Tuesday, June 30, 2009

Δεν αποκλείει την επιτήρηση ο ΥΠΟΙΚ

Δεν αποκλείει την επιτήρηση ο ΥΠΟΙΚ


Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να μπει η Κύπρος υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω παράβασης του Συμφώνου Σταθερότητας. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέψεων ότι το φετινό έλλειμμα θα ξεπεράσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο του 3% του ΑΕΠ, ο κ. Σταυράκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το έλλειμμα να ξεπεράσει το 2-2,5% που είχε αναφέρει προ μίας μόλις βδομάδας.

«Υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει αυτόματα μια χώρα εάν το έλλειμμα της ξεπεράσει το 3% αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμα είτε μέσω της αύξησης των φόρων είτε δια μέσου της μείωσης των δαπανών», διευκρίνισε ο κ. Σταυράκης μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη τύπου.

Ανέφερε ότι μόνο τρεις από τις 27 χώρες της ΕΕ δεν περιλαμβάνονται επίσημα στην κατηγορία της επιτήρησης, για να προσθέσει όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι «στη ζωή δεν αποκλείεται τίποτα. Εξακολουθώ όμως να νοιώθω αισιόδοξος. Όμως δεν είναι και το τέλος του κόσμου να μπει μια χώρα ή και η Κύπρος υπό επιτήρηση. Θα είναι στην ίδια ομάδα με τις πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση».

Επανέλαβε επίσης ότι «ο στόχος της κυβέρνησης Χριστόφια είναι το έλλειμμα εντός του τρέχοντος έτους να είναι κάτω από το 3% και σίγουρα κάτω από το 3% το 2010, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για μη επιβολή νέων φόρων».

Όσον αφορά τη σύσταση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (IMF) για μείωση του κρατικού μισθολογίου, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι «σίγουρα θα θέλαμε μια κρατική μηχανή πιο ευέλικτη και πιο αποδοτική. Είναι μακροχρόνιος στόχος πάρα πολλών κυβερνήσεων αλλά αυτό σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί με μείωση μισθών που στην Κύπρο είναι και θεσμικά αδύνατη και πολιτειακά δεν είναι επιθυμητή».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα απολαμβάνουν την ΑΤΑ, άρα έχουν μια προστασία της αγοραστικής τους δύναμης λαμβάνοντας προσαυξήσεις, είπε. Σημείωσε ότι «το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι στη σύμβαση η οποία θα ξεκινήσει για διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες και θα καλύψει τα επόμενα 2-3 χρόνια, να καταλήξουν σε πιο λογικές αυξήσεις μισθών».

Ο κ. Σταυράκης διευκρίνισε επίσης ότι λόγω της μείωσης της ΑΤΑ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν κατά 1,3-1,5% το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

Επιπλέον τόνισε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων κυρίως μέσω της εναλλαξιμότητας με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από ένα τμήμα σε άλλο που έχει ανάγκη.

Σχολιάζοντας επίσης την έκθεση του IMF και το ύψος του ελλείμματος που το υπολογίζει στο 3,9% για το 2009, προέβαλε τη διάσταση προβλέψεων που υπάρχει για το θέμα μεταξύ του IMF και της ΕΕ η οποία προβλέπει έλλειμμα για το 2009 της τάξης του 1,9%. Οι προβλέψεις της ΕΕ έγιναν τον Απρίλιο.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |