Tuesday, February 19, 2008

Πάνω από τα 100 δολ. το αμερικανικό αργό


Πάνω από τα 100 δολ. το αμερικανικό αργό

Μεγάλη άνοδο, πάνω από 4%, σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το αργό να έχει ξεπεράσει τα 99 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι προβλέψεις ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά του «μαύρου χρυσού».

Η τιμή του αμερικανικού αργού πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 100,10 δολ. στα επίπεδα ρεκόρ του Ιανουαρίου (είχε ανέλθει στα 100,09 δολ.)

Και το μπερντ έφτασε τα 98,15 δολ.

NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)


8:30 AM
Consumer Price Index[CPI]
Dept of Labor

Housing Starts
Dept of Commerce





10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank

GLOBAL INDEXES



XAK

FTSE/CySE 20
1351.29 ( 2.35%)



ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3932.83 ( 2.42%)

Όγκος: € 9,295,594

---

FTSE 100 INDEX 5,966.90 20.30 0.34%
CAC 40 INDEX 4,885.83 24.03 0.49%
DAX INDEX 7,002.29 34.74 0.50%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,337.22 -10.99 -0.09%
S&P 500 INDEX 1,348.78 -1.21 -0.09%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,306.20 -15.60 -0.67%

Μ. Γκέιτς: Στόχος της Microsoft η επέκταση στο διαδίκτυο


Η MICROSOFT σχεδιάζει να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στον τομέα των διαδικτυακών «μηχανών» αναζήτησης προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Google είτε καταφέρει να αποκτήσει τη Yahoo είτε όχι, επισήμανε ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού λογισμικού Μπιλ Γκέιτς σε χθεσινή συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Γκέιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την προσφορά για τη Yahoo «πολύ δίκαιη», επισήμανε πως η Google είναι η μοναδική εταιρεία με «κρίσιμη μάζα» στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης καθώς και ότι η Microsoft χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για να δημιουργήσει μια περισσότερο ανταγωνιστική και κερδοφόρα επιχείρηση στον τομέα.

«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της μηχανολογίας και του marketing, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. Θα το κάνουμε αυτό με ή χωρίς τη Yahoo», ανέφερε ο Γκέιτς, παρατηρώντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει ακόμη πιο γρήγορα με τη βοήθεια της Yahoo.

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft έχει καταθέσει προσφορά 41,7 δισ. δολαρίων – ή 31 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά και μετοχές – για την εξαγορά της διαδικτυακής εταιρείας.

NAFTEMPORIKI

Ακίνητα: Μούδιασμα αγοράς το 2008


Ακίνητα: Μούδιασμα αγοράς το 2008

Περιουσίες ίσες με το ένα τέταρτο περίπου του κυπριακού ΑΕΠ άλλαξαν χέρια το 2007, αντανακλώντας τη θετική πορεία που ακολουθεί ο ευρύτερος κλάδος των ακινήτων. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το 2007 σηματοδότησε την κορυφή της ταχύρυθμης ανάπτυξης του κλάδου και αναμένουν πλέον «σοβαρή επιβράδυνση» της δραστηριότητας το 2008, όχι όμως μείωση των τιμών. Συνδέουν τη μετέπειτα πορεία του κλάδου, με τη χρονική στιγμή της επιβολής ΦΠΑ στα οικόπεδα, προσδοκώντας την επίτευξη εξαίρεσης για δύο ακόμη έτη.

Τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν την έντονη δραστηριότητα που παρουσίασε η κτηματαγορά το 2007. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συνολική αξία των εκούσιων πωλήσεων ακινήτων εκτοξεύθηκε στα €4,5 δισ. έναντι €2,9 δισ. το 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 57,1%. Ο αριθμός των πωλήσεων ακινήτων έφθασε τις 23.723 σε σχέση με 20.259 το 2006. Σύμφωνα δε με ιστορικά στοιχεία, οι πωλήσεις του 2007 είναι οι μεγαλύτερες από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (βλέπε πίνακα).

Η θετική πορεία που ακολούθησε ο κλάδος αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τις εισπράξεις του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Το 2007 τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών αυξήθηκαν κατά 135% φθάνοντας τα €467,1 εκ. Το 2006 είχαν φθάσει τα €199 εκ. και το 2005 είχαν περιοριστεί στα €98,9 εκ.

Επιβράδυνση το 2008

Παράγοντες της κτηματαγοράς αναμένουν σημαντική επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων το τρέχον έτος, εκφράζοντας την άποψη ότι η πορεία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την οριστικοποίηση του χρόνου επιβολής του 15% ΦΠΑ στα οικόπεδα.

«Από τις πωλήσεις ακινήτων που παρατηρούνται τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, διαφαίνεται κάποια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, παρόλο που κάθε χρόνο τέτοιους μήνες δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση», ανέφερε στη StockWatch ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης. «Φέτος επηρέασαν τις πωλήσεις και οι προεδρικές εκλογές. Μετά το Μάρτιο αναμένεται να διαφανεί η πορεία της κτηματαγοράς και πόση θα είναι η επιβράδυνση».

Τις απόψεις των εκτιμητών φαίνεται να ενστερνίζονται και οι κτηματομεσίτες. «Αναμένεται σοβαρή επιβράδυνση στις πωλήσεις ακινήτων το πρώτο εξάμηνο 2008», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Σολομών Κουρουκλίδης. «Οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι η ψυχολογική σύγχυση που προκάλεσε η εισαγωγή του ευρώ όσον αφορά τους αριθμούς. Ακόμη, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων και την ίδια ώρα τα εισοδήματα των κυπρίων παραμένουν σταθερά».

«Δεδομένης της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης για απόκτηση δεύτερης κατοικίας, που έχει προκαλέσει σημαντικό αντίκτυπο σε πόλεις όπως η Πάφος λόγω της εξωγενούς ζήτησης, αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων», πρόσθεσε ο κ. Κουρουκλίδης.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, παράγοντες του κλάδου δεν αναμένουν μειώσεις. «Σίγουρα οι τιμές των ακινήτων δεν θα μειωθούν αλλά η εμπορευσιμότητα των ακινήτων σε σχέση με το 2007 θα είναι μειωμένη», τόνισε ο κ. Πετρίδης. «Θα σημειωθεί επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε σχέση με το 2007. Για τα σπίτια και τα διαμερίσματα η επιβράδυνση θα είναι μεγαλύτερη», πρόσθεσε ο κ. Κουρουκλίδης.

ΦΠΑ

Η μεγάλη άνοδος που παρατηρήθηκε το 2007 στις αγοραπωλησίες ακινήτων σχετίζεται με την προσδοκία που υπήρχε στην αγορά για επιβολή ΦΠΑ 15% επί των πωλήσεων οικοπέδων. «Όπως μας έχουν ενημερώσει από την κυβέρνηση, εξασφαλίστηκε μετάθεση στην επιβολή του ΦΠΑ μέχρι την 1/7/2008. Μας έχουν ενημερώσει ότι θα προσπαθήσουν εάν μπορούν να μεταθέσουν την επιβολή ΦΠΑ για ακόμη ένα με δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Κουρουκλίδης.

Ο κ. Πετρίδης, επανέλαβε, πάντως, ότι οι όροι επιβολής του ΦΠΑ παραμένουν ασαφείς. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ερμηνεία του όρου οικοδομήσιμη γη, δηλαδή εάν θα ερμηνεύεται μόνο για τα καινούρια οικόπεδα ή θα περιλαμβάνει και χωράφια ή τα υφιστάμενα οικόπεδα και με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις», είπε. Θέση του Συνδέσμου είναι ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να επιβληθεί μόνο στους νέους διαχωρισμούς.

STOCKWATCH.COM.CY

ENTONA ANOΔΙΚΑ ΤΑ DOW JONES FUTURES

+158 ΜΟΝΑΔΕΣ

Cadbury: «Βουτιά» 65% στα ετήσια κέρδη


Cadbury: «Βουτιά» 65% στα ετήσια κέρδη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ κάμψη της τάξεως του 65% παρουσίασαν τα κέρδη της Cadbury Schweppes το 2007, με την εταιρεία να εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξη για βελτίωση των περιθωρίων κατά την τρέχουσα χρονιά.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 405 εκατ. στερλίνες ή 19,2 πένες ανά μετοχή, έναντι 1,17 δισ. στερλινών ή 55,9 πενών ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, η κερδοφορία του 2007 επλήγη από επιβαρύνσεις, σχετιζόμενες με πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ύψους 200 εκατ. στερλινών.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 7,97 δισ. στερλίνες, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε έναντι του 2006.

Αναφορικά με το 2008, η Cadbury εκτίμησε ότι αν και οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν «αβέβαιες», είναι αισιόδοξη λόγω της ισχυρής τάσης στις συναλλαγές των τελευταίων δύο μηνών και αναμένει «ουσιαστική» βελτίωση του περιθωρίου κερδοφορίας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε κατά 5,7% στις 577,5 πένες.

NAFTEMPORIKI

Κοντά στα 98 δολάρια η τιμή του αργού


Κοντά στα 98 δολάρια η τιμή του αργού

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός ενισχύθηκε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου, πλησιάζοντας τα 98 δολάρια το βαρέλι, καθώς εικάζεται ότι η προσφορά θα είναι περιορισμένη, εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ της Βενεζουέλας και της Exxon Mobil

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής του, καθώς εκτιμά πως υπάρχει αρκετό αργό στην αγορά.

«Με την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ να διεξάγεται μετά από δύο εβδομάδες, δεν ξέρουμε τι πρόκειται να κάνουν», σημειώνει ο Ολιβιέ Γιάκομπ της Petromatrix.

Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν, στις 13.08 ώρα Ελλάδος, στα 97,52 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 2,02 δολαρίων, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,53 δολάρια στα 96,44 δολάρια το βαρέλι.

NAFTEMPORIKI

Credit Suisse: Χαμηλότερα κατά ένα δισ. δολ. τα κέρδη στο α' τρίμηνο


Credit Suisse: Χαμηλότερα κατά ένα δισ. δολ. τα κέρδη στο α' τρίμηνο

ΣΤΗΝ απαξίωση περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,85 δισ. δολαρίων προχώρησε στο πρώτο τρίμηνο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, Credit Suisse Group.

Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά της κέρδη θα είναι την περίοδο αυτή μειωμένα κατά περίπου ένα δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η τράπεζα. Παράλληλα, εξετάζει κατά πόσο οι απομειώσεις αυτές στην αξία του ενεργητικού της θα επηρεάσουν την κερδοφορία του 2007.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε έως και κατά 4,8% στα 54 φράγκα κατά τις προσυνεδριακές συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

NAFTEMPORIKI

Barclays: Πτώση 21% στα κέρδη δευτέρου εξαμήνου


Barclays: Πτώση 21% στα κέρδη δευτέρου εξαμήνου

ΜΕΙΩΝΕΝΑ κατά 21% ήταν τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας Barclays κατά το δεύτερο εξάμηνο, λόγω απομειώσεων αλλά και της κάμψης που σημείωσαν τα έσοδα της εταιρείας στον τομέα συναλλαγών σταθερού εισοδήματος.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Barclays, τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στο 1,78 δισ. στερλίνες ή 26,6 πένες ανά μετοχή, έναντι 2,26 δισ. στερλινών ή 34,5 πενών ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Η κερδοφορία της ήταν πάντως ανώτερη των προσδοκιών, με τους αναλυτές να την αναμένουν στο 1,73 δισ. στερλίνες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι αυξάνει το μέρισμά της για το δεύτερο εξάμηνο κατά 10% στις 22,5 πένες ανά μετοχή.

Το περισσότερο κερδοφόρο τμήμα της βρετανικής τράπεζας για το εν λόγω διάστημα, η Barclays Capital, προχώρησε το 2007 σε απομειώσεις ενεργητικού συνδεδεμένου με εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDO) και δάνεια για μοχλευμένες εξαγορές ύψους 1,6 δισ. στερλινών.

NAFTEMPORIKI

Bridgestone: 55% πάνω τα κέρδη του 2007


Bridgestone: 55% πάνω τα κέρδη του 2007

ΣΤΑ 131,6 δισ. γιεν [JPY=X] (1,22 δισ. δολάρια) διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Bridgestone το 2007, σημειώνοντας άνοδο 55% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία.

Η βελτίωση της κερδοφορίας της αποδίδεται στη μεγάλη ζήτηση για λάστιχα φορτηγών - η οποία εκτόξευσε τις πωλήσεις της εταιρείας κατά 13% στα 3,39 τρισ. γιεν (31,43 δισ. δολάρια) - καθώς και στην αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιανουάριο

Κίνα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιανουάριο

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ τον Ιανουάριο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξάνοντας τη ροή του ρευστού που απειλεί με υπερθέρμανση την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη.

Οι επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις και ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 110%, στα 11,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του περυσινού έτους η αύξηση διαμορφώθηκε στο 13,6%, στα 74,8 δισ. δολάρια. Πόλος έλξης είναι το χαμηλό κόστος εργασίας και η τεράστια αγορά της Κίνας του 1,3 δισ. κατοίκων.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί να συγκρατήσει τις εισροές κεφαλαίου και τα εμπορικά πλεονάσματα και ταυτόχρονα να εμποδίσει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να εκτιναχθεί σε υψηλά 11ετίας τον Ιανουάριο κατά τη σημερινή ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων.

Η προοπτική αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο χθες από την αύξηση των τιμών παραγωγού στο υψηλό τριάμισι ετών τον Ιανουάριο, στο 6,1%, υψηλότερα από το 5,4% του Δεκεμβρίου, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους πετρελαίου και πρώτων υλών.

NAFTEMPORIKI

ANOΔΙΚΗ Η ΑΣΙΑ

NIKKEI 225 13,757.91 122.51 0.90%
HANG SENG INDEX 24,276.36 517.11 2.18%
CSI 300 INDEX 4,988.06 77.07 1.57%

China's Inflation Quickens to Fastest in 11 Years

China's Inflation Quickens to Fastest in 11 Years

Feb. 19 (Bloomberg) -- China's inflation accelerated to the quickest pace in more than 11 years after the worst snowstorms in half a century disrupted food supplies.

Consumer prices rose 7.1 percent in January from a year earlier, the statistics bureau said today, after gaining 6.5 percent in December. That was more than the 7 percent median estimate of 23 economists surveyed by Bloomberg News.

Food prices soared 18 percent after blizzards paralyzed transport systems and destroyed crops, stoking the risk of social unrest in a nation where 300 million people live in poverty, according to the World Bank. The government faces the challenge of curbing inflation without derailing the expansion of the world's fastest-growing major economy.

``Inflation is likely to have further legs to run even after the snowstorm effects subside because of fast growth in money supply,'' said Liang Hong, senior economist at Goldman Sachs Group Inc. in Hong Kong. February's rate ``might even get close to double-digit levels.''

The yuan traded at 7.1538 versus the dollar at 1:27 p.m. in Shanghai from 7.1544 before the data. The yield on the benchmark two-year bond didn't change.

Snowstorms in provinces including Zhejiang and Guangxi killed 107 people and caused 111 billion yuan ($15.5 billion) of damage, the state-run Xinhua News Agency reported Feb. 13.

Pork, Cooking Oil

Pork climbed 59 percent, edible oil rose 37 percent and vegetables jumped 14 percent. Inflation has soared since last year on food and fuel costs and a surging money supply poses the risk of broader price gains. Non-food prices rose 1.5 percent.

Economists are split on whether interest rates will rise this year after six increases in 2007, a Bloomberg News survey showed last month. The key one-year lending rate is 7.47 percent.

``The economy faces a serious short-term inflationary threat,'' said Stephen Green, senior economist at Standard Chartered Bank Plc in Shanghai. ``The central bank will have to move on rates before too long.''

Raising rates when the U.S. Federal Reserve has been cutting them may attract unwanted money from abroad into the Chinese economy. Higher borrowing costs would also be an extra drag on growth when China faces lost production from the snowstorms and the prospect of weakening export demand as a recession looms in the U.S.

Faster February Inflation?

The world's fourth-largest economy may grow 10 percent this year, according to the International Monetary Fund, down from 11.4 percent in 2007.

Deutsche Bank AG and China International Capital Corp. expect a higher February inflation rate. The snowstorms' impact on prices may be more pronounced this month because of feasting at Lunar New Year celebrations.

``Periods of significant social instability in China have always been prefaced by sustained food inflation,'' said Glenn Maguire, Hong Kong-based chief Asia economist at Societe Generale SA. ``Food inflation and its consequences are most acute in low-income rural areas and the inland mega-cities.''

Consumer prices in cities and towns rose 6.8 percent in January from a year earlier while those in rural areas jumped 7.7 percent.

There's pressure for prices to keep rising. Producer prices, the cost of goods as they leave the factory, jumped 6.1 percent in January, the biggest gain in more than three years, on oil and raw materials.

Central Bankers' Choice

Central banks across Asia face the choice of tackling slowing growth or rising inflation. Lehman Brothers Holdings Inc. last week cut its forecast for 2008 growth in the region, excluding Japan, to 7.3 percent from 7.6 percent and raised its inflation estimate to 4.6 percent from 4.2 percent.

China's government may use more currency gains and curbs on bank lending to restrain price increases. It has also imposed food and energy price controls.

So far, the government is letting the yuan gain at a faster pace versus the dollar than it did last year. The currency has climbed nearly 2 percent after rising 7 percent in 2007. A stronger currency would push up the price of exports and make imports cheaper.

Economists expect the government to keep raising banks' reserve requirements, the survey last month showed. The central bank has ordered lenders to set aside more deposits as reserves on 11 occasions since the start of last year, pushing the ratio to 15 percent, the highest ever.

