Monday, August 10, 2009

Στα 70,60 δολάρια το αργό- Μικρή πτώση 0,5%

Στα 70,60 δολάρια το αργό- Μικρή πτώση 0,5%

Με μικρή πτώση έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υποχωρώντας από τα υψηλά πέντε εβδομάδων που είχε βρεθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις, εξαιτίας της πτώσης των κεφαλαιαγορών και της αύξησης του δολαρίου. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,5% στα 70,60 δολάρια, μετριάζοντας τα κέρδη του προηγούμενου εξαμήνου στο 87%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκαν στα 73,33 δολάρια το βαρέλι, με ανοδο 0,68%.

Το δολάριο ενισχύεται για Πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, πλήττοντας την ελκυστικότητα όλων των εμπορευμάτων, των οποίων το ξέφρενο ράλι που πραγματοποιούνταν τις προηγούμενες εβδομάδες έχει ανακοπεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αργό ακούμπησε τα υψηλά πέντε εβδομάδων στις 7 Αυγούστου, ήτοι 72,84 δολάρια, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 1,4% στα 70,93 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα της εβδομάδας.

reporter.gr

Αναβαθμίζει τις εταιρείες του S&P 500 η Citigroup

Αναβαθμίζει τις εταιρείες του S&P 500 η Citigroup

Σε αναβάθμιση της σύστασης των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 προχώρησε η Citigroup, τοποθετώντας ότι ο μέσος όρος των λειτουργικών κερδών ανά μετοχή στα 60 δολάρια ανά μετοχή, από 56 δολάρια ανά μετοχή προηγουμένως. Επιπλέον, υπήρξε ανοδική αναθεώρηση και για τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή και για το 2010 στα 68 δολάρια, από 62 δολάρια προηγουμένως. Στην έκθεση της η Citigroup επισημαίνει ότι έχει υπάρξει μια ανοδος 49% σε ετήσια βάση στα λειτουργικά κέρδη των εν λογω εταιρειών, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει κανείς σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων της, επισημαίνει η έκθεση της Citigroup.

reporter.gr

Νέα αύξηση των χρεοκοπιών των καταναλωτών

Νέα αύξηση των χρεοκοπιών των καταναλωτών

Πάνω από το ένα τρίτο εχουν αυξηθεί οι χρεοκοπίες καταναλωτών στις ΗΠΑ, δίνοντας σαφή σημάδια ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 θα έχουν φτάσει το 1,4 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία American Bankruptcy Institute της χώρας. Κύρια αιτία της εξέλιξης αυτής θεωρείται ότι είναι η αύξηση της ανεργίας και η δυσκολία χορήγησης των δανείων.Πάνω από 126.000 καταναλωτές έχουν δηλώσει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τον τελευταίο μήνα, ήτοι 34% περισσότεροι από τον Ιούλιο του 2008. Η αύξηση αυτή έρχεται μετά την αύξηση του 36,5% που είχε σημειωθεί τους πρώτους έξι μληνες του έτους.

reporter.gr

Γερμανία: Ο κίνδυνος πιστωτικού κραχ είναι ορατός

Γερμανία: Ο κίνδυνος πιστωτικού κραχ είναι ορατός

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Γερμανία εξακολουθεί να κινδυνεύει με πιστωτικό «κραχ» καθώς οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με ένα κύμα από επιχειρηματικές υποβαθμίσεις, σημείωσε ο επικεφαλής της κύριας ένωσης τραπεζών της χώρας. «Υπάρχει σαφώς ανησυχία και πραγματικός κίνδυνος για πιστωτικό «κραχ». Δεν νομίζω ότι είναι εντελώς παράλογο να πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο,» δήλωσε ο Andreas Schmitz, πρόεδρος της Federal Association of German Banks, σε συνέντευξή του. Η προειδοποίηση αυτή δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσει το φόβο ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν ή δεν θα επιθυμούν να δανείσουν.

reporter.gr

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Alapis

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Alapis

Η απόφαση της διοίκησης της Alapis να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 451 εκατ. ευρώ έτυχε αρνητικής υποδοχής από τους μετόχους της. Πολλοί προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις οδηγώντας την τιμή της μετοχής σε πτώση περίπου 35%. Από το 1,05 ευρώ που ήταν την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009, δηλαδή την ημέρα πριν τη δημοσιοποίηση της είδησης για αύξηση κεφαλαίου, έφθασε μέχρι τα 0,68 ευρώ για να κλείσει στα 0,72 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής (7/8/09).Οι λόγοι της πτώσης ήταν αρκετοί όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς:

Αρχικά οι μέτοχοι της εταιρείας αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι η διοίκηση αποφάσισε αύξηση κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να χρειάζεται η εταιρεία, καθώς παρά τον υψηλό δανεισμό αυτός εξυπηρετείται κανονικά. Ο δανεισμός ανέρχεται στα 883 εκατ. ευρώ και το κόστος εξυπηρέτησής του υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως ή 6,8%.

Το ποσό της αύξησης θεωρήθηκε υψηλό, καθώς προηγήθηκε (πριν 25 μήνες) μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 817 εκατ. ευρώ και η οποία δεν απέφερε τα προβλεπόμενα (έγινε μάλιστα στην καλύτερη δυνατή συγκυρία). Το μεγάλο χάσμα 56% μεταξύ της τιμής διάθεσης 0,46 ευρώ και της χρηματιστηριακής τιμής.

Ο συνδυασμός χαμηλής χρηματιστηριακής τιμής και πληθωρισμού μετοχών. Θα είναι η μοναδική εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο με αριθμό μετοχών που θα αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια κομμάτια (θα εκδοθούν 980 εκατ. νέες μετοχές, τα οποία θα προσταθούν στα υφιστάμενα 980 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των ιδίων μετοχών). Επίσης η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι σε επίπεδα χαμηλότερα του ενός ευρώ, γεγονός που εξ’ ορισμού δημιουργεί διακυμάνσεις σε οποιαδήποτε μετοχή με το ίδιο χαρακτηριστικό (το πιο απλό θα ήταν να έχει προηγηθεί reverse split εδώ και καιρό γιατί δεν συνάδει σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας να εί ναι υπό διαπραγμάτευση η μετοχή της σε αυτά τα επίπεδα).

Ενας άλλος λόγος που δεν είναι και πολύ ορατός είναι η «πριμοδότηση» της Lamda Partners, του νέου private equity fund του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετοχου της Alapis με περίπου 22%.

Οπως ανακοινώθηκε ο βασικός μετοχος της Alapis δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά μέσω της Lamda Partners. Θα είναι μάλιστα η πρώτη επένδυση της εταιρείας. Ετσι, η πτώση της μετοχής αποτελεί ευκαιρία για να ξεκινήσει το fund με μία επένδυση χαμηλού κόστους προκειμένου να δημιουργήσει ένα καλό record το οποίο αργότερα θα χρησιμοποιήσει για να σηκώσει κεφάλαια από τις αγορές . Κάποιος θα θέσει το ερώτημα «το παραπάνω δεν συνεπάγεται αυτόματα απώλειες για τον ίδιο τον επιχειρηματία»; η απάντηση είναι όχι εάν συνυπολογιστεί ότι ο ίδιος μείωσε δραστικά τη συμμετοχή του στην εταιρεία σε 15% από 52,58% σε πολύ υψηλότερες τιμές για να την αυξήσει σε 22% σε χαμηλότερες και από τις τρέχουσες τιμές. Είναι υπερ-κερδισμένος.

Πηγές προσκείμενες σε fund managers του εξωτερικού αποδίδουν την πτώση στο ότι αρκετοί ξένοι διαχειριστές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, όταν πληροφορήθηκαν την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Θεώρησαν πως η τιμή είναι χαμηλή και πως η χρηματιστηριακή τιμή θα υποχωρήσει σημαντικά. Ετσι, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν με τη λογική να αγοράσουν μέρος των κομματιών χαμηλότερα (αν η μετοχή έκοβε το δικαίωμα με βάση την τιμή της Παρασκευής η προσαρμοσμένη τιμή θα διαμορφωνόταν σε 0,59 ευρώ (1 νέα μετοχή στη 1 παλιά με τιμή διάθεσης 0,46 ευρώ).

Ορισμένοι άλλωστε είχαν κέρδη καθώς είχαν αγοράσει σε επίπεδα 0,60-0,70 ευρώ. Κάποιοι άλλοι που είχαν αγοράσει μετά τα θετικά αποτελέσματα α’ 6μήνου 2009, δηλαδή στα επίπεδα 0,90-1,05 ευρώ, ρευστοποίησαν επίσης, με την ίδια λογική. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν έκαναν τίποτα, καθώς «παγιδεύτηκαν» από τις εξελίξεις.

Η αποτίμηση

Κόντρα στην πτώση της μετοχής είναι η αποτίμησή της, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τελευταίες λογιστικές καταστάσεις. Τα περίπου 705 εκατ. ευρώ που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία αποτελούν μόλις το 0,45 της καθαρής θέσης της εταιρείας που είναι 1,543 δις. ευρώ με βάση την τελευταία δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση (α’ 6μήνου 2009).

Αν συνυπολογιστούν τα 451 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου τότε η σχέση διαμορφώνεται σε 0,58, (αλλά με το 39% επί της κεφαλαιοποίησης να αποτελείται από μετρητά διαθέσιμα) από τις πιο χαμηλές σχέσεις που συναντώνται σε κερδοφόρες εταιρείες. Αν μάλιστα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων που το 2008 υποχώρησε στο 3,4% λόγω της απομείωσης περιουσιακών στοιχείων (χωρίς την απομείωση ήταν 9,5%) επανέλθει σε ανώτερα επίπεδα, τότε πραγματικά θα είναι επενδυτικό μυστήριο η χαμηλή σχέση. Σε όρους Ρ/Ε η αποτίμηση της εταιρείας είναι 11,4 φορές τα κέρδη των δύο τελευταίων δημοσιευμένων εξαμήνων.

Τέλος εάν η εταιρεία πετύχει για το σύνολο του 2009 τα κέρδη του 2008 πριν τις απομειώσεις δηλαδή 146 εκατ. ευρώ, τότε το Ρ/Ε θα διαμορφωθεί σε 4,8 που είναι από τα χαμηλότερα στο Χρηματιστήριο. Για μεγαλύτερη ακρίβεια πάντως και για να παραμείνει ελκυστική η αποτίμηση σε όρους Ρ/Ε τότε θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα κέρδη που θα παράγουν τα νέα κεφάλαια. Εάν τα κέρδη ανα μετοχή, μετά την αύξηση κεφαλαίου, θα καταστούν (ένα-δύο χρόνια μετά) υψηλότερα από τα σημερινά, τότε η μετοχή θα γίνει πιο «ελκυστική» (κάτι που δεν έγινε με την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου των 817 εκατ. ευρώ,).

reporter.gr

Ex-Madoff Finance Chief Could Point U.S. to Other Accomplices

Ex-Madoff Finance Chief Could Point U.S. to Other Accomplices


Aug. 10 (Bloomberg) -- Frank DiPascali, the finance chief at Bernard Madoff’s investment advisory business who agreed to plead guilty, could help prosecutors build criminal cases against other players in his boss’s $65 billion Ponzi scheme.

DiPascali, 52, is scheduled to enter his plea tomorrow in federal court in Manhattan, U.S. Attorney Lev Dassin told a judge in an Aug. 8 letter that didn’t specify the charges. DiPascali would waive indictment and plead guilty, which signals to lawyers that he is cooperating to lessen his prison term.

“I believe he’s cooperating,” said John J. Fahy, a former federal prosecutor not involved in the case. “He would be very valuable to the government because he has been close to Madoff for so many years and had to have seen some of the fraudulent transactions that went on. From what we know of Madoff, he trusted very few people.”

Madoff, 71, is serving a 150-year prison term after pleading guilty to running the largest fraud to pay early clients with money from new investors. Madoff’s failure to identify accomplices or substantially help the receiver locating assets of his firm, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, makes DiPascali valuable, said attorney Andrew Hruska.

“From what I understand, he was perfectly placed to understand all aspects of the fraud,” said Hruska, a former federal prosecutor not involved in the case.

DiPascali spent 33 years at the firm, playing a key role in operations on the 17th floor of the midtown Manhattan building where Madoff’s fraudulent investment advisory business was based, according to investors. Investor Tim Murray said in January that DiPascali was a “street-smart New Yorker” who fielded phone calls about his money at the firm.

‘He is the Guy’

“To a Madoff customer with a discretionary account, he is the guy,” Murray said. “There is nobody else.”

Only Madoff and the firm’s outside accountant, David Friehling, have been charged so far with crimes. Friehling has pleaded not guilty to charges of fraud and making false statements to the U.S. Securities and Exchange Commission.

DiPascali was “closest to the actual operations of the Ponzi scheme,” said Columbia University Professor John Coffee, a securities law expert.

“If there was anything known by anyone else but Bernie Madoff, it was known by Frank DiPascali,” Coffee said. “The question is who had direct conversations with Frank DiPascali and what was said.”

At his sentencing on June 29, Madoff apologized for lying to thousands of investors. He also apologized for deceiving his wife, Ruth, his brother Peter, and his sons, Andrew and Mark. Peter Madoff was the firm’s chief compliance officer, while Andrew Madoff was director of proprietary trading and Mark Madoff was a director.

Peter Madoff ‘Vulnerable’

Peter Madoff is “much more vulnerable than the children,” Coffee said. “As chief compliance officer, he was regularly making statements to the SEC about Madoff Securities which ultimately proved to be egregiously false. The issue is whether Peter Madoff knew they were false. You would expect Frank DiPascali would have had to have been in a number of conversations with Peter Madoff.”

DiPascali attorney Marc Mukasey declined comment about his client, who joined Madoff’s firm a year after graduating in 1974 from Archbishop Molloy High School in Queens, New York.

In January, Mukasey said: “Mr. DiPascali is a blue-collar guy, not a Wall Street master of the universe. He is devastated by the losses to investors.”

Peter Madoff attorney John “Rusty” Wing didn’t return a call or e-mail after business hours seeking comment. Ruth Madoff attorney Peter Chavkin declined to comment. They have previously denied that their clients had knowledge of the fraud.

Madoff Confessed to Sons

A spokesman for Andrew and Mark Madoff, George Sard, declined comment and referred to a previous statement by Martin Flumenbaum, an attorney for the sons. Flumenbaum had said the brothers had no knowledge of the fraud until their father confessed to them on Dec. 10, one day before his arrest.

Investors have filed lawsuits against funds that invested with Madoff and were wiped out, including Fairfield Greenwich Group and Gabriel Capital LP. The Securities Investor Protection Corp. also filed “clawback” lawsuits against the feeder funds. Fairfield Greenwich is being sued for the $3.5 billion it withdrew before the fraud unraveled.

The trustee liquidating Madoff’s business, Irving Picard, has filed civil fraud claims against Jeffry Picower, a health care investor and philanthropist. Picower and related defendants are accused of withdrawing at least $5 billion in fictitious profit from Madoff.

Feeder Funds

DiPascali could help investigators determine whether any feeder funds, Picower or other large investors had knowledge of the fraud, Coffee said.

Picower attorney William Zabel didn’t immediately return a call and e-mail seeking comment after business hours. On July 31, Zabel filed court papers denying Picard’s claim. Zabel said in a statement: “The Picowers are honorable people who were deceived by the same fraud that for many years eluded thousands of other investors, financial professionals and regulators.”

DiPascali was introduced to Madoff Securities in the 1970s by Annette Bongiorno, his next door neighbor in Howard Beach, New York, where the two grew up. Bongiorno worked as Madoff’s personal assistant in the 1980s. A voice mail left at her home was not immediately returned.

DiPascali and his wife live in suburban Bridgewater, New Jersey, and have raised four children. They live in a five- bedroom, five-bathroom house with a pool and cabana on seven wooded acres. They own a 61-foot boat built by Viking Yacht Co.

The Madoff case is U.S. v. Madoff, 09-cr-213, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan).

bloomberg

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 6,594 δισ. δολαρίων

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 6,594 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 6,594 δισ. δολαρίων απέκτησε η Federal Reserve της Νέας Υόρκης από το αμερικανικό δημόσιο με τη μορφή ομολόγων ωρίμανσης μεταξύ 2012 και 2013, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει την συνολική αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. δολαρίων. Σκοπός του προγράμματος είναι να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι προσφορές έφτασαν τα 22,002 δισ. δολάρια.

reporter.gr

Συρρίκνωση 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ "βλέπουν" οικονομολόγοι

Συρρίκνωση 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ "βλέπουν" οικονομολόγοι


Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε σε ετήσια βάση η ελληνική οικονομία στο β’ τρίμηνο, της τάξης του -0,7%, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δημοσκόπηση του Reuters.

Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ‘περάσει’ σε αρνητικό έδαφος, δεχόμενη πλήγμα, μεταξύ άλλων, από την αδύναμη εγχώρια καταναλωτική δαπάνη και τις συρρικνούμενες επενδύσεις, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Νίκος Μαγγίνας.

«Ωστόσο», σημειώνει ο ίδιος, «σε σύγκριση με την Ευρωζώνη η ελληνική οικονομία παραμένει αξιοσημείωτα πιο ανθεκτική».

Σε περίπτωση που καταγραφεί εκ νέου αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, μετά το -1,2% το α’ τριμήνου (σε τριμηνιαία βάση), αυτό θα σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται και επίσημα σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1993, αναφέρει το πρακτορείο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη 12 Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters.

capital.gr

"Άλμα" άνω του 70% για τη μετοχή της Freddie Mac

"Άλμα" άνω του 70% για τη μετοχή της Freddie Mac

"Άλμα" άνω του 70% καταγράφει η τιμή της μετοχής της Freddie Mac στις αρχικές συναλλαγές της Δευτέρας, έπειτα από την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.



Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής ενισχύεται αυτή τη στιγμή 72,97%, ενώ η τιμή της μετοχής της Fannie Mae καταγράφει κέρδη 27,58%.

capital.gr

Blue Chip: Ανάκαμψη σχήματος "U" βλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών

Blue Chip: Ανάκαμψη σχήματος "U" βλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών


Λήξη της ύφεσης το τρέχον τρίμηνο “βλέπουν” στην πλειοψηφία τους οι οικονομικοί αναλυτές, αν και εκτιμούν πως η ανάκαμψη θα είναι αργή, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Blue Chip Economic Indicators.

Το πάνελ των 51 οικονομολόγων που συμμετείχαν προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 2,6% το 2009 ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2010, με βάση τις μέσες εκτιμήσεις.

Ένας στου έξι εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι δυναμική, θα είναι δηλαδή σχήματος “V”, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από μια βαθιά ύφεση. Ανάλογο ποσοστό εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι τύπου “W”, με νέα εξασθένιση της οικονομίας το επόμενο έτος, έπειτα από μια περίοδο ισχυρής ανάκαμψης στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, τα 2/3 των οικονομολόγων προβλέπουν ανάκαμψη σχήματος “U”, με αργού ρυθμούς ανάκαμψης έως και τα τέλη του επόμενου έτους.

Η καταναλωτική δαπάνη θα παραμείνει υποτονική το 2010, εκτιμά το πάνελ. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για συγκρατημένο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία έως τα τέλη του επόμενου έτους. Ειδικότερα, τοποθετούν το ρυθμό πληθωρισμού στο 1,9% το 2010 και την ανεργία στο 9,9% κατά μέσο όρο.

capital.gr

Με όπισθεν το εξωτερικό εμπόριο

Με όπισθεν το εξωτερικό εμπόριο


Μειωμένη εξακολουθεί να καταγράφεται η δραστηριότητα στο εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου. Μεγάλη πτώση καταγράφουν τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές.


Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, η αξία των εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κύπρο σημείωσε μείωση 26,5% τον Ιούνιο. Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για τον έκτο μήνα του έτους, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις περιορίστηκαν στα €462,2 εκ., (εκ των οποίων €329,4 εκ. ήταν αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και €132,8 εκ. εισαγωγές από τρίτες χώρες) από €629,1 εκ. τον Ιούνιο του 2008. Το εξάμηνο του 2009, η αξία των εισαγωγών περιορίζεται στα €2.774,9 εκ. από €3.593,5 εκ. το εξάμηνο του 2008 (-22,8%).

Μείωση καταγράφουν και οι εξαγωγές. Περιορίστηκαν τον Ιούνιο του 2009 στα €81,8 εκ., (εκ των οποίων €52,1 εκ. ήταν αποστολές προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και €29,7 εκ. εξαγωγές σε τρίτες χώρες) έναντι €112 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 27%. Το εξάμηνο του 2009, η αξία των εξαγωγών περιορίζεται στα €477,9 εκ. από €590,7 εκ. το εξάμηνο του 2008 (-19,1%).

Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών και εισαγωγών, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε στα €2.297 εκ. από €3.002,8 εκ. το εξάμηνο του 2008.

capital.gr

Σαλούν: Νέα βουτιά 26% τον Ιούλιο

Σαλούν: Νέα βουτιά 26% τον Ιούλιο


Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος ο κλάδος των αυτοκινήτων κατέδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν τον Ιούλιο στις 3.665, σε σύγκριση με 4.941 που ήταν τον Ιούλιο του 2008, καταγράφοντας πτώση 25,8%. Τον Ιούνιο οι εγγραφές οχημάτων είχαν μειωθεί κατά 22,8%.


Οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων μειώθηκαν τον έβδομο μήνα του έτους κατά 32,8% στις 1.486 από 2.211 τον Ιούλιο του 2008, ενώ τα μεταχειρισμένα οχήματα μειώθηκαν κατά 20,2% στις 2.179 από 2.736.

Το επτάμηνο του 2009 οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 23.503, σε σύγκριση με 30.304 την αντίστοιχη περίοδο του 2008, δηλαδή υπήρξε μείωση 22,4%. Από το σύνολο των ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, 9.964 ή 42,4% ήταν καινούρια και 13.539 ή 57,6% ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Οι συνολικές εγγραφές οχημάτων κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2009, μειώθηκαν κατά 22,7% και έφθασαν τις 32.700, σε σύγκριση με 42.303 την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2008.

stockwatch.com.cy

Ε.Ε.: Εξέταση της αποτελεσματικότητας των τραπεζικών ενισχύσεων

Ε.Ε.: Εξέταση της αποτελεσματικότητας των τραπεζικών ενισχύσεων



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα 10/8 πως έχει εξετάσει όλα τα σχέδια ενίσχυσης των τραπεζών της Ε.Ε. για να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματικά αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως αυτή η εξέταση ήταν απαραίτητη καθώς η εξάμηνη περίοδος που τέθηκε ως χρονική διάρκεια για τα σχέδια ενίσχυσης έχει λήξει για τις περισσότερες τράπεζες, ενώ πρέπει να αξιολογήσει ποια σχέδια χρειάζονται επέκταση για λόγους “χρηματοοικονομικής σταθερότητας”.

“Ένας αριθμός τέτοιων προγραμμάτων έχει παραταθεί,” ανέφερε η Επιτροπή.

Ως αποτέλεσμα της εξέτασης, η Επιτροπή ενοποίησε όλες τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί στις τράπεζες ως όροι για τη συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα, ώστε να παράσχει μεγαλύτερη διαφάνεια για όλες τις χώρες της Ε.Ε. σχετικά με το θεωρεί αποδεκτή συμπεριφορά.

Πολλές τράπεζες που δεν χρησιμοποίησαν κάποιο κρατικό πρόγραμμα έχουν διαμαρτυρηθεί στην Επιτροπή πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον να ανταγωνιστούν αυτές που έχουν λάβει φθηνή κρατική χρηματοδότηση.

capital.gr

GM: Πώληση αυτοκινήτων μέσω eBay

GM: Πώληση αυτοκινήτων μέσω eBay


Η General Motors και η eBay Inc. αναμένεται σήμερα να ανακοινώσουν σήμερα τη σύναψη συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να προχωρούν σε προσφορές για νέα αυτοκίνητα της εταιρείας από τις αντιπροσωπείες της Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δημοσίευμα του Associated Press, περίπου 225 από τις 250 αντιπροσωπείες της GM στη δυτική πολιτεία θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.

capital.gr

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ασίας

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ασίας


Στην αναβάθμιση των προβλέψεων της για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας, στο τρέχον έτος και το επόμενο προχώρησε η Goldman Sachs, δεδομένων των ισχυρότερων outlook για τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οίκος αναθεώρησε τις ήδη υψηλότερες των μέσων εκτιμήσεων προβλέψεις του για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, στο 5,6% από 4,9% αυτό το χρόνο και στο 8,6% από 7,8% το 2010.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ασία θα ωφεληθεί από τη δυναμικής της Κίνας, η οποία πλέον αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 9,4% το τρέχον έτος και 11,9% το επόμενο. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου έκαναν λόγο για αύξηση 8,3% και 10,9% αντίστοιχα.

Δικαιολογώντας την αναβάθμιση ο οίκος θεωρεί ότι το momentum της ανάπτυξης στην Κίνα παραμένει ισχυρό. Εξάλλου, ο Michael Buchanan, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman για την περιφέρεια της Ασίας, εκτός από την Ιαπωνία, τόνισε ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές παραμένουν επιφυλακτικές για την όποια εφαρμογή σημαντικά πιο σφικτής πολιτικής.

capital.gr

Στοπ στο ράλι του S&P 500 αναμένουν οι traders το Σεπτέμβριο

Στοπ στο ράλι του S&P 500 αναμένουν οι traders το Σεπτέμβριο


Αυξημένες θεωρούν τις πιθανότητες οι traders πως το μεγαλύτερο ράλι που καταγράφει ο Standard & Poor’s 500 από τη δεκαετία του 1930 θα σταματήσει το Σεπτέμβριο, μήνας ο οποίος ιστορικά μαζί με το Φεβρουάριο είναι οι χειρότεροι για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι traders πιστεύουν πως ο Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) - δείκτης των αναμενόμενων μεταβολών των μετοχών – θα αυξηθεί κατά 13% τις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Αυτό το spread είναι το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 2008, ακριβώς πριν ο S&P 500 σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 21 ετών. Οι δείκτες έχουν κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση το 81% των τελευταίων πέντε μηνών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Τα futures του VIX που βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του δείκτη δείχνουν πως οι επενδυτές αναμένουν διεύρυνση των διακυμάνσεων και υποχώρηση των μετοχών. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 49% τους τελευταίους πέντε μήνες, ωθώντας τις αποτιμήσεις στο υψηλότερο επίπεδο τους από το Δεκέμβριο του 2004.

Ο VIX συνήθως κινείται αντίθετα από τον S&P 500 καθώς η ζήτηση για ασφάλιση αυξάνεται όταν οι μετοχές υποχωρούν. Τα futures του VIX που λήγουν το Σεπτέμβριο είναι 3,29 μονάδες υψηλότερα από το δείκτη, ενώ το περασμένο μήνα η διαφορά ήταν 5,91 μονάδες, διαφορά που αποτελεί ρεκόρ.

Η μέση τιμή του εν λόγο δείκτη στη 19χρονη ιστορία του βρίσκεται στις 20,22 μονάδες, ενώ ξεπέρασε τις 50 για πρώτη φορά τον Οκτώβριο μετά την κατάρρευση της Lehman, φτάνοντας και τις 89,53 καθώς οι ζημιές που κατέγραψαν οι τράπεζες πλησίασαν τα 1 τρισ. δολάρια, ενώ τώρα έχουν ξεπεράσει τα 1,5 τρισ. δολ.

capital.gr

Και έμπορος αερίου η Citigroup

Και έμπορος αερίου η Citigroup

Στην εμπορία LNG ( Liquified natural Gas) εισέρχεται η Citigroup καθώς συμμετείχε και κέρδισε διαγωνισμό για τη μεταφορά φορτίων από το Trinidad. Στο διαγωνισμό συμμετείχε και η Morgan Stanley. Ο κλάδος αυτός έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και εμείς έχουμε εμπειρία λόγω των ναυτιλιακών και των ενεργειακών χρηματοδοτήσεων μας, δήλωσε στο Reuters, ο Stu Staley, επικεφαλής της Gitigroup Global Commodities.

Συνήθως οι μεγάλο οίκοι, αγοράζουν τα φορτία τα αποθηκεύουν και τα μεταπωλούν όταν αυξηθούν οι τιμές.

reporter.gr

Πέντε εκπλήξεις αναμένονται από την Εθνική τράπεζα

Πέντε εκπλήξεις αναμένονται από την Εθνική τράπεζα

Βελτίωση σε όλους τους βασικούς οικονομικούς της δείκτες θα παρουσιάσει στο α' 6μηνο του 2009 η Εθνική τράπεζα καθώς τα κέρδη αυξάνονται στο β' τρίμηνο, τα κεφάλαια πέραν της αύξησης ενισχύονται και από άλλες πηγές ενώ αποδοτικότητα ενεργητικού και συντελεστής ρευστότητας βρίσκονται σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική θα ανακοινώσει κέρδη α΄ 6μηνου στις 28 Αυγούστου και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 650 και 660 εκατ ευρώ αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή η ανατροπή της ύστατης στιγμής. Τα κέρδη του α΄6μηνου του 2008 είχαν διαμορφωθεί στα 814 εκατ ευρώ δηλαδή τα κέρδη του α΄ 6μηνου του 2009 είναι μειωμένα κατά 19%.

Με βάση πρώτα στοιχεία 5 θα είναι τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν τις επιδόσεις της Εθνικής τράπεζας στο α΄ 6μηνο του 2009.

1) Η βελτίωση της κερδοφορίας στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η μείωση των εξόδων από τόκους λόγω ης μεγάλης μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων επιδρά θετικά και στην Εθνική λόγω της μεγάλης της καταθετικής βάσης και όχι τόσο λόγω της πολύ υψηλής τιμολόγησης.
2) Τα έκτακτα κέρδη από τα ομόλογα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και επηρεάζουν θετικά τις επιδόσεις της τράπεζας.
3) Τα έσοδα από τα ομόλογα όμως επιδρούν θετικά και στα κεφάλαια καθώς σημαντικό μέρος της υπεραξίας που προκύπτει ειδικά από την μείωση των spread στα ομόλογα επιδρά θετικά στα κεφάλαια τα οποία αυξάνονται αξιόλογα.
4) Τα συνολικά κεφάλαια της Εθνικής διαμορφώνονται μετά την αύξηση κεφαλαίου , (στο α΄ 6μηνο δεν είχε ολοκληρωθεί η αύξηση) περίπου στα 8 δις ευρώ που κατατάσσει την Εθνική ως μια από τις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.
5) Η Finansbank συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά με τις καλές τις επιδόσεις καθώς βελτιώνει περαιτέρω της εικόνα της σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009.

reporter.gr

Αθηνά Ωνάση: Πουλά τον Σκορπιό

Αθηνά Ωνάση: Πουλά τον Σκορπιό

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Εxpress», ο Σκορπιός δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει την καρδιά της Αθηνάς

περισσότερα »Για ακόμη μια φορά η Αθηνά Ωνάση φέρεται να πουλά το νησάκι του παππού της, τον Σκορπιό, για περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι η Αθηνά έχει πρόθεση να πουλήσει το ιδιόκτητο νησί, καθώς κατ επανάληψη στο παρελθόν έχει υπάρξει ανάλογη φημολογία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Εxpress», ο Σκορπιός δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει την καρδιά της Αθηνάς, όπως είχε κάνει για τη μητέρα της, Χριστίνα, ενώ η τελευταία απόγονος της δυναστείας Ωνάση εξαιρετικά σπάνια πατάει το πόδι της στο νησί, στο οποίο είναι θαμμένοι οι πρόγονοί της, ακόμα και όταν επισκέπτεται την Ελλάδα για επαφές με τους διαχειριστές της τεράστιας περιουσίας της.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Αθηνά προσπαθούσε να αποφεύγει την Ελλάδα ύστερα από τον θάνατο της μητέρας της το 1988, ενώ σε ιδιόχειρο σημείωμα που είχε γράψει στην ηλικία των 10 ετών αποκάλυπτε ότι σκόπευε να χαρίσει την τεράστια περιουσία της, καθώς πίστευε ότι προκάλεσε στη μητέρα της μόνο δυστυχία. Σύμφωνα πάντα με τη «Sunday Εxpress», η απόφαση της Αθηνάς να «απαλλαγεί» από το νησί, που σήμαινε τόσα πολλά για τους προγόνους της, φέρεται να ωρίμασε το 2007, λίγο μετά τον θάνατο της Καλλιρρόης Πατρονικόλα, τελευταίας επιζήσασας αδερφής του Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς για άλλη μια φορά οι Ελληνες απογοητεύτηκαν από τη στάση απόστασης που κράτησε η Αθηνά με το να μην έρθει στην κηδεία της στην Αθήνα.

