Monday, August 10, 2009

Blue Chip: Ανάκαμψη σχήματος "U" βλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών

Blue Chip: Ανάκαμψη σχήματος "U" βλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών


Λήξη της ύφεσης το τρέχον τρίμηνο “βλέπουν” στην πλειοψηφία τους οι οικονομικοί αναλυτές, αν και εκτιμούν πως η ανάκαμψη θα είναι αργή, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Blue Chip Economic Indicators.

Το πάνελ των 51 οικονομολόγων που συμμετείχαν προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 2,6% το 2009 ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2010, με βάση τις μέσες εκτιμήσεις.

Ένας στου έξι εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι δυναμική, θα είναι δηλαδή σχήματος “V”, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από μια βαθιά ύφεση. Ανάλογο ποσοστό εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι τύπου “W”, με νέα εξασθένιση της οικονομίας το επόμενο έτος, έπειτα από μια περίοδο ισχυρής ανάκαμψης στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, τα 2/3 των οικονομολόγων προβλέπουν ανάκαμψη σχήματος “U”, με αργού ρυθμούς ανάκαμψης έως και τα τέλη του επόμενου έτους.

Η καταναλωτική δαπάνη θα παραμείνει υποτονική το 2010, εκτιμά το πάνελ. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για συγκρατημένο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία έως τα τέλη του επόμενου έτους. Ειδικότερα, τοποθετούν το ρυθμό πληθωρισμού στο 1,9% το 2010 και την ανεργία στο 9,9% κατά μέσο όρο.

capital.gr

No comments:

Share |