Tuesday, June 30, 2009

«Φούσκα» 50 δισ. στα ακίνητα

Απόθεμα κατοικιών «βόμβα» απειλεί με νέο κραχ την κτηματαγορά, καθώς η συνέχιση της κρίσης και η έλλειψη αγοραστών μεγαλώνει το πρόβλημα για τους κατασκευαστές και τον κλάδο γενικότερα.

Eιδική μελέτη που πραγματοποίησε το τμήμα Στατιστικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών υπό τον καθηγητή Eπαμεινώνδα Πανά, καταγράφει «στοκ» ακινήτων που κυμαίνεται από 148.000 έως 195.000 σπίτια, ανάλογα με το αν έχουν υπολογιστεί και οι μετανάστες. Tόσες είναι οι κατοικίες που είναι απούλητες σε πέντε μόνο περιοχές της χώρας, ήτοι στις Nομαρχίες Aθηνών, Δυτ. Aττικής, Aνατ. Aττικής, Πειραιώς και στη Nομαρχία Θεσσαλονίκης.

Tο πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού δεν έχει υπολογιστεί το πλεόνασμα σπιτιών στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι φτάνει τις 200.000 κατοικίες πανελλαδικά. Kαταρρίπτονται με αυτό τον τρόπο οι θεωρίες των κατασκευαστών που κάνουν λόγο για στοκ λίγο πάνω από 100.000 και με τις 60-70 χιλιάδες από αυτές να είναι απόθεμα που υπάρχει ακόμη και σε καλές περιόδους για την κτηματαγορά.

20% του ΑΕΠ
Eκτιμήσεις ειδικών της αγοράς αναφέρουν ότι αν το απόθεμα κινείται στα επίπεδα των 200.000 κατοικιών τότε η αξία των απούλητων σπιτιών στην Eλλάδα ανέρχεται αυτήν τη στιγμής στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 20% του AEΠ. Tο σενάριο που φέρνει στη δημοσιότητα η «Oικονομία» βασίζεται σε μετρήσεις που πραγματοποίησε το Oικονομικό Πανεπιστήμιο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Πρόκειται για τη μέθοδο που οδηγεί σε εκτίμηση του αποθέματος κατοικίας συσχετίζοντας τη ζήτηση για κατοικίες με τον υπάρχοντα πληθυσμό.

Στη μέθοδο χρησιμοποιήθηκαν οι απογραφές 1991 και 2001 και με την υπόθεση ότι το μέσο νοικοκυριό αποτελείται κατά μέσο όρο από 2,1 άτομα εκτιμήθηκε ο αριθμός των κατοικιών που υπήρχε ανάγκη να κατασκευαστούν. Oπως φαίνεται το σ(τ)οκ είναι μεγάλο αφού φαίνεται να είναι αδύνατη η απορρόφηση των πλεονάζοντων κατοικιών την επόμενη τριετία, παρά το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» σε μια προσπάθεια να πουληθούν τα υπάρχοντα διαμερίσματα.

Ηδη η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής έχει αρχίσει να κάνει εμφανή τα σημάδια του. Tα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική δείχνουν αύξηση των ανέργων κατά 56.000 περίπου το α’ τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Oι μισοί από τους ανέργους προέρχονται από τον κλάδο των κατασκευών (27.700).

Eίναι, λοιπόν, φανερό ότι εφόσον δεν κτίζονται νέα κτίρια τόσο περισσότεροι εργαζόμενοι θα καταλήγουν στο ταμείο ανεργίας. Mάλιστα, ακόμη κι αυτός ο αριθμός που δίνει η Στατιστική είναι πλασματικός διότι δεν καταγράφει ούτε τους μετανάστες που δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς ασφάλιση, αλλά ούτε και τους ευκαιριακούς εργαζόμενους των 8-10 μεροκάματων τον μήνα.

EΠ. ΠΑΝΑΣ: Καθηγητής Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών
Μονόδρομος η πτώση των τιμών

O πυρήνας της οικοδομικής κρίσης στην Eλλάδα θεωρούμε ότι είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών, που δημιούργησε την υπερπροσφορά αυτών. Σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αποθέματος κατοικιών. Tο απόθεμα αυτό αποτελεί ένα βάρος για τους ιδιοκτήτες - κατασκευαστές, γιατί δεσμεύει κεφάλαια και έχει και κόστος συντήρησης. H υπερπροσφορά είναι δύσκολο να απορροφηθεί στην περίπτωση αγαθών όπως είναι η κατοικία. Kαι γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία. Θεωρώ ότι τα χαμηλά επιτόκια, η όποια πολιτική για τους φόρους (απαλλαγή) σήμερα, λόγω της κρίσης, δεν θα αποδώσουν τους προσδοκώμενους καρπούς. H υπερπροσφορά σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν οι τιμές. Yπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη μεγέθυνση του πληθυσμού.

imerisia.gr

Μηνιαία πτώση 5,3% ο χρυσός

Μηνιαία πτώση 5,3% ο χρυσός


Απώλειες κατέγραψε στη συνεδρίαση της Τρίτης η τιμή του χρυσού καθώς το δολάριο βρέθηκε να ενισχύεται μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, πλήττοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Σε μηνιαία βάση το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε σε ποσοστό 5,3%, μετά το άλμα 10% που σημείωσε το Μάιο. Στο τρίμηνο ο χρυσός σημείωσε οριακά κέρδη 0,5% διευρύνοντας τα κέρδη του για το πρώτο μισό του 2009 στο 4,9%.

Αναλυτικά, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 13,30 δολ. ή 1,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 927,40 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Απώλειες κατέγραψε και το ασήμι για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 13,574 δολ. η ουγγιά. Σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 13% μετά τη θεαματική άνοδο σε ποσοστό 27% που σημείωσε τον περασμένο μήνα. Στο τρίμηνο το ασήμι σημειώνει άνοδο 4,5%, ενώ από την αρχή του έτουες ενισχύεται κατά 20%.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου υποχώρησε 7,50 δολ. ή 0,6% στα 1.176,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έχασε 40 cents, ή 0,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 250,95 δολ. ανά ουγγιά.

Τέλος το συμβόλαιο του χαλκού παραδόσεως Ιουλίου έχασε 5,45 cents, ή 2,4% για να τερματίσει στα 2,258 δολ. η λίβρα. Για τον Ιούνιο ο χαλκός σημείωσε άνοδο 2,8%.

capital.gr

ΗΠΑ: Νέες πιέσεις προς UBS για τη λίστα των φοροφυγάδων

ΗΠΑ: Νέες πιέσεις προς UBS για τη λίστα των φοροφυγάδων


Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο να υποχρεώσει την ελβετική τράπεζα UBS AG να αποκαλύψει τα ονόματα όλων των φορολογούμενων από τις ΗΠΑ που διαθέτουν κρυφούς λογαριασμούς στην τράπεζα.

Η φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS) υπολογίζει ότι περίπου 52.000 Αμερικανοί πολίτες χρησιμοποίησαν λογαριασμούς στην UBS για να αποφύγουν την καταβολή φόρων.

"Αντίθετα προς τους ισχυρισμούς της UBS, η επιβολή της απόφασης δεν συνιστά κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας", αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωση.

"Η υπόθεση αυτή συνάδει απολύτως με τις διατάξεις στο αμερικανικό δίκαιο για τη συλλογή πληροφοριών που βρίσκονται στο εξωτερικό", αναφέρεται σχετικά.

capital.gr

Αλλες 2.100 απολύσεις από την Lloyds

Αλλες 2.100 απολύσεις από την Lloyds

Νέος γύρος περικοπών ξεκινά στην Lloyds. Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 2.100 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της εταιρίας. Οι περικοπές έρχονται να ακολουθήσουν την εξαγορά της HBOS, που βρισκόταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση, νωρίτερα φέτος. Η Lloyds ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει τα τμήματα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων καιπληρωμών των δύο εταιριών και θα προχωρήσει ακόμη στη συγχώνευση του κλάδου εταιρικής τραπεζικής των Lloyds και Bank of Scotland.

Η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει 1.600 περικοπές νωρίτερα φέτος, καθώς προχώρησε στο κλείσιμο 164 υποκαταστημάτων της Cheltenham & Gloucester.

reporter.gr

XAK: Κέρδη 26,2% το 6μηνο

XAK: Κέρδη 26,2% το 6μηνο


Με μεγάλα κέρδη έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους το κυπριακό χρηματιστήριο. Ο ΓΔ τιμών έκλεισε στην τελευταία συνάντηση του Ιουνίου στις 1389,74 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 26,2% από τις αρχές του έτους. Από τον τραπεζικό κλάδο, η BOCY κλείνει το εξάμηνο με κέρδη 49,4%, η Marfin με άνοδο 9,3% και η Ελληνική στο +9,6%.

Από τους τίτλους της κύριας αγοράς, εκτός των τραπεζών, οι πλείστες καταγράφουν απώλειες από τις αρχές του έτους. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Ζορμπάς (-37,5%), ακολουθούμενη από την Aspis Holdings (-32,7%) και τη Λούης (-20%). Πτώση 19,8% και 17,6% αντίστοιχα καταγράφουν επίσης η Muskita και η SFS.

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι κυπριακές επιχειρήσεις άρχισαν να αποτυπώνουν τα profit warnings που εκδίδουν. Η Logicom ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει μειωμένα αποτελέσματα για το εξάμηνο του 2009 λόγω κυρίως της αρνητικής επίδρασης από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ. Πέραν της Logicom, τρεις άλλες εταιρείες (Lordos, Kythreotis, Φιλοκτηματική) ανακοίνωσαν ότι αναμένουν μειωμένα εξαμηνιαία αποτελέσματα.

stockwatch.com.cy

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
475.84 ( 1.09%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1389.74 ( 1.09%)

Όγκος: € 3,048,131

======================

ASE

Γενικός Δείκτης
2209.99 ( 1.99%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1124.47 ( 2.31%)

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο α΄ τρίμηνο

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο α΄ τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) -- Συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Μ. Βρετανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2009, καθώς τα έσοδα των εταιρειών από διεθνείς δραστηριότητες αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), το έλλειμμα για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μειώθηκε στις 8,5 δισ. λίρες από 8,8 δισ. λίρες κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται πως το προηγούμενο μέγεθος αναθεωρήθηκε από τις 7,6 δισ. λίρες.

Η συρρίκνωση του ελλείμματος ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 6,9 δισ. λιρών.

Ως μέρος της οικονομικής παραγωγής, το έλλειμα ανήλθε στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προιόντος από 2,4% του ΑΕΠ.

Το πλεόνασμα στα έσοδα από επενδύσεις ενισχύθηκε στις 3,5 δισ. λίρες από 0,2 δισ. λίρες το τέταρτο τρίμηνο, ενώ το έλλειμα στο εμπόριο των αγαθών μειώθηκε στις 20,8 δισ. λίρες από 22,3 δισ. λίρες.

Ωστόσο, το πλεόνασμα στο τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 12,6 δισ. λίρες από 16,3 δισ. λίρες.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 18,1% στο δείκτη τιμών κατοικιών Case-Shiller

ΗΠΑ: Πτώση 18,1% στο δείκτη τιμών κατοικιών Case-Shiller


Παρά τη ραγδαία πτώση των τιμών των αμερικανικών κατοικιών σε χαμηλά πολλών ετών, τα τελευταία στοιχεία του δείκτη S&P Case-Shiller για τον Απρίλιο έδειξαν μικρότερες απώλειες για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Οι 17 από τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές παρουσίασαν πτώση άνω του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τα μέσα του 2003.

