Monday, August 10, 2009

Πέντε εκπλήξεις αναμένονται από την Εθνική τράπεζα

Πέντε εκπλήξεις αναμένονται από την Εθνική τράπεζα

Βελτίωση σε όλους τους βασικούς οικονομικούς της δείκτες θα παρουσιάσει στο α' 6μηνο του 2009 η Εθνική τράπεζα καθώς τα κέρδη αυξάνονται στο β' τρίμηνο, τα κεφάλαια πέραν της αύξησης ενισχύονται και από άλλες πηγές ενώ αποδοτικότητα ενεργητικού και συντελεστής ρευστότητας βρίσκονται σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική θα ανακοινώσει κέρδη α΄ 6μηνου στις 28 Αυγούστου και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 650 και 660 εκατ ευρώ αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή η ανατροπή της ύστατης στιγμής. Τα κέρδη του α΄6μηνου του 2008 είχαν διαμορφωθεί στα 814 εκατ ευρώ δηλαδή τα κέρδη του α΄ 6μηνου του 2009 είναι μειωμένα κατά 19%.

Με βάση πρώτα στοιχεία 5 θα είναι τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν τις επιδόσεις της Εθνικής τράπεζας στο α΄ 6μηνο του 2009.

1) Η βελτίωση της κερδοφορίας στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η μείωση των εξόδων από τόκους λόγω ης μεγάλης μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων επιδρά θετικά και στην Εθνική λόγω της μεγάλης της καταθετικής βάσης και όχι τόσο λόγω της πολύ υψηλής τιμολόγησης.
2) Τα έκτακτα κέρδη από τα ομόλογα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και επηρεάζουν θετικά τις επιδόσεις της τράπεζας.
3) Τα έσοδα από τα ομόλογα όμως επιδρούν θετικά και στα κεφάλαια καθώς σημαντικό μέρος της υπεραξίας που προκύπτει ειδικά από την μείωση των spread στα ομόλογα επιδρά θετικά στα κεφάλαια τα οποία αυξάνονται αξιόλογα.
4) Τα συνολικά κεφάλαια της Εθνικής διαμορφώνονται μετά την αύξηση κεφαλαίου , (στο α΄ 6μηνο δεν είχε ολοκληρωθεί η αύξηση) περίπου στα 8 δις ευρώ που κατατάσσει την Εθνική ως μια από τις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.
5) Η Finansbank συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά με τις καλές τις επιδόσεις καθώς βελτιώνει περαιτέρω της εικόνα της σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009.

reporter.gr

No comments:

Share |