Friday, August 15, 2008

GLOBAL INDEXES

FTSE 100 INDEX 5,454.80 -42.60 -0.77%
CAC 40 INDEX 4,453.62 32.71 0.74%
DAX INDEX 6,446.02 3.81 0.06%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,659.90 43.97 0.38%
S&P 500 INDEX 1,298.20 5.27 0.41%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,452.52 -1.15 -0.05%

ASIA TODAY

NIKKEI 225 13,019.41 62.61 0.48%
HANG SENG INDEX 21,160.58 -232.13 -1.09%
CSI 300 INDEX 2,447.62 4.10 0.17%

ΗΠΑ: ''Καλπάζει'' ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

ΗΠΑ: ''Καλπάζει'' ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για +0,5%, τελικά διαμορφώθηκε στο +0,8% κυρίως λόγω της δραματικής ανόδου των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, των ειδών ρουχισμού και του καπνού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια ενισχύθηκε κατά 0,3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν για άνοδο 0,2%.

Οι τιμές καταναλωτή είναι κατά 5,6% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια διαφορά από τον Ιανουάριο του 1991.

REPORTER.GR

Πρόστιμα 60 εκατ. δολαρίων για J.P. Morgan και Morgan Stanley

Πρόστιμα 60 εκατ. δολαρίων για J.P. Morgan και Morgan Stanley

Πρόστιμα 25 εκατ. δολαρίων και 35 εκατ. δολαρίων συμφώνησαν να πληρώσουν οι J.P. Morgan και Morgan Stanley αντίστοιχα, εξαιτίας των ερευνών που διεξήχθησαν για τη δραστηριότητα τους στους λογαριασμούς χρεογράφων επιτοκίου πλειστηριασμού.Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, και οι δύο οι τράπεζες δεσμευτήκαν να επαναγοράσουν τα εν λόγω χρεόγραφα από μικροεπενδυτές και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα διαθέσουν επιπλέον 7 δις δολάρια. Ιδιαιτέρως, η J.P. Morgan, θα χάσει περίπου 3 δις δολάρια από την πραγματική αξία των χρεογράφων

REPORTER.GR

Σε ποιες τράπεζες και σε ποιες τιμές σορτάρουν τα funds;

Σε ποιες τράπεζες και σε ποιες τιμές σορτάρουν τα funds;

Ένα εξόφθαλμο χρηματιστηριακό παιχνίδι με επίκεντρο τους επενδυτές που ακολουθούν την τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας συντελείται το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ορισμένα hedge funds τα οποία κατά βάση προέρχονται από την Μ. Βρετανία αλλά και την Γαλλία και τις ΗΠΑ λόγω της περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας καταφέρνουν κυρίως προς το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα να σορτάρουν ορισμένες μετοχές όπως της Εθνικής της Alpha , της Marfin κ.α. και έτσι να αποκομίζουν σημαντικότατα κέρδη.
Αυτή την τακτική ακολουθούν εσχάτως και Έλληνες επενδυτές. Κυρίως εκμεταλλεύονται την απουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών , πραγματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και τις συγκυρίας στην αγορά ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκομίσουν αξιόλογα κέρδη.
Στο παρελθόν η υποτιμητική κερδοσκοπία που αποτελεί και αυτή η διαδικασία ένα τρόπο αποδεκτό για την αποκομιδή υψηλών κερδών είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ξένα funds είχαν μάλιστα φθάσει στο σημείο να δανειστούν μεγάλα ποσά από ελληνική τράπεζα να σορτάρουν την μετοχή άλλης μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.

Επίσης όσο και αν φαντάζει υπερβολικό ορισμένοι τραπεζίτες όταν στοχοποιούσαν ορισμένα funds ότικινούνται με γνώμονα την υποτιμητική κερδοσκοπία , επικοινωνούσαν με τους διαχειριστές των funds και τους πρότειναν δάνεια με καλούς όρους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σορτάρουν την μετοχή.

Σε άλλη περίπτωση τραπεζίτης όταν γνώριζε ότι θα ενεργοποιηθούν short θέσεις από hedge funds, ανέμενε την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να σορτάρει ακόμη και την μετοχή του. Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να μεταβληθεί αυτή η κατάσταση είναι να εκδηλωθεί πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Σπασμωδικές κινήσεις όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς μετοχών απλά και μόνο αποτελεί καλό εργαλείο για τις short θέσεις ενώ και επί της ουσίας η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού είναι αμφισβητήσιμη.

Οι τράπεζες στόχοι

Έχει αποδειχθεί ότι κάποιες τράπεζες όταν βρίσκονται σε ορισμένα επίπεδα οι μετοχές τους αποτελούν σήμα για του short να ενεργοποιηθούν. Με βάση την μέχρι τώρα συμπεριφορά των short θέσεων οι τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι

Εθνική στα 31 με 31,5 ευρώ
Alpha στα 18,5 με 19 ευρώ
Eurobank στα 15 με 15,8 ευρώ
Marfin PB στα 4,50 με 4,80 ευρώ
Κύπρου στα 8,50 με 9 ευρώ
Πειραιώς στα 19 ευρώ

Σε αυτές τις τιμές οι short ενεργοποιούνται και επιθετικά υιοθετούν την τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

REPORTER.GR

EΛΛΑΔΑ: Η φθινοπωρινή οδύσσεια ενός ιδιοκτήτη ακινήτου

Στην ούτως ή άλλως μακροσκελή λίστα με τα φθινοπωρινά έξοδα μην ξεχάσετε να προσθέσετε και μερικές δεκάδες (ή και εκατοντάδες) ευρώ για το ακίνητο που αγοράσατε. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι πολλές και γίνονται ολοένα και περισσότερες. Θα πληρώσετε το εφάπαξ τέλος στο Κτηματολόγιο. Αν έχετε πάρει το ακίνητο με δάνειο, θα πληρώσετε και το εφάπαξ τέλος της τράπεζας. Στη συνέχεια θα σας έρθει το χαράτσι του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (0,1% επί της αντικειμενικής αξίας εκτός και αν το σπίτι είναι πρώτη κατοικία) και θα κλείσετε με το 0,1% του Κτηματολογίου. Το κόστος είναι μεγάλο και τα παραδείγματα που ακολουθούν το αποδεικνύουν.

«Αγόρασα ένα διαμέρισμα με μια θέση πάρκινγκ και μια κλειστή θέση πάρκινγκ στο υπόγειο από κοινού με τη γυναίκα μου. Πόσα χρήματα θα πληρώσω για το