Monday, May 23, 2011

Υποβάθμισε 5 ελληνικές τράπεζες η Fitch - Έρχεται και συνέχεια...


Υποβάθμισε 5 ελληνικές τράπεζες η Fitch - Έρχεται και συνέχεια...

Την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης 5 ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε σήμερα η Fitch Rating, απόρροια της μείωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα η Fitch υποβάθμισε:

την Εθνική Τράπεζα σε σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και το θέτει σε καθεστώς RWN. Επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄

τη Eurobank σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και το θέτει σε καθεστώς RWN. Επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄

την Alpha Bank σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και το θέτει σε καθεστώς RWN. Επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄

την Τράπεζα Πειραιώς σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και το θέτει σε καθεστώς RWN. Επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄

την ATEbank σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και το θέτει σε καθεστώς RWN. Επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄

Παράλληλα, διατηρεί σε καθεστώς επιτήρησης για περαιτέρω πιθανή υποβάθμιση την Εθνική Τράπεζα, την ATE Bank,την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την EFG Eurobank.

Η πιθανή υποβάθμιση θα έλθει σε περίπτωση νέας υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας, καθώς οι τράπεζες διακρατούν σημαντικά ποσά ελληνικού κυβερνητικού χρέους. Ωστόσο, σημειώνει, το επιπλέον πακέτο των 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για ακάλυπτα τραπεζικά ομόλογα θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση.

source: reporter.gr

Μετά το Στρος Καν, ποιος; Η "ακτινογραφία" των δελφίνων του ΔΝΤ


Μετά το Στρος Καν, ποιος; Η "ακτινογραφία" των δελφίνων του ΔΝΤ

«Χοντρό παιχνίδι» παίζεται σε δύο μέτωπα, αυτό της Ευρώπης και των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ ξεκινάει από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη να αποτελεί το πρώτο «βουνό» που θα κληθεί να ανέβει ο νέος ηγέτης, ευρωπαίοι και αμερικανοί εκπρόσωποι που εκπροσωπούν ποσοστό άνω του 50% των ψήφων - και ως εκ τούτου έχουν το πάνω χέρι στη διαδικασία εκλογής εφόσον συμπλεύσουν - κατεργάζονται πλάνα για το σοφότερο πλάνο της «επόμενης μέρας» του ΔΝΤ. Πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που επί των ημερών του Ντομινίκ Στρος Καν, ο ρόλος του ΔΝΤ μεταλλάχθηκε από αυτόν του αυστηρού «μπαμπούλα» στην περίπτωση οικονομικής εκτροπής ενός κράτους, σε έναν «θεσμό» στην διαχείριση κρίσεων χρέους, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. Στη σημερινή συγκυρία λοιπόν, όπου τα χρέη «πνίγουν» την Ευρώπη και ο χρόνος πιέζει για την εκλογή του νέου ηγέτη, είναι ιδιαίτερα πιθανό ΗΠΑ και Ευρώπη να συμπλεύσουν σε έναν και μοναδικό υποψήφιο στην επερχόμενη σύνοδο των G8 στις 26 και 27 Μαΐου στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Από την άλλη, οι ευρύτερες ανακατατάξεις στο οικονομικό πλαίσιο πιέζουν τη Δύση να εξετάσει το ζήτημα υπό μία σφαιρικότερη και πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά. Οι αναδυόμενες οικονομίες, (Βραζιλία, Μεξικό, Κίνα, Τουρκία) πιέζουν για ευνοϊκότερη εκπροσώπηση σε ένα θεσμό που τα τελευταία 66 χρόνια αποτελεί προπύργιο των Ευρωπαίων, σε μία άτυπη «μοιρασιά» με τους Αμερικανούς: οι μεν να έχουν τα ηνία του ΔΝΤ και οι δε να βρίσκονται στα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με το σκεπτικό λοιπόν «έχε τους φίλους σου κοντά και τους αντιπάλους σου ακόμα πιο κοντά», οι Αμερικανοί,για παράδειγμα, πιθανόν να μπαίνουν σε πειρασμό να ικανοποιήσουν την επιθυμία του Πεκίνου να μπει πιο δυνατά «στο παιχνίδι» ενός θεσμού που αποτελεί, λίγο πολύ, terra incognita για αυτή. (κατέχει μόλις το 3% των ψήφων) Η πίεση που ασκούν οι χώρες αυτές βέβαια, έχει μέχρι στιγμής το εγγενές μειονέκτημα ότι δεν εκφράζεται με «μία φωνή», έναν μοναδικό υποψήφιο στον οποίο η πολύπλευρη στήριξη θα προσδώσει αξιόλογη δυναμική.

Πάμε λοιπόν να «σκιαγραφήσουμε» το προφίλ των πιθανών υποψηφίων, με τα υπέρ και τα κατά τους. Να υπενθυμίσουμε ότι ο μέχρι πρότινος κυριότερος μη Ευρωπαίος υποψήφιος έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας διαδοχής, μη βρίσκοντας στήριξη στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στη σκιά ενός σεξουαλικού σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί.

Κριστίν Λαγκάρντ (Γαλλία)

Η 55χρονη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είναι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επικρατέστερη υποψήφιος, σπάζοντας την παράδοση που θέλει την ηγεσία του ΔΝΤ «αντρική υπόθεση».

Στα υπέρ της, ο σεβασμός των αγορών στις αποδεδειγμένες διαπραγματευτικές τις ικανότητες, η δημόσια στήριξη που εκδήλωσαν στο πρόσωπο της οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία). Παράλληλα, οι σπουδές της στην Αμερική (Μέριλαντ) και επί 25ετίας απασχόληση της σε ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία του Σικάγου, πιθανόν να αξιολογηθούν ως σημαντικά στοιχεία του «βιογραφικού» της για τους Αμερικάνους.
Στα μειονεκτήματα της, η υπό εξέλιξη έρευνα εμπλοκής της στο σκάνδαλο της υπέρογκη αποζημίωση (285 εκατ. ευρώ) που έλαβε ο γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί από την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais, καθώς και η εθνικότητα της. Πιθανόν δηλαδή να θεωρηθεί ότι το τιμόνι το ΔΝΤ πρέπει να απομακρυνθεί από «γαλλικά χέρια», όπου βρίσκεται τα 26 από τα τελευταία 33 χρόνια. Ίσως μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί να μην επιθυμεί να χάσει ένα από τα πιο σημαντικά «χαρτιά» που έχει στα χέρια του, εν μέσω της γαλλικής προεδρίας του G20 και ένα μόλις χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Άξελ Βέμπερ (Γερμανία)

Σε περίπτωση που η υποψηφιότητα Λαγκάρντ «ναυαγήσει» για τους Ευρωπαίους, πιθανόν να αναβαθμιστεί η υποψηφιότητα του 53χρονου Άξελ Βέμπερ. Ο Βέμπερ διετέλεσε για επτά χρόνια πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, από όπου αποχώρησε στις αρχές του 2011.



Ο Άξελ Βέμπερ θεωρούνταν ο πιθανότερος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ, αποχώρησε όμως από την κούρσα της διαδοχής θεωρώντας ότι δεν τον στήριζαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πρόσφατα, διορίστηκε καθηγητής Οικονομικών στο Booth School of Business του πανεπιστημίου του Σικάγου. Στα συν του, οι πολιτικές του διασυνδέσεις στο ΔΝΤ, και οι «παραδοσιακές» του θέσεις σε θέματα όπως τα ελλείμματα και ο πληθωρισμός.



Από την άλλη, δεν τυγχάνει μέχρι στιγμής στήριξης ούτε από την καγκελάριο Μέρκελ (δημόσια έστω) ενώ η γερμανίδα καγκελάριος είχε επικρίνει σε ομιλία της την διαφωνία του Βέμπερ στην αγορά κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών- μελών από την ΕΚΤ.

Trevor Manuel (Νότια Αφρική)

Ο 55χρόνος Manuel έχει θητεύσει ως υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής από το 1996 εως το 2009. Γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν στους «σκοτεινούς καιρούς» του απαρτχάιντ, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ενωμένου Δημοκρατικού Μετώπου, έχοντας κατ' επανάληψη φυλακιστεί για την πολιτική του δράση στα τέλη της δεκαετίας του 1980.


Στα υπέρ του, η εκτίμηση της οποίας χαίρει στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, ενώ αρνητικά προσμετρώνται το ακτιβιστικό του παρελθόν το οποίο πιθανόν να υποβαθμίζει τη διαπραγματευτική του ικανότητα, και το γεγόνος ότι για καιρό το όνομα του «παίζει» και για την Παγκόσμια Τράπεζα, η ρόλος της οποίας στην καταπολέμηση της φτώχειας πιθανόν να του ταίριαζε περισσότερο.

Agustin Carstens (Μεξικό)

Ο 52χρονος Μεξικανός είναι από πέρυσι στο τιμόνι της Τράπεζας του Μεξικού, ενώ έχει επίσης διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο ΔΝΤ, αλλά και υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Στα συν του, οι γνώσεις και η εμπειρία του καθώς και η εκτίμηση των Αμερικανών προς το πρόσωπο του.

Σημαντικό μειονέκτημα όμως θεωρείται η καταγωγή του από την αμερικάνικη ήπειρο, καθότι η διοίκηση τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και του ΔΝΤ από Αμερικανους πιθανόν να εγείρει αντιδράσεις, ενώ παράλληλα αναντίστοιχη με τις επιταγές των καιρών μας ίσως θεωρηθεί η παιδεία (διδακτορικό) που έχει λάβει ο Carstens, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που εξέθρεψε μία λεγεώνα «σκληρών μονεταριστών».

Arminio Fraga (Βραζιλία)

Ο Fraga, στα πενηντατέσσερα του χρόνια θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους προέδρους που έχουν περάσει από το τιμόνι της κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, έχοντας Εργάστηκε για έξι χρόνια για τον δισεκατομμυριούχο George Soros έχοντας νωρίτερα πουλήσει το δικό του hedge fund Gavea Investmnets Ltd στην JP Morgan Chase.
Στα «γαλόνια» του, η διαχείριση της οικονομικής κρίσης της χώρας του την περίοδο 1999- 2002. Ο Fraga έβγαλε τη χώρα από τη «φουρτούνα» και εξομάλυνε τις επιπτώσεις από την υποτίμηση του νομίσματος της Βραζιλίας αυξάνοντας τα επιτόκια του 42% βάζοντας έτσι ανάχωμα στο δανεισμό των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Από την άλλη, εις βάρος του πιθανόν να αξιολογηθεί το ότι δεν υποστηρίζεται από την τωρινή κυβέρνηση της Βραζιλίας, καθώς και οι διασυνδέσεις του στη βιομηχανία των hedge funds.



Tα αουτσάιντερ



Ανάμεσα στα αουτσάιντερ για τη θέση του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ, ξεχωρίζουν τα ονόματα του Mark Carney και του Grigory Marchenko.


Ο 46χρονος Mark Carney, κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά, εργάστηκε για 13 χρόνια στη Goldman Sachs ενώ επιτελεί πλέον χρέη διοικητή στην Bank of Canada. Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του προβάλλουν ως επιχείρημα ότι ένας Καναδός θα αποτελούσε τη "σολωμόντειο λύση" για να γεφυρώσει τις αποστάσεις ανάμεσα στα συμφέροντα Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.


Το Καζακστάν βρήκε στο πρόσωπο του 51 ετών Grigory Marchenko, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τον επιτυχημένο μεταρρυθμιστή του τραπεζικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Το Ιανουάριο του 2009 ανανεώθηκε η θητείας του ως κεντρικός τραπεζίτης, με σκοπό να εποπτεύσει την ανάκαμψη της χώρας από την παγκόσμια οικονομική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση τεσσάρων εγχώριων τραπεζών. Απολαμβάνει τη στήριξη της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.


source: reporter.gr

Κάτω και από τα 97 δολάρια το αργό - Απώλειες 2,4%


Κάτω και από τα 97 δολάρια το αργό - Απώλειες 2,4%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας τα οποία ανακοινώνονται από τις δύο όχθες του Ατλαντικού σηματοδοτούν επιβράδυνση της ανάκαμψη και παράλληλη πτώση της ζήτησης. Μάλιστα η σημερινή ανάλυση της ΙΕΑ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι οι υψηλές τιμές του αργού απειλούν την ανάκαμψη.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού διαμορφώθηκαν κατά 2,4% χαμηλότερα, κλείνοντας στα 97,70 δολάρια το βαρέλι.

Τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες κάλεσε να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ο «εκτροχιασμός της οικονομικής ανάκαμψης».

Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν την παγκόσμια ανάκαμψη περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη, ευνοώντας πληθωριστικά φαινόμενα και πιέζοντας προς τα πάνω τα επιτόκια. Η ανακοίνωση της ΔΥΕ καλεί τον ΟΠΕΚ, που συνεδριάζει σε τρεις εβδομάδες, να απελευθερώσει τα στρατηγικά του αποθέματα.

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΕ καλεί τους παραγωγούς πετρελαίου σε άμεση κινητοποίηση, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις περαιτέρω απότομης συρρίκνωσης της αγοράς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της υπηρεσίας. Το 12μελές συμβούλιο του ΟΠΕΚ αναμένεται να συνεδριάσει στη Βιέννη στις 8 Ιουνίου, για να συντονίσει τη μελλοντική παραγωγή.

Η προειδοποίηση της ΔΥΕ εκδίδεται μία ημέρα αφότου ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Βιέννη για να παραστεί στη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Το Ιράν είναι ο δεύτερος σημαντικότερες παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, διαθέτοντας περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων μαύρου χρυσού. Η Τεχεράνη κατέχει αυτή την περίοδο την προεδρία του ΟΠΕΚ.

Από τη μεριά της, η ΔΥΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τους παραγωγούς, αλλά και με τους καταναλωτές που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ ώστε αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου.

source: reporter.gr

BOCY: Κέρδη €71 εκ. το τρίμηνο


BOCY: Κέρδη €71 εκ. το τρίμηνο

Κέρδη €71 εκ. πέτυχε η Τρ. Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι €81 εκ. πέρσι και €74 εκ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η μείωση της κερδοφορίας προκύπτει παρά την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά €34 εκ. και τη σχετικά μικρή αύξηση των επισφαλειών από τα επίπεδα του 2010. Οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από διαπραγμάτευση συναλλάγματος κατά €22 εκ. και στην αύξηση της φορολογίας.

Τα καθαρά κέρδη της Τρ. Κύπρου παρουσίασαν ετήσια μείωση 13% και κυμάνθηκαν κατά €3 εκ. κάτω τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Βελτίωση στην Κύπρο

Στην Κύπρο τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο 2011 ανήλθαν σε €102 εκ. αυξημένα κατά 7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2010 ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €60 εκ.

Στην Ελλάδα, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €45 εκ. έναντι €52 εκ. και τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €1 εκ. έναντι €10 εκ.

Στη Ρωσία τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €4 εκ. έναντι €1 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Έσοδα από τόκους

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας σημείωσαν αύξηση 14% στα €276 εκ. από €242 εκ. το τρίμηνο του 2010.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος συνέχισε την ανοδική του πορεία και ανήλθε σε 2,77% το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι 2,60% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και 2,72% το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €56 εκ.για το πρώτο τρίμηνο 2011 σε σχέση με €52 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2010 σημειώνοντας αύξηση 7%.

Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και τα καθαρά κέρδη από χρηματοοικονομικά μέσα μειώθηκαν σε €5 εκ. έναντι €27 εκ. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο 2010 περιλάμβανε υψηλότερα κέρδη από διάθεση ομολόγων κατά €18 εκ.

Έξοδα

Όσον αφορά τα έξοδα, ανήλθαν σε €184 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7% έναντι €173 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2010 και ο δείκτης κόστος προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 51,8% (51,0% το πρώτο τρίμηνο 2010).

Η αύξηση των εξόδων οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του δικτύου στην Ελλάδα, την Ουκρανία και τις άλλες χώρες, όπως και στην αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής του Συγκροτήματος.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €115 εκ. σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με πέρσι.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα, λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, διατήρησε την υψηλή χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων η οποία ανήλθε σε 1,09% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση (α ‘τρίμηνο 2010: 1,09% ). Η αύξηση στη χρέωση για προβλέψεις περιορίστηκε στο 7% στα €79 εκ. από €73 εκ

Άλλα μεγέθη

Τα δάνεια του Συγκροτήματος στις 31 Μαρτίου 2011 ανήλθαν σε €29,14 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7% καθώς και αύξηση 1% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 31 Μαρτίου 2011 σε €32,19 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10% (μείωση 2% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010).

Σύμφωνα με την τράπεζα, η υγιής ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 84% καθώς και η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος στη χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με το δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 77% στις 31 Δεκεμβρίου 2010), αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας στις αγορές χρήματος καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό σε καταθέσεις που παρατηρείται στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης.

Στις 31 Μαρτίου 2011, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,93 δισ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με βάση τις αρχές τις Βασιλείας ΙΙ ανήλθε σε 11,6% ενώ οι δείκτες βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανήλθαν σε 8,2% και 11,1% αντίστοιχα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Συγκρότημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση (δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 11,1%) και υγιή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 87%). H κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος ενισχύθηκε περαιτέρω με την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συγκροτήματος ημερομηνίας 20 Μαΐου 2011 η Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση €890 εκατ. ΜΑΕΚ. Ως αποτέλεσμα, ο ενδεικτικός (pro-forma) δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και πρωτοβάθμιων κεφαλαίων περιλαμβανομένων των ΜΑΕΚ. Η έκδοση των ΜΑΕΚ θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη τις αντίξοες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές και θωρακίζει το Συγκρότημα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, το Συγκρότημα εκτιμά ότι το έτος 2011 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, το Συγκρότημα εκτιμά ότι τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη πριν τη φορολογία για το 2011 θα είναι αυξημένα έναντι του 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία για το 2011 αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2010, με θετική συνεισφορά από όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Ειδικότερα για τις δραστηριότητες στη Ρωσία, το Συγκρότημα αναμένει να συνεχισθεί σταθερά η επέκταση των μεγεθών του και η βελτίωση της κερδοφορίας του, με αποτέλεσμα την αυξημένη συμβολή της Ρωσίας στη συνολική κερδοφορία του Συγκροτήματος.

«Το Συγκρότημα συνεχίζει την ανάπτυξή του, ισχυρό, παρά το συνεχιζόμενο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον σε κάποιες από τις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Η συνέπεια, η ευελιξία, η συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων, η υγιής ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αποτελούν τα εχέγγυα για την επίτευξη των μελλοντικών του στόχων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ως ευκαιριών. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος ενισχύεται περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου.

Η έκδοση των ΜΑΕΚ θωρακίζει σημαντικά το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ενισχύοντας προληπτικά την κεφαλαιακή του θέση, με κεφάλαια που πληρούν τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου.

«Οι αγορές συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, αλλά παρόλα αυτά το Συγκρότημα κατάφερε να πετύχει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία με θετική συνεισφορά από όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Επίσης έχει διατηρήσει υγιή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω με την έκδοση των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Τόσο η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος, όσο και υψηλός δείκτης ρευστότητας αποτελούν εχέγγυο για την περαιτέρω ανοδική του πορεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Ηλιάδης.

source: stockwatch.com.cy

Στα 7,246 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα στην Ελλάδα στο α΄ τετράμηνο του 2011


Στα 7,246 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα στην Ελλάδα στο α΄ τετράμηνο του 2011

Αθήνα: Στα 7,246 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, έναντι στόχου 6,924 δισ. ευρώ και ελλείμματος 6,371 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1,265 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 942 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 14,473 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,1%.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 110.6% ή κατά 331 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του τετραμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,6%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 480 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών, είναι μειωμένες κατά 0,8% ή κατά 128 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης -κατά τον ορισμό του ESA95- που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό ανήλθε στο τέλος Μαρτίου στα 354,5 δισ. ευρώ ή 153% του ΑΕΠ. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στα 340,2 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ήταν 13,4 δισ. ευρώ έναντι 7,1 στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι εγγυήσεις του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 350 εκατ. στα 25,5 δισ. ευρώ.


