Tuesday, June 30, 2009

Μπλόκο στις ακάλυπτες

Μπλόκο στις ακάλυπτες

Από τις 6 Ιουλίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο ΚΑΠ και θα γνωρίζουν πριν αποδεχτούν μια επιταγή αν ο εκδότης της είναι ήδη εγγεγραμμένος σε αυτό.


Στην καταλληλότερη στιγμή τίθεται σε εφαρμογή το νέο όπλο καταπολέμησης της μάστιγας των ακάλυπτων επιταγών. Από τις 6 Ιουλίου επιχειρήσεις και ιδιώτες θα έχουν την ευχέρεια να ελέγξουν πριν αποδεχτούν μια επιταγή, αν ο εκδότης της ήδη είναι καταγεγραμμένος στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ) της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), που συμπεριλαμβάνει εκδότες ακάλυπτων επιταγών.
Όπως εξήγησε το στέλεχος της ΚΤΚ και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΚΑΠ, Γιάγκος Δημητρίου, το ΚΑΠ όπως λειτουργούσε δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο αναμενόταν, διότι δεν υπήρχε αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της επιστροφής των βιβλιαρίων των επιταγών από τα άτομα που ήταν καταχωρισμένα στο ΚΑΠ. Σαν αποτέλεσμα, αυτά συνέχιζαν να εκδίδουν επιταγές και μετά την καταχώρισή τους στο ΚΑΠ. «Θεωρήσαμε ότι αν δινόταν η ευχέρεια στον αποδέχτη μιας επιταγής να ελέγξει αν ο εκδότης της βρίσκεται στο ΚΑΠ τότε το φαινόμενο θα περιοριζόταν σημαντικά».
Την υπηρεσία θα διαχειρίζεται η FCCB η οποία αποτελεί κοινοπραξία του ΚΕΒΕ με την ιδιωτική εταιρεία Infocredit Group. Μιλώντας κατά την παρουσίαση της υπηρεσίας ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομάτης σημείωσε ότι «η πρόσβαση στο ΚΑΠ αποτελούσε διαχρονική απαίτηση των επιχειρηματιών» και κάλεσε «όλους τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αποτροπής του εφιάλτη».
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δόθηκαν και πιο πρόσφατα στοιχεία για τις καταχωρίσεις στο ΚΑΠ που δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου καταχωρίστηκαν στο ΚΑΠ 2336 πρόσωπα σε σχέση με 3118 ολόκληρο το 2008. Σε αξία καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του 150%.
Λόγω του ότι τέθηκαν ερωτήματα για πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες ο κ. Μαυρομάτης εξήγησε ότι όλες οι διαδικασίες και τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στην αρμόδια Επίτροπό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Η υπηρεσία θα εφαρμόζει διάφορους ελέγχους για τον τρόπο χρήσης της και άτομα που χρησιμοποιούν το ΚΑΠ για άλλους σκοπούς, όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, θα χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης. Ακόμη οι επηρεαζόμενοι (για τους οποίους αντλήθηκαν παράτυπα προσωπικά δεδομένα) θα διατηρούν το δικαίωμα καταγγελίας για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Απλές διαδικασίες
Μιλώντας στη διάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος της Infocredit Group Θεόδωρος Κρίγκος ανέφερε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος το μόνο που έχει να κάνει είναι να συμπληρώσει μια απλή αίτηση μέσω διαδικτύου η οποία θα εξετάζεται και θα εγκρίνεται ?εκτός από ειδικές περιπτώσεις? μέσα σε 48 ώρες.
Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος απλώς θα ζητά μια προέγκριση και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου από το πρόσωπο που προτίθεται να του δώσει επιταγή ή αριθμό εγγραφής αν πρόκειται για εταιρεία. Πριν αποδεχθεί την επιταγή θα καταχωρίζει τον αριθμό αυτό στο σύστημα της FCCB και θα λαμβάνει αμέσως απάντηση αν το πρόσωπο αυτό βρίσκεται καταχωρισμένο στο ΚΑΠ. Αυτή θα είναι η μόνη πληροφορία η οποία θα δίνεται και κανένα άλλο προσωπικό δεδομένο του εκδότη.
Η πρόσβαση στο ΚΑΠ θα μπορεί να γίνεται με τρεις τρόπους. Μέσω διαδικτύου, ειδικής τηλεφωνικής γραμμής και SMS. Έχουν τεθεί διάφορα ασφαλιστικά μέτρα για την πρόσβαση στο αρχείο, όπως κωδικοί πρόσβασης και καταχώριση των τηλεφωνικών αριθμών από τον οποίο θα ζητείται ή θα αποστέλλονται οι πληροφορίες.
Οι χρεώσεις για την υπηρεσία θα είναι κλιμακωτές. Για το διαδίκτυο και την τηλεφωνική γραμμή οι χρεώσεις ξεκινούν από 80 σεντ για κάθε αναζήτηση και σταδιακά ανά βαθμίδα έως και τα 43 σεντ για όλες τις αναζητήσεις πέραν των 500 ανά μήνα. Μέσω SMS (μηνύματος κινητού τηλεφώνου) οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 43 και μειώνονται στα 30 σεντ.

politis

No comments:

Share |