Wednesday, March 23, 2011

Όχι της Πορτογαλίας στη Λιτότητα - Ναι στον ασκό του Αιόλου...


Όχι της Πορτογαλίας στη Λιτότητα - Ναι στον ασκό του Αιόλου...

Με ένα βροντερό "όχι" απέρριψε η αντιπολίτευση την πρόταση της κυβέρνησης Σόκρατες για περισσότερα μέτρα λιτότητας, ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού ότι θα προκαλέσει εκλογές. Με το αποτέλεσματα αυτό της ψηφοφορίας ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την πολιτική ζωή της χώρας, την ώρα μάλιστα που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις περί επικείμενης ενεργοποίησης του μηχανισμού από την Πορτογαλία. Με αυτή την πολιτική συγκυρία στην Πορτογαλία, συνέρχεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μία από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες για την πορτογαλική οικονομία, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Πορτογαλία προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ο δανεισμός της θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας.
(αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).
Εδώ και πολλούς μήνες, οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως συνέβη πέρυσι με την Ελλάδα και μετά με την Ιρλανδία.

source: reporter.gr

Fitch: Πιθανά και νέα μέτρα να χρειαστούν για τη βρετανική οικονομία


Fitch: Πιθανά και νέα μέτρα να χρειαστούν για τη βρετανική οικονομία


Ορατό το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας, εάν η ανάπτυξη της χώρας αποδειχθεί κατώτερη του αναμενομένου, ανέφερε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας
Οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος και χρέους της Βρετανίας πρέπει να συνεχιστούν, καθώς αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της αξιολόγησης ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας.
Να σημειωθεί εδώ ότι νωρίτερα σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2011 προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne.

Η νέα εκτίμηση κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,7% το 2011, έναντι πρότερης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,1% που είχε διατυπωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η Βρετανία ακολουθεί ένα πρόγραμμα μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, για το οποίο έχει δεσμευθεί. Θα συνεχίσουμε πιστοί στο στόχο μας», τόνισε ο Βρετανός υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο τρέχον προϋπολογισμός δεν συνιστά «έναν προϋπολογισμό αύξησης φόρων».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η ανάπτυξη της Βρετανίας υπολογίζεται στο 2,5% το 2012, στο 2,9% το 2013 και το 2014 και στο 2,8% το 2015.

source: reporter.gr

MIG: Αποφάσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου


MIG: Αποφάσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου


- ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΥΠΕΡΑΞΙΩΝ
- ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ €256,7 ΕΚΑΤ.
- ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΥΨΟΥΣ €684,7 ΕΚΑΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MARFIN INVESTMENT GROUP (΄MIG΄) αποφάσισε σε σημερινή του συνεδρίαση να προχωρήσει στην κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν και αναμένεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του 2011. Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε:

1. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων κατά €256.776.061 με την έκδοση μιας νέας μετοχής ανά τρεις παλαιές στην τιμή του ενός (1) Ευρώ ανά μετοχή. Να σημειωθεί ότι για την έκδοση αυτή υπάρχει ήδη η έγκριση από προγενέστερη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, ενώ η τιμή εκδόσεως των νέων μετοχών παρουσιάζει μεν ένα μικρό premium σε σχέση με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, αλλά εμφανίζει ένα discount που υπερβαίνει το 60% σε σχέση με τη λογιστική της αξία ανά μετοχή με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

2. Η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (΄Μ.Ο.Δ.΄) ύψους €684.736.164 με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετοχών με την ισάριθμη έκδοση ομολογιών ονομαστικής αξίας ενός (1) Ευρώ και με αναλογία δύο (2) ομολογιών ανά τρεις (3) μετοχές που θα προκύψουν συνολικά μετά τη λήξη της προαναφερόμενης αύξησης κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι η έκδοση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας που θα συγκληθεί άμεσα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προταθούν και οι τελικοί όροι της εκδόσεως (διάρκεια, τοκομερίδιο, τιμή μετατροπής κ.λ.π.). Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διαμορφώσει την πρότασή του για τους τελικούς όρους της έκδοσης σε συνεννόηση με τους συμβούλους του (investment banking advisors), οι οποίοι θα αναλάβουν την αναδοχή (soft or hard) των τυχόν αδιαθέτων ομολογιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες των δυο εκδόσεων συνολικού ύψους €941.512.226 θα δοθούν κατά την παρουσίαση των ετησίων αποτελεσμάτων της εταιρείας την επόμενη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τις ανωτέρω αποφάσεις του Δ.Σ. ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Κατά τη διάρκεια του 2008, 2009 και 2010 λόγω της κρίσης η MIG υιοθέτησε μια αμυντική στρατηγική δίδοντας προτεραιότητα σε μερίδια αγοράς, διατήρηση και επαύξηση της ηγετικής θέσης των θυγατρικών της εταιρειών, συγκράτηση του κόστους και εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου της και παράλληλα διατήρηση μεγάλης κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλής ρευστότητας που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. Ευρώ.

Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε σωστή διότι, παρά τη φυσιολογική μείωση της αξίας της καθαρής της θέσης, η εταιρεία διατήρησε τις ισχυρές βάσεις που χρειάζονται για να εκμεταλλευθεί την αλλαγή του οικονομικού κύκλου και να αποκαταστήσει την πραγματική αξία των επενδύσεών της.

Εισερχόμενοι στην τελευταία περίοδο του καθοδικού κύκλου, οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολύ μεγάλες, ενώ το ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αποεπενδύσεις Τραπεζών από μη τραπεζικά στοιχεία του ενεργητικού τους (non-core assets) αναμένεται να δημιουργήσουν και νέες ευκαιρίες σχεδόν σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η MIG σήμερα.

Οι σημερινές αποφάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου σηματοδοτούν την αλλαγή της στρατηγικής μας που θα επικεντρωθεί πλέον στην αποκατάσταση της αξίας των επενδύσεών μας και τη μεσοπρόθεσμη δημιουργία μετοχικών υπεραξιών. Πιστεύουμε ότι πλησιάζει η χρονική στιγμή που θα αποδείξουμε στους μετόχους μας ακόμη μια φορά ότι ορθώς μας εμπιστεύονται".



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Μειώνει τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη ο Osborne


Μ. Βρετανία: Μειώνει τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη ο Osborne


Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας to 2011 και το 2012 προχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας George Osborne, ενώ παράλληλα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2013, σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία παρουσιάζει το νέο προϋπολογισμό.

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Osborne τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι σχεδιασμένος για την αύξηση των φόρων, αλλά για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Αναφορικά με την οικονομία της χώρας ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ προέβλεψε ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2011, έναντι 2,1% προηγουμένως, ενώ για το 2012 μείωσε τις εκτιμήσεις στο 2,5% από 2,6% και διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 2,9% το 2013.

Στο μέτωπο του χρέους και του δανεισμού, ο Osborne τόνισε ότι το καθαρό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 71% του ΑΕΠ, ενώ ο καθαρός δανεισμός της περιόδου 2011-2012 τοποθετείται στις 122 δισ. λίρες.

Ο Βρετανός υπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός θα αναδιαρθρώσει την οικονομία της χώρας και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και παράλληλα χαρακτήρισε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% προσωρινή.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Φεβρουάριο

Βουτιά 16,9% σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο υποχωρώντας μάλιστα στο χαμηλότερα ιστορικά επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας οι πωλήσεις υποχώρησαν στις 250.000 ενώ το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν 274.000 το οποίο είχε σημειωθεί τον περασμένο Αύγουστο.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο 2,1% στις 290.000. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις εμφανίζουν πτώση 28%.

Τέλος, η μέση τιμή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2003 καθώς εμφάνισε πτώση 13,9% στα 202.100 δολ. από 234.800 δολ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού



Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 2,131 εκατ. βαρέλια στα 352,767 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσία Ενέργειας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,7 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 5,32 εκατ. βαρέλια στα 219,72 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,007 εκατ. βαρέλια στα 152,615 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 84,1% από 83,4%, επίπεδο στο οποίο προέβλεπαν οι αναλυτές πως θα παραμείνει.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Αύξηση 0,1% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο (εκτ.:+1%)

source: capital.gr

Colgate: Αγοράζει μονάδα της Unilever έναντι $940 εκατ.


Colgate: Αγοράζει μονάδα της Unilever έναντι $940 εκατ.


Η Colgate-Palmolive Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της μονάδας προϊόντων προσωπικής φροντίδας Sanex από την Unilever PLC έναντι 672 εκατ. ευρώ. ($940 εκατ.).

Ο πρόεδρος και CEO της Colgate, Ian Cook, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι "η εξαγορά θα ενισχύσει τη θέση της Colgate στις κατηγορίες των αποσμητικών και αφρόλουτρων σε πολλές σημαντικές αγορές της Ευρώπης και την ευρύτερη κατηγορία προϊόντων προσωπικής φροντίδας στην περιοχή".

Την ίδια στιγμή η Colgate συμφώνησε να πουλήσει στην Unilever τη μονάδα απορρυπαντικών που διατηρεί στην Κολομβία έναντι 215 εκατ. δολ.

Οι συμφωνίες αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση 4% των κερδών της Colgate το 2011.


source: capital.gr

LinkedIn: Ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια μέλη


LinkedIn: Ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια μέλη

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια μέλη αριθμεί πλέον ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματίες και αναζήτηση εργασίας, LinkedIn, με τα μισά μέλη να βρίσκονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση της εταιρείας, τα μέλη του δικτύου αυξάνονται με ρυθμό ένα εκατομμύριο/εβδομάδα περίπου. Τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σημειώνει στη Βραζιλία και το Μεξικό, διευκρινίζει ο διευθύνων σύμβουλος του LinkedIn, Τζεφ Βάινερ.

Παρότι τα μέλη του αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, στην πλειονότητά τους δεν επισκέπτονται στον ιστότοπο σε μηνιαία βάση. Έντονες φήμες κυκλοφορούν, επίσης, ότι η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα σε δημόσια εγγραφή.

source: naftemporiki.gr

Σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ "βλέπει" ο Buffett


Σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ "βλέπει" ο Buffett


Σημαντική αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής «βλέπει» τον επόμενο χρόνο ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ινδία, ο 80χρονος Αμερικανός επενδυτής δήλωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να εισέλθει στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας που είναι μία από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες.

«Είναι απίθανο να εμπλακώ με τις αυτοκινητοβιομηχανίες ο ίδιος», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η Berkshire Hathaway κατέχει ποσοστό 10% στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD Co Ltd.

Ο Buffett, ο οποίος ακόμη δεν έχει γνωστοποιήσει ποιος θα είναι ο διάδοχός του στην αυτοκρατορία των 200 δισ. δολαρίων, απέφυγε τις ερωτήσεις για τη διαδοχή του, ωστόσο εξήρε τον Ajit Jain για τη διοίκηση μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Berkshire.

«Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο διαδοχής στην Berkshire Hathaway, όμως δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη», τόνισε ο Buffett.



source: capital.gr

Ανάγκες κεφαλαίων 250 δισ στα stress test της S&P


Ανάγκες κεφαλαίων 250 δισ στα stress test της S&P


Η Standard & Poor’s προχώρησε στα δικά της stress test για τον ευρωπαϊκό κλάδο καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι βάσει του δυσμενούς σεναρίου ύφεσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν κεφάλαια ύψους έως και 250 δισ. ευρώ, προκαλώντας και αύξηση των κρατικών δανειακών αναγκών κατά το ένα πέμπτο.

Οι οίκος αξιολόγησης, διεξήγαγε τα τεστ κοπώσεως για 99 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, δείγμα που αντιπροσωπεύει το 70% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Χρησιμοποίησε το δυσμενές σενάριο σοβαρής ύφεσης για την περίοδο 2011-2015 και κατέληξε στο ότι 22 εξ αυτών των τραπεζών θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια 161 δισ ευρώ. Επομένως, εκτιμάται ότι για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, οι ανάγκες για νέα κεφάλαια θα ήταν της τάξεως των 200-250 δις. ευρώ.

Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για τις ελληνικές, τις ιρλανδικές, τις ισπανικές και τις πορτογαλικές τράπεζες

Η S&P θεώρησε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1 στο 7%.

Με βάση το σενάριο του stress test, οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα αυξάνονταν κατά 20% στην 5ετία.



source: euro2day.gr

Στο σφυρί τα ακίνητα της Aspis!


Στο σφυρί τα ακίνητα της Aspis!

Εκατοντάδες ακίνητα της Aspis AEΓA, Aspis AEAZ, Commercial Value και άλλων συνδεδεμένων εταιρειών έχουν βγει από χθες στο σφυρί. Με δημοσίευση σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης ο εκκαθαριστής έχει καταγράψει τα ακίνητα, τα έχει αποτιμήσει και τα πουλάει ένα προς ένα. Πουλάει διαμερίσματα και γραφεία που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη τον Βόλο και τα… Ίσθμια. Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, μετά από την απόφασή της να επιστρέψει μέρος των κεφαλαίων των ομολογιών που είχε εκδώσει , η εταιρία συμφερόντων Παύλου Ψωμιάδη Aspis Capital Συμμετοχών, καλεί όλους τους ομολογιούχους τίτλων της, προσφέροντας τους.... ακίνητα, τα οποία μέχρι σήμερα με καμία δικαστική απόφαση, εξαιτίας του μη εξασφαλισμένου τίτλου τους, δεν μπορούν να τα αποκτήσουν ως εξασφάλιση.

Απευθυνόμενη προς όλους τους κατόχους ομολογιών, η Aspis Capital , επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση του Παύλου Ψωμιάδη περί εξασφάλισης της επιστροφής τουλάχιστον του 80% του κεφαλαίου των τίτλων των ομολογιών κατά την ανακοίνωση, αντανακλά την αληθινή του πρόθεση προς εξασφάλιση του συνόλου των ομολογιούχων, θέτοντας στην διάθεση όσων συμμετάσχουν τα ακίνητα των αναδόχων εταιριών, που αναφέρονται στην παραπάνω ανακοίνωσή μας (13/3/2011).
Η διαδικασία, η οποία προτείνεται από την εταιρία μας, μέσω της παράδοσης της συναλλαγματικής, προέκυψε από την πρόθεσή μας να έχουν όλοι οι ομολογιούχοι ίση και ίδια μεταχείριση και εξασφάλιση και να αποφύγουν περαιτέρω κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες».

Αντίθετα, συνεχίζεται στην ανακοίνωση της εταιρίας «μερίδα ομολογιούχων, προσπαθεί από τον Ιανουάριο του 2010 να δεσμεύσει τα ακίνητα των αναδόχων εταιριών, προς εξασφάλισή τους. Το μοναδικό που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους, είναι η έκδοση 3 προσωρινών διαταγών, επί αντίστοιχων τριών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Ήδη η πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η μοναδική που έχει δικαστεί μέχρι σήμερα, απορρίφθηκε εις βάρος τους (των ομολογιούχων), με αποτέλεσμα, να μην ισχύει πλέον αυτή η προσωρινή διαταγή. Εκκρεμούν άλλες δύο, εκ των οποίων η μία έχει εκδικαστεί και αναμένεται η έκδοση απόφασης και η τρίτη δικάζεται τον Μάιο του 2011».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ασπις Κάπιταλ περιλαμβάνει διάφορες λεπτομέρειες δικαστικού περιεχομένου και άλλων στοιχείων και επισημαίνει ότι «σαφής πρόθεση ήταν η παροχή προσημείωσης υποθήκης επί των ακινήτων αυτών, μέχρι την 31/12/2013, οπότε και λήγει η συναλλαγματική. Ωστόσο, η πρόθεση αυτή δεν μπορεί να ανακοινωθεί ή να πραγματοποιηθεί για το σύνολο των ομολογιούχων, εξαιτίας των παραπάνω προσωρινών διαταγών.