Η διαθήκη

Οπως όμως αναφέρει το άρθρο της διαθήκης, αν οι κληρονόμοι του αδυνατούν να συντηρούν τον Σκορπιό, τότε το νησί θα προσφερθεί στο ελληνικό Δημόσιο για να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρο του εκάστοτε αρχηγού του ελληνικού κράτους, υπό τον όρο ότι το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος της συντήρησης. Αλλιώς θα δωρηθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ώστε να το χρησιμοποιούν ως θέρετρο οι υπάλληλοί της και για να λειτουργήσουν παιδικές κατασκηνώσεις με την επωνυμία «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό τον Ιούλιο του 1963.

imerisia.gr

Κίνα:Η κατασκοπεία Rio Tinto κόστισε $100 δισ.

Κίνα:Η κατασκοπεία Rio Tinto κόστισε $100 δισ.



Η Κίνα κατηγορεί την Rio Tinto για κατασκοπεία και μάλιστα επί μία εξαετία της εγχώριας βιομηχανίας χάλυβα, υποστηρίζοντας ότι η όλη υπόθεση κόστισε περί των 700 δισ. γουάν (102 δισ. δολάρια).

Το γεγονός ότι η παραπάνω άποψη εκφράστηκε στο editorial του περιοδικού «National Administration for the Protection of State Secrets» (NAPSS), καθιστά σαφές, σύμφωνα με τους «Financial Times», ότι η σύλληψη τεσσάρων εργαζόμενων στην Rio Tinto από τις κινεζικές αρχές, με κατηγορίες για κλοπή κρατικών μυστικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, πιθανώς να αποτελεί την αρχή για μία περισσότερο εκτεταμένη έρευνα.

«Ο τεράστιος όγκος των κρατικών μυστικών που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Rio Tinto καθιστά σαφές ότι οι οικονομικοί κατάσκοποι, χρησιμοποιώντας μίζες για περισσότερο από έξι χρόνια, μπορούσαν να εκβιάζουν τις κινεζικές εταιρίες, οι οποίες αναγκάστηκαν να καταβάλλουν περισσότερα από 700 δισ. γουάν για «φουσκωμένες» τιμές εισαγωγής σιδηρομεταλλεύματος», σημειώνεται στο editorial του NAPSS.

Μάλιστα στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η περίπτωση της Rio Tinto είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και τονίζεται ότι η Κίνα οφείλει να λάβει μέτρα και για την βιομηχανική κατασκοπεία ανάλογα με αυτά που εφαρμόζουν οι δυτικές χώρες.

euro2day.gr

Buffett: Στροφή στις αγορές ομολόγων

Buffett: Στροφή στις αγορές ομολόγων



Η Berkshire Hathaway στρέφει τις αγορές της σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα, μετά τις αποτυχημένες επιλογές της στις μετοχικές αγορές, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που κατέθεσε στη SEC.

Σύμφωνα με αυτά, ο όμιλος είχε στην κατοχή του κρατικά ομόλογα (εκτός ΗΠΑ) αξίας 11,1 δισ. δολαρίων έως τα τέλη Ιουνίου, σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου η αξία τους δεν ξεπερνούσε τα 9,6 δισ. δολάρια.

Για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2009, ο κ. Warren Buffett φρόντισε να επενδύσει περίπου 2,6 δισ. δολ. σε αγορά ομολόγων (εταιρικών και κρατικών) και σχεδόν 350 εκατ. δολ. για την αγορά μετοχών.

"Ο Buffett προτιμά πλέον τις σταθερές αποδόσεις, αποχωρώντας (μερικώς) από τη μεταβλητότητα των μετοχών και στρεφόμενος στη σταθερότητα της αγοράς ομολόγων", τονίζει στο Bloomberg ο κ. Gerald Martin, καθηγητής Οικονομικών στο American University’s Kogod School of Business.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 350 εκατ. δολάρια που δαπάνησε ο κ. Buffett για αγορά μετοχών στο β΄ τρίμηνο είναι το μικρότερο ποσό που έχει επενδύσει ποτέ σε αυτές τουλάχιστον από το 2005, βάσει των επίσημων στοιχείων που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

euro2day.gr

Πλήγμα σε εξαγωγικές από "ακριβό" ευρώ

Πλήγμα σε εξαγωγικές από "ακριβό" ευρώ



Πλήγμα στις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις δολαριακές αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής και αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές για όσες διατηρούν θυγατρικές στις χώρες της Νέας Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου προκαλεί η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των νομισμάτων των γειτονικών χωρών, ενώ αντίθετα μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εισηγμένες που ωφελούνται από τη συγκυρία.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ το οποίο ξεπέρασε το 1,43 δολάριο για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου. Ταυτόχρονα, το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του γεν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η πτώση του δολαρίου οδηγεί σε ενίσχυση των κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να μειώσουν τις συναλλαγματικές ζημιές. Βιομηχανικοί όμιλοι όπως Τιτάν, Coca Cola 3Ε, S&B , Frigoglass επηρεάζονται αρνητικά σε επίπεδο συναλλαγματικών διαφορών από το ακριβό ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους προέρχεται από αγορές εκτός ευρωζώνης.


Κάποιες εγχώριες βιομηχανίες έχουν ήδη διακόψει από το 2007 σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Μ.Ι. Μαΐλλης της οποίας οι εξαγωγές σε μεταλλική ταινία περίδεσης στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 80% το 2007.

Eπίδραση υπάρχει και για τις βιομηχανίες που έχουν τα κόστη τους σε ευρώ, αλλά πουλάνε προϊόντα - υπηρεσίες με νόμισμα το δολάριο, όπως για παράδειγμα η Αλουμίνιον της Ελλάδος (κλάδος πλέον της Μυτιληναίος) ή τα ναυπηγεία (Νεώριον).

Στην Τιτάν το αδύναμο δολάριο επιδρά στην αξία των πωλήσεων που διενεργεί στις ΗΠΑ. Βεβαίως, η αρνητική συναλλαγματική συγκυρία ελάχιστα μετρά αυτήν τη στιγμή για την Τιτάν στην Αμερική σε σχέση με τα δειλά σημάδια ανάκαμψης έπειτα από διετή πτώση στην αγορά κατοικίας (άνοδος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών).

Επιπλέον, η Τιτάν στις ΗΠΑ προμηθεύεται πρώτες ύλες σε δολάριο και επομένως αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία και διατηρεί τα περιθώρια κέρδους σε σταθερά επίπεδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για κάθε μονάδα βάσης που ακριβαίνει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο η επίπτωση στο net profit της εταιρίας φτάνει στο 0,5%. Αυτή η επίπτωση αντισταθμίζεται από το ότι η Τιτάν διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της σε δολάρια. Τέλος, παρά το ακριβό ευρώ, δεν επηρεάζονται οι εξαγωγές από την Ελλάδα καθώς κατευθύνονται σε αγορές της Ε.Ε., ενώ η ζήτηση στις δολαριακές αγορές του Περσικού Κόλπου παραμένει ισχυρή.

Στην περίπτωση της Coca Cola 3E το ακριβό ευρώ επιδρά θετικά στο σκέλος των προμηθειών α΄ ύλης από τη μητρική και βέβαια όσον αφορά στην καταβολή των royalties, επίπτωση που εν μέρει αντισταθμίζεται από τη μείωση της αξίας πωλήσεων θυγατρικών που δραστηριοποιούνται σε αγορές συνδεδεμένες με το δολάριο ή ανατολικής ευρώπης όπου τα τοπικά νομίσματα πιέζονται.

