Thursday, January 26, 2012

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης leading indicators


ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης leading indicators

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσε το Δεκέμβριο ο αναθεωρημένος δείκτης των κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το Conference Board ανακοίνωσε ότι ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα έπειτα από άνοδο 0,2% το Νοέμβριο έναντι αύξησης 0,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη κατά 0,8%.

Το Conference Board είχε προηγουμένως προχωρήσει σε αναθεώρηση του δείκτη με την αντικατάσταση τριών από τα 10 στοιχεία του και την υλοποίηση μικρών προσαρμογών σε άλλα στοιχεία.




source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών


ΗΠΑ: Πτώση 2,2% στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Δεκέμβριο.

source: capital.gr

Nokia: €1 δισ. απώλειες το 2011


Nokia: €1 δισ. απώλειες το 2011

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2011 η Nokia κατέγραψε ζημία €954 εκατομμυρίων, τοποθετώντας τις ετήσιες απώλειες της στο €1.07 δισεκατομμύριο και σημειώνοντας πτώση της τάξης του 43% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά!


Όσον αφορά στις πωλήσεις smartphones, παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 29% σε σχέση με το 2010, συμπεριλαμβανομένων όλων των Symbian, MeeGo και Windows Phone συσκευών. Από τις τελευταίες φαίνεται να ξεχώρισαν τα δύο Lumia smartphones της εταιρείας, Lumia 800 και 710, που μέσα σε σύντομο διάστημα από την κυκλοφορία τους κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις 1 εκατομμύριο πωλήσεις!

source: techgear.gr

9 χρόνια πίσω τα σαλούν


9 χρόνια πίσω τα σαλούν

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα ετών υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων σαλούν το 2011 με τους παράγοντες του κλάδου να δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά και να ζητούν κρατικά σχέδια για τόνωση της στήριξης.

Η αγορά αυτοκινήτου αποτελεί έναν από τους τομείς που δέκτηκαν βαρύ πλήγμα λόγω των επιπτώσεων της παρατεταμένης ύφεσης που επηρέασε την οικονομία γενικά, αλλά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ειδικότερα.

Οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι η μη συνέχιση της παροχής κινήτρων για αγορά καινούριου αυτοκινήτου από την κυβέρνηση το 2011 ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη συρρίκνωση του τομέα.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, Κυριάκο Αγγελίδη «την τελευταία τριετία 2008-2011, ο τομέας παρουσίασε συρρίκνωση πέραν του 40% γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό».

Μεγάλη πτώση καταγράφουν το 2011 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο η αγορά των καινούριων ιδιωτικών οχημάτων, όσο και η αγορά των μεταχειρισμένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, μειώθηκαν σε 26.409 το 2011 σε σύγκριση με 31.423 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, καταγράφοντας πτώση 16%.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εγγραφές των καινούριων σαλούν σημείωσαν οριακή πτώση 4,3% στα 13.480 από 14.088 το 2010.

Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο για τα καινούρια σαλούν από το 2003.

Πολύ πιο δύσκολη είναι κατάσταση στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων. Οι εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων το 2011 υποχώρησαν κατά 25,4% στα 12.929 έναντι 17.335 κατά το προηγούμενο έτος, πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο από το 2000

Περισσότερα κίνητρα ζητούν οι αρμόδιοι φορείς

Σχολιάζοντας το θέμα στη StockWatch, οι αρμόδιοι φορείς επεσήμαναν ότι η μεγάλη μείωση στις εγγραφές αυτοκινήτων είναι εν μέρει αποτέλεσμα και της μη παροχής στήριξης στον τομέα από το κράτος. Το 2011 δεν συνεχίστηκε το σχέδιο επιχορήγησης από το κράτος για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου και αντικατάστασής του με καινούριο που λειτούργησε το 2010.

Όπως σημειώνει ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους, διευθυντής πωλήσεων της Ford, τα κίνητρα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα μέσω των νέων πωλήσεων που θα ξεπερνούσαν τις δαπάνες για τις χορηγίες. Αντί αυτού βλέπουμε την αγορά να οδηγείται σε χαμηλότερα επίπεδα».

Ο κ. Αγγελίδης με τη σειρά του επεσήμανε ότι η αγορά αυτοκινήτου πλήττεται από τις διάφορες φορολογίες, ενώ πρόσθεσε ότι «αναμένουμε πιο γενναιόδωρα κίνητρα για τον τομέα αυτοκινήτου».

Αρνητικές οι προβλέψεις για το 2012

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία που θα διαμορφώσει η αγορά το 2012, οι αρμόδιοι φορείς παρουσιάζονται απαισιόδοξοι.

Ο κ. Αγγελίδης σημειώνει ότι αναμένονται οι σχετικές εξελίξεις της νομοθεσίας αλλά συμπλήρωσε ότι «εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το 2012».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά δύσκολη και τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη παραχώρησης κινήτρων εκ μέρους του κράτους αλλιώς, όπως είπε «πιθανόν να δούμε περαιτέρω μείωση».

Όσον αφορά το μήνα Δεκέμβριο 2011, οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, μειώθηκαν κατά 15,8% πέφτοντας στις 1.978, σε σύγκριση με 2.348 τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

source: stockwatch.com.cy

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά την αξία της Αγοράς Νερού στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια



Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά την αξία της Αγοράς Νερού στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια


Το 1974 ο Χένρυ Κίσινγκερ έλεγε πως αν ελέγχεις το πετρέλαιο ελέγχεις τα έθνη, αν όμως ελέγχεις το φαγητό ελέγχεις τους ανθρώπους. Αν σε αυτό το τελευταίο προσθέσουμε και το νερό, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί γιγαντώνονται και πλουτίζουν οι μεγάλες εταιρίες εμφιαλωμένου νερού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά την αξία της Αγοράς Νερού στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ενώ το περιοδικό Fortune το 2002 ανακοίνωσε πως η επιχείρηση του νερού είναι η πιο προσοδοφόρα αγορά για τους επενδυτές. Πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Coca Cola και η Nestle μονοπωλούν την αγορά εμφιαλωμένου νερού, η οποία τους αποφέρει τεράστια κέρδη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τα 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, που είναι και ο ετήσιος τζίρος της Nestle, το 10% προέρχεται από την αγορά νερού. Ή εταιρεία έχει αγοράσει τα γαλλικά Perrier και Vittel καθώς και το ιταλικό St Pelegrino, ενώ στόχος της είναι να καταστήσει το προϊόν της Pure Life ως το μοναδικό εμφιαλωμένο νερό στην παγκόσμια αγορά. Παρόμοια στρατηγική ακολουθεί και η Coca Cola που με επιθετική διαφήμιση προσπαθεί να επιβάλλει το εμφιαλωμένο νερό της και παράλληλα να πείσει όσους δεν το καταναλώνουν, να αντικαταστήσουν το νερό με τα προϊόντα της.

source: bankwars.com

Σχέδιο Ομπάμα για φόρο 30% στους εκατομμυριούχους


Σχέδιο Ομπάμα για φόρο 30% στους εκατομμυριούχους

Δεν ύψωσε ακριβώς το λάβαρο της επανάστασης, αλλά παρουσιάστηκε ενώπιον των Αμερικανών ως ο θερμότερος υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μεσαίας τάξης: Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χρησιμοποίησε την τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου για να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τους Ρεπουμπλικάνους και να ταχθεί στο πλευρό των «αδυνάτων» προτείνοντας μέτρα που θα άρουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης.

Προειδοποιώντας ότι οι εισοδηματικές ανομοιότητες μεταξύ των βαθύπλουτων και των υπολοίπων πολιτών απειλούν ευθέως τη μεσαία τάξη, ο Ομπάμα κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη διαφύλαξη και αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σημαντικότερη μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για την επιβολή φόρου ύψους 30% στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως. «Μπορούμε να συμβιβαστούμε με μία χώρα όπου ένας μειούμενος αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνουν πολύ καλά και ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών μόλις που τα βγάζουν πέρα ή μπορούμε να αποκαταστήσουμε μία οικονομία στην οποία έχουν όλοι ευκαιρίες και στην οποία όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες», είπε ο Ομπάμα και κάλεσε τους μεγιστάνες «να παραιτηθούν» από τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται.

Η αναφορά στους μεγιστάνες δεν είναι τυχαία: Η δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων του Μιτ Ρόμνεϊ, του επικρατέστερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, επιβεβαίωσε ότι αν κερδίσει το χρίσμα, ο πρώην γερουσιαστής της Μασαχουσέτης θα είναι από τους πλουσιότερους προεδρικούς υποψήφιους στην ιστορία των ΗΠΑ? Ο Ομπάμα πρότεινε επίσης την προώθηση έργων υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν με το «μέρισμα της ειρήνης», τα κονδύλια που θα διασωθούν από τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αλλά και τη στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και μονάδων ηλιακής ενέργειας.

Στεγαστικά δάνεια

Συγκεκριμένα για τη μεσαία τάξη, ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων τους λαμβάνοντας απόφαση για την αναχρηματοδότηση του δανείου με χαμηλότερο επιτόκιο. Πρότεινε μάλιστα η πρωτοβουλία του να χρηματοδοτηθεί από τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση φόρο στις τράπεζες.

Και, σε ακόμη ένα άνοιγμα προς τη μεσαία τάξη, προειδοποίησε τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ότι θα κινδυνεύσουν να χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εάν δεν διατηρήσουν τα δίδακτρα σε σταθερό επίπεδο. «Σκεφτείτε την Αμερική που μπορούμε να φτιάξουμε: Μία χώρα που καθοδηγεί τον κόσμο μορφώνοντας τους ανθρώπους της», δήλωσε, «μία Αμερική που προσελκύει τη νέα γενιά υψηλής τεχνολογίας στη μεταποίηση και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας». «Το καθοριστικό σημείο των καιρών είναι πώς να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα», πρόσθεσε, «καμία πρόκληση δεν είναι πιο επείγουσα, καμία συζήτηση δεν είναι πιο σημαντική».

Οι περισσότεροι αναλυτές στις ΗΠΑ συμφωνούν ότι οι προτάσεις του Ομπάμα δεν θα εγκριθούν από το διχασμένο Κογκρέσο, τουλάχιστον όχι μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Φαίνεται, όμως, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, με το μήνυμα της ελπίδας και την υπόσχεση στήριξης της μεσαίας τάξης, καταφέρνει, σιγά-σιγά, να κερδίζει πολύτιμες μονάδες στην αντιπαράθεσή του με τους Ρεπουμπλικάνους. Δημοσκόπηση για την Ουάσιγκτον Ποστ, που διενεργήθηκε πριν από την ομιλία, έδειξε ότι τα κεντρικά μηνύματα που ο Ομπάμα μεταφέρει στους πολίτες έχουν ήδη ανεβάσει στο 50% το ποσοστό έγκρισής του από τους Αμερικανούς. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ανένταχτοι και ανεξάρτητοι βλέπουν ολοένα και θετικότερα την απόδοση του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.

Νταβός

Στο Νταβός, βέβαια, όπου βρέθηκαν συγκεντρωμένοι οι «ισχυροί του κόσμου», η ομιλία του Ομπάμα προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. «Δεν νομίζω ότι στην ιστορία των ΗΠΑ υπάρχει κάποιος που κέρδισε τις εκλογές βασιζόμενος στην `πολιτική της ζήλιας' και νομίζω ότι αυτή η πολιτική διχάζει τη χώρα», δήλωσε ο Τζον Στατζίνσκι, της επενδυτικής εταιρείας Blackstone Group, αναφερόμενος, βέβαια, στην «ταξική πάλη» που υπονόησε ο Ομπάμα. «Ηταν μάλλον μία μετριοπαθής ομιλία», αντέτεινε ο Ρότζερ Αλτμαν, της εταιρείας συμβούλων Evercore. «Εκλινε προς το λαϊκισμό; Ναι. Ηταν, ιστορικά, μία ακραία κίνηση; Όχι», κατέληξε.

Οι προτάσεις του Ομπάμα

Επιβολή φόρου 30% στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το 1 εκατ. δολάρια, o γνωστός «φόρος Μπάφετ».

Κατάργηση των φορολογικών κινήτρων για τη μεταφορά θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.

Χρηματοδότηση έργων υποδομής (οδικούς άξονες, γέφυρες, κ.λπ.) με το «μέρισμα της ειρήνης», με ένα μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από τον τερματισμό των πολέμων (200 δισ. δολ. στην εξαετία).

Αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων όσων αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί με τον προτεινόμενο φόρο στις τράπεζες.

«Πάγωμα» στις αυξήσεις των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και ακύρωση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, στην περίπτωση που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αρνηθούν.

source: stockwatch.com.cy

Γαλλία: Εκρηκτική άνοδος της ανεργίας



Γαλλία: Εκρηκτική άνοδος της ανεργίας

Εκρηκτική άνοδος του ποσοστού των ανέργων καταγράφηκε το 2011 στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εκρηκτική άνοδος του ποσοστού των ανέργων καταγράφηκε το 2011 στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στις 31 Δεκεμβρίου 2011 οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν τα 2.870.000, αριθμός που συνιστά αύξηση 5,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Μόνο τον τελευταίο μήνα του 2011, προστέθηκαν στους καταλόγους των ανέργων 29.700 άνθρωποι (+1%).

Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το ότι εφόσον προστεθούν και οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο, τότε στα τέλη του 2011 αυτοί που «αναζητούσαν μόνιμη εργασία», στη μητροπολιτική Γαλλία έφθασαν τα 4.270.000 -225 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με 12 μήνες πριν. Μαζί με τις Υπερπόντιες κτήσεις και διαμερίσματα (DOM-TOM), ο αριθμός τους ανέρχεται σε 4.530.000.

Για τους πολίτες άνω των 50, σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας 16% μέσα σε ένα χρόνο. Για τις γυναίκες, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε 7,5%. Στα τέλη του 2011 1.390.000 γυναίκες ήταν άνεργες ή αναζητούσαν μόνιμη εργασία.

Στον ενεργό πληθυσμό κάτω των 25, αναζητούσαν πέρυσι τον Δεκέμβριο μόνιμη δουλειά 455.000 (+2,8%).

Την ίδια ώρα, περίπου 1.610.000 άνθρωποι στη Γαλλία αναζητούσαν μια μόνιμη δουλειά για τουλάχιστον 12 μήνες, υπάγονταν δηλαδή στην κατηγορία των χρονίως ανέργων.

Τρία χρόνια χωρίς μόνιμη δουλειά ήταν σχεδόν 425.000 άνθρωποι, σημειώνοντας πολύ μεγάλη ποσοστιαία ετήσια αύξηση (+22,5%).

source: naftemporiki.gr

NEC: Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας


NEC: Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 7.000 στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών προϊόντων NEC με στόχο την επιστροφή του σε κερδοφορία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2011, ο όμιλος θα καταγράψει σημαντικές ζημίες για το σύνολο της οικονομικής χρήσης, γεγονός που τον ωθεί σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του.

source: naftemporiki.gr

Facebook share suspension sets IPO rumours running


Facebook share suspension sets IPO rumours running

Facebook has suspended trading of its shares on the private secondary market until the end of the week, raising expectations that it will shortly file for its long-awaited initial public offering (IPO).

Facebook is renowned for closely guarding the details of its financial performance, but would have to give key figures in IPO documents filed with the SEC.

Shareholders can still place buy and sell orders, but the transactions will not be approved by the social network's lawyers until January 27, according to US reports.

The pause in trading is not the first from Facebook – the company has previously put a stop on transactions in order to assess its shareholder profile. However, the company is expected to make its IPO in the third week of May, so the suspension adds to a growing body of evidence.

Companies are not requires to suspend their trades before an IPO, but often do so before material announcements in order to protect themselves against potential claims of insider dealing.

Facebook is renowned for closely guarding the details of its financial performance, but would have to divulge key figures in IPO documents filed with the Securities and Exchange Commission (SEC) by the middle of next month, if it is to meet that target.

When it finally comes, the flotation is expected to value the business at about $100bn (£64.4bn), making it the biggest technology flotation in history.

source: telegraph.co.uk
Share |