Saturday, July 25, 2009

Καλοπληρωτές στα στεγαστικά οι Ευρωπαίοι

Καλοπληρωτές στα στεγαστικά οι Ευρωπαίοι



Οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες κατοικιών είναι καλύτερα προστατευμένοι απ’ ότι οι τράπεζες απέναντι στην κρίση, καθώς μικρό ποσοστό εξ αυτών έχει αγοράσει σπίτι λαμβάνοντας στεγαστικό δάνειο, ενώ όσοι το έχουν πράξει, δεν φαίνεται –τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό- να έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή του.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας European Quality of Life Survey, ακόμη και στην Αν. Ευρώπη, περιοχή για την οποία έχουν εκφραστεί οι μεγαλύτερες ανησυχίες, και στην περίπτωση που η κρίση καταστεί ακόμη πιο σκληρή, πολύ λίγοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, μιας και το ποσοστό ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν να αποπληρώσουν στεγαστικό δάνειο είναι εξαιρετικά μικρό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, μεταξύ 27.000 οικογενειών σε όλη την Ευρώπη, από το European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, ερευνητική μονάδα της ΕΕ. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που κατέληξαν οι ερευνητές έγκειται στο ότι ακόμη και μετά την αύξηση της ανεργίας, οι δανειολήπτες δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα –αν και σαφώς θα δυσκολευθούν- στην καταβολή των δόσεων του στεγαστικού τους δανείου.

Όπως αποκαλύφθηκε τα 2/3 των Ευρωπαίων φροντίζουν να έχουν και μία δεύτερη δουλειά προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετά κεφάλαια προκειμένου να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι με στεγαστικό δάνειο γνωρίζουν ότι τα εισοδήματά τους είναι «ασφαλή».


Αν και η υποχώρηση της ζήτησης, των τιμών ακινήτων και η ένταση της κρίσης επηρεάζει περισσότερο την Αν. Ευρώπη, όπως αποκαλύπτεται το γεγονός ότι μόλις το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν ακόμη κάποιο στεγαστικό δάνειο που αποπληρώνει, καθιστά τελικώς λιγότερο «επισφαλή» την περιοχή.

«Οι Ευρωπαίοι που ζουν σε πρώην κομμουνιστικές χώρες, δεν φαίνεται να πλήττονται στο ελάχιστο. Άλλωστε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων μεγάλος αριθμός σπιτιών που «άνηκαν» στο κράτος «πέρασαν» με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στους πολίτες», σημειώνει ο κ. Richard Rose, καθηγητής στο University of Aberdeen.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν στις πλούσιες χώρες της Δ. Ευρώπης, καθώς οι αγορές τους βίωσαν μία περίοδο εντυπωσιακής άνθησης του κλάδου real estate και τώρα βιώνουν την κατάρρευσή του, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών.

Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί είναι αυτοί που έχουν «φορτωθεί» τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια και ταυτόχρονα αυτοί που δυσκολεύονται περισσότερα να τα αποπληρώσουν.

euro2day.gr

No comments:

Share |