Saturday, July 25, 2009

Προβληματική η απόσυρση 1.7 δις

Προβληματική η απόσυρση 1.7 δις



Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης την απόσυρση 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία εβδομάδα του έτους, στην οποία αναμένεται να προβεί η Κυβέρνηση



Σε ομιλία του, στη συνάντηση της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ορφανίδης εξήγησε ότι η ενέργεια αυτή, ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών να μην ικανοποιούν τον ελάχιστο δείκτη ρευστότητας.



Επανέφερε την εισήγησή του για έκδοση τριετών ομολόγων επισημαίνοντας πως αν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είχε προβεί στην ενέργεια αυτή τότε τα δανειστικά επιτόκια θα ήταν πέραν της μίας ποσοστιαίας μονάδας πιο χαμηλά από τα σημερινά επίπεδα.



Επισήμανε και πάλι πως ο επηρεασμός της οικονομίας από την κρίση διαφαίνεται πιο έντονος το τελευταίο διάστημα και επομένως κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί από ευνοϊκές συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.



Ο κ. Ορφανίδης προειδοποίησε πως η αμφισβήτηση του νομικού πλαισίου που διέπει το εποπτικό σύστημα, αλλά και η συνεχής δημόσια συζήτηση μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι γίνεται για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων για να πλήξει καίρια τη φήμη της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.



Όσον αφορά την οικονομία στην ευρωζώνη, προβλέπει ότι το 2010, ύστερα από μια περίοδο σταθεροποίησης, θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη.

politis.com.cy

No comments:

Share |