Μοναδικός τρόπος να χορηγηθεί προσημείωση υποθήκης προς τους ομολογιούχους, είναι να εγγράψουν πρώτα τέτοια προσημείωση για το 80 % του κεφαλαίου τους, όσοι ήδη έχουν λάβει την προσωρινή διαταγή και εν συνεχεία να ακολουθήσει το σύνολο των ομολογιούχων. Η προθεσμία συμμετοχής λήγει στις 15 Μαϊου.

source:

Απώλειες 1,7% κατέγραψε ο Nikkei


Απώλειες 1,7% κατέγραψε ο Nikkei

Με απώλειες της τάξης του 1,7% έκλεισε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος υποχώρησε στις 9.449,47 μονάδες -κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 9.500 μονάδων. Μικρότερη ήταν η πτώση του διευρυμένου δείκτη Topix, ο οποίος έκλεισε στις 861,10 μονάδες, μειωμένος κατά 0,8%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, το ιαπωνικό χρηματιστήριο έχασε περίπου τα μισά από τα χθεσινά κέρδη, σε αντίθεση με τα κρατικά ομόλογα που κέρδισαν έδαφος, καθώς οι επενδυτές «πάγωσαν» τις αγορές του προσπαθώντας να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση εκτιμά το συνολικό άμεσο κόστος από το σεισμό στα 185-308 δισ. δολάρια, εξαιρουμένων των απωλειών που θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις, μετά το κλείσιμο πολλών μονάδων παραγωγής εξαιτίας των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος.

«Παρατηρούμε μεγάλη μεταβλητότητα μετά τον σεισμό. Η αγορά παρακολουθεί στενά τις μεμονωμένες εταιρείες για να διαπιστώσει ποιες εταιρείες θα βγουν κερδισμένες από τη φυσική καταστροφή και ποιες θα βγουν χαμένες», σχολιάζει στο Reuters ο Τόρου Χασιζούμε από τη Stats Investment Management.

source: naftemporiki.gr

Με πτώση 9,9% άνοιξε -μετά από 2 μήνες- το Χρηματιστήριο του Καΐρου


Με πτώση 9,9% άνοιξε -μετά από 2 μήνες- το Χρηματιστήριο του Καΐρου


Με πτώση 9,9% άνοιξε -μετά από 2 μήνες- το Χρηματιστήριο του Καΐρου, οι συναλλαγές ωστόσο ανεστάλησαν λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν νέους κανονισμούς για τη λειτουργία της αγοράς που περιλαμβάνουν την αναστολή της διαπραγμάτευσης όλων των μετοχών για 30 λεπτά αν ο ευρύτερος δείκτης EGX 100 σημειώσει κίνηση που ξεπερνά το 5%, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

"Θα αναστέλλεται η λειτουργία για 30 λεπτά αν ο δείκτης EGX 100 φτάσει το όριο του 5%. Θα ακολουθεί και νέα αναστολή αν ο δείκτης φτάσει το όριο του 10%, ενώ το χρονικό διάστημα θα καθοριστεί με απόφαση των χρηματιστηριακών αρχών", δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Zawya Dow Jones.



source: capital.gr

Τα παίρνει πίσω η Morgan Stanley


Τα παίρνει πίσω η Morgan Stanley

Με νεότερη επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει ότι το ποσοστό της στην Alpha Bank δεν υπερβαίνει το 5%

Λάθος στο μέτρημα λέει τώρα ότι έκανε η Morgan Stanley! Με νεότερη επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει ότι το ποσοστό της στην Alpha Bank δεν υπερβαίνει το 5%.
Ως εκ τούτου επισημαίνει δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το Χρηματιστήριο για τις κινήσεις της, όπως προβλέπει ο νόμος για τους μετόχους που ελέγχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Μάλιστα προχώρησε και στην ανάκληση των σχετικών γνωστοποιήσεων που έχει στείλει το προηγούμενο διάστημα!

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να θέλει κάτι να κρύψει, περιπλέκει τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει σε τίποτα τις αποκαλύψεις του Βήματος της Κυριακής ότι η Morgan Stanley που ήταν σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αγόραζε μετοχές της Alpha Bank κατά την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο τραπεζών για ενδεχόμενη συγχώνευση.

Σημειώνεται ότι μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Βήματος, την περασμένη Κυριακή η Morgan Stanley με ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι αγόραζε μετοχές της Alpha Bank κατά την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες Εθνικής - Alpha.

Ομως ισχυρίζεται ότι οι αγορές των μετοχών έγιναν για λογαριασμό πελατών της, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε ανακοινώσει ότι είχε αυξήσει το δικό της ποσοστό άνω του 5%.

Αν λοιπόν η επενδυτική τράπεζα κατείχε τις μετοχές της Alpha Bank για λογαριασμό τρίτων, δεν είχε καμία υποχρέωση να δημοσιοποιήσει το γεγονός αυτό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι που έκανε στις 14 Μαρτίου, παρά μόνον στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι αντιφάσεις αυτές της Morgan Stanley αναμένεται να προκαλέσουν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ούτως ή άλλως διερευνά ύποπτες συναλλαγές στις μετοχές της AlphaBank και της Εθνικής κατά την περίοδο που βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο τραπεζών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Alpha Bank, σε επιστολή της προς της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η Morgan Stanley, διά της από 18.3.2011 επιστολής της, γνωστοποίησε ότι, διαμέσου των Morgan Stanley and Co. International PLC και Morgan Stanley and Co. Inc. New York, κατέχει εμμέσως, ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank (η "Τράπεζα") που συνολικώς κατέρχονται υπό του 5,0%, έναντι προηγούμενης γνωστοποιήσεως της 11.3.2011 (η "Προηγούμενη Γνωστοποίηση" και από κοινού με την από 18.3.2011 επιστολή, οι "Γνωστοποιήσεις") περί κατοχής ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης που συνολικώς ανήρχετο σε 5,109% ή 27.295.565 κοινές μετοχές μετ΄ ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου.

Επιπροσθέτως, ωστόσο, η Morgan Stanley, δια της αυτής ως άνω από 18.3.2011 επιστολής της, ισχυρίζεται (κατά μετάφραση) ότι η Morgan Stanley, Morgan Stanley and Co. International PLC και Morgan Stanley and Co. Inc. New York ("MSCO") έχουν εξουσία ασκήσεως κατά την κρίση τους δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν σε μικρό μόνο αριθμό εκ των 27.295.565 μετοχών που αναφέρονται στην Προηγούμενη Γνωστοποίηση.

Τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στις λοιπές μετοχές που αναφέρονται στην Προηγούμενη Γνωστοποίηση, τα οποία αντιπροσωπεύουν λιγότερο του 5,0% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank, θεωρήθηκαν ότι κατέχονται από τρίτα μέρη - πελάτες της Morgan Stanley και της Morgan Stanley and Co. International PLC, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3556/2007. Η Morgan Stanley και η Morgan Stanley and Co. International PLC ενεργούν ως θεματοφύλακες για λογαριασμό των πελατών και δεν έχουν διακριτική ευχέρεια στην άσκηση των υπόψη δικαιωμάτων ψήφου καθόσον δύνανται να τα ασκούν αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις γραπτές εντολές που χορηγούνται από τους πελάτες.

Εν όψει των ανωτέρω, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με επιστολή της, επεσήμανε στη Morgan Stanley ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις υποβολής των Γνωστοποιήσεων και ως εκ τούτου ζήτησε την άμεση ανάκλησή τους. Η Morgan Stanley, συμμορφούμενη προς τα ανωτέρω, με την από 21.3.2011 επιστολή της, προέβη σε ανάκληση των Γνωστοποιήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.


source: tovima.gr
Share |