Tuesday, June 30, 2009

Σωσίβιο «αμνηστίας» για τίτλους ακινήτων

Σωσίβιο «αμνηστίας» για τίτλους ακινήτων


Φως στο λαβύρινθο των προβλημάτων που δημιουργεί σε χιλιάδες πολίτες η ανεπάρκεια της πολιτείας να εκδίδει έγκαιρα τίτλους ιδιοκτησίας, βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό, να εκδοθούν 10 χιλ. τίτλοι ιδιοκτησίας και άλλες 10 μέχρι τα μέσα του 2010. Ο συνολικός αριθμός των τίτλων που εκκρεμούν φθάνει τις 120 χιλ.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εμπορίου της βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι 4 νομοσχέδια τα οποία στοχεύουν στον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανυποψίαστων αγοραστών προβληματικών ακινήτων γης, βρίσκονται στη νομική υπηρεσία και αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη βουλή για ψήφιση.

Βασικός άξονας των ενεργειών του υπουργείου είναι η πολεοδομική αμνηστία, με την οποία οι παρανομίες στις οικοδομές θα αμνηστεύονται κυρίως με καταβολή χρηματικού προστίμου από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αφού θα είναι αδύνατο να κατεδαφιστούν όροφοι είτε ξενοδοχείων είτε πολυκατοικιών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, αναμένεται βάσει των νέων προνοιών μικρές παρατυπίες ή παρανομίες που εντοπίζονται στους όρους της άδειας οικοδομής θα αναγράφονται στο τίτλο ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης οικιστικής μονάδας. Ο αγοραστής θα έχει το δικαίωμα να μεταπωλήσει το ακίνητο με καταγεγραμμένη την παρανομία.

Ο κ. Συλικιώτης έκανε αναφορά και στις διεθνείς διαστάσεις του θέματος. Είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις πιέσεις από βρετανούς αγοραστές οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας στο χέρι, έχει ήδη προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Ενημέρωσε τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία για τις αλλαγές που τροχιοδρομούνται με τις τροποποιήσεις των βασικών νομοθεσιών για την πολεοδομική αμνηστεία με στόχο να εκλείψουν οι παρανομίες των εργολάβων και κατ’ επέκταση να εκλείψει το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Γραπτό σημείωμα με τις αλλαγές που αναμένονται στην εσωτερική νομοθεσία απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών και στους κύπριους ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα τόσο προς τους ξένους αλλά και τους ντόπιους αγοραστές ότι έχουν το δικαίωμα βάση της νομοθεσίας να προσφύγουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν να εκδοθεί διάταγμα αναγκαστικής εκτέλεσης με δεδομένο ότι έχουν στα χέρια τους το πωλητήριο έγγραφο.

Πλήττεται η αξιοπιστία του κράτους, ήταν η θέση που εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της βουλής ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Χάσαμε, είπε, ως κράτος την τιμιότητα στις συναλλαγές και ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό υπήκοοι άλλων χωρών και κυρίως βρετανοί να αγοράζουν επαύλεις και όταν αποφασίσουν να τις πωλήσουν γιατί επιθυμούν να φύγουν από το νησί να μην μπορούν να το πράξουν γιατί δεν έχουν τίτλο. Χαρακτήρισε άτολμες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους διαχρονικά αφού, όπως σημείωσε, δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να δώσουν λύσεις στο θέμα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |