Monday, August 10, 2009

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Alapis

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Alapis

Η απόφαση της διοίκησης της Alapis να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 451 εκατ. ευρώ έτυχε αρνητικής υποδοχής από τους μετόχους της. Πολλοί προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις οδηγώντας την τιμή της μετοχής σε πτώση περίπου 35%. Από το 1,05 ευρώ που ήταν την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009, δηλαδή την ημέρα πριν τη δημοσιοποίηση της είδησης για αύξηση κεφαλαίου, έφθασε μέχρι τα 0,68 ευρώ για να κλείσει στα 0,72 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής (7/8/09).Οι λόγοι της πτώσης ήταν αρκετοί όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς:

Αρχικά οι μέτοχοι της εταιρείας αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι η διοίκηση αποφάσισε αύξηση κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να χρειάζεται η εταιρεία, καθώς παρά τον υψηλό δανεισμό αυτός εξυπηρετείται κανονικά. Ο δανεισμός ανέρχεται στα 883 εκατ. ευρώ και το κόστος εξυπηρέτησής του υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως ή 6,8%.

Το ποσό της αύξησης θεωρήθηκε υψηλό, καθώς προηγήθηκε (πριν 25 μήνες) μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 817 εκατ. ευρώ και η οποία δεν απέφερε τα προβλεπόμενα (έγινε μάλιστα στην καλύτερη δυνατή συγκυρία). Το μεγάλο χάσμα 56% μεταξύ της τιμής διάθεσης 0,46 ευρώ και της χρηματιστηριακής τιμής.

Ο συνδυασμός χαμηλής χρηματιστηριακής τιμής και πληθωρισμού μετοχών. Θα είναι η μοναδική εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο με αριθμό μετοχών που θα αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια κομμάτια (θα εκδοθούν 980 εκατ. νέες μετοχές, τα οποία θα προσταθούν στα υφιστάμενα 980 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των ιδίων μετοχών). Επίσης η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι σε επίπεδα χαμηλότερα του ενός ευρώ, γεγονός που εξ’ ορισμού δημιουργεί διακυμάνσεις σε οποιαδήποτε μετοχή με το ίδιο χαρακτηριστικό (το πιο απλό θα ήταν να έχει προηγηθεί reverse split εδώ και καιρό γιατί δεν συνάδει σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας να εί ναι υπό διαπραγμάτευση η μετοχή της σε αυτά τα επίπεδα).

Ενας άλλος λόγος που δεν είναι και πολύ ορατός είναι η «πριμοδότηση» της Lamda Partners, του νέου private equity fund του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετοχου της Alapis με περίπου 22%.

Οπως ανακοινώθηκε ο βασικός μετοχος της Alapis δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά μέσω της Lamda Partners. Θα είναι μάλιστα η πρώτη επένδυση της εταιρείας. Ετσι, η πτώση της μετοχής αποτελεί ευκαιρία για να ξεκινήσει το fund με μία επένδυση χαμηλού κόστους προκειμένου να δημιουργήσει ένα καλό record το οποίο αργότερα θα χρησιμοποιήσει για να σηκώσει κεφάλαια από τις αγορές . Κάποιος θα θέσει το ερώτημα «το παραπάνω δεν συνεπάγεται αυτόματα απώλειες για τον ίδιο τον επιχειρηματία»; η απάντηση είναι όχι εάν συνυπολογιστεί ότι ο ίδιος μείωσε δραστικά τη συμμετοχή του στην εταιρεία σε 15% από 52,58% σε πολύ υψηλότερες τιμές για να την αυξήσει σε 22% σε χαμηλότερες και από τις τρέχουσες τιμές. Είναι υπερ-κερδισμένος.

Πηγές προσκείμενες σε fund managers του εξωτερικού αποδίδουν την πτώση στο ότι αρκετοί ξένοι διαχειριστές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, όταν πληροφορήθηκαν την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Θεώρησαν πως η τιμή είναι χαμηλή και πως η χρηματιστηριακή τιμή θα υποχωρήσει σημαντικά. Ετσι, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν με τη λογική να αγοράσουν μέρος των κομματιών χαμηλότερα (αν η μετοχή έκοβε το δικαίωμα με βάση την τιμή της Παρασκευής η προσαρμοσμένη τιμή θα διαμορφωνόταν σε 0,59 ευρώ (1 νέα μετοχή στη 1 παλιά με τιμή διάθεσης 0,46 ευρώ).

Ορισμένοι άλλωστε είχαν κέρδη καθώς είχαν αγοράσει σε επίπεδα 0,60-0,70 ευρώ. Κάποιοι άλλοι που είχαν αγοράσει μετά τα θετικά αποτελέσματα α’ 6μήνου 2009, δηλαδή στα επίπεδα 0,90-1,05 ευρώ, ρευστοποίησαν επίσης, με την ίδια λογική. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν έκαναν τίποτα, καθώς «παγιδεύτηκαν» από τις εξελίξεις.

Η αποτίμηση

Κόντρα στην πτώση της μετοχής είναι η αποτίμησή της, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τελευταίες λογιστικές καταστάσεις. Τα περίπου 705 εκατ. ευρώ που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία αποτελούν μόλις το 0,45 της καθαρής θέσης της εταιρείας που είναι 1,543 δις. ευρώ με βάση την τελευταία δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση (α’ 6μήνου 2009).

Αν συνυπολογιστούν τα 451 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου τότε η σχέση διαμορφώνεται σε 0,58, (αλλά με το 39% επί της κεφαλαιοποίησης να αποτελείται από μετρητά διαθέσιμα) από τις πιο χαμηλές σχέσεις που συναντώνται σε κερδοφόρες εταιρείες. Αν μάλιστα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων που το 2008 υποχώρησε στο 3,4% λόγω της απομείωσης περιουσιακών στοιχείων (χωρίς την απομείωση ήταν 9,5%) επανέλθει σε ανώτερα επίπεδα, τότε πραγματικά θα είναι επενδυτικό μυστήριο η χαμηλή σχέση. Σε όρους Ρ/Ε η αποτίμηση της εταιρείας είναι 11,4 φορές τα κέρδη των δύο τελευταίων δημοσιευμένων εξαμήνων.

Τέλος εάν η εταιρεία πετύχει για το σύνολο του 2009 τα κέρδη του 2008 πριν τις απομειώσεις δηλαδή 146 εκατ. ευρώ, τότε το Ρ/Ε θα διαμορφωθεί σε 4,8 που είναι από τα χαμηλότερα στο Χρηματιστήριο. Για μεγαλύτερη ακρίβεια πάντως και για να παραμείνει ελκυστική η αποτίμηση σε όρους Ρ/Ε τότε θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα κέρδη που θα παράγουν τα νέα κεφάλαια. Εάν τα κέρδη ανα μετοχή, μετά την αύξηση κεφαλαίου, θα καταστούν (ένα-δύο χρόνια μετά) υψηλότερα από τα σημερινά, τότε η μετοχή θα γίνει πιο «ελκυστική» (κάτι που δεν έγινε με την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου των 817 εκατ. ευρώ,).

reporter.gr

No comments:

Share |