρξαν περιπτώσεις υποχώρησης έως και 30%. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις καθώς σε ορισμένες περιοχές οι τιμές των ακινήτων παραμένουν στα ύψη ακόμη κι αν τα ακίνητα είναι μεγάλα και ακριβά, διότι απευθύνονται σε συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών, τους... έχοντες.

Οπως μας έλεγε χαρακτηριστικά κατασκευαστής, «στο Κεφαλάρι πουλάνε σπίτι με 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι παρά την οικονομική κρίση! Σε κάθε περίπτωση, τα πολύ ακριβά σπίτια μπορούν να αποτελέσουν τα «διαμάντια» της αγοράς, αφού οι ευκαιρίες μεγαλώνουν όσο μένουν στα αζήτητα.

Ποιος άλλωστε θα αρνιόταν να αγοράσει σπίτι αξίας 500 χιλ. ευρώ αρχική τιμή με... 400.000 ευρώ;

IMERISIA.GR
Share |