Ο David M. Blitzer, πρόεδρος της επιτροπής του δείκτη, ανέφερε ότι ο ρυθμός της πτώσης επιβράδυνε τον Απρίλιο. "Αν και τα στοιχεία ενός μόνο μήνα δεν είναι αρκετά για να εξαχθούν συμπεράσματα για το αν έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη, φαίνεται ότι κάποια μορφή σταθεροποίησης έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές".

Μέχρι τον Απρίλιο, ο δείκτης των 10 μεγαλύτερων πόλεων σημειώνει πτώση 34% από την κορυφή που σημείωσε στα μέσα του 2006, ενώ ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων πόλεων υποχωρεί σε ποσοστό 33%. Οι δύο δείκτες υποχωρούν κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2006.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησαν 18% τον Απρίλίο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά 0,7% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές επίσης υποχώρησαν 18% σε ετήσια βάση και κατά 0,6% από τον Μάρτιο.

Οκτώ περιοχές ανακοίνωσαν μικρή άνοδο των τιμών τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι 11 από τις 20 γνώρισαν μικρότερη πτώση των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο.

capital.gr

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το σ/ν για τη προστασία των καταναλωτών

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το σ/ν για τη προστασία των καταναλωτών


Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτη που θα είναι επιφορτισμένη με την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες ή άδικες πρακτικές στη χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Το νομοσχέδιο των 152 σελίδων -εφόσον περάσει από το Κογκρέσο- ορίζει για πρώτη φορά τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα που θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες για την επιβολή κυρώσεων κατά ιδρυμάτων που διαθέτουν χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως ενυπόθηκα δάνεια και πιστωτές κάρτες.

"Η υπηρεσία θα έχει μόνο μια αποστολή – να προστατέψει τους καταναλωτές και θα έχει τις αναγκαίες εξουσίες για να διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί για την προστασία των καταναλωτών θα είναι δίκαιοι και θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner σε σχετική ανακοίνωση.

capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο Chicago PMI Ιουνίου

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο Chicago PMI Ιουνίου


Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο το μήνα Ιούνιο, έπειτα από την απογοητευτική πτώση τον προηγούμενο μήνα.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, ο δείκτης ΡΜΙ Chicago διαμορφώθηκε στο 39,9% το Μάρτιο έναντι 34,9% το Μάιο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν το δείκτη στο 39%.


Σημειώνεται πως τα ποσοστά κάτω του 50% αποτελούν ένδειξη συρρίκνωσης της δραστηριότητας.


capital.gr

ΗΠΑ: Κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουνίου

ΗΠΑ: Κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουνίου


Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές προσδοκίες για την αμερικανική οικονομία, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board, ένα ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούνιο στις 49,3 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 54,8 μονάδων το Μάιο (αρχική εκτίμηση 54,9 μονάδες).

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 56,0 μονάδες.

Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών διολίσθησε στις 24,8 μονάδες από 29,7 το Μάιο. Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα στο επόμενο εξάμηνο υποχώρησε στις 65,5 μονάδες από 71,5 μονάδες το Μάιο.

capital.gr

Tomorrow's Calendar (US)

10:00 AM
ISM Index
Conference Board


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Porsche: Απερρίφθη δάνειο 1,75 δισ. € από την KfW

Porsche: Απερρίφθη δάνειο 1,75 δισ. € από την KfW

Η κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων αγωνίζεται να πετύχει αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 9 δισ. ευρώ.

Απερρίφθη το αίτημα της Porsche Automobil Holding για δάνειο ύψους 1,75 δισ. ευρώ (2,5 δισ. δολ.) από την κρατική τράπεζα της Γερμανίας KfW.

Η εταιρεία αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι θα αναζητήσει χρηματοδότηση από άλλες πηγές και δεν σκοπεύει να καταθέσει νέα αίτηση στη γερμανική τράπεζα.

Η κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων αγωνίζεται να πετύχει αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 9 δισ. ευρώ. Τα χρέη της τριπλασιάστηκαν στο εξάμηνο μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς η εταιρεία αύξησε το μερίδιό της στην Volkswagen σε 50,8%. Πλέον, δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ασκήσει την οψιόν απόκτησης επιπλέον ποσοστού 20%.

naftemporiki

«Στον αέρα» η συμφωνία Opel – Magna

«Στον αέρα» η συμφωνία Opel – Magna

Αλλάζει το σκηνικό στις προσπάθειες διάσωσης δύο εκ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης – της μονάδας της General Motors στη Γερμανία, Opel, και της γερμανικής κατασκευάστριας σπορ οχημάτων Porsche

Σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times, η βελγική εταιρεία συμμετοχών RHJ International, η οποία είχε αποσυρθεί από την «κούρσα» για την απόκτηση της Opel, ανανέωσε το ενδιαφέρον της, και βρίσκεται, μάλιστα, κοντά σε μια συμφωνία με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ως εκ τούτου, οι συνομιλίες των δύο μερών θέτουν στο περιθώριο την καναδο-αυστριακή κατασκευάστρια μερών αυτοκινήτου Magna International, η οποία είχε έρθει σε συμφωνία με την Opel.

Σύμφωνα με τους FT, η GM είναι κοντά σε μια συμφωνία με την RHJ για την πώληση της γερμανικής μονάδας της και το μνημόνιο κατανόησης πιθανόν να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών.

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ κατέθεσε προσφορά στις οικογένειες Porsche και Piech, οι οποίες ελέγχουν την Porsche Automotive Holding, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του χρέους της εταιρείας.

Οι Porsche και VW βρίσκονται σε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου ομίλου, μετά την αδυναμία της πρώτης να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της δεύτερης, λόγω των τεράστιων χρεών της, ύψους 9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν παραμείνει στάσιμες, μετά την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της Porsche να στραφεί στο Κατάρ.

naftemporiki

Δεν αποκλείει την επιτήρηση ο ΥΠΟΙΚ

Δεν αποκλείει την επιτήρηση ο ΥΠΟΙΚ


Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να μπει η Κύπρος υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω παράβασης του Συμφώνου Σταθερότητας. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέψεων ότι το φετινό έλλειμμα θα ξεπεράσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο του 3% του ΑΕΠ, ο κ. Σταυράκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το έλλειμμα να ξεπεράσει το 2-2,5% που είχε αναφέρει προ μίας μόλις βδομάδας.

«Υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει αυτόματα μια χώρα εάν το έλλειμμα της ξεπεράσει το 3% αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμα είτε μέσω της αύξησης των φόρων είτε δια μέσου της μείωσης των δαπανών», διευκρίνισε ο κ. Σταυράκης μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη τύπου.

Ανέφερε ότι μόνο τρεις από τις 27 χώρες της ΕΕ δεν περιλαμβάνονται επίσημα στην κατηγορία της επιτήρησης, για να προσθέσει όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι «στη ζωή δεν αποκλείεται τίποτα. Εξακολουθώ όμως να νοιώθω αισιόδοξος. Όμως δεν είναι και το τέλος του κόσμου να μπει μια χώρα ή και η Κύπρος υπό επιτήρηση. Θα είναι στην ίδια ομάδα με τις πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση».

Επανέλαβε επίσης ότι «ο στόχος της κυβέρνησης Χριστόφια είναι το έλλειμμα εντός του τρέχοντος έτους να είναι κάτω από το 3% και σίγουρα κάτω από το 3% το 2010, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για μη επιβολή νέων φόρων».

Όσον αφορά τη σύσταση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (IMF) για μείωση του κρατικού μισθολογίου, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι «σίγουρα θα θέλαμε μια κρατική μηχανή πιο ευέλικτη και πιο αποδοτική. Είναι μακροχρόνιος στόχος πάρα πολλών κυβερνήσεων αλλά αυτό σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί με μείωση μισθών που στην Κύπρο είναι και θεσμικά αδύνατη και πολιτειακά δεν είναι επιθυμητή».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα απολαμβάνουν την ΑΤΑ, άρα έχουν μια προστασία της αγοραστικής τους δύναμης λαμβάνοντας προσαυξήσεις, είπε. Σημείωσε ότι «το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι στη σύμβαση η οποία θα ξεκινήσει για διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες και θα καλύψει τα επόμενα 2-3 χρόνια, να καταλήξουν σε πιο λογικές αυξήσεις μισθών».

Ο κ. Σταυράκης διευκρίνισε επίσης ότι λόγω της μείωσης της ΑΤΑ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν κατά 1,3-1,5% το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

Επιπλέον τόνισε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων κυρίως μέσω της εναλλαξιμότητας με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από ένα τμήμα σε άλλο που έχει ανάγκη.

Σχολιάζοντας επίσης την έκθεση του IMF και το ύψος του ελλείμματος που το υπολογίζει στο 3,9% για το 2009, προέβαλε τη διάσταση προβλέψεων που υπάρχει για το θέμα μεταξύ του IMF και της ΕΕ η οποία προβλέπει έλλειμμα για το 2009 της τάξης του 1,9%. Οι προβλέψεις της ΕΕ έγιναν τον Απρίλιο.

stockwatch.com.cy

Μ. Βρετανία: Μείωση-ρεκόρ για το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

Μ. Βρετανία: Μείωση-ρεκόρ για το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάστημα 50 ετών σημείωσε η οικονομία της Μ.Βρετανίας στο α΄ τρίμηνο, υποδεικνύοντας ότι η ύφεση είναι ακόμη πιο έντονη από προηγούμενες εκτιμήσεις , σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της χώρας.

Η ONS αναφέρει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 2,40% με βάση την αναθεωρημένη εκτίμηση στο πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1958. Η ετήσια μείωση της παραγωγής διαμορφώθηκε στο 4,9%, όντας επίσης η μεγαλύτερη από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1948.

Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αναθεωρημένη εκτίμηση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,2% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 4,4% σε ετήσια βάση.

Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αρχικά παρουσιάστηκε στο -1,9% σε τριμηνιαία βάση και στο -4,1% σε ετήσια.

Ο τελικός υπολογισμός των εθνικών λογιστικών στοιχείων έδειξε ότι ο δείκτης εισοδήματος των νοικοκυριών υποχώρησε στο 3,0% στο πρώτο τρίμηνο από 4,0% στο τέταρτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας χαμηλότερους μισθούς και απολαβές.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,3% στο α΄ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 2,4%, επίσης η μεγαλύτερη μείωση από το 1980.

Εξάλλου, η ONS αναθεώρησε τα νούμερα για το ΑΕΠ του 2008. Βρέθηκε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι της σταθερής παραγωγής που παρουσιάστηκε προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση στη Μ. Βρετανία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008.


capital.gr

Σωσίβιο «αμνηστίας» για τίτλους ακινήτων

Σωσίβιο «αμνηστίας» για τίτλους ακινήτων


Φως στο λαβύρινθο των προβλημάτων που δημιουργεί σε χιλιάδες πολίτες η ανεπάρκεια της πολιτείας να εκδίδει έγκαιρα τίτλους ιδιοκτησίας, βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό, να εκδοθούν 10 χιλ. τίτλοι ιδιοκτησίας και άλλες 10 μέχρι τα μέσα του 2010. Ο συνολικός αριθμός των τίτλων που εκκρεμούν φθάνει τις 120 χιλ.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εμπορίου της βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι 4 νομοσχέδια τα οποία στοχεύουν στον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανυποψίαστων αγοραστών προβληματικών ακινήτων γης, βρίσκονται στη νομική υπηρεσία και αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη βουλή για ψήφιση.

Βασικός άξονας των ενεργειών του υπουργείου είναι η πολεοδομική αμνηστία, με την οποία οι παρανομίες στις οικοδομές θα αμνηστεύονται κυρίως με καταβολή χρηματικού προστίμου από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αφού θα είναι αδύνατο να κατεδαφιστούν όροφοι είτε ξενοδοχείων είτε πολυκατοικιών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, αναμένεται βάσει των νέων προνοιών μικρές παρατυπίες ή παρανομίες που εντοπίζονται στους όρους της άδειας οικοδομής θα αναγράφονται στο τίτλο ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης οικιστικής μονάδας. Ο αγοραστής θα έχει το δικαίωμα να μεταπωλήσει το ακίνητο με καταγεγραμμένη την παρανομία.

Ο κ. Συλικιώτης έκανε αναφορά και στις διεθνείς διαστάσεις του θέματος. Είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις πιέσεις από βρετανούς αγοραστές οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας στο χέρι, έχει ήδη προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Ενημέρωσε τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία για τις αλλαγές που τροχιοδρομούνται με τις τροποποιήσεις των βασικών νομοθεσιών για την πολεοδομική αμνηστεία με στόχο να εκλείψουν οι παρανομίες των εργολάβων και κατ’ επέκταση να εκλείψει το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Γραπτό σημείωμα με τις αλλαγές που αναμένονται στην εσωτερική νομοθεσία απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών και στους κύπριους ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα τόσο προς τους ξένους αλλά και τους ντόπιους αγοραστές ότι έχουν το δικαίωμα βάση της νομοθεσίας να προσφύγουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν να εκδοθεί διάταγμα αναγκαστικής εκτέλεσης με δεδομένο ότι έχουν στα χέρια τους το πωλητήριο έγγραφο.

Πλήττεται η αξιοπιστία του κράτους, ήταν η θέση που εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της βουλής ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Χάσαμε, είπε, ως κράτος την τιμιότητα στις συναλλαγές και ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό υπήκοοι άλλων χωρών και κυρίως βρετανοί να αγοράζουν επαύλεις και όταν αποφασίσουν να τις πωλήσουν γιατί επιθυμούν να φύγουν από το νησί να μην μπορούν να το πράξουν γιατί δεν έχουν τίτλο. Χαρακτήρισε άτολμες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους διαχρονικά αφού, όπως σημείωσε, δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να δώσουν λύσεις στο θέμα.

stockwatch.com.cy

Μπλόκο στις ακάλυπτες

Μπλόκο στις ακάλυπτες

Από τις 6 Ιουλίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο ΚΑΠ και θα γνωρίζουν πριν αποδεχτούν μια επιταγή αν ο εκδότης της είναι ήδη εγγεγραμμένος σε αυτό.


Στην καταλληλότερη στιγμή τίθεται σε εφαρμογή το νέο όπλο καταπολέμησης της μάστιγας των ακάλυπτων επιταγών. Από τις 6 Ιουλίου επιχειρήσεις και ιδιώτες θα έχουν την ευχέρεια να ελέγξουν πριν αποδεχτούν μια επιταγή, αν ο εκδότης της ήδη είναι καταγεγραμμένος στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ) της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), που συμπεριλαμβάνει εκδότες ακάλυπτων επιταγών.
Όπως εξήγησε το στέλεχος της ΚΤΚ και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΚΑΠ, Γιάγκος Δημητρίου, το ΚΑΠ όπως λειτουργούσε δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο αναμενόταν, διότι δεν υπήρχε αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της επιστροφής των βιβλιαρίων των επιταγών από τα άτομα που ήταν καταχωρισμένα στο ΚΑΠ. Σαν αποτέλεσμα, αυτά συνέχιζαν να εκδίδουν επιταγές και μετά την καταχώρισή τους στο ΚΑΠ. «Θεωρήσαμε ότι αν δινόταν η ευχέρεια στον αποδέχτη μιας επιταγής να ελέγξει αν ο εκδότης της βρίσκεται στο ΚΑΠ τότε το φαινόμενο θα περιοριζόταν σημαντικά».
Την υπηρεσία θα διαχειρίζεται η FCCB η οποία αποτελεί κοινοπραξία του ΚΕΒΕ με την ιδιωτική εταιρεία Infocredit Group. Μιλώντας κατά την παρουσίαση της υπηρεσίας ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομάτης σημείωσε ότι «η πρόσβαση στο ΚΑΠ αποτελούσε διαχρονική απαίτηση των επιχειρηματιών» και κάλεσε «όλους τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αποτροπής του εφιάλτη».
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δόθηκαν και πιο πρόσφατα στοιχεία για τις καταχωρίσεις στο ΚΑΠ που δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου καταχωρίστηκαν στο ΚΑΠ 2336 πρόσωπα σε σχέση με 3118 ολόκληρο το 2008. Σε αξία καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του 150%.
Λόγω του ότι τέθηκαν ερωτήματα για πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες ο κ. Μαυρομάτης εξήγησε ότι όλες οι διαδικασίες και τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στην αρμόδια Επίτροπό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Η υπηρεσία θα εφαρμόζει διάφορους ελέγχους για τον τρόπο χρήσης της και άτομα που χρησιμοποιούν το ΚΑΠ για άλλους σκοπούς, όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, θα χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης. Ακόμη οι επηρεαζόμενοι (για τους οποίους αντλήθηκαν παράτυπα προσωπικά δεδομένα) θα διατηρούν το δικαίωμα καταγγελίας για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Απλές διαδικασίες
Μιλώντας στη διάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος της Infocredit Group Θεόδωρος Κρίγκος ανέφερε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος το μόνο που έχει να κάνει είναι να συμπληρώσει μια απλή αίτηση μέσω διαδικτύου η οποία θα εξετάζεται και θα εγκρίνεται ?εκτός από ειδικές περιπτώσεις? μέσα σε 48 ώρες.
Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος απλώς θα ζητά μια προέγκριση και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου από το πρόσωπο που προτίθεται να του δώσει επιταγή ή αριθμό εγγραφής αν πρόκειται για εταιρεία. Πριν αποδεχθεί την επιταγή θα καταχωρίζει τον αριθμό αυτό στο σύστημα της FCCB και θα λαμβάνει αμέσως απάντηση αν το πρόσωπο αυτό βρίσκεται καταχωρισμένο στο ΚΑΠ. Αυτή θα είναι η μόνη πληροφορία η οποία θα δίνεται και κανένα άλλο προσωπικό δεδομένο του εκδότη.
Η πρόσβαση στο ΚΑΠ θα μπορεί να γίνεται με τρεις τρόπους. Μέσω διαδικτύου, ειδικής τηλεφωνικής γραμμής και SMS. Έχουν τεθεί διάφορα ασφαλιστικά μέτρα για την πρόσβαση στο αρχείο, όπως κωδικοί πρόσβασης και καταχώριση των τηλεφωνικών αριθμών από τον οποίο θα ζητείται ή θα αποστέλλονται οι πληροφορίες.
Οι χρεώσεις για την υπηρεσία θα είναι κλιμακωτές. Για το διαδίκτυο και την τηλεφωνική γραμμή οι χρεώσεις ξεκινούν από 80 σεντ για κάθε αναζήτηση και σταδιακά ανά βαθμίδα έως και τα 43 σεντ για όλες τις αναζητήσεις πέραν των 500 ανά μήνα. Μέσω SMS (μηνύματος κινητού τηλεφώνου) οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 43 και μειώνονται στα 30 σεντ.

politis

"Βροχή" πέφτουν οι ακυρώσεις πλοίων

"Βροχή" πέφτουν οι ακυρώσεις πλοίων


Παρά τα σημάδια ανάκαμψης της διεθνούς ναυλαγοράς, επιμένει να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η παγκόσμια λίστα με τις ακυρώσεις παραγγελιών για νέα πλοία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ένας από τους κορυφαίους νηογνώμονες, η νορβηγική Det Norske Veritas(DNV), εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί παραγγελίες για τη ναυπήγηση 564 πλοίων, η συνολική χωρητικότητα των οποίων αγγίζει τα 40 εκ. τόνους, τα περισσότερα μάλιστα εκ των οποίων είναι φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Βάσει του νορβηγικού νηογνώμονα DNV, πάνω από το 10% της χωρητικότητας των υπό ναυπήγηση bulk carriers που ανέρχονται σε περίπου 3.000 φορτηγά πλοία έχουν ακυρωθεί μέχρι σήμερα και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα «σκαρφαλώσει» τον επόμενο χρόνο στα επίπεδα του 20-25%.

Όπως θα περίμενε κανείς, η αγορά ξηρού φορτίου που επλήγη πρώτη από τη διεθνή οικονομική κρίση είναι εκείνη που γνωρίσει μέχρι σήμερα τις περισσότερες ακυρώσεις, ενώ αρκετά λιγότερες ακυρώσεις έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στα δεξαμενόπλοια. Αυτό βέβαια συνέβη επειδή μόνο πρόσφατα η ναυλαγορά των τάνκερ δέχθηκε έντονες πιέσεις από την παγκόσμια κρίση.

Η σχετική πάντως αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των πλοίων, οι παραγγελίες των οποίων έχουν ήδη ακυρωθεί, προκαλείται λόγω της ηθελημένης έλλειψης πληροφόρησης για ευνόητους λόγους από τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, αλλά και από τους ίδιους τους πλοιοκτήτες.

Στο «χορό» των ακυρώσεων συμμετέχουν βέβαια και οι Έλληνες εφοπλιστές. Μέχρι σήμερα σε ακυρώσεις παραγγελιών για πλοία έχουν προχωρήσει μεταξύ άλλων η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου, η Dryships του Γιώργου Οικονόμου, η Metrostar του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η Target Marine του Αντώνη Κομνηνού, η Stealthgas και η Brave Maritime της οικογένειας Βαφειά, η Genco Shipping του Πήτερ Γεωργιόπουλου, η Marmaras Navigation του Δημήτρη Διαμαντίδη, η Costamare Shipping του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, καθώς και η Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου.

Πέραν πάντως των ακυρώσεων που απορρέουν από την αδυναμία χρηματοδοτικής κάλυψης των πλοιοκτητών με απώλεια των προκαταβολών, υπάρχουν και οι περιπτώσεις της νόμιμης παραβίασης των συμβάσεων εκ μέρους των πλοιοκτητών για λόγους που σχετίζονται με την καθυστέρηση στην έκδοση του “refund guarantee” πέραν του συμβατικού χρόνου, αλλά και με την καθυστέρηση στην παράδοση του πλοίου, πέραν του συμβατικού προβλεπόμενου χρόνου(συνήθως 210 ημερών).

capital.gr

Γερμανία: Αύξηση των ανέργων κατά 31.000 τον Ιούνιο

Γερμανία: Αύξηση των ανέργων κατά 31.000 τον Ιούνιο


ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ (Dow Jones) – Η γερμανική αγορά εργασίας, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, συνέχισε να επιδεινώνεται, καθώς τον Ιούνιο προσέθεσε περισσότερους ανέργους σε σχέση με το μέσο όρο, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 31.000 αυτό το μήνα, ενώ το Μάιο είχε αυξηθεί κατά 7.000, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία.

Ωστόσο, η αλλοίωση των στοιχείων συνεχίστηκε καθώς ο ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας τον περασμένο μήνα εξέπληξε τους παρατηρητές με ένα νέο ορισμό των ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία, αποκλείοντας αυτούς που δεν έχουν εργασία αλλά παίρνουν μέρος σε νέα προγράμματα εκπαίδευσης.

Αυτός ο νέος ορισμός μείωσε την εποχικά προσαρμοσμένη αύξηση κατά 19.000.

Οι τάσεις στην αγορά εργασίας ήταν ανάλογες των εκτιμήσεων οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των ανέργων τον Ιούνιο κατά 50.000.


capital.gr

MIG Real Estate: Από τις 08 έως 10 Ιουλίου η δημόσια εγγραφή

MIG Real Estate: Από τις 08 έως 10 Ιουλίου η δημόσια εγγραφή


Από 8 έως 10 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της MIG Real Estate στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τιμή διάθεσης και η κατανομή των προσφερόμενων μετοχών θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουλίου. Η τιμή θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, θεσμικούς & λοιπούς και ιδιώτες, που θα συμμετάσχουν στη διάθεση μετοχών με Δημόσια Προσφορά.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στην κατηγορία "Μεσαία & Μικρή Κεφαλαιοποίηση" της αγοράς αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 23 Ιουλίου.

Οι εγγραφές των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα πραγματοποιούνται μέσω των καταστημάτων των Κυρίων Αναδόχων Marfin Εγνατία Τράπεζα Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς, των λοιπών αναδόχων Τράπεζα Millenium Bank, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος., EFG Telesis Finance ΑΕΠΕΥ, Alpha Bank, Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ καθώς και της EFG Eurobank Ergasias από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της Δημόσιας Προσφοράς. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 2.500.000 μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ της 15.05.2009 αποφάσισε την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Αγορά Αξιών του Χ.Α. και ειδικότερα:

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 7.500.000 ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, με καταβολή μετρητών και την έκδοση 2.500.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3,00 ευρώ η κάθε μία, καλυπτόμενη ως εξής:

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι 750.000 μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών ημεδαπών και αλλοδαπών Θεσμικών και Λοιπών Επενδυτών, όπως αυτοί ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 2/460/10.01.2008 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι 750.000 μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών Ιδιωτών Επενδυτών.

Ποσοστό τουλάχιστον 40% των μετοχών (ήτοι 1.000.000 μετοχές) θα κατανεμηθεί μεταξύ των δύο κατηγοριών με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία επενδυτών.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η Δημόσια Προσφορά καλυφθεί αλλά βάσει των οριστικών στοιχείων κατανομής δεν ικανοποιείται το κριτήριο της επαρκούς διασποράς, οι ανάδοχοι θα διατηρήσουν τα κεφάλαια των επενδυτών δεσμευμένα στους λογαριασμούς των εγγραφόμενων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης περί της εισαγωγής από το Δ.Σ. του Χ.Α. Σε περίπτωση που η σχετική απόφαση είναι αρνητική, τότε τα κεφάλαια των επενδυτών θα αποδεσμευτούν και θα τους αποδοθούν.

capital.gr

Ευρωζώνη: Στο -0,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Στο -0,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

capital.gr

Ρωσία: «Λουκέτο» στα καζίνο από 1η Ιουλίου

Ρωσία: «Λουκέτο» στα καζίνο από 1η Ιουλίου



Την διακοπή λειτουργίας των καζίνο αποφάσισε η κυβέρνηση της Ρωσίας, σε μία προσπάθεια να ελέγξει καλύτερα τον κλάδο, με αποτέλεσμα φόβους για απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας.

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει όλες τις «αίθουσες τυχερών παιχνιδιών» από τα αστικά κέντρα και να δημιουργήσει «τέσσερις ζώνες τζόγου», πιθανώς στα πρότυπα του Λας Βέγκας.

Η διακοπή λειτουργίας ξεκινά αύριο 1η Ιουλίου, ενώ η πρώτη φορά που το όλο θέμα εξετάστηκε ήταν το 2006, επί προεδρίας Vladimir Putin, καθώς η λειτουργία αρκετών καζίνο έχει συνδεθεί με εγκληματικές οργανώσεις από την Γεωργία.

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι «τέσσερις ζώνες τζόγου» χρειάζονται επενδύσεις ύψους 23 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι σήμερα στη Μόσχα υπάρχουν 550 αίθουσες τυχερών παιχνιδιών, 30 εκ των οποίων είναι οργανωμένα καζίνο.


euro2day.gr

Ποιος θα αγοράσει την Royal Bank of Scotland Ρουμανίας;

Ποιος θα αγοράσει την Royal Bank of Scotland Ρουμανίας;

Το διαφαινόμενο μοντέλο εξαγορών που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια θα είναι 1) εξαγορά θυγατρικών τραπεζών από τις χώρες της Δυτικής ή Κεντρικής Ευρώπης και 2) είσοδος ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δυναμικότερα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φημολογία ότι η Royal Bank of Scotland Ρουμανίας βρίσκεται προς πώληση και ότι η βρετανική τράπεζα που διαθέτει δίκτυο 27 με 28 καταστήματα στην Ρουμανία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Φήμες που θέλουν Εθνική ή MIG να έχουν διερευνήσει την RBS Romania δεν επιβεβαιώνονται.

Είναι γεγονός πάντως ότι και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζουν την αποδέσμευση τους από ορισμένες χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο ενίσχυσης του ενοποιημένου ισολογισμού τους. Σημειώνεται ότι και η Eurobank αν μπορούσε θα πωλούσε την θυγατρική της στην Ουκρανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά ως στρατηγική οι τράπεζες δεν θα αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια όπου οι αγορές σταθεροποιούνται αλλά θα δώσουν βαρύτητα σε ορισμένες χώρες ενώ μπορεί να αποδεσμευθούν από κάποιες άλλες.

reporter.gr

Παραινέσεις Putin στις τράπεζες να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων

Παραινέσεις Putin στις τράπεζες να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Vladimir Putin δήλωσε σήμερα ότι οι κρατικές ρωσικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον δανεισμό τους μέχρι και το ποσό των 16 δισ. δολ. προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία να εξέλθει από την ύφεση.

"Τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 150 δισ. ρούβλια (4,80 δισ. δολ.) έως τον Ιούλιο, κατά 150 δισ. ρούβλια έως τον Σεπτέμβριο και κατά 400 δισ. με 500 δισ. ρούβλια συνολικά έως τον Οκτώβριο", δήλωσε ο Putin μιλώντας σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας περιέγραψε τη διεύρυνση του κρατικού προγράμματος για την εγγύηση εταιρικών ομολόγων.

Ο Putin διευκρίνισε ότι απευθύνεται κυρίως στις ελεγχόμενες από το κράτος OAO Sberbank (SBER.RS), OAO Bank VTB (VTBR.RS), Gazprombank, Rosselkhozbank και VEB.

Ο Putin ανέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Igor Shuvalov – ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής των προσπαθειών για την αναχαίτιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης – με το έργο της επίβλεψης των προσπαθειών για την ενίσχυση του δανεισμού σε συνεργασία με τους αξιωματούχους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

"Μέχρι να υλοποιηθεί η στρατηγική αυτή με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, ζητώ από τους επικεφαλής των τραπεζικών ιδρυμάτων να μην κάνουν σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές", δήλωσε ο Putin.

capital.gr

Πίσω στη δουλειά ο Steve Jobs της Apple

Πίσω στη δουλειά ο Steve Jobs της Apple


Στη δουλειά επιστρέφει ο Steve Jobs, για λίγες ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Associated Press. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα τα οποία έγειραν σημαντικές ανησυχίες στους επενδυτικούς κόλπους. Ο Jobs είχε ζητήσει αναρρωτική άδεια τον Ιανουάριο κι είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος δύο μήνες νωρίτερα.

"Ο Steve επέστρεψε στη δουλειά", ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. "Θα βρίσκεται στην Apple λίγες ημέρες την εβδομάδα και θα εργάζεται από το σπίτι τις υπόλοιπες". Η επιστροφή του θα καθησυχάσει τους επενδυτές που ανησυχούσαν για πιθανή απόσυρση του Jobs εξαιτίας των προβλημάτων υγείας, σχολιάζουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


capital.gr

Ford: "Ο Ιούνιος θα είναι ο καλύτερος μήνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες"

Ford: "Ο Ιούνιος θα είναι ο καλύτερος μήνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες"


Ο Ιούνιος ενδέχεται να είναι ο καλύτερος μήνας για τον αμερικανικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανιών από την εκκίνηση της ελεύθερης πτώσης των πωλήσεων το περασμένο φθινόπωρο, εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτής πωλήσεων της Ford.

Στον απόηχο της μείωσης των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο George Pipas αναμένει πως οι πωλήσεις θα αγγίξουν τις 10 εκατ. αυτό το μήνα σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τις αρχές του 2009.

Οι μεγάλες εκπτώσεις που πραγματοποιίησαν οι εταιρείες, όσο αντιπρόσωποι και brands εγκατέλειπαν τον κλάδο, συνέβαλαν στην ενίσχυση των πωλήσεων, διαπιστώνει ο Pipas.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών θα ανακοινωθούν επίσημα την Τετάρτη.

capital.gr

Ιαπωνία: Στο 5,2% η ανεργία το Μάιο

Ιαπωνία: Στο 5,2% η ανεργία το Μάιο


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών αυξήθηκε η ανεργία στην Ιαπωνία το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,2%, αντανακλώντας το γεγονός ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αρχίσει να αυξάνουν την παραγωγή, ωστόσο δεν έχουν παράλληλα αρχίσει και τις νέες προσλήψεις.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ανέργων ιαπώνων πιθανώς να καθυστερήσει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές βιώνουν το ξεκίνημα της αντιστροφής του κλίματος, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών δημοσίευσε σήμερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε κατά 0,3% το Μάιο, τη στιγμή που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αανλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μείωση της κατανάλωσης 1,2%.

Τα στοιχεία για την κατανάλωση των νοικοκυριών είναι ευμετάβλητα γιατί η κυβέρνηση δεν εξετάζει τις ίδιες ομάδες συμμετεχόντων κάθε χρόνο, ενώ μέρος της αύξησης οφείλεται πιθανώς στις “έκτακτες” αγορές αυτοκινήτων “πράσινης” τεχνολογίας λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που προσέφερε η κυβέρνηση.

capital.gr

Κύπρος: Οι υψηλοί μισθοί αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα

Κύπρος: Οι υψηλοί μισθοί αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα

Περικοπές στους παχυλούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προτρέπει το ΔΝΤ να εφαρμόσει η Κύπρος, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί αυτοί αυξάνουν συνεχώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και το έλλειμμα της Ευρωζώνης.

Σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα φτάσει φέτος το 3,9%, ενώ η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,3%. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας που έκαναν λόγο για έλλειμμα έως 2,5% και ανάπτυξη στο 1%.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των δημοσίων δαπανών της Κύπρου, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι αν αυτές δεν περιοριστούν η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα φαύλο κύκλο χρεών και ελλειμμάτων.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα της Κύπρου από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 11,7% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, με τους αναλυτές να αναμένουν το χειρότερο καλοκαίρι για το τουριστικό νησί.

naftemporiki

Με άνοδο 1,79% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,79% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 174,97 μονάδων, ποσοστό 1,79%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.958,44 μονάδες.

naftemporiki
Share |