Saturday, July 25, 2009

Καλοπληρωτές στα στεγαστικά οι Ευρωπαίοι

Καλοπληρωτές στα στεγαστικά οι Ευρωπαίοι



Οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες κατοικιών είναι καλύτερα προστατευμένοι απ’ ότι οι τράπεζες απέναντι στην κρίση, καθώς μικρό ποσοστό εξ αυτών έχει αγοράσει σπίτι λαμβάνοντας στεγαστικό δάνειο, ενώ όσοι το έχουν πράξει, δεν φαίνεται –τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό- να έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή του.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας European Quality of Life Survey, ακόμη και στην Αν. Ευρώπη, περιοχή για την οποία έχουν εκφραστεί οι μεγαλύτερες ανησυχίες, και στην περίπτωση που η κρίση καταστεί ακόμη πιο σκληρή, πολύ λίγοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, μιας και το ποσοστό ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν να αποπληρώσουν στεγαστικό δάνειο είναι εξαιρετικά μικρό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, μεταξύ 27.000 οικογενειών σε όλη την Ευρώπη, από το European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, ερευνητική μονάδα της ΕΕ. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που κατέληξαν οι ερευνητές έγκειται στο ότι ακόμη και μετά την αύξηση της ανεργίας, οι δανειολήπτες δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα –αν και σαφώς θα δυσκολευθούν- στην καταβολή των δόσεων του στεγαστικού τους δανείου.

Όπως αποκαλύφθηκε τα 2/3 των Ευρωπαίων φροντίζουν να έχουν και μία δεύτερη δουλειά προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετά κεφάλαια προκειμένου να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι με στεγαστικό δάνειο γνωρίζουν ότι τα εισοδήματά τους είναι «ασφαλή».


Αν και η υποχώρηση της ζήτησης, των τιμών ακινήτων και η ένταση της κρίσης επηρεάζει περισσότερο την Αν. Ευρώπη, όπως αποκαλύπτεται το γεγονός ότι μόλις το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν ακόμη κάποιο στεγαστικό δάνειο που αποπληρώνει, καθιστά τελικώς λιγότερο «επισφαλή» την περιοχή.

«Οι Ευρωπαίοι που ζουν σε πρώην κομμουνιστικές χώρες, δεν φαίνεται να πλήττονται στο ελάχιστο. Άλλωστε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων μεγάλος αριθμός σπιτιών που «άνηκαν» στο κράτος «πέρασαν» με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στους πολίτες», σημειώνει ο κ. Richard Rose, καθηγητής στο University of Aberdeen.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν στις πλούσιες χώρες της Δ. Ευρώπης, καθώς οι αγορές τους βίωσαν μία περίοδο εντυπωσιακής άνθησης του κλάδου real estate και τώρα βιώνουν την κατάρρευσή του, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών.

Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί είναι αυτοί που έχουν «φορτωθεί» τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια και ταυτόχρονα αυτοί που δυσκολεύονται περισσότερα να τα αποπληρώσουν.

euro2day.gr

Με κέρδη 7,1% στην εβδομάδα το αργό

Με κέρδη 7,1% στην εβδομάδα το αργό


Πάνω από τα 68 δολ. το βαρέλι ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής η τιμή του αργού, συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες ανόδου. Η τιμή του αργού σημείωσε κέρδη 7,1% στην εβδομάδα καθώς την αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοινώνουν στην πλειοψηφία τους οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 89 cents, ή 1,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 68,05 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Ιουλίου. Η τιμή του αργού τύπου Brent ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,6% στα 70,32 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

Επίσης στο Nymex, η τιμή της βενζίνης Αυγούστου σημείωσε μικρά κέρδη για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1,9159 δολ. το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Αυγούστου κέρδισε 1% κλείνοντας στα 1,7813 δολ. το γαλόνι.

Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου σημείωσε άλμα 4,1% στα 3,695 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

capital.gr

Εβδομαδιαία κέρδη 4% ο Dow Jones

Εβδομαδιαία κέρδη 4% ο Dow Jones


H Wall Street χθες

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, ωστόσο ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα για την εβδομάδα, με την αμερικανική αγορά να συμπληρώνει δύο εβδομάδες ανόδου και τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να προσεγγίζει και πάλι τις 9.100 μονάδες και να σημειώνει νέα υψηλά για το έτος.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 4%, ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο +4,1% ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 4,2%.

Ο τεχνολογικός Nasdaq έμεινε από καύσιμα στις σημερινές συναλλαγές για να τερματίσει σε αρνητικό έδαφος μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Microsoft, Amazon.com, έχοντας ωστόσο προηγουμένως καταγράψει ανοδικό σερί δώδεκα διαδοχικών συνεδριάσεων, το μεγαλύτερο από το 1992.

Την αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα αποτελέσματα τριμήνου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 75% έχει ξεπεράσει τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, αυτό αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία σε επίπεδο τριμήνου, με τα αρχεία του Bloomberg να καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 1993. Περισσότερες από 300 εταιρείες του S&P 500 θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Στα μάκρο της ημέρας, αρνητικά ήταν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και έδειξαν υποχώρηση του σχετικού δείκτη τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση.

Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan υποχώρησε στις 66 μονάδες από 70,8 μονάδες τον Ιούνιο. Πρόκειται πάντως για την πρώτη μηνιαία πτώση από το Φεβρουάριο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 70,5 μονάδες τον Ιούλιο από 73,2 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών στις 63,2 από 69,2 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 23,95 μονάδες (+0,26%) κλείνοντας στις 9.093,24 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 7,64 μονάδων (-0,39%) και έκλεισε στις 1.965,96 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,97 μονάδων (+0,30%) κλείνοντας στις 979,26 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Merck κλείνοντας στα 30,99 δολ. με άνοδο 0,74 δολ. ή σε ποσοστό 2,45%. Ακολούθησαν η Johnson and Johnson με κέρδη 2,14% και κλείσιμο στα 61,51 δολ. και η Pfizer Inc η οποία έκλεισε στα 16,49 δολ. με άνοδο 2,11%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Microsoft (-8,26%), η United Technologies (-2,15%) και η Bank of America Corporation (-1,42%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,12 δολ. ή σε ποσοστό +2,14% και έκλεισε στα 5,73 δολ. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,38 δολ. ή σε ποσοστό 4,82% και έκλεισε στα 7,50 δολ.

Κατώτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα της Microsoft Corp. για το δ΄ τρίμηνο χρήσης, με τον κολοσσό της πληροφορικής να "χάνει" τις εκτιμήσεις τόσο σε επίπεδο κερδών, όσο και σε επίπεδο εσόδων.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,05 δισ. δολ. ή 34 cents ανά μετοχή, από 4,3 δισ. δολ. ή 46 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 29%. Τα έσοδα υποχώρησαν 17% και διαμορφώθηκαν στα 13,1 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 36 cents ανά μετοχή, με πωλήσεις της τάξης των 14,37 δισ. δολ.

Παράλληλα, πτώση 10% ανακοίνωσε η Amazon.com για τα κέρδη β΄ τριμήνου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά την ενίσχυση των πωλήσεων. Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 142 εκατ. δολ. ή 32 cents ανά μετοχή, από 158 εκατ. δολ. ή 37 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 14% και διαμορφώθηκαν στα 4,65 δισ. δολ. για το τρίμηνο

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 32 cents ανά μετοχή με έσοδα ύψους 4,69 δισ. δολ.

Από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, κατά 48% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της American Express στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν στα 337 εκατ. δολ. από 653 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πτώση κερδών και εσόδων εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η Schlumberger σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 613 εκατ. δολ, ή 51 σεντς ανά μετοχή, από 1,4 δισ. δολ., ή 1,16 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν στα 5,53 δισ. δολ. από 6,77 δισ. δολ.

capital.gr

Citi: Οι αισιόδοξοι... "παίρνουν κεφάλι"

Citi: Οι αισιόδοξοι... "παίρνουν κεφάλι"


Τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως είναι ήδη κατά 40% χαμηλότερα από την κορύφωση τους, καθώς υποχωρούσαν συνεχώς επί 18 μήνες. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προοπτικές κερδοφορίας έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, όπως αναφέρει η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2009.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, σημειώνεται στην έκθεση, αφορά την «υφή» της ανάκαμψης. Στο παρελθόν έχουμε δει τα εταιρικά κέρδη να ανακάμπτουν σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο στο πρώτο έτος της ανάκαμψης. Δεδομένης ακόμη και μίας «νωθρής» ανάκαμψης, πιθανότατα τα πράγματα δε θα διαφέρουν πολύ και αυτή τη φορά.

Πλησιάζοντας τον «πυθμένα»

Ως ενδείξεις της επικείμενης ανάκαμψης των εταιρικών κερδών η Citi προσδιορίζει μεταξύ άλλων: α) το γεγονός ότι βρίσκονται σε επίπεδα ανάλογα άλλων κυκλικών διακυμάνσεων, β) ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων για τους ρυθμούς ανάπτυξης αρχίζουν να σταθεροποιούνται και γ) το γεγονός ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για τα επίπεδα εταιρικής κερδοφορίας επίσης αρχίζουν να σταθεροποιούνται.

Όπως σημειώνεται, «δεδομένης της συγχρονισμένης φύσης της οικονομικής ύφεσης ο κίνδυνος που υπάρχει είναι η εταιρική κερδοφορία να φτάσει στο κατώτατο σημείο της νωρίτερα από το αναμενόμενο (α’ εξάμηνο του 2010) και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα από τα εκτιμώμενα».

Όμως κατά τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχουν όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως αρχίζει να ανακάμπτει. Οι δείκτες PMI αρχίζουν να ενισχύονται, η πτώση των τιμών κατοικιών επιβραδύνεται και οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται. Κατά συνέπεια, οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης έχουν σταματήσει να αναθεωρούνται καθοδικά.

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία στο β’ εξάμηνο του 2009, με εξαίρεση την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Οι προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2010 έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 0,4% σε σχέση με τα χαμηλά του Απριλίου.

Οι αναλυτές διεθνώς εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες οι αναλυτές που προχωρούν σε ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεών τους είναι περισσότεροι από αυτούς που αναθεωρούν καθοδικά.

Η τρέχουσα περίοδος αποτελεσμάτων μάλιστα, με βάση τα μεγέθη που έχουν ανακοινώσει αμερικανικές εισηγμένες, είναι η πρώτη σε διάστημα 1,5 έτους που οι αναλυτές δε χρειάστηκε να αναθεωρήσουν καθοδικά τις προβλέψεις τους. «Σε κάθε οικονομικό κύκλο εξάλλου, έρχεται ένα σημείο που οι προβλέψεις φτάνουν τόσο χαμηλά, ώστε είναι πολύ εύκολο να διαψευσθούν με καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα», αναφέρει η Citi.

Γενικότερα, μετά από τη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση για πάνω από μία γενιά, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν μία ήπια ανάκαμψη. Το εύθραυστο οικονομικό σύστημα, η συγχρονισμένη ύφεση και η υπερχρέωση καταναλωτών και κυβερνήσεων συντείνουν προς την κατεύθυνση μίας όχι και τόσο απότομης ανάκαμψης όσο ενδεχομένως κάποιοι να περιμένουν.

Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% περίπου το 2010, μετά από πτώση 2% το 2009. Στο μεγαλύτερο μέρος της η ανάκαμψη αυτή θα προέλθει από τις αναδυόμενες οικονομίες, για τις οποίες αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 4,9% το 2010. Αντίστοιχα, για τις ανεπτυγμένες αναμένεται ανάπτυξη με ρυθμό 1,2%.

Δεδομένου ότι το ονομαστικό ΑΕΠ περιλαμβάνει και τον παράγοντα των τιμών, θεωρείται, σύμφωνα με την έκθεση, ως καλύτερη ένδειξη για την ανάπτυξη των εσόδων παγκοσμίως. Σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ, η Citi αναμένει παγκοσμίως ανάπτυξη με ρυθμό 5,5% το 2010, από 0% το 2009.

Θα πρόκειται μάλιστα σε αυτή την περίπτωση για το καλύτερο έτος ανάκαμψης που έχουμε δει, από την άποψη της επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, τα τελευταία 40 χρόνια. Κι έτσι, ενώ οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης μπορεί να μην είναι σπουδαίες, η επιτάχυνση της ανάκαμψης είναι.

Αγορές

Οι προοπτικές κερδοφορίας και οι φθηνές αποτιμήσεις λογικά θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις μετοχές παγκοσμίως στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει η Citi. Οι πιο ξεκάθαρες ενδείξεις αφορούν την αναδυόμενη Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ οι κλάδοι όπου έχουμε ήδη δει αναστροφή τάσης ή που αρχίζουμε να τη βλέπουμε είναι οι κλάδοι της πληροφορικής, του λιανικού εμπορίου και του χρηματοοικονομικού κλάδου, σε αντίθεση με τους βιομηχανικούς κλάδους που προς το παρόν δείχνουν να υστερούν.

capital.gr

ΗΠΑ: Ανησυχία για εξάπλωση απο-πληθωρισμού

ΗΠΑ: Ανησυχία για εξάπλωση απο-πληθωρισμού

Στην πρόσφατη κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο Μπεν Μπερνάνκι άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να διακόψει σύντομα τα προγράμματα της FED για την ενίσχυση της ρευστότητας. Οι επικριτές του έσπευσαν να επισημάνουν ότι, με τον τρόπο αυτόν, η FED αυξάνει τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού. Πιο κοντινός, όμως, φαίνεται να είναι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες ανά τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζάστιν Λιν, προειδοποίησε σε ομιλία του ότι η περίσσεια παραγωγή παγκοσμίως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο αποπληθωριστικών πιέσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι τιμές θα βρίσκονται σε πτωτική τροχιά για δύο χρόνια στην Ιαπωνία, η οποία και είχε ήρθε αντιμέτωπη με τον αποπληθωρισμό και κατά τη δεκαετία του '90. Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι τιμές υποχωρούν ακόμη και σε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα είχε υποχώρησε 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε πτώση 5,9%. Στην Ινδία, οι τιμές έχουν διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος εδώ και ένα μήνα.

Ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη οδεύει επίσης προς τον αποπληθωρισμό. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές υποχώρησαν τον Ιούνιο 0,1% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές παραμένουν στάσιμες ή και υποχωρούν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και την Ελβετία σύμφωνα με το Moody's Economy.com.

Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν εν μέρει τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών ενέργειας από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία είχαν σκαρφαλώσει πέρυσι. Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν στα επίπεδα αυτά ξανά. Κανείς όμως δεν θέλει μία τέτοια εξέλιξη, αφού θα περιόριζε ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, πλήττοντας τις επιχειρήσεις. Εάν, από την άλλη, ο πληθωρισμός ριζώσει στις δοκιμαζόμενες από την ύφεση οικονομίες, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός για τους επενδυτές.

Οι τιμές των μετοχών θα υποχωρούσαν, καθώς οι επιχειρήσεις θα αδυνατούσαν να αυξήσουν τις τιμές, ενώ πιέσεις θα ασκούνταν και στα εταιρικά ομόλογα, εν μέσω αύξησης των χρεοκοπιών. Πίσω από ενδεχόμενη παγκόσμια «πανδημία» αποπληθωρισμού, θα βρισκόταν μάλλον η κατάρρευση της ζήτησης στις ΗΠΑ. Εάν η οικονομική μηχανή των ΗΠΑ δεν αρχίσει να δουλεύει και πάλι με φυσιολογικούς ρυθμούς, ο αποπληθωρισμός θα αρχίσει να εξαπλώνεται.

naftemporiki

Αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ

Ανάμεικτα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον της. Τελευταίο παράδειγμα είναι τα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη, που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο και για την αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο στο 66,0 από το 70,8 που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα, αν και ήταν ελαφρώς πιο ψηλά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αιτία για την επιδείνωση αυτή είναι το γεγονός ότι είναι διάχυτη η απαισιοδοξία ανάμεσα στους καταναλωτές για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

«Οι Αμερικανοί καταναλωτές θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να πιστέψουν ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα βελτιώσουν σύντομα τα οικονομικά τους», αναφέρει η έρευνα. Αντίθετα θετικά ήταν τα στοιχεία για τα σπίτια που είναι διαθέσιμα στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης που καταγράφει τα στοιχεία αυτά υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στο 2,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου από το 2006.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναζητά τρόπους για τη μεταρρύθμιση των κανονισμών που διέπουν το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλες αλλαγές και ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση με τους νομοθέτες. Ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι η οικονομική κρίση απέδειξε ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα απέτυχε στο πιο βασικό της καθήκον, την παροχή δηλαδή πιστώσεων και την προστασία των καταναλωτών, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας.

Ο επικεφαλής της Fed από την άλλη, Μπεν Μπερνάνκι, υπεραμύνθηκε της άποψής του για την ενίσχυση των εξουσιών της Fed, επισημαίνοντας ότι η επιτήρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος αποτελεί φυσική εξέλιξη των υπαρχόντων καθηκόντων της τράπεζας, άποψη όμως την οποία αρκετοί στις ΗΠΑ αμφισβητούν.

naftemporiki

MIG: Επανεπένδυση 35,63 εκατ. ευρώ

MIG: Επανεπένδυση 35,63 εκατ. ευρώ

Στους 3.096 ανήλθαν οι μέτοχοι που προχώρησαν στην επανεπένδυση του συνόλου ή μέρους της επιστροφής κεφαλαίου που τους αναλογούσε από τις μετοχές της MIG, ασκώντας το σχετικό δικαίωμά και αποκτώντας 12.909.632 συνολικά μετοχές.

Έτσι η αύξηση κεφαλαίου που είχε προταθεί από τη διοίκηση της MIG με την έκδοση μέχρι 49.813.715 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών μέσω της δυνατότητας επανεπένδυσης από τους μετόχους της επιστροφής κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, καλύφθηκε κατά 25,92%, ενώ το ποσό που επανεπενδύθηκε ανήλθε σε 35,63 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της MIG, oι μέτοχοι που δεν άσκησαν, είτε εν όλω είτε εν μέρει, το δικαίωμά τους για λήψη της επιστροφής κεφαλαίου υπό μορφή μετοχών της Εταιρίας, θα λάβουν το ποσό της επιστροφής κεφαλαίου που τους αναλογεί, από την ημερομηνία καταβολής του, δηλαδή από τις 9 Ιουλίου 2009.

Υπενθυμίζεται ότι η συνέλευση της MIG είχε αποφασίσει ένα μήνα νωρίτερα, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά το ποσό των 149,44 εκατ. ευρώ με σκοπό την επιστροφή του στους μετόχους, και συγκεκριμένα τη διανομή 0,20 ευρώ ανά μετοχή με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής, ήτοι από 0,74 ευρώ σε 0,54 ευρώ.

Εν συνεχεία είχε προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι 26.899.406,10 ευρώ με την έκδοση μέχρι 49.813.715 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,54 ευρώ συντελούμενη μέσω της δυνατότητας επανεπένδυσης της επιστροφής κεφαλαίου από τους μετόχους, που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μετοχών μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 23 Ιουνίου 2009

Μετά την ολοκλήρωση της επανεπένδυσης, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον στα 410 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 760.115.358 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,54 ευρώ εκάστη.


naftemporiki

Κάμψη κατά 34,8% των πωλήσεων οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Κάμψη κατά 34,8% των πωλήσεων οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Πτώση 34,8% παρουσίασαν οι πωλήσεις οχημάτων επαγγελματικής χρήσης στην Ευρώπη τον Ιούνιο, κινούμενες πτωτικά για 14ο διαδοχικό μήνα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA).

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 37,2%, στα 883.301 οχήματα, συγκριτικά με τα 1,5 εκ. οχήματα που πωλήθηκαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προτού ακόμη γίνει αισθητός ο αντίκτυπος από την κρίση.

Η βιομηχανία φορτηγών αποτελεί έγκυρο δείκτη για την πορεία της οικονομίας, καθώς αντανακλά τις αλλαγές στο διεθνές εμπόριο - οχήματα επαγγελματικής χρήσης μεταφέρουν το 72,5% του συνόλου των εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις φορτηγών μεγάλου βάρους γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιούνιο, της τάξης του 52,4%, στην Ευρώπη, ενώ οι αντίστοιχες φορτηγών μικρού βάρους μειώθηκαν κατά 32,6%.

naftemporiki

Πτώση κατά 49% στις πωλήσεις έργων τέχνης του οίκου Christie's

Πτώση κατά 49% στις πωλήσεις έργων τέχνης του οίκου Christie's

Πτώση 49% σημείωσαν οι πωλήσεις έργων τέχνης του οίκου Christie's το πρώτο μισό του 2009, γεγονός που αποδεικνύει πόσο γρήγορα η άλλοτε ακμάζουσα αγορά τέχνης, συρρικνώθηκε υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

Αρκετοί συλλέκτες πλέον δεν συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς έργων τέχνης, προτιμώντας να περιορίζονται σε αυτά που ήδη έχουν αποκτήσει ή να πλειοδοτούν μόνο αν πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο κομμάτι ή για έργα τέχνης που η αρχική τους τιμή είναι πολύ μικρή.

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών περιορίστηκε σχεδόν για όλες τις μεγάλες κατηγορίες έργων τέχνης του οίκου Christie's, όμως όσοι αναζητούν ασφαλή καταφύγια στρέφονται στη συλλογή «Old Masters» του οίκου που περιλαμβάνει περιορισμένα κλασικά έργα και προστατεύει από τη μεταβλητότητα των τιμών που παρατηρείται στα έργα σύγχρονης τέχνης.

naftemporiki

Προβληματική η απόσυρση 1.7 δις

Προβληματική η απόσυρση 1.7 δις



Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης την απόσυρση 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία εβδομάδα του έτους, στην οποία αναμένεται να προβεί η Κυβέρνηση



Σε ομιλία του, στη συνάντηση της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ορφανίδης εξήγησε ότι η ενέργεια αυτή, ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών να μην ικανοποιούν τον ελάχιστο δείκτη ρευστότητας.



Επανέφερε την εισήγησή του για έκδοση τριετών ομολόγων επισημαίνοντας πως αν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είχε προβεί στην ενέργεια αυτή τότε τα δανειστικά επιτόκια θα ήταν πέραν της μίας ποσοστιαίας μονάδας πιο χαμηλά από τα σημερινά επίπεδα.



Επισήμανε και πάλι πως ο επηρεασμός της οικονομίας από την κρίση διαφαίνεται πιο έντονος το τελευταίο διάστημα και επομένως κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί από ευνοϊκές συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.



Ο κ. Ορφανίδης προειδοποίησε πως η αμφισβήτηση του νομικού πλαισίου που διέπει το εποπτικό σύστημα, αλλά και η συνεχής δημόσια συζήτηση μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι γίνεται για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων για να πλήξει καίρια τη φήμη της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.



Όσον αφορά την οικονομία στην ευρωζώνη, προβλέπει ότι το 2010, ύστερα από μια περίοδο σταθεροποίησης, θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη.

politis.com.cy

Στην παρουσία όλων των τραπεζών αρχίζει ο διάλογος το Σεπτέμβριο

Στην παρουσία όλων των τραπεζών αρχίζει ο διάλογος το Σεπτέμβριο

Λευκωσία: Με τη συμμετοχή όλων των τραπεζών και στην παρουσία της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και άλλων οργανωμένων φορέων όπως το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ θα ξεκινήσει ο διάλογος για βελτίωση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο Χαρίλαος Σταυράκης ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του Διοιητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών για τη σύνθεση της σύσκεψης που κάλεσε για έναρξη του προαναφερθέντα διαλόγου σήμερα, δήλωσε πριν από λίγο ότι "η μόνη ανάμειξη του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της συζήτησης γύρω από το θεσμικό πλαίσιο της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ότι εισάκουσε την παράκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως όπως ξεκινήσει διάλογο με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την ΚΤ για να βρεθούν εκείνες οι συναινετικές λύσεις που θα μπορούσε να παραμείνει η Μαρφίν Λαϊκή στην Κύπρο χωρίς να υποσκάπτεται με κανένα τρόπο η ανεξαρτησία της ΚΤ, την οποία πρέπει όλοι να σεβόμαστε".

''Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής είχε αποφασίσει να ζητήσει από τον ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσει ένα διάλογο με τον κ. Βγενόπουλο και την ΚΤ για να βρεθούν εκείνες οι συναινετικές λύσεις που θα μπορούσε να παραμείνει η Μαρφίν Λαϊκή στην Κύπρο, χωρίς να γίνει καμιά έκπτωση από το καλό εποπτικό πλαίσιο που έχουμε και χωρίς να υποσκάπτεται με κανένα τρόπο η ανεξαρτησία της ΚΤ την οποία πρέπει όλοι να σεβόμαστε'', ανέφερε ο κ. Σταυράκης και πρόσθεσε: ''Αυτή ήταν η μόνη δική μας ανάμειξη, το ότι συμφωνήσαμε με την Επιτροπή Θεσμών και Αξιών και εισακούσαμε την παράκλησή τους να αναλάβουμε αυτό το διάλογο''.

Σημειώνοντας ότι ο Διοικητής της ΚΤ ήταν παρών στη συνεδρία, πρόσθεσε ότι ''αντιλαμβάνομαι ότι σε κάποιο στάδιο αργότερα άλλαξε ιδέα και αποφάσισε ότι δεν θα ήταν σωστό να παρευρεθεί''. ''Είναι απόλυτο δικαίωμα του Διοικητή μας, ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου, να παίρνει εκείνες τις αποφάσεις, τις οποίες κρίνει σωστές για το σύστημα'', ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Σε ερώτηση κατά πόσο η εντολή της Επιτροπής Θεσμών ήταν να γίνει διάλογος στον οποίο να πάρουν μέρος όλες οι τράπεζες και όλοι εμπλεκόμενοι για να γίνει διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «είχαν κληθεί και όλες οι άλλες τράπεζες μέσω του ΓΔ του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλη Καμμά, ακριβώς διότι δεν μπορούσε η πρώτη συνάντηση να είχε δεκάδες άτομα να παρευρίσκονται''. ''Εμείς ακριβώς για να προεκτείνουμε την όλη συζήτηση είχαμε καλέσει και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου για να δούμε το θέμα πιο σφαιρικά και να μην δίδεται η εντύπωση ότι η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο σε θέματα Κεντρικής Τράπεζας'', σημείωσε.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε τέλος ότι στη σύσκεψη που έχει μετατοπιστεί για το Σεπτέμβριο ''όντως θα κληθούν αυτή τη φορά και όλες οι τράπεζες, η κάθε μια ξεχωριστά, και η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και διάφοροι άλλοι οργανωμένοι φορείς και σίγουρα και η ΚΤ και εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ βεβαίως, για να δούμε εάν υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν βοηθώντας την Κύπρο να γίνει ένα ακόμη καλύτερο χρηματοοικονομικό και διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. ''Σε τέτοιες συσκέψεις είναι γεγονός ότι όλοι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να μην δίδουμε την εντύπωση ότι με κάποιο τρόπο υποσκάπτεται η ανεξαρτησία των θεσμών'', κατέληξε.


philenews.com
Share |