Saturday, April 17, 2010

Αντιδράσεις για το νέο Σύμφωνο της Βασιλείας

Αντιδράσεις για το νέο Σύμφωνο της Βασιλείας

Λανθασμένη προσπάθεια το Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Ολοκληρώθηκαν χθες οι διαβουλεύσεις γύρω από τους νέους, αυστηρότερους κανονισμούς που θα διέπουν το χρηματοοικονομικό σύστημα, με τις τράπεζες να προειδοποιούν ότι οι όροι για συγκέντρωση μεγαλύτερης ρευστότητας ενδεχομένως να εφαρμοσθούν εις βάρος των θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η επιτροή της Βασιλείας είχε προτείνει τον προηγούμενο Δεκέμβριο την αύξηση του ποσού και της ποιότητας κεφαλαίου που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2012.

Με την παρουσίαση αυστηρότερων κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας, η Επιτροπή της Βασιλείας ουσιαστικά εφαρμόζει τη δέσμευση των αξιωματούχων του Ομίλου των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών, που επιθυμούν να αποφευχθεί τυχόν διάσωση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων σε περίπτωση επόμενης πιστωτικής κρίσης.

Το Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ εμπεριέχει κανονισμούς που ενισχύουν και διευρύνουν το υπάρχον Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙ, το οποίο θεωρήθηκε ότι άφησε τις τράπεζες με περιορισμένα κεφάλαια ώστε να επιβιώσουν της πιστωτικής «ασφυξίας».

Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι νέοι κανονισμοί της Βασιλείας θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση επιπρόσθετων κεφαλαίων, ύψους 139 δισ. ευρώ, μόνο για τις τράπεζες της Ευρώπης.

Η επιτροπή της Βασιλείας θα έχει διαμορφώσει πραγματικά, νέα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και αναλογίες μόχλευσης μέχρι τα τέλη του έτους, μια διαδικασία που έχει οδηγήσει τις τράπεζες στο να «παγώσουν» την εταιρική δραστηριότητα.

Ορισμένα τραπεζικά στελέχη έσπευσαν να κατακρίνουν τους νέους κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι το Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ αποτελεί μια λανθασμένη προσπάθεια να καταστεί οικονομικά διαχειρίσιμη η επόμενη κρίση, στερώντας εκατοντάδες δισ. στερλινών από τη βρετανική οικονομία, σε μια εποχή που τα χρειάζεται.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών Σπουδών (IIF) εκτιμά ότι οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί τραπεζικής εποπτείας θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τον αμερικανικό τομέα εργασίας και τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

To Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ αποτελεί την ουσιαστική «απάντηση» του G20 στην ανάγκη επιβολής αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης. Εάν αποδυναμωθεί ή καθυστερήσει, τότε θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών.

source: naftemporiki.gr

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες τουρίστες που εγκλωβίστηκαν σε Κύπρο και εξωτερικό


Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες τουρίστες που εγκλωβίστηκαν σε Κύπρο και εξωτερικό

Λάρνακα: Συνολικά 31 πτήσεις από και προς διάφορους προορισμούς της Βόρειας Ευρώπης προς και από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν επηρεαστεί από σήμερα τα μεσάνυκτα μέχρι και τις τρεις το απόγευμα, λόγω του νέφους της στάχτης που έχει καλύψει τον εναέριο χώρο αρκετών χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής, ανέφερε ότι «σε σχέση με την αναβολή πτήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία και την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας στάχτης στην ατμόσφαιρα, η κατάσταση για σήμερα 17 Απριλίου έχει διαμορφωθεί ως εξής: από τα μεσάνυκτα μέχρι τις τρεις σήμερα το απόγευμα στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας αναμένεται να επηρεαστεί η εκτέλεση 22 πτήσεων, εκ των οποίων οι 14 είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 8 είναι αφίξεις. Πρόκειται για πτήσεις από ή προς τα αεροδρόμια Heathrow, Gatwick, Birmingham, Newcastle, Manchester, Πράγα, Βουδαπέστη, Μόναχο, Ζυρίχη, Παρίσι, Βαρσοβία, Αμστερνταμ και Πέργαμο Ιταλία» είπε.

Αναφορικά με το Διεθνή Αερολιμένα Πάφου, ο κ. Ασπρής είπε ότι «αναμένεται να επηρεαστεί η εκτέλεση 9 πτήσεων εκ των οποίων οι 5 είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 4 είναι αφίξεις. Πρόκειται για πτήσεις από ή προς τα αεροδρόμια Birmingham, Luton, Gatwick, Manchester και Αρχους Δανίας», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι «μέχρι τις τρεις σήμερα το απόγευμα και στα δύο αεροδρόμια αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 31 πτήσεις ενώ από το πρωί της 15ης Απριλίου που παρουσιάστηκε το φαινόμενο, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων που επηρεάζονται ανέρχεται στις 88».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν γενικά τις πτήσεις που έχουν επηρεαστεί και όχι κατά ανάγκη πτήσεις που έχουν ακυρωθεί. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς το ταξιδιωτικό κοινό όπως επικοινωνεί απευθείας με τις αεροπορικές εταιρείες ή τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιβεβαιώνει την ώρα εκτέλεσης των πτήσεων για τις οποίες ενδιαφέρεται, πριν την προσέλευση του στα δύο Διεθνή Αεροδρόμια, Λάρνακας και Πάφου», κατέληξε.

Η στάχτη από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία επικάθησε και επί του κυπριακού τουρισμού, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», γύρω στους 5.000 περιηγητές παρέμειναν το τελευταίο διήμερο εγκλωβισμένοι είτε στις χώρες τους αναμένοντας αναχώρηση για την Κύπρο, είτε στην Κύπρο αναμένοντας επιστροφή στις πατρίδες τους.

Η όλη εξέλιξη, σημείωναν στον «Φ» ξενοδοχειακοί παράγοντες, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό, αφού κάποιες κρατήσεις που αντικειμενικά θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν θα επικαλυφθούν από άλλες μεταγενέστερες, ενώ δυσχέρειες δημιουργούνται και για τους τουρίστες που παραμένουν στην Κύπρο, ενώ το εκδρομικό πακέτο που αγόρασαν έχει λήξει. Ωστόσο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, κανένας τουρίστας δεν κινδυνεύει να μείνει στους δρόμους και γίνονται με καλή πίστη όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις.

Η ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών

Οι Κυπριακές Αερογραμμές αποφάσισαν χθες αλλά και σήμερα το πρωί να ακυρώσουν πέραν των δέκα πτήσεων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για σήμερα προς και από προορισμούς σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από το νέφος της στάχτης, που έχει καλύψει εναέριο χώρο λόγω της έκρηξης ηφαιστείου στη νότια Ισλανδία.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΚΑ, Κυριάκος Κυριάκου, είπε ότι ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις από και προς Λονδίνο, η μια αναχωρούσε η ώρα 5 το πρωί και η άλλη στις 10:35 πμ.

Ακυρώθηκε επίσης η πτήση προς Παρίσι, η οποία θα αναχωρούσε στις 10:20 πμ καθώς και η επιστροφή του. Εχει ακυρωθεί εξάλλου, η πτήση Λάρνακα-Πάφος-Μάντσεστερ, η οποία θα αναχωρούσε στις 9:40πμ από Λάρνακα, όπως ακυρώθηκε και η αντίστοιχη επιστροφή της πτήσης, από Μάντσεστερ.

Η πρωινή πτήση CY498 για Αμστερνταμ η οποία θα αναχωρούσε στις 9:25πμ, καθώς και η επιστροφή της το απόγευμα στη Λάρνακα ακυρώθηκαν από τις ΚΑ.

Το πρωί, οι ΚΑ αποφάσισαν και ακύρωσαν, όπως είπε ο κ. Κυριάκου, τη πτήση CY486 για Μόσχα, η οποία θα αναχωρούσε στις 9:00πμ, και την πτήση της επιστροφής. Επίσης, ακυρώθηκε η πτήση CY482 προς και από Ζυρίχη, προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 9:20.

Η μοναδική πτήση που πραγματοποιήθηκε, όπως δήλωσε ο κ. Κυριάκου, ήταν αυτή προς Ρώμη και η οποία αναχώρησε στις 9:15 πμ. Το δρομολόγιο της συγκεκριμένης πτήσης είναι Λάρνακα-Ρώμη-Μιλάνο, ωστόσο με βάση τις νέες συνθήκες πραγματοποιήθηκε μόνο το δρομολόγιο προς Ρώμη, καθώς το εσωτερικό δρομολόγιο Ρώμη-Μιλάνο ακυρώθηκε. Η επιστροφή της πτήσης από Ρώμη προς Λάρνακα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη διότι συσσωρεύονται πάρα πολλές πτήσεις που ακυρώνονται», είπε ο κ. Κυριάκου στο ΚΥΠΕ και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση, την αξιολογούμε και προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τη στιγμή που τα αεροδρόμια είναι κλειστά. Μόλις επέλθει οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης, η οποία θα μας επιτρέψει να δρομολογήσουμε πτήσεις θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις προς το ταξιδιωτικό κοινό», κατέληξε.

Ακυρώθηκε και η πτήση του Προέδρου Χριστόφια για Πολωνία

Ακυρώθηκε λόγω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στα αεροδρόμια των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένου και αυτού της Βαρσοβίας, το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Πολωνία όπου θα εκπροσωπούσε τη Δημοκρατία στην κηδεία του Πολωνού Προέδρου και της συζύγου του.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία Καλλιόπη Αβραάμ.

source: philenews.com

Obama: "Η οικονομία δεν αντέχει μια νέα AIG"


Obama: "Η οικονομία δεν αντέχει μια νέα AIG"



"Αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν ευάλωτοι σε ενδεχόμενη νέα κρίση" προοιδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές του Κογκρέσου.

"Η αμερικανική οικονομία δεν αντέχει μια νέα AIG", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου για τον χρηματοοικονομικό κλάδο θα αποτελέσει τον τερματισμό των σχεδίων διάσωσης πιστωτικών οργανισμών με χρήματα των φορολογούμενων.

source: euro2day.gr

Εξάπλωση του νέφους στάχτης προβλέπει η Eurocontrol

Εξάπλωση του νέφους στάχτης προβλέπει η Eurocontrol


Την εξάπλωση του νέφους στάχτης από το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία και έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη στη βόρεια Ευρώπη, από τη νότια Γαλλία στη βόρεια Ιταλία και τα Βαλκάνια, προβλέπει η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

Παράλληλα, ο διευθυντής επιχειρήσεων της Eurocontrol Μπράιαν Φλιν προειδοποίησε, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι τα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα θα συνεχιστούν και αύριο.

Εν τω μεταξύ, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους.

Ειδικότερα, κλειστά μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (13:00 ώρα Ελλάδας) θα παραμείνουν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Παρισιού.

Στο κλείσιμο του εναέριου χώρου τους προχώρησαν η Αυστρία και η Πολωνία.

Κλειστό θα παραμείνει πιθανότατα αύριο Σάββατο το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου.

Παράλληλα, όλες τις πτήσεις στα αεροδρόμια της Γερμανίας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου ακυρώνει η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ενώ η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των πτήσεων της στο βόρεια Ευρώπη και στις χώρες τις Βαλτικής μέχρι τη Δευτέρα στις 12.00 GMT.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, άλλες 23 πτήσεις ματαιώθηκαν από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες. Μέχρι το μεσημέρι είχαν ματαιωθεί τουλάχιστον 60 πτήσεις.

Η Aegean, η οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει πάνω από 20 σκέλη πτήσεων το πρωί, με προορισμό χώρες της Ευρώπης, το απόγευμα ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε και η πτήση προς Βιέννη, καθώς και η Αυστρία έχει καλυφθεί από το νέφος, και την πτήση Θεσσαλονίκη-Μόναχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκτέλεση του πτητικού τους έργου, καθώς δεκάδες αεροσκάφη που προσγειώθηκαν σε αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κλείσει, παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος αφού είναι αδύνατη η απογείωσή τους.

source: naftemporiki.gr

Επιστρέφει το international business


Επιστρέφει το international business


Την αισθητή ανάκαμψη του τομέα παροχής διεθνών υπηρεσιών καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, ενισχύοντας τις ελπίδες παραγόντων του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου ότι ο τομέας θα μεγεθυνθεί φέτος με ικανοποιητικούς ρυθμούς.


Οι εγγραφές εταιρειών, που αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές ενδείξεις για την πορεία του τομέα, κατέγραψαν αύξηση για πέμπτο συνεχές μήνα, φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.

Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών έφθασαν το Μάρτιο του 2010 τις 2.021 από 1.312 το Μάρτιο του 2009, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 54%.

Παρά τη χαμηλή περσινή βάση, η αύξηση στις εγγραφές δημιουργεί προσδοκίες και αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων είναι ο μεγαλύτερος από τον Ιούλιο του 2008.

Η ανάκαμψη του κλάδου ξεκίνησε από το τέλος του 2009 και συνεχίζεται τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Το Φεβρουάριο του 2010, η αύξηση στις εγγραφές ανήλθε στο 18,6% και τον Ιανουάριο στο 28,7%.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης μεγέθυνσης στις εγγραφές Μαρτίου, η αύξηση στις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών το τρίμηνο του 2010 έφθασε το 34,2%.

Ανήλθαν στις 4.949 από 3.689 το περσινό τρίμηνο. Από το σύνολο των 4.949 αιτήσεων εγγράφηκαν 4.557 εταιρείες.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Μαρτίου 2010 στις 224.605. Μεγάλος αριθμός είναι διεθνών συμφερόντων, εν μέρει ρωσικών και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο με την αγορά λογιστικών, νομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

source: stockwatch.com.cy

Factbox: How Goldman's ABACUS deal worked


Factbox: How Goldman's ABACUS deal worked

NEW YORK (Reuters) - The U.S. Securities and Exchange Commission is accusing Goldman Sachs Group Inc of committing fraud in a complicated transaction involving securities known as collateralized debt obligations.

The particular deal that Goldman entered into with Paulson and others was called ABACUS 2007-AC1.

Here's how the deal worked, according to the SEC's complaint:

1) Hedge fund manager John Paulson tells Goldman Sachs in late 2006 he wants to bet against risky subprime mortgages using derivatives. The risky mortgage bonds that Paulson wanted to short were essentially subprime home loans that had been repackaged into bonds. The bonds were rated "BBB," meaning that as the home loans defaulted, these bonds would be among the first to feel the pain.

2) Goldman Sachs knows that German bank IKB would potentially buy the exposure that Paulson was looking to short. But IKB would only do so if the mortgage securities were selected by an outsider.

3) Goldman Sachs knows that not every asset manager would be willing to work with Paulson, according to the complaint. In January 2007, Goldman approaches ACA Management LLC, a unit of a bond insurer.

ACA agrees to be the manager in a deal, and to help select the securities for the deal with Paulson. In January and February 2007, Paulson and ACA work on the portfolio, coming to an agreement in late February.

Goldman never tells ACA or other investors that Paulson is shorting the securities, and ACA believes that Paulson in fact wanted to own some of the riskiest parts of the securities, according to the complaint.

4) Goldman puts together a deal known as a "synthetic collateralized debt obligation" designed to help IKB and Paulson get the exposure they want. IKB takes $150 million of the risk from subprime mortgage bonds in late April 2007. ABN Amro takes some $909 million of exposure as well, and buys protection on its exposure from ACA Management affiliate ACA Financial Guaranty Corp in May 2007.

Goldman's marketing materials for the deal never mention Paulson's having shorted more than $1 billion of securities. Goldman receives about $15 million in fees.

5) Months later, IKB loses almost all of its $150 million investment. In late 2007, ABN is acquired by a consortium of banks including Royal Bank of Scotland. In August 2008, RBS unwinds ABN's position in ABACUS by paying Goldman $840.1 million. Most of that money goes to Paulson, who made about $1 billion total.

source: reuters.com
Share |