The trade surplus rose more than forecast in January and money supply grew at the quickest pace in 20 months.

January's consumer prices climbed 1.2 percent from December.

BLOOMBERG

Γαλλία: Ενδεχόμενο σύστασης κρατικού επενδυτικού ταμείου

Γαλλία: Ενδεχόμενο σύστασης κρατικού επενδυτικού ταμείου

ΤO ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ σύστασης κρατικού επενδυτικού ταμείου φέρεται να εξετάζει η Γαλλία με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Κριστίν Λαγκάρντ, να χαρακτηρίζει την ιδέα «δελεαστική».

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση η κ. Λαγκάρντ εκδήλωσε ενδιαφέρον στην ιδέα ενός εκ των συνομιλητών για τη σύσταση ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου στην υπό κρατικό έλεγχο Caisse des Depots et Consignations (CDC), η οποία διαχειρίζεται τις κρατικές συντάξεις. «Ενα ταμείο για την CDC αποτελεί μια πρόταση που τη βρίσκω άκρως δελεαστική και την οποία λαμβάνω σοβαρά υπόψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ στη γαλλική τηλεόραση.

Πρόκειται για μια ιδέα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά σε έκθεση με προτάσεις για τη βελτίωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στη Γαλλία.

Η έκθεση είχε κατατεθεί στο Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και υποβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα από τον Ζακ Αταλί, πρώην σύμβουλο του προέδρου.

«Το CDC ως κρατικό ταμείο, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων ενεργητικού που ελέγχει το γαλλικό κράτος, είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

NAFTEMPORIKI

Επιζήμια για το Λονδίνο η επιβολή φόρου σε μη Βρετανούς

Επιζήμια για το Λονδίνο η επιβολή φόρου σε μη Βρετανούς

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ταμεία, εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, επενδυτικές τράπεζες και οργανισμοί εκπροσώπησής τους καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να πείσουν το Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλιγκ, να επανεξετάσει τα σχέδια για την επιβολή φόρου σε κατοίκους χωρίς βρετανική υπηκοότητα, καθώς τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων υποδηλώνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν επιζήμια για το Σίτι του Λονδίνου.


Αντίθετοι στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλιγκ, για επιβολή φόρου σε κατοίκους χωρίς βρετανική υπηκοότητα το 63% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Financial News.
Περίπου το 63% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Financial News Online εκτιμούν ότι τα σχέδια για φορολόγηση θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα την απομάκρυνση ξένων ταλέντων από το Λονδίνο.

Η Ενωση Επενδυτικών Τραπεζών του Λονδίνου, η Βρετανική Ενωση Ιδιωτικού και Επιχειρηματικού Κεφαλαίου και η Ενωση Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων διεξήγαγαν έρευνες ώστε να διαπιστώσουν τον πιθανό αντίκτυπο από τα σχέδια, ενώ προσεγγίζουν το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους.

«Ορισμένα από τα μέλη μας και ειδικότερα εκείνα με ξένη υπηκοότητα θα επηρεαστούν σημαντικά και εκτιμούμε ότι κάποιοι απ' αυτούς θα φύγουν από τη Βρετανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος του British Private Equity Group.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Financial Group, στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες private equity του Λονδίνου περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού σε ανώτερα κλιμάκια ενδεχομένως να υπόκειται στην κατηγορία φορολόγησης, καθώς δεν διαθέτουν βρετανική υπηκοότητα.

Στον όμιλο BlackStone περίπου το 84% των στελεχών δεν είναι Βρετανοί. Το αντίστοιχο ποσοστό για την TPG Capital είναι 77%, στην KKR & Co. 75%, στην BC Partners 47% και στον όμιλο Carlyle 46%.

Οσοι ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, αλλά δεν έχουν τη βρετανική υπηκοότητα καταβάλλουν φόρο μόνο για το εισόδημα που βγάζουν στη Βρετανία. Δεν καταβάλλουν φόρο για εισοδήματα του εξωτερικού, εκτός κι αν φέρουν αυτά τα χρήματα στη χώρα.

Η κυβέρνηση προτείνει την επιβολή φόρου σε όσους ζουν στη Βρετανία για διάστημα μεγαλύτερο της επταετίας. Το ύψος του φόρου ανέρχεται στις 30.000 στερλίνες (60.000 δολάρια) ετησίως, ενώ παράλληλα συνοδεύεται και με αυστηρότερο πλαίσιο για τις offshore καταθέσεις.

NAFTEMPORIKI
Share |