source: philenews.com

Η MTN στην κορυφή της Αφρικής και 199η στη λίστα του Global 500


Η MTN στην κορυφή της Αφρικής και 199η στη λίστα του Global 500

Λευκωσία: Η MTN αναδείχθηκε ως η πιο ισχυρή μάρκα της Αφρικής, ενώ συγχρόνως είναι η μοναδική αφρικανική εταιρεία – με επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο– που περιλήφθηκε στη λίστα BrandFinance Global 500 για το 2011.

Το BrandFinance® Global 500 είναι η πιο περιεκτική λίστα αξιολόγησης – σε παγκόσμιο επίπεδο – όσον αφορά τις πιο ισχυρές μάρκες σε όλες τις αγορές. Στη σχετική λίστα για το 2011, η BrandFinance Global 500 κατατάσσει την ΜΤΝ στην 199η θέση με αξιολόγηση ΑΑΑ, που σημαίνει «εξαιρετικά ισχυρή μάρκα».

«Είναι σπουδαίο να βλέπεις μια εταιρεία που δημιουργήθηκε στην Αφρική να παρουσιάζεται ανάμεσα στις 500 πιο ισχυρές μάρκες στον κόσμο. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ΜΤΝ για την προσπάθεια που κατέβαλαν για τη δημιουργία μιας τόσο ισχυρής μάρκας, ενώ οι ίδιοι θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους ως πρότυπα για τις υπόλοιπες Αφρικανικές εταιρείες», σχολίασε ο Oliver Schmitz, διευθύνων σύμβουλος του Brand Finance Νότιας Αφρικής.

Η MTN, με 141,6 εκατομμύρια συνδρομητές και ηγετική θέση στις περισσότερες από τις 21 χώρες όπου δραστηριοποιείται, αποτελεί εμβληματική παρουσία στην Αφρική και τη Μ. Ανατολή, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η εταιρεία έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό την ανάγκη κατανόησης των δεικτών αξιολόγησης της εταιρικής αξίας από τους καταναλωτές.

Η προσπάθεια της ΜΤΝ να κατανοήσει τα κίνητρα, τις ανάγκες, τις προσδοκίες και αντιλήψεις των καταναλωτών, καθώς και άλλες σημαντικές αξίες για τη δημιουργία αισθήματος ικανοποίησης στον πελάτη, αξιοπιστία και βιωσιμότητα, διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην αποστολή και την επιτυχία της.

«Η MTN έχει αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας της, η οποία αξιολογήθηκε με AAA από το Brand Finance, και προτείνοντας πρωτοποριακές λύσεις σε στοχευόμενα κοινά. Οι θετικές εντυπώσεις για την εταιρεία ενισχύθηκαν σημαντικά εξαιτίας της σύνδεσης της εταιρικής επωνυμίας ΜΤΝ με το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2010», πρόσθεσε ο Schmitz.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που αποτελούμε την καλύτερη εταιρεία της Αφρικής στη λίστα του BrandFinance’s Global 500» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια μάρκετινγκ του Ομίλου ΜΤΝ Jennifer Roberti. «Η κατάταξή μας αποδεικνύει τη γνώση και την ειδίκευση της ΜΤΝ στις ανερχόμενες αγορές και στο μάρκετινγκ και επιπλέον καταδεικνύει αυτό που για εμάς ήταν ήδη γνωστό – ότι οι ανερχόμενες αγορές είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η κορυφή του Global 500 περιλαμβάνει εταιρικές επωνυμίες με δεκαετίες ζωής πίσω τους –IBM, Bank of America, HSBC– ωστόσο η ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση του κόσμου από το διαδίκτυο και την τεχνολογία αντικατοπτρίζεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας που καταλαμβάνει η Google.


source: philenews.com

Ιαπωνία: Εως 184 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης


Ιαπωνία: Εως 184 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης

Η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει από δέκα έως δεκαπέντε τρισεκατομμύρια γεν (184 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας το Μάρτιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο.

Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος, αλλά δεν θα πρέπει να το κάνει χωρίς να έχει εξεύρει τρόπους να πληρώσει για εξαγορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια μορφή αύξησης φόρων θα ήταν αναπόφευκτη.

«Καταλαβαίνω εκείνους που λένε πως χρειάζεται να εκδώσουμε ομόλογα για σεισμό (ανοικοδόμηση). Αλλά δεν θα πρέπει να ριψοκινδυνεύσουμε να δανειστούμε χωρίς να σκεφτούμε πώς θα επιστρέψουμε τα χρήματα», τόνισε ο Γιοσάνο σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Αν εκδώσουμε ομόλογα για ανοικοδόμηση, πρέπει να αποφασίσουμε σε πόσα χρόνια θα επιστρέψουμε τα χρήματα και πώς. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς στο δημοσιονομικό κράτος της Ιαπωνίας», είπε.

Η Ιαπωνία δεν έχει συνέλθει από την τριπλή καταστροφή που προκάλεσε ένας σεισμός, ένα τσουνάμι και μια παρατεταμένη πυρηνική κρίση, με την κυβέρνηση να αγωνίζεται να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ζημιές από το σεισμό βύθισαν την Ιαπωνία στην ύφεση, με την οικονομία να συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο στο πρώτο τρίμηνο του έτους και να θεωρείται βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί και πάλι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι διακοπές ρεύματος και η διάσπαση στην αλυσίδα της προσφοράς πλήττουν το βιομηχανικό προϊόν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η κυβέρνηση πέρασε από το κοινοβούλιο έναν έκτακτο προϋπολογισμό τεσσάρων τρισεκατομμυρίων γεν, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος της άμεσης ανακούφισης από την καταστροφή.

Σχεδιάζει να ετοιμάσει έναν αρκετά μεγάλο δεύτερο έκτακτο προϋπολογισμό για ανοικοδόμηση, αν και οι βουλευτές είναι διχασμένοι ως προς το πώς θα πληρωθεί η δαπάνη.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, διπλάσιο σε μέγεθος από την οικονομία της που ανέρχεται στα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στις μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα.

Ωστόσο οι βουλευτές είναι διστακτικοί για την αύξηση των φόρων, ιδιαίτερα του πολιτικά ευαίσθητου φόρου επί των πωλήσεων, από το φόβο ότι θα τρομάξει τους ψηφοφόρους, ακόμα κι αν το κόστος της ανοικοδόμησης από το σεισμό προστίθεται στις τεράστιες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας για μια κοινωνία που γερνά με ταχείς ρυθμούς.

Ο Γιοσάνο, που θεωρείται οπαδός της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει δηλώσει πως η αύξηση των φόρων είναι κρίσιμης σημασίας για την Ιαπωνία, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο ραγδαία κόστος κοινωνικής πρόνοιας και να σταθεροποιήσει τα διαλυμένα οικονομικά της Ιαπωνίας.

source: nooz.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε τον Απρίλιο ο δείκτης δραστηριότητας της Chicago Fed


ΗΠΑ: Υποχώρησε τον Απρίλιο ο δείκτης δραστηριότητας της Chicago Fed


Επιβράδυνε ελαφρώς τον Απρίλιο η αμερικανική οικονομία καθώς ο αντίκτυπος του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία έπληξε και στις ΗΠΑ την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Εθνικός Δείκτης Δραστηριότητας που καταρτίζει η Federal Reserve Bank of Chicago υποχώρησε τον Απρίλιο στις -0,45 μονάδες από 0,32 μονάδες το Μάρτιο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της τράπεζας. Η πτώση του δείκτη τερμάτισε το προηγούμενο ανοδικό σερί που κράτησε για τρεις διαδοχικούς μήνες.

Ο πιο αντιπροσωπευτικός κινητός μέσος των τριών μηνών υποχώρησε στις 0,12 μονάδες τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 0,08 μονάδων. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του δείκτη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην έκθεση της η τράπεζα επικαλείται τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από την καταστροφή στην Ιαπωνία, με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να επιβαρύνουν κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες.



source: capital.gr

Ετήσιες ζημίες 3,2 δισ. δολ. αναμένει η Sony


Ετήσιες ζημίες 3,2 δισ. δολ. αναμένει η Sony

Ετήσιες καθαρές ζημίες ύψους 260 δισ. γεν (3,2 δισ. δολ.), έναντι κερδών 70 δισ. γεν που προέβλεπε προηγουμένως, αναμένει η Sony για τη χρήση που έληξε το Μάρτιο του 2011, επικαλούμενη τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η ιαπωνική εταιρεία διατήρησε πάντως αμετάβλητη την εκτίμησή της για λειτουργικά κέρδη 200 δισ. γεν, έναντι 197 δισ. γεν που αναμένουν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι.

Η κατασκευάστρια εταιρεία των τηλεοράσεων Bravia και των υπολογιστών Vaio πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου την προσεχή Πέμπτη.

source: naftemporiki.gr

Πολλά νέα ονόματα στη βουλή


Πολλά νέα ονόματα στη βουλή

Δεκαοκτώ νέους βουλευτές από διάφορους επαγγελματικούς χώρους περιλαμβάνει η νέα βουλή με τη Λεμεσό και τη Λευκωσία να συγκεντρώνουν τις περισσότερες αλλαγές.

Στη Λευκωσία, μπαίνουν στη βουλή ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης και ο Χάρης Γεωργιάδης του ΔΗΣΥ, και έμεινε εκτός η Μαρία Κυριακού.

Μεγάλες αλλαγές έχει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, με το Γιώργο Λουκαϊδη, τον Άριστο Δαμιανού και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να εισέρχονται για πρώτη φορά στη βουλή και τον Πανίκο Χάμπα να μένει εκτός.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές προέκυψαν στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό. Μπαίνουν στη βουλή οι Αδάμος Αδάμου, Άντρος Καυκάλιας, Χρίστος Μέσης και Κώστας Κώστα. Στο ΔΗΣΥ προέκυψαν δύο σημαντικές ανατροπές αφού Χρίστος Πουργουρίδης και Ανδρέας Θεμιστοκλέους μένουν εκτός, και καταλαμβάνουν τις δύο τους έδρες οι Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ευθύμιος Δίπλαρος. Στην ΕΔΕΚ ο Νίκος Νικολαϊδης κέρδισε την έδρα από το Μαρίνο Σιζόπουλο με αρκετή, μάλιστα, διαφορά.

Σημαντικές αλλαγές και στη Λάρνακα. Ο Πάμπης Κυρίτσης έμεινε εκτός βουλής και τη θέση του έλαβε ο Γεώργιος Γεωργίου. Ο Συναγερμικός Ζαχαρίας Ζαχαρίου παίρνει την τρίτη έδρα του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, ενώ ο Γιώργος Προκοπίου έκανε τη μεγάλη ανατροπή στο ΔΗΚΟ και κέρδισε την έδρα του Νίκου Κλεάνθους, ο οποίος έπεσε στην τρίτη θέση των ΔΗΚΟϊκών σταυρών προτίμησης.

Στην Κερύνεια οι ακαδημαϊκοί Πάμπος Παπαγεωργίου (ΑΚΕΛ) και Μάριος Μαυρίδης (ΔΗΣΥ) κέρδισαν τις αντίστοιχες έδρες.

Αμμόχωστος και Πάφος είναι οι δύο πιο σταθερές επαρχίες αφού επανεξέλεξαν όλους τους βουλευτές τους. Το μόνο νέο όνομα είναι ο Χριστάκης Τζιοβάνης του ΑΚΕΛ που πήρε την έδρα του Ανδρέα Μουσκάλλη που δεν διεκδίκησε επανεκλογή.

Μετά την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, οι έδρες που κατέλαβαν τα κόμματα πηγαίνουν στους εξής υποψηφίους:

Επαρχία Λευκωσίας

ΔΗΣΥ
Αβέρωφ Νεοφύτου - 21186
Στέλλα Κυριακίδου – 18659
Ιωνάς Νικολάου – 17738
Χρίστος Στυλιανίδης – 17365
Νίκος Τορναρίτης – 17086
Ανδρέας Πιτσιλλίδης – 10811
Χάρης Γεωργιάδης – 9790

ΑΚΕΛ
Άντρος Κυπριανού (Α.Κ.)
Νίκος Κατσουρίδης – 23806
Γιώργος Λουκαϊδης – 17736
Άριστος Δαμιανού – 11691
Στέλλα Δημητρίου-Μισιαούλη - 11711
Ειρήνη Χαραλαμπίδου – 11264

ΔΗΚΟ
Μάριος Κάρογιαν (Α.Κ.)
Νικόλας Παπαδόπουλος - 11685
Νεόφυτος (Φύτος) Κωνσταντίνου – 8614

ΕΔΕΚ
Γιαννάκης Ομήρου (Α.Κ.)
Ρούλα Μαυρονικόλα – 3717

ΕΥΡΩΚΟ
Δημήτρης Συλλούρης (Α.Κ.)
Οικολόγοι
Γιώργος Περδίκης – 2151

Επαρχία Κερύνειας

ΑΚΕΛ
Πάμπος Παπαγεωργίου – 2768

ΔΗΣΥ
Μάριος Μαυρίδης – 2199

ΔΗΚΟ
Φύτος Φυττής – 1858

Επαρχία Αμμοχώστου

ΔΗΣΥ
Λευτέρης Χριστοφόρου – 16896
Κυριάκος Χατζηγιάννης – 14726
Σωτήρης Σαμψών (Νίκου) – 11799
Γεώργιος Γεωργίου – 8612

ΑΚΕΛ
Σταύρος Ευαγόρου – 13203
Χριστάκης Τζιοβάνης – 10014
Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα – 8849
Γιαννάκης Γαβριήλ – 6664

ΔΗΚΟ
Ζαχαρίας Κουλίας – 4167

ΕΔΕΚ
Γιώργος Βαρνάβα – 3321

ΕΥΡΩΚΟ
Νίκος Κουτσού - 1522

Επαρχία Λάρνακας

ΑΚΕΛ
Πανίκκος Σταυριανός – 7625
Γεώργιος Γεωργίου – 5652

ΔΗΣΥ
Τάσος Μητσόπουλος – 6510
Γεώργιος Τάσου – 5184
Ζαχαρίας Ζαχαρίου – 3815

ΔΗΚΟ
Γεώργιος Προκοπίου – 1860

Επαρχία Λεμεσού

ΔΗΣΥ
Νίκος Αναστασιάδης – Α.Κ.
Ευθύμιος Δίπλαρος – 10612
Ανδρέας Μιχαηλίδης – 9872
Ανδρέας Κυπριανού - 8306

ΑΚΕΛ
Αδάμος Αδάμου – 8077
Γιάννος Λαμάρης – 7718
Άντρος Καυκάλιας – 7611
Χρίστος Μέσης – 5000
Κώστας Κώστα - 4914

ΔΗΚΟ
Άγγελος Βότσης – 6065
Αθηνά Κυριακίδου – 5610

ΕΔΕΚ
Νίκος Νικολαϊδης – 5537

Επαρχία Πάφου

ΔΗΣΥ
Κώστας Κωνσταντίνου – 4019

ΑΚΕΛ
Ανδρέας Φακοντής – 3788

ΔΗΚΟ
Αντώνης Αντωνίου – 3408

ΕΔΕΚ
Φειδίας Σαρίκας – 2313

source: stockwatch.com.cy

WSJ: Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της


WSJ: Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της



Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν το χρέος τους, υπογραμμίζει μεταξύ άλλλων ο Irwin Stelzer, αρθρογράφος της Wall Street Journal.

Οι χώρες αυτές δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να αποπληρώσουν το χρέος τους εγκαίρως, ενώ είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην αποπληρώσουν το σύνολό του, τονίζει ο αρθρογράφος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι όποιος όρος και να επιλεγεί, "ανασχεδιασμός", ήπια αναδιάρθρωση", "reprofiling", ή "εθελοντική αναδιάρθρωση", πρόκειται περί χρεοκοπίας, συγκαταλέγοντας μεταξύ των κινδύνων για τους ομολογιούχους της Ελλάδας, το ενδεχόμενο να πληρωθούν σε δραχμές και όχι σε ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές παρήγαγαν ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας ενώ οι χώρες αυτές είναι αντιμέτωπες με κρίση φερεγγυότητας, υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η λανθασμένη διάγνωση της ασθένειας χειροτερεύει την "ασθένεια", παρατείνοντας την χρονική περίοδο μέχρι μια ορθότερη "διάγνωση".

source: euro2day.gr

Σε χαμηλό 2 μηνών οι ασιατικοί δείκτες


Σε χαμηλό 2 μηνών οι ασιατικοί δείκτες

Mε background την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη... απώλειες καταγράφουν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, ωθούμενοι σε χαμηλό δύο μηνών, την ώρα που τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής επέστρεψαν και πάλι σε πτωτικό έδαφος, εντείνοντας περαιτέρω τις ρευστοποιήσεις που σημειώνουν τον τελευταίο καιρό.

Ειδικόυερα, στα ταμπλό, απώλειες 1,62% για τον δείκτη Nikkei 225 στις 9.451 μονάδες. Στο -1,73% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που διαμορφώνεται στις 22.798 μονάδες. Αμετάβλητος αυτή την ώρα ο Shanghai Composite στις 2.934 μονάδες.

Χαμηλά επίπεδα ρεκόρ άγγιξε το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,2349 πριν διαμορφωθεί το 1,2373. Ο Dollar Index σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο και τα ομόλογα ισχυροποιήθηκαν για τρίτη ημέρα.

Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο εν μέσω ενδείξεων συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης αργού τον κόσμο, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες, ότι, η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η ζήτηση του καυσίμου ενδέχεται να μειωθεί.

Το αργό για παράδοση Ιουλίου σημείωσε απώλειες έως 1,20 δολ. φθάνοντας στα 98,90 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 99,06 δολ. στις 10:54 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια του καυσίμου στις 20 Μαΐου σημείωσαν άνοδο 1,17 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 100,10 δολ. το βαρέλι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το πετρέλαιο βρίσκεται 42% υψηλότερα.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου υποχώρησε 83 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 111,56 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο. Στις 20 Μαΐου τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 97 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθνοντας στα 112,39 δολ. το βαρέλι.

source: reporter.gr

Fitch: Προειδοποίηση στην Ιταλία! - Σε negative το outlook


Fitch: Προειδοποίηση στην Ιταλία! - Σε negative το outlook

"Καμπανάκι" στην ιταλική οικονομία χτύπησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες μέρες έπειτα από την υποβάθμιση της Ελλάδας, εντείνοντας τις ανησυχίες περί περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η Fitch υποβάθμισε το outlook για την Ιταλία σε "negative" από "stable", ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας διατηρείται στο Α+. Αιτία της υποβάθμισης κατά τον οίκο είναι το γεγονός ότι η Ιταλία φαίνεται να μην μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της με βάση το στόχο της κυβέρνησής της.

«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας είναι υποτονικές και η πολιτική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας φαίνεται να εξασθενεί», επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση η S&P και συμπληρώνει: «Το πιθανό πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομικές αποκλίσεις. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι οι προοπτικές της Ιταλίας για μείωση του χρέους κεντρικής κυβέρνησης έχουν περιορισθεί».

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση σε μεταποίηση, υπηρεσίες το Μάιο


Ευρωζώνη: Επιβράδυνση σε μεταποίηση, υπηρεσίες το Μάιο

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών επεκτάθηκε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης το Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό επταμήνου των 55,4 μονάδων από 57,8 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Ο μεταποιητικός δείκτης μειώθηκε στις 54,8 μονάδες από τις 58 μονάδες του Απριλίου, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλό πενταμήνου των 55,4 μονάδων από 56,7 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε, παρέμεινε ισχυρός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

source: naftemporiki.gr
Share |