Στη Folli Follie το ακριβό ευρώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την αξία των ενοποιημένων της πωλήσεών, τα EBITDA και τα ΕΒΙΤ στην Άπω Ανατολή, όχι όμως τους όγκους και τα περιθώρια, μια και διαθέτει τοπική παραγωγή.

Επίπτωση από το αδύναμο δολάριο εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην αξία των ενοποιημένων πωλήσεων για τις εταιρίες με θυγατρικές στη Νέα Ευρώπη (Σαράντης, Λύκος, Elmec κ.ά.).

Τα θετικά αποτελέσματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εν γένει για την οικονομία είναι μικρότερα και αφορούν κυρίως σε εταιρίες που προμηθεύονται πρώτες ύλες σε δολάριο ή απλώς είναι ενεργοβόρες. Εταιρίες λιανικής όπως η Jumbo, η Sprider, διυλιστήρια (με το ερώτημα της αποτίμησης αποθεμάτων), εταιρίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών που εισάγουν από την Άπω Ανατολή ή τις ΗΠΑ προϊόντα ή ημιέτοιμα υλικά για συναρμολόγηση (εταιρίες πληροφορικής) εμφανίζονται ως οι κερδισμένες στη συγκυρία.

Θετική επίδραση έχει για τις περισσότερες εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο η ανατίμηση του ευρώ. Η Σιδενόρ αγοράζει πρώτες ύλες (σκραπ) σε δολάριο και η άνοδος του ευρώ αντισταθμίζει μέρος της ανόδου της πρώτης ύλης. Ούσα, δε, πλήρως καθετοποιημένη (από το φούρνο ως τη σιδερόβεργα), έχει τη δυνατότητα να μετακυλίει το κόστος των α΄ υλών ή να ενισχύει τις πωλήσεις προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Η πτώση του δολαρίου θα μειώσει κάπως τα κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων σε τρέχουσα αξία. Στη Χαλκόρ, η οποία αγοράζει πρώτη ύλη σε ευρώ και πουλάει κυρίως σε ευρώ, η επίπτωση από την υπερτίμησή του έναντι του δολαρίου είναι αμελητέα.

Η αύξηση της πρώτης ύλης, αντίθετα, την επηρεάζει λόγω των προϊόντων υποκατάστασης από άλλα υλικά (πλαστικά, τσίγκος). Η Σωληνουργεία Κορίνθου, παρά τις μεγάλες εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, έχει τη δυνατότητα να μετακυλίει την άνοδο του κόστους λόγω των συμβολαίων παράδοσης, ενώ όσο το πετρέλαιο διατηρείται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, η ζήτηση για σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή. Ευνοημένη είναι και η ΕΛΒΑΛ καθώς αγοράζει πρώτη ύλη σε δολάριο και πουλάει κυρίως σε ευρώ.

Ανταγωνιστικότερα θα είναι και τα αμερικανικής και ασιατικής κατασκευής αυτοκίνητα (το θετικό αποτέλεσμα έχει αρχίσει ήδη να περνά στην αγορά) εφόσον το ευρώ παραμείνει ψηλά σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Τέλος, η πτώση του δολαρίου αντισταθμίζει κάπως το αυξημένο κόστος προμήθειας πρώτων υλών με νόμισμα το δολάριο (π.χ. Hellas Can - προμήθεια αλουμινίου) καθώς και το κόστος της υψηλής τιμής του πετρελαίου (ΔΕΗ, ακτοπλοϊκές κ.ά.).

euro2day.gr

Ο χρυσός "υπνοβατεί" προς το φράγμα των 1.000 δολαρίων

Ο χρυσός "υπνοβατεί" προς το φράγμα των 1.000 δολαρίων


ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ (Dow Jones)—Ο χρυσός βρίσκεται 8% χαμηλότερα από το υψηλό-ρεκόρ και μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται κανένας ενθουσιασμός ή ευφορία στην αγορά, σε αντίθεση με προηγούμενες ανάλογες περιστάσεις. Από την άλλη, ωστόσο, η έλλειψη διάθεσης “bullish” θα μπορούσε από μόνη της να είναι μια θετική ένδειξη.

Η «παραπαίουσα» πρόοδος του χρυσού προς ακόμη μια δοκιμασία του επιπέδου των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά troy και η έλλειψη ενδιαφέροντος στην φυσική αγορά οδηγεί πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για «ταβάνι», εντούτοις άλλοι πιστεύουν ότι εντείνεται η πίεση για ένα συνεχές ξέσπασμα. Προηγούμενες άνοδοι πάνω από τα 1.000 δολάρια, το Μάρτιο του 2008 και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν σύντομες και οδήγησαν σε σημαντικές διορθώσεις.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, όπως πολλοί εκτιμούν, δεδομένης της έλλειψης ευφορίας που συνόδευε προηγούμενες ανόδους της αγοράς. Είναι λίγα τα στοιχεία που δείχνουν διαρκείς ρευστοποιήσεις από κατόχους χρυσού σε φυσική μορφή ή κατόχους ETF, ενώ η τεχνική εφαρμογή του μετάλλου είναι “bullish”.

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές της Barclays Capital, «το εύρος διακύμανσης των τελευταίων 16 μηνών είναι παρόμοιο με την περίοδο συσσώρευσης το 2006 και το 2007 πριν σπάσει το φράγμα των 845 δολαρίων ανά ουγγιά, με το προηγούμενο υψηλό-ρεκόρ να καταγράφεται το 1981. Συνεπώς, στο τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε επιστροφή σε τάση “bull” με ώθηση προς το υψηλό των 1.033 δολαρίων (Μάρτιος 2008) και παραπέρα», αναφέρει η Barclays σε έκθεση της.

«Πιστεύω ότι θα δούμε το χρυσό να ξεπερνάει τα 1.000 δολάρια στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες ενώ μετά θα βρεθούμε σε ένα εντελώς νέο και υψηλότερο εύρος διακύμανσης», υποστήριξε υψηλόβαθμος χρηματιστής εμπορευμάτων ευρωπαϊκής τράπεζας στη Σιγκαπούρη.

Ο χρηματιστής δήλωσε ότι η ήπια αντίδραση της αγοράς δεν πρέπει να χαρακτηριστεί αρνητική, ενώ το γεγονός ότι ο χρυσός φαίνεται να διατηρείται με ευκολία πάνω από τα 900 δολάρια χωρίς υποστήριξη από την Ινδία ή τη Μέση Ανατολή, ή συσσώρευση των ETF, υποδεικνύει διάθεση “bullish”.

«Οι εισαγωγές της Ινδίας έχουν καταρρεύσει φέτος, ωστόσο πόσο μπορεί αυτό να κρατήσει; Γνωρίζω ότι οι μουσώνες ήταν ‘φτωχοί’ συνεπώς οι αγρότες μπορεί να μην αγοράσουν τόσο, εντούτοις κάποια στιγμή η Ινδία θα επιστρέψει στην αγορά,» τόνισε.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2009, οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας μειώθηκαν σημαντικά στους 61,8 τόνους, από 139 τόνους στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ένωση Bombay Bullion Association. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι επίσης περιορισμένο στην υπόλοιπη Ασία, ωστόσο σημειώνεται και έλλειψη πωλήσεων με τα spot premium του χρυσού σταθερά στη Σιγκαπούρη μεταξύ 50 σεντς και 1 δολαρίου.

Η Beh Hsia Wah, χρηματίστρια της United Overseas Bank στη Σιγκαπούρη τόνισε ότι ενώ η κατασκευαστική πλευρά της αγοράς είναι άτονη, ακόμη και ενόψει της περιόδου των γιορτών, στην επενδυτική πλευρά δεν σημειώθηκαν πολλές ρευστοποιήσεις.

“Σε αυτό το χρονικό σημείο εκτιμώ ότι ο κόσμος τηρεί στάση αναμονής. Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα τριγύρω που κάνουν λόγο για την τιμή του χρυσού στα 1.000 δολάρια,” επισήμανε.

“Εκπλήσσομαι από το ότι αυτή την εβδομάδα δεν σημειώθηκαν αρκετές πωλήσεις χρυσού σε φυσική μορφή πουθενά στην Ασία παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται πάνω από τα 960 δολάρια”, τόνισε ο Anderson Cheung, διευθυντής πολύτιμων μετάλλων της Mitsui Bussan στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Cheung σημείωσε ότι εκτιμά ο χρυσός να δοκιμάσει το επίπεδο των 1.000 δολαρίων το αργότερο το Σεπτέμβριο, καθώς το μέταλλο, μαζί με άλλα εμπορεύματα, επωφελείται από τη μακροπρόθεσμη αναδιανομή των επενδυτικών κεφαλαίων σε εμπορεύματα.

Η αγορά των ETF παραμένει αδρανής

Έχει επίσης καταγραφεί μια τρομακτική έλλειψη δραστηριότητας στην αγορά των Exchange Trade Funds όπου οι επενδύσεις σε χρυσό έχουν σχετικά σταθεροποιηθεί από το Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού έχει κυμανθεί μεταξύ του χαμηλού των 865 δολαρίων ανά ουγγιά τον Απρίλιο και του υψηλού των 990 δολαρίων ανά ουγγιά στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη UBS, οι παγκόσμιες επενδύσεις ETF μειώθηκαν τον Ιούλιο στις 52,25 εκατ. ουγγιές στο τέλος του μήνα, από 53,7 εκατ. ουγγιές στο τέλος Ιουνίου, στην πρώτη σημαντική μείωση από το Σεπτέμβριο, ωστόσο μένει να δούμε αν πρόκειται για την αρχή μιας ανοδικής τάσης.

Από το ξεκίνημα διαπραγμάτευσης των πρώτων προϊόντων ETF σε χρυσό το 2003, οι επενδύσεις έχουν σημειώσει συνεχή ανοδική τάση ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3% χαμηλότερα από το υψηλό των 54 εκατ. ουγγιών που κατέγραψαν στις 24 Ιουνίου.

Τα περιορισμένα επίπεδα των ρευστοποιήσεων των ETF, παρά το χαμηλό πληθωρισμό και τη διάθεση bullish στις χρηματαγορές, είναι εύκολο να εξηγηθεί, σύμφωνα με τον χρηματιστή της ευρωπαϊκής τράπεζας. “Ο χρυσός έχει μετατραπεί και πάλι σε λιανικό προϊόν. Ο μέσος επενδυτής των ETF βλέπει τον πληθωρισμό με ορίζοντα δεκαετίας, και δεν ψάχνει το γρήγορο κέρδος.”

Εξάλλου, η πτώση των επενδύσεων τον Ιούλιο έχει γίνει πιο περίπλοκη μετά την είδηση ότι η Greenlight Capital, ένα hedge fund 5 δισ. δολαρίων από τη Νέα Υόρκη μετέτρεψε την έκθεση του σε χρυσό από ETF σε ράβδους χρυσού φυσικής μορφής, προφανώς γιατί το κόστος αποθήκευσης είναι μικρότερο από τις προμήθειες των επενδύσεων σε ETF, αν και το fund δεν σχολίασε δημόσια το θέμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και άλλα funds ενδέχεται να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις, γεγονός που εξηγεί κατά κάποιο τρόπο το γιατί οι επενδύσεις των ETF σε χρυσό μειώνονταν σε ένα μήνα που η τιμή του χρυσού αυξήθηκε.

Η υποχώρηση των δολαρίου είναι απαραίτητη, όχι αρκετή

Υπό την έλλειψη αρκετής ζήτησης για χρυσό σε φυσική μορφή ή συσσώρευσης των ETF, ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση της τιμής του χρυσού είναι η υποχώρηση του δολαρίου.

Από την χρονική στιγμή που ο χρυσός βρέθηκε στο πρόσφατο χαμηλό των 905 δολαρίων την ουγγιά στις 8 Ιουλίου, το ευρώ έχει ενισχυθεί στα 1,4360 δολάρια από 1,3832 δολάρια, ενώ ο χρυσός έχει ανέλθει στα 960 δολάρια την ουγγιά.

Στον αντίποδα, έναντι του ισχυρού ευρώ, ο χρυσός δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, καθώς αυξήθηκε μόνο κατά 8 ευρώ από τις 8 Ιουλίου στα 670 ευρώ την ουγγιά, ενώ είναι αμετάβλητος στις 570 λίρες, έναντι της στερλίνας. Το γεγονός αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί ο ενθουσιασμός, που παρατηρείται για το πρόσφατο ράλι, είναι περιορισμένος. Για μεγάλα τμήματα της υφηλίου τίποτα στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει.

Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αν υπάρχει μια συνεχής διακύμανση πάνω από τα 1.000 δολάρια. Οι δύο πιο παραγωγικές στιγμές του μεγάλου σε διάρκεια σερί ανόδου του χρυσού από το 2001 ήταν όταν έσπασε το φράγμα των 500 δολαρίων το Νοέμβριο του 2005 και η ώθηση πάνω από το παλιό υψηλό του 2001, ήτοι τα 845 δολάρια την ουγγιά, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2008.

Και οι δύο κινήσεις απέδωσαν μεγαλύτερα εύρη διακύμανσης αλλά επιτεύχθηκαν λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του χρυσού έναντι και άλλων νομισμάτων, όχι μόνο του δολαρίου. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, να διοχετεύσει ακόμη 50 δισ. λίρες στην οικονομία της Μ. Βρετανίας μέσω της περαιτέρω αγοράς κρατικών ομολόγων θα πλήξει τη διάθεση bull για το χρυσό.

Η θεωρία για την άνοδο του χρυσού λέει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν εναλλακτική λύση, ενώ η συνεχιζόμενη αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στην Ευρωζώνη θα ωθήσει τις νομισματικές αρχές να ακολουθήσουν τη Fed και να διατηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια, παρά τις προφανείς ανησυχίες τους για τον πληθωρισμό.

Κατά κάποιο τρόπο, οι bears βρίσκονται σε «συμπληγάδες» καθώς οι ενδείξεις για επιτυχημένη αποκατάσταση των πληθωριστικών πιέσεων – τα δημοσιονομικά και νομισματικά «πακέτα» δίνουν ώθηση στην παραγωγή και συγκρατούν τον αποπληθωρισμό – εκλαμβάνονται ως διάθεση bullish για το χρυσό. Αντίστοιχα, οι συνεχιζόμενες ενδείξεις αποπληθωριστικών πιέσεων μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε ακόμη πιο μεγαλόπνοες κινήσεις νομισματικής πολιτικής, δραστηριοποιώντας περαιτέρω τους bulls του χρυσού.

capital.gr

ΗΠΑ: Έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση

ΗΠΑ: Έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση


Άλλη ένδειξη πως η οικονομία βρίσκεται σε σημείο-"καμπή" ήρθε στις 8 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας -μη συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα- μειώθηκαν κατά 247.000 τον Ιούλιο. Ο αριθμός, αν και αρνητικός, ήταν καλύτερος από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας, η οποία αναμένονταν να αυξηθεί ελαφρώς, σημείωσε μικρή πτώση στο 9,4% σε σύγκριση με το 9,5% τον Ιούνιο.

Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για απώλεια περίπου 325.000 θέσεων εργασίας στο μήνα. Η μείωση του Ιουλίου ήταν η μικρότερη από τον Αύγουστο του 2008.

Σαφώς, τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα. Υπήρχαν 14,5 εκατομμύρια άνεργοι τον Ιούλιο, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία για την απασχόληση (ΒLS), και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας για 27 εβδομάδες ή και περισσότερο, αυξήθηκε το μήνα αυτό κατά 584.000, σε 5 εκατομμύρια. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ακόμη και όταν τελειώνει η ύφεση θα χρειαστούν πολλά τρίμηνα πριν την επιστροφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης της απασχόλησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο για δύο μήνες είναι ένα θετικό σημάδι.

"Η έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ είναι ένα ΄δώρο΄. Σχεδόν κάθε στοιχείο αυτής είναι θετικό, τουλάχιστον όσο θετικό γίνεται όταν η απασχόληση μειώνεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες το μήνα και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κοντά στο 10%, " σημειώνει ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ της Capital Economics του Τορόντο.

"Ενα προσωρινό σήμα";

Ο Ashworth αποδίδει την κάμψη του ποσοστού ανεργίας σε μια απρόσμενη μείωση του μεγέθους του εργατικού δυναμικού. "Με την οικονομία να ανακάμπτει θα περιμέναμε να δούμε περισσότερα άτομα που αναζητούν εργασία να καταστούν ενεργά και πάλι. Έτσι, αυτή η μείωση είναι μάλλον ένα προσωρινό σήμα το οποίο θα αντιστραφεί κατά τους προσεχείς μήνες", ανέφερε.

Η BLS ανακοίνωσε ότι ο κατασκευαστικός και μεταποιητικός κλάδος συνέχισαν να χάνουν θέσεις εργασίας, αλλά οι θέσεις εργασίας στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και εξαρτημάτων αυξήθηκαν κατά 28.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Ωστόσο, η BLS σημείωσε ότι οι προηγούμενες περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό ήταν τόσο μεγάλες, που υπήρχαν τελικά λιγότεροι εργαζόμενοι για να απολυθούν για εποχικούς λόγους.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα λιανικής παρέμειναν επίσης μεγάλες, μειώθηκαν κατά 44.000, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 27.000 των προηγούμενων τριών μηνών.

Η απασχόληση στον χρηματοοικονομοκό τομέα συνέχισε να μειώνεται -κατά 13.000- αλλά ήταν καλύτερη από το μέσο όρο των τριών προηγούμενων μηνών, που ήταν 23.000.

Η απασχόληση σε υγεία και περίθαλψη είναι ένα από τα λίγα θετικά σημεία στη διάρκεια της ύφεσης - ενισχύθηκε κατά 20.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σχετικά συγκρίσιμο επίπεδο με τη μέση μηνιαία αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στη παραγωγή και σε μη διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό μη γεωργικό τομέα αυξήθηκαν κατά 3 cents ή 0,2%, σε $ 18,56. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οι ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά μέσον όρο κατά 2,5%, αναφέρει η BLS.

Σε μια δήλωσή του την Παρασκευή το απόγευμα για τα στοιχεία της απασχόλησης στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Barack Obama είπε πως υπάρχει "φως στην άκρη του τούνελ” για την οικονομία και παρέθεσε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της κυβέρνησής του.

"Σήμερα βλέπουμε τη σωστή κατεύθυνση," δήλωσε ο Obama. "Χάνουμε θέσεις εργασίας με ρυθμό υποδιπλάσιο από αυτόν που υπήρχε όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Έχουμε ΄τραβήξει΄ το οικονομικό σύστημα πίσω από το χείλος του γκρεμού, και μια ανακάμπτουσα αγορά αποκαθιστά τις αποδοχές αυτών που έχουν αποτελούν το θεμέλιο της ασφαλούς συνταξιοδότησης. Έχουμε βοηθήσει οικογένειες να μειώσουν τις πληρωμές για τις υποθήκες, καθιστώντας τα σπίτια τους πιο προσιτά και μειώνοντας τον αριθμό των υποθηκών. Βοηθήσαμε την αναζωογόνηση των πιστωτικών αγορών και το άνοιγμα των δανείων για οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις. "

capital.gr

«Φεύγει η Societe Generale»

«Φεύγει η Societe Generale»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πώληση του μεριδίου της Societe Generale Κύπρου σε Λιβανέζους επενδυτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε μέτοχο μειοψηφίας θα παραμείνει η Societe Generale αφού πώλησε το μερίδιο της σε Λιβανέζους επενδυτές. H Societe Generale θα συνεχίσει να ελέγχει έμμεσα ένα περίπου 10% της κυπριακής τράπεζας μέσω της λιβανέζικης θυγατρικής της Societe Generale. Όπως σημειώνεται, στα σχέδια αναδιοργάνωσης της τράπεζας, που δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο αλλά θα αλλάξει όνομα, έχουν επιδοθεί και επιστολές απολύσεως σε αριθμό υπαλλήλων.

stockwatch.com.cy

«Τεστ κοπώσεως» ζητάει το ΔΝΤ για τις ρωσικές τράπεζες

«Τεστ κοπώσεως» ζητάει το ΔΝΤ για τις ρωσικές τράπεζες

Να υποβάλλει τις τράπεζες της σε «τεστ κοπώσεως», αντίστοιχα με εκείνα που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, καλεί τη Ρωσία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Σε έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι οι πιέσεις στο ρωσικό τραπεζικό τομέα εντείνονται, καθώς ο αριθμός των επισφαλών δανείων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Καθώς η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο, γεγονός που με τη σειρά του πιέζει τις τράπεζες και τις ωθεί να κλίνουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΝΤ

Η χορήγηση δανείων προς καταναλωτές υποχώρησε 1,1% τον Ιούνιο -παραμένοντας έτσι σε πτωτική τροχιά για πέμπτο διαδοχικό μήνα- ενώ προς επιχειρήσεις υποχώρησε 1,2%.

Τον ίδιο μήνα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών αυξήθηκε στο 5%.

Υπό αυτές τις συνθήκες το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μία «πιο δυναμική» προσέγγιση, συστήνοντας ειδικότερα την καθιέρωση «υποχρεωτικών τεστ κοπώσεως».


naftemporiki

Ανοδος για Nikkei

Ανοδος για Nikkei

Mε κέρδη 1,08%, στις 10.524,26 μονάδες, έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

naftemporiki

Friends Provident: Βελτιωμένη προσφορά από Resolution

Friends Provident: Βελτιωμένη προσφορά από Resolution

Νέα, βελτιωμένη προσφορά από τον όμιλο Resolution έλαβε η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Friends Provident, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η νέα αυτή προσφορά αφορά σε 0,9 νέες μετοχές της Resolution για κάθε μία μετοχή της Friends Provident και, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, έχει βελτιωθεί επαρκώς ούτως ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Στα τέλη Ιουλίου, η Friends Provident απέρριψε προσφορά εξαγοράς από τη Resolution, η οποία ανερχόταν σε 0,82 μετοχές της τελευταίας για κάθε μία μετοχή της βρετανικής εταιρείας.



naftemporiki

Σε υψηλά 10 μηνών ο Nikkei

Σε υψηλά 10 μηνών ο Nikkei

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών έκλεισε ο δείκτης Nikkei [.N225] στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, στον απόηχο των θετικότερων των αναμενόμενων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Mitsubishi Rayon μετά το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για συζητήσεις σχετικά με συγχώνευση της εταιρείας με τη Mitsubishi Chemical.

Ο ιαπωνικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,1% στις 10.524,26 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου. Ο διευρυμένος δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 1,3% στις 969 μονάδες.

«Η τάση στην αγορά φαίνεται πως είναι όλο και πιο ανοδική, καθώς οι επενδυτές τρέφουν μεγάλες ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας», σχολίασε ο Ναόκι Κόγκα, διαχειριστής κεφαλαίων στην Toyota Asset Management.


naftemporiki

Ιαπωνία: Ανέκαμψαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού

Ιαπωνία: Ανέκαμψαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού

Αυξημένες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία τον Ιούνιο, ενώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε, εντείνοντας την αισιοδοξία για ανάκαμψη της ασιατικής οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Τόκιο, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με το Μάιο, έναντι ανόδου 2,6% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, το πλεόνασμα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στα 1,15 τρισ. γιεν [JPY=X] (11,8 δισ. δολάρια) – καταγράφοντας αύξηση για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2008.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 Stock Average ενισχύθηκε, διευρύνοντας το ράλι του τελευταίου μήνα στο 14%, καθώς η ύφεση μετριάστηκε ενώ οι περικοπές δαπανών ενίσχυσαν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες εκτιμούν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα υποχωρήσουν αυτόν το μήνα, δεδομένου ότι η ζήτηση παραμένει αδύναμη.

«Δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι ακόμα για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά οικονομολόγος του Dai-Ichi Life Research Institute στο Τόκιο.

naftemporiki
Share |