Thursday, January 26, 2012

Σχέδιο Ομπάμα για φόρο 30% στους εκατομμυριούχους


Σχέδιο Ομπάμα για φόρο 30% στους εκατομμυριούχους

Δεν ύψωσε ακριβώς το λάβαρο της επανάστασης, αλλά παρουσιάστηκε ενώπιον των Αμερικανών ως ο θερμότερος υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μεσαίας τάξης: Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χρησιμοποίησε την τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου για να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τους Ρεπουμπλικάνους και να ταχθεί στο πλευρό των «αδυνάτων» προτείνοντας μέτρα που θα άρουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης.

Προειδοποιώντας ότι οι εισοδηματικές ανομοιότητες μεταξύ των βαθύπλουτων και των υπολοίπων πολιτών απειλούν ευθέως τη μεσαία τάξη, ο Ομπάμα κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη διαφύλαξη και αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σημαντικότερη μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για την επιβολή φόρου ύψους 30% στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως. «Μπορούμε να συμβιβαστούμε με μία χώρα όπου ένας μειούμενος αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνουν πολύ καλά και ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών μόλις που τα βγάζουν πέρα ή μπορούμε να αποκαταστήσουμε μία οικονομία στην οποία έχουν όλοι ευκαιρίες και στην οποία όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες», είπε ο Ομπάμα και κάλεσε τους μεγιστάνες «να παραιτηθούν» από τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται.

Η αναφορά στους μεγιστάνες δεν είναι τυχαία: Η δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων του Μιτ Ρόμνεϊ, του επικρατέστερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, επιβεβαίωσε ότι αν κερδίσει το χρίσμα, ο πρώην γερουσιαστής της Μασαχουσέτης θα είναι από τους πλουσιότερους προεδρικούς υποψήφιους στην ιστορία των ΗΠΑ? Ο Ομπάμα πρότεινε επίσης την προώθηση έργων υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν με το «μέρισμα της ειρήνης», τα κονδύλια που θα διασωθούν από τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αλλά και τη στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και μονάδων ηλιακής ενέργειας.

Στεγαστικά δάνεια

Συγκεκριμένα για τη μεσαία τάξη, ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων τους λαμβάνοντας απόφαση για την αναχρηματοδότηση του δανείου με χαμηλότερο επιτόκιο. Πρότεινε μάλιστα η πρωτοβουλία του να χρηματοδοτηθεί από τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση φόρο στις τράπεζες.

Και, σε ακόμη ένα άνοιγμα προς τη μεσαία τάξη, προειδοποίησε τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ότι θα κινδυνεύσουν να χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εάν δεν διατηρήσουν τα δίδακτρα σε σταθερό επίπεδο. «Σκεφτείτε την Αμερική που μπορούμε να φτιάξουμε: Μία χώρα που καθοδηγεί τον κόσμο μορφώνοντας τους ανθρώπους της», δήλωσε, «μία Αμερική που προσελκύει τη νέα γενιά υψηλής τεχνολογίας στη μεταποίηση και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας». «Το καθοριστικό σημείο των καιρών είναι πώς να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα», πρόσθεσε, «καμία πρόκληση δεν είναι πιο επείγουσα, καμία συζήτηση δεν είναι πιο σημαντική».

Οι περισσότεροι αναλυτές στις ΗΠΑ συμφωνούν ότι οι προτάσεις του Ομπάμα δεν θα εγκριθούν από το διχασμένο Κογκρέσο, τουλάχιστον όχι μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Φαίνεται, όμως, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, με το μήνυμα της ελπίδας και την υπόσχεση στήριξης της μεσαίας τάξης, καταφέρνει, σιγά-σιγά, να κερδίζει πολύτιμες μονάδες στην αντιπαράθεσή του με τους Ρεπουμπλικάνους. Δημοσκόπηση για την Ουάσιγκτον Ποστ, που διενεργήθηκε πριν από την ομιλία, έδειξε ότι τα κεντρικά μηνύματα που ο Ομπάμα μεταφέρει στους πολίτες έχουν ήδη ανεβάσει στο 50% το ποσοστό έγκρισής του από τους Αμερικανούς. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ανένταχτοι και ανεξάρτητοι βλέπουν ολοένα και θετικότερα την απόδοση του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.

Νταβός

Στο Νταβός, βέβαια, όπου βρέθηκαν συγκεντρωμένοι οι «ισχυροί του κόσμου», η ομιλία του Ομπάμα προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. «Δεν νομίζω ότι στην ιστορία των ΗΠΑ υπάρχει κάποιος που κέρδισε τις εκλογές βασιζόμενος στην `πολιτική της ζήλιας' και νομίζω ότι αυτή η πολιτική διχάζει τη χώρα», δήλωσε ο Τζον Στατζίνσκι, της επενδυτικής εταιρείας Blackstone Group, αναφερόμενος, βέβαια, στην «ταξική πάλη» που υπονόησε ο Ομπάμα. «Ηταν μάλλον μία μετριοπαθής ομιλία», αντέτεινε ο Ρότζερ Αλτμαν, της εταιρείας συμβούλων Evercore. «Εκλινε προς το λαϊκισμό; Ναι. Ηταν, ιστορικά, μία ακραία κίνηση; Όχι», κατέληξε.

Οι προτάσεις του Ομπάμα

Επιβολή φόρου 30% στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το 1 εκατ. δολάρια, o γνωστός «φόρος Μπάφετ».

Κατάργηση των φορολογικών κινήτρων για τη μεταφορά θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.

Χρηματοδότηση έργων υποδομής (οδικούς άξονες, γέφυρες, κ.λπ.) με το «μέρισμα της ειρήνης», με ένα μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από τον τερματισμό των πολέμων (200 δισ. δολ. στην εξαετία).

Αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων όσων αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί με τον προτεινόμενο φόρο στις τράπεζες.

«Πάγωμα» στις αυξήσεις των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και ακύρωση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, στην περίπτωση που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αρνηθούν.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |