Monday, August 10, 2009

ΗΠΑ: Έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση

ΗΠΑ: Έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση


Άλλη ένδειξη πως η οικονομία βρίσκεται σε σημείο-"καμπή" ήρθε στις 8 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας -μη συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα- μειώθηκαν κατά 247.000 τον Ιούλιο. Ο αριθμός, αν και αρνητικός, ήταν καλύτερος από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας, η οποία αναμένονταν να αυξηθεί ελαφρώς, σημείωσε μικρή πτώση στο 9,4% σε σύγκριση με το 9,5% τον Ιούνιο.

Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για απώλεια περίπου 325.000 θέσεων εργασίας στο μήνα. Η μείωση του Ιουλίου ήταν η μικρότερη από τον Αύγουστο του 2008.

Σαφώς, τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα. Υπήρχαν 14,5 εκατομμύρια άνεργοι τον Ιούλιο, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία για την απασχόληση (ΒLS), και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας για 27 εβδομάδες ή και περισσότερο, αυξήθηκε το μήνα αυτό κατά 584.000, σε 5 εκατομμύρια. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ακόμη και όταν τελειώνει η ύφεση θα χρειαστούν πολλά τρίμηνα πριν την επιστροφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης της απασχόλησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο για δύο μήνες είναι ένα θετικό σημάδι.

"Η έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ είναι ένα ΄δώρο΄. Σχεδόν κάθε στοιχείο αυτής είναι θετικό, τουλάχιστον όσο θετικό γίνεται όταν η απασχόληση μειώνεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες το μήνα και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κοντά στο 10%, " σημειώνει ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ της Capital Economics του Τορόντο.

"Ενα προσωρινό σήμα";

Ο Ashworth αποδίδει την κάμψη του ποσοστού ανεργίας σε μια απρόσμενη μείωση του μεγέθους του εργατικού δυναμικού. "Με την οικονομία να ανακάμπτει θα περιμέναμε να δούμε περισσότερα άτομα που αναζητούν εργασία να καταστούν ενεργά και πάλι. Έτσι, αυτή η μείωση είναι μάλλον ένα προσωρινό σήμα το οποίο θα αντιστραφεί κατά τους προσεχείς μήνες", ανέφερε.

Η BLS ανακοίνωσε ότι ο κατασκευαστικός και μεταποιητικός κλάδος συνέχισαν να χάνουν θέσεις εργασίας, αλλά οι θέσεις εργασίας στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και εξαρτημάτων αυξήθηκαν κατά 28.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Ωστόσο, η BLS σημείωσε ότι οι προηγούμενες περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό ήταν τόσο μεγάλες, που υπήρχαν τελικά λιγότεροι εργαζόμενοι για να απολυθούν για εποχικούς λόγους.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα λιανικής παρέμειναν επίσης μεγάλες, μειώθηκαν κατά 44.000, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 27.000 των προηγούμενων τριών μηνών.

Η απασχόληση στον χρηματοοικονομοκό τομέα συνέχισε να μειώνεται -κατά 13.000- αλλά ήταν καλύτερη από το μέσο όρο των τριών προηγούμενων μηνών, που ήταν 23.000.

Η απασχόληση σε υγεία και περίθαλψη είναι ένα από τα λίγα θετικά σημεία στη διάρκεια της ύφεσης - ενισχύθηκε κατά 20.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σχετικά συγκρίσιμο επίπεδο με τη μέση μηνιαία αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στη παραγωγή και σε μη διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό μη γεωργικό τομέα αυξήθηκαν κατά 3 cents ή 0,2%, σε $ 18,56. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οι ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά μέσον όρο κατά 2,5%, αναφέρει η BLS.

Σε μια δήλωσή του την Παρασκευή το απόγευμα για τα στοιχεία της απασχόλησης στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Barack Obama είπε πως υπάρχει "φως στην άκρη του τούνελ” για την οικονομία και παρέθεσε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της κυβέρνησής του.

"Σήμερα βλέπουμε τη σωστή κατεύθυνση," δήλωσε ο Obama. "Χάνουμε θέσεις εργασίας με ρυθμό υποδιπλάσιο από αυτόν που υπήρχε όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Έχουμε ΄τραβήξει΄ το οικονομικό σύστημα πίσω από το χείλος του γκρεμού, και μια ανακάμπτουσα αγορά αποκαθιστά τις αποδοχές αυτών που έχουν αποτελούν το θεμέλιο της ασφαλούς συνταξιοδότησης. Έχουμε βοηθήσει οικογένειες να μειώσουν τις πληρωμές για τις υποθήκες, καθιστώντας τα σπίτια τους πιο προσιτά και μειώνοντας τον αριθμό των υποθηκών. Βοηθήσαμε την αναζωογόνηση των πιστωτικών αγορών και το άνοιγμα των δανείων για οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις. "

capital.gr

No comments:

Share |