Saturday, July 25, 2009

Αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ

Ανάμεικτα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον της. Τελευταίο παράδειγμα είναι τα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη, που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο και για την αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο στο 66,0 από το 70,8 που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα, αν και ήταν ελαφρώς πιο ψηλά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αιτία για την επιδείνωση αυτή είναι το γεγονός ότι είναι διάχυτη η απαισιοδοξία ανάμεσα στους καταναλωτές για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

«Οι Αμερικανοί καταναλωτές θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να πιστέψουν ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα βελτιώσουν σύντομα τα οικονομικά τους», αναφέρει η έρευνα. Αντίθετα θετικά ήταν τα στοιχεία για τα σπίτια που είναι διαθέσιμα στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης που καταγράφει τα στοιχεία αυτά υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στο 2,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου από το 2006.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναζητά τρόπους για τη μεταρρύθμιση των κανονισμών που διέπουν το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλες αλλαγές και ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση με τους νομοθέτες. Ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι η οικονομική κρίση απέδειξε ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα απέτυχε στο πιο βασικό της καθήκον, την παροχή δηλαδή πιστώσεων και την προστασία των καταναλωτών, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας.

Ο επικεφαλής της Fed από την άλλη, Μπεν Μπερνάνκι, υπεραμύνθηκε της άποψής του για την ενίσχυση των εξουσιών της Fed, επισημαίνοντας ότι η επιτήρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος αποτελεί φυσική εξέλιξη των υπαρχόντων καθηκόντων της τράπεζας, άποψη όμως την οποία αρκετοί στις ΗΠΑ αμφισβητούν.

naftemporiki

No comments:

Share |