Saturday, April 17, 2010

Αντιδράσεις για το νέο Σύμφωνο της Βασιλείας

Αντιδράσεις για το νέο Σύμφωνο της Βασιλείας

Λανθασμένη προσπάθεια το Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Ολοκληρώθηκαν χθες οι διαβουλεύσεις γύρω από τους νέους, αυστηρότερους κανονισμούς που θα διέπουν το χρηματοοικονομικό σύστημα, με τις τράπεζες να προειδοποιούν ότι οι όροι για συγκέντρωση μεγαλύτερης ρευστότητας ενδεχομένως να εφαρμοσθούν εις βάρος των θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η επιτροή της Βασιλείας είχε προτείνει τον προηγούμενο Δεκέμβριο την αύξηση του ποσού και της ποιότητας κεφαλαίου που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2012.

Με την παρουσίαση αυστηρότερων κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας, η Επιτροπή της Βασιλείας ουσιαστικά εφαρμόζει τη δέσμευση των αξιωματούχων του Ομίλου των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών, που επιθυμούν να αποφευχθεί τυχόν διάσωση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων σε περίπτωση επόμενης πιστωτικής κρίσης.

Το Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ εμπεριέχει κανονισμούς που ενισχύουν και διευρύνουν το υπάρχον Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙ, το οποίο θεωρήθηκε ότι άφησε τις τράπεζες με περιορισμένα κεφάλαια ώστε να επιβιώσουν της πιστωτικής «ασφυξίας».

Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι νέοι κανονισμοί της Βασιλείας θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση επιπρόσθετων κεφαλαίων, ύψους 139 δισ. ευρώ, μόνο για τις τράπεζες της Ευρώπης.

Η επιτροπή της Βασιλείας θα έχει διαμορφώσει πραγματικά, νέα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και αναλογίες μόχλευσης μέχρι τα τέλη του έτους, μια διαδικασία που έχει οδηγήσει τις τράπεζες στο να «παγώσουν» την εταιρική δραστηριότητα.

Ορισμένα τραπεζικά στελέχη έσπευσαν να κατακρίνουν τους νέους κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι το Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ αποτελεί μια λανθασμένη προσπάθεια να καταστεί οικονομικά διαχειρίσιμη η επόμενη κρίση, στερώντας εκατοντάδες δισ. στερλινών από τη βρετανική οικονομία, σε μια εποχή που τα χρειάζεται.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών Σπουδών (IIF) εκτιμά ότι οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί τραπεζικής εποπτείας θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τον αμερικανικό τομέα εργασίας και τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

To Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙΙ αποτελεί την ουσιαστική «απάντηση» του G20 στην ανάγκη επιβολής αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης. Εάν αποδυναμωθεί ή καθυστερήσει, τότε θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |