Tuesday, June 30, 2009

Ποιος θα αγοράσει την Royal Bank of Scotland Ρουμανίας;

Ποιος θα αγοράσει την Royal Bank of Scotland Ρουμανίας;

Το διαφαινόμενο μοντέλο εξαγορών που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια θα είναι 1) εξαγορά θυγατρικών τραπεζών από τις χώρες της Δυτικής ή Κεντρικής Ευρώπης και 2) είσοδος ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δυναμικότερα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φημολογία ότι η Royal Bank of Scotland Ρουμανίας βρίσκεται προς πώληση και ότι η βρετανική τράπεζα που διαθέτει δίκτυο 27 με 28 καταστήματα στην Ρουμανία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Φήμες που θέλουν Εθνική ή MIG να έχουν διερευνήσει την RBS Romania δεν επιβεβαιώνονται.

Είναι γεγονός πάντως ότι και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζουν την αποδέσμευση τους από ορισμένες χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο ενίσχυσης του ενοποιημένου ισολογισμού τους. Σημειώνεται ότι και η Eurobank αν μπορούσε θα πωλούσε την θυγατρική της στην Ουκρανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά ως στρατηγική οι τράπεζες δεν θα αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια όπου οι αγορές σταθεροποιούνται αλλά θα δώσουν βαρύτητα σε ορισμένες χώρες ενώ μπορεί να αποδεσμευθούν από κάποιες άλλες.

reporter.gr

No comments:

Share |