Tuesday, February 19, 2008

Ακίνητα: Μούδιασμα αγοράς το 2008


Ακίνητα: Μούδιασμα αγοράς το 2008

Περιουσίες ίσες με το ένα τέταρτο περίπου του κυπριακού ΑΕΠ άλλαξαν χέρια το 2007, αντανακλώντας τη θετική πορεία που ακολουθεί ο ευρύτερος κλάδος των ακινήτων. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το 2007 σηματοδότησε την κορυφή της ταχύρυθμης ανάπτυξης του κλάδου και αναμένουν πλέον «σοβαρή επιβράδυνση» της δραστηριότητας το 2008, όχι όμως μείωση των τιμών. Συνδέουν τη μετέπειτα πορεία του κλάδου, με τη χρονική στιγμή της επιβολής ΦΠΑ στα οικόπεδα, προσδοκώντας την επίτευξη εξαίρεσης για δύο ακόμη έτη.

Τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν την έντονη δραστηριότητα που παρουσίασε η κτηματαγορά το 2007. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συνολική αξία των εκούσιων πωλήσεων ακινήτων εκτοξεύθηκε στα €4,5 δισ. έναντι €2,9 δισ. το 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 57,1%. Ο αριθμός των πωλήσεων ακινήτων έφθασε τις 23.723 σε σχέση με 20.259 το 2006. Σύμφωνα δε με ιστορικά στοιχεία, οι πωλήσεις του 2007 είναι οι μεγαλύτερες από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (βλέπε πίνακα).

Η θετική πορεία που ακολούθησε ο κλάδος αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τις εισπράξεις του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Το 2007 τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών αυξήθηκαν κατά 135% φθάνοντας τα €467,1 εκ. Το 2006 είχαν φθάσει τα €199 εκ. και το 2005 είχαν περιοριστεί στα €98,9 εκ.

Επιβράδυνση το 2008

Παράγοντες της κτηματαγοράς αναμένουν σημαντική επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων το τρέχον έτος, εκφράζοντας την άποψη ότι η πορεία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την οριστικοποίηση του χρόνου επιβολής του 15% ΦΠΑ στα οικόπεδα.

«Από τις πωλήσεις ακινήτων που παρατηρούνται τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, διαφαίνεται κάποια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, παρόλο που κάθε χρόνο τέτοιους μήνες δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση», ανέφερε στη StockWatch ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης. «Φέτος επηρέασαν τις πωλήσεις και οι προεδρικές εκλογές. Μετά το Μάρτιο αναμένεται να διαφανεί η πορεία της κτηματαγοράς και πόση θα είναι η επιβράδυνση».

Τις απόψεις των εκτιμητών φαίνεται να ενστερνίζονται και οι κτηματομεσίτες. «Αναμένεται σοβαρή επιβράδυνση στις πωλήσεις ακινήτων το πρώτο εξάμηνο 2008», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Σολομών Κουρουκλίδης. «Οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι η ψυχολογική σύγχυση που προκάλεσε η εισαγωγή του ευρώ όσον αφορά τους αριθμούς. Ακόμη, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων και την ίδια ώρα τα εισοδήματα των κυπρίων παραμένουν σταθερά».

«Δεδομένης της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης για απόκτηση δεύτερης κατοικίας, που έχει προκαλέσει σημαντικό αντίκτυπο σε πόλεις όπως η Πάφος λόγω της εξωγενούς ζήτησης, αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων», πρόσθεσε ο κ. Κουρουκλίδης.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, παράγοντες του κλάδου δεν αναμένουν μειώσεις. «Σίγουρα οι τιμές των ακινήτων δεν θα μειωθούν αλλά η εμπορευσιμότητα των ακινήτων σε σχέση με το 2007 θα είναι μειωμένη», τόνισε ο κ. Πετρίδης. «Θα σημειωθεί επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε σχέση με το 2007. Για τα σπίτια και τα διαμερίσματα η επιβράδυνση θα είναι μεγαλύτερη», πρόσθεσε ο κ. Κουρουκλίδης.

ΦΠΑ

Η μεγάλη άνοδος που παρατηρήθηκε το 2007 στις αγοραπωλησίες ακινήτων σχετίζεται με την προσδοκία που υπήρχε στην αγορά για επιβολή ΦΠΑ 15% επί των πωλήσεων οικοπέδων. «Όπως μας έχουν ενημερώσει από την κυβέρνηση, εξασφαλίστηκε μετάθεση στην επιβολή του ΦΠΑ μέχρι την 1/7/2008. Μας έχουν ενημερώσει ότι θα προσπαθήσουν εάν μπορούν να μεταθέσουν την επιβολή ΦΠΑ για ακόμη ένα με δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Κουρουκλίδης.

Ο κ. Πετρίδης, επανέλαβε, πάντως, ότι οι όροι επιβολής του ΦΠΑ παραμένουν ασαφείς. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ερμηνεία του όρου οικοδομήσιμη γη, δηλαδή εάν θα ερμηνεύεται μόνο για τα καινούρια οικόπεδα ή θα περιλαμβάνει και χωράφια ή τα υφιστάμενα οικόπεδα και με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις», είπε. Θέση του Συνδέσμου είναι ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να επιβληθεί μόνο στους νέους διαχωρισμούς.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |