Tuesday, June 30, 2009

Μ. Βρετανία: Μείωση-ρεκόρ για το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

Μ. Βρετανία: Μείωση-ρεκόρ για το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάστημα 50 ετών σημείωσε η οικονομία της Μ.Βρετανίας στο α΄ τρίμηνο, υποδεικνύοντας ότι η ύφεση είναι ακόμη πιο έντονη από προηγούμενες εκτιμήσεις , σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της χώρας.

Η ONS αναφέρει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 2,40% με βάση την αναθεωρημένη εκτίμηση στο πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1958. Η ετήσια μείωση της παραγωγής διαμορφώθηκε στο 4,9%, όντας επίσης η μεγαλύτερη από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1948.

Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αναθεωρημένη εκτίμηση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,2% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 4,4% σε ετήσια βάση.

Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αρχικά παρουσιάστηκε στο -1,9% σε τριμηνιαία βάση και στο -4,1% σε ετήσια.

Ο τελικός υπολογισμός των εθνικών λογιστικών στοιχείων έδειξε ότι ο δείκτης εισοδήματος των νοικοκυριών υποχώρησε στο 3,0% στο πρώτο τρίμηνο από 4,0% στο τέταρτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας χαμηλότερους μισθούς και απολαβές.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,3% στο α΄ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 2,4%, επίσης η μεγαλύτερη μείωση από το 1980.

Εξάλλου, η ONS αναθεώρησε τα νούμερα για το ΑΕΠ του 2008. Βρέθηκε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι της σταθερής παραγωγής που παρουσιάστηκε προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση στη Μ. Βρετανία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008.


capital.gr

No comments:

Share |