Monday, August 10, 2009

Στοπ στο ράλι του S&P 500 αναμένουν οι traders το Σεπτέμβριο

Στοπ στο ράλι του S&P 500 αναμένουν οι traders το Σεπτέμβριο


Αυξημένες θεωρούν τις πιθανότητες οι traders πως το μεγαλύτερο ράλι που καταγράφει ο Standard & Poor’s 500 από τη δεκαετία του 1930 θα σταματήσει το Σεπτέμβριο, μήνας ο οποίος ιστορικά μαζί με το Φεβρουάριο είναι οι χειρότεροι για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι traders πιστεύουν πως ο Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) - δείκτης των αναμενόμενων μεταβολών των μετοχών – θα αυξηθεί κατά 13% τις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Αυτό το spread είναι το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 2008, ακριβώς πριν ο S&P 500 σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 21 ετών. Οι δείκτες έχουν κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση το 81% των τελευταίων πέντε μηνών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Τα futures του VIX που βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του δείκτη δείχνουν πως οι επενδυτές αναμένουν διεύρυνση των διακυμάνσεων και υποχώρηση των μετοχών. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 49% τους τελευταίους πέντε μήνες, ωθώντας τις αποτιμήσεις στο υψηλότερο επίπεδο τους από το Δεκέμβριο του 2004.

Ο VIX συνήθως κινείται αντίθετα από τον S&P 500 καθώς η ζήτηση για ασφάλιση αυξάνεται όταν οι μετοχές υποχωρούν. Τα futures του VIX που λήγουν το Σεπτέμβριο είναι 3,29 μονάδες υψηλότερα από το δείκτη, ενώ το περασμένο μήνα η διαφορά ήταν 5,91 μονάδες, διαφορά που αποτελεί ρεκόρ.

Η μέση τιμή του εν λόγο δείκτη στη 19χρονη ιστορία του βρίσκεται στις 20,22 μονάδες, ενώ ξεπέρασε τις 50 για πρώτη φορά τον Οκτώβριο μετά την κατάρρευση της Lehman, φτάνοντας και τις 89,53 καθώς οι ζημιές που κατέγραψαν οι τράπεζες πλησίασαν τα 1 τρισ. δολάρια, ενώ τώρα έχουν ξεπεράσει τα 1,5 τρισ. δολ.

capital.gr

No comments:

Share |