Monday, May 23, 2011

BOCY: Κέρδη €71 εκ. το τρίμηνο


BOCY: Κέρδη €71 εκ. το τρίμηνο

Κέρδη €71 εκ. πέτυχε η Τρ. Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι €81 εκ. πέρσι και €74 εκ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η μείωση της κερδοφορίας προκύπτει παρά την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά €34 εκ. και τη σχετικά μικρή αύξηση των επισφαλειών από τα επίπεδα του 2010. Οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από διαπραγμάτευση συναλλάγματος κατά €22 εκ. και στην αύξηση της φορολογίας.

Τα καθαρά κέρδη της Τρ. Κύπρου παρουσίασαν ετήσια μείωση 13% και κυμάνθηκαν κατά €3 εκ. κάτω τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Βελτίωση στην Κύπρο

Στην Κύπρο τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο 2011 ανήλθαν σε €102 εκ. αυξημένα κατά 7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2010 ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €60 εκ.

Στην Ελλάδα, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €45 εκ. έναντι €52 εκ. και τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €1 εκ. έναντι €10 εκ.

Στη Ρωσία τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €4 εκ. έναντι €1 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Έσοδα από τόκους

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας σημείωσαν αύξηση 14% στα €276 εκ. από €242 εκ. το τρίμηνο του 2010.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος συνέχισε την ανοδική του πορεία και ανήλθε σε 2,77% το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι 2,60% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και 2,72% το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €56 εκ.για το πρώτο τρίμηνο 2011 σε σχέση με €52 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2010 σημειώνοντας αύξηση 7%.

Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και τα καθαρά κέρδη από χρηματοοικονομικά μέσα μειώθηκαν σε €5 εκ. έναντι €27 εκ. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο 2010 περιλάμβανε υψηλότερα κέρδη από διάθεση ομολόγων κατά €18 εκ.

Έξοδα

Όσον αφορά τα έξοδα, ανήλθαν σε €184 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7% έναντι €173 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2010 και ο δείκτης κόστος προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 51,8% (51,0% το πρώτο τρίμηνο 2010).

Η αύξηση των εξόδων οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του δικτύου στην Ελλάδα, την Ουκρανία και τις άλλες χώρες, όπως και στην αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής του Συγκροτήματος.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €115 εκ. σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με πέρσι.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα, λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, διατήρησε την υψηλή χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων η οποία ανήλθε σε 1,09% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση (α ‘τρίμηνο 2010: 1,09% ). Η αύξηση στη χρέωση για προβλέψεις περιορίστηκε στο 7% στα €79 εκ. από €73 εκ

Άλλα μεγέθη

Τα δάνεια του Συγκροτήματος στις 31 Μαρτίου 2011 ανήλθαν σε €29,14 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7% καθώς και αύξηση 1% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 31 Μαρτίου 2011 σε €32,19 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10% (μείωση 2% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010).

Σύμφωνα με την τράπεζα, η υγιής ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 84% καθώς και η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος στη χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με το δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 77% στις 31 Δεκεμβρίου 2010), αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας στις αγορές χρήματος καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό σε καταθέσεις που παρατηρείται στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης.

Στις 31 Μαρτίου 2011, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,93 δισ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με βάση τις αρχές τις Βασιλείας ΙΙ ανήλθε σε 11,6% ενώ οι δείκτες βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανήλθαν σε 8,2% και 11,1% αντίστοιχα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Συγκρότημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση (δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 11,1%) και υγιή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 87%). H κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος ενισχύθηκε περαιτέρω με την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συγκροτήματος ημερομηνίας 20 Μαΐου 2011 η Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση €890 εκατ. ΜΑΕΚ. Ως αποτέλεσμα, ο ενδεικτικός (pro-forma) δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και πρωτοβάθμιων κεφαλαίων περιλαμβανομένων των ΜΑΕΚ. Η έκδοση των ΜΑΕΚ θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη τις αντίξοες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές και θωρακίζει το Συγκρότημα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, το Συγκρότημα εκτιμά ότι το έτος 2011 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, το Συγκρότημα εκτιμά ότι τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη πριν τη φορολογία για το 2011 θα είναι αυξημένα έναντι του 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία για το 2011 αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2010, με θετική συνεισφορά από όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Ειδικότερα για τις δραστηριότητες στη Ρωσία, το Συγκρότημα αναμένει να συνεχισθεί σταθερά η επέκταση των μεγεθών του και η βελτίωση της κερδοφορίας του, με αποτέλεσμα την αυξημένη συμβολή της Ρωσίας στη συνολική κερδοφορία του Συγκροτήματος.

«Το Συγκρότημα συνεχίζει την ανάπτυξή του, ισχυρό, παρά το συνεχιζόμενο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον σε κάποιες από τις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Η συνέπεια, η ευελιξία, η συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων, η υγιής ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αποτελούν τα εχέγγυα για την επίτευξη των μελλοντικών του στόχων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ως ευκαιριών. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος ενισχύεται περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου.

Η έκδοση των ΜΑΕΚ θωρακίζει σημαντικά το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ενισχύοντας προληπτικά την κεφαλαιακή του θέση, με κεφάλαια που πληρούν τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου.

«Οι αγορές συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, αλλά παρόλα αυτά το Συγκρότημα κατάφερε να πετύχει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία με θετική συνεισφορά από όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Επίσης έχει διατηρήσει υγιή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω με την έκδοση των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Τόσο η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος, όσο και υψηλός δείκτης ρευστότητας αποτελούν εχέγγυο για την περαιτέρω ανοδική του πορεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Ηλιάδης.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |