Tuesday, June 30, 2009

Ιαπωνία: Στο 5,2% η ανεργία το Μάιο

Ιαπωνία: Στο 5,2% η ανεργία το Μάιο


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών αυξήθηκε η ανεργία στην Ιαπωνία το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,2%, αντανακλώντας το γεγονός ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αρχίσει να αυξάνουν την παραγωγή, ωστόσο δεν έχουν παράλληλα αρχίσει και τις νέες προσλήψεις.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ανέργων ιαπώνων πιθανώς να καθυστερήσει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές βιώνουν το ξεκίνημα της αντιστροφής του κλίματος, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών δημοσίευσε σήμερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε κατά 0,3% το Μάιο, τη στιγμή που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αανλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μείωση της κατανάλωσης 1,2%.

Τα στοιχεία για την κατανάλωση των νοικοκυριών είναι ευμετάβλητα γιατί η κυβέρνηση δεν εξετάζει τις ίδιες ομάδες συμμετεχόντων κάθε χρόνο, ενώ μέρος της αύξησης οφείλεται πιθανώς στις “έκτακτες” αγορές αυτοκινήτων “πράσινης” τεχνολογίας λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που προσέφερε η κυβέρνηση.

capital.gr

No comments:

Share |