Tuesday, February 19, 2008

Κίνα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιανουάριο

Κίνα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιανουάριο

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ τον Ιανουάριο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξάνοντας τη ροή του ρευστού που απειλεί με υπερθέρμανση την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη.

Οι επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις και ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 110%, στα 11,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του περυσινού έτους η αύξηση διαμορφώθηκε στο 13,6%, στα 74,8 δισ. δολάρια. Πόλος έλξης είναι το χαμηλό κόστος εργασίας και η τεράστια αγορά της Κίνας του 1,3 δισ. κατοίκων.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί να συγκρατήσει τις εισροές κεφαλαίου και τα εμπορικά πλεονάσματα και ταυτόχρονα να εμποδίσει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να εκτιναχθεί σε υψηλά 11ετίας τον Ιανουάριο κατά τη σημερινή ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων.

Η προοπτική αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο χθες από την αύξηση των τιμών παραγωγού στο υψηλό τριάμισι ετών τον Ιανουάριο, στο 6,1%, υψηλότερα από το 5,4% του Δεκεμβρίου, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους πετρελαίου και πρώτων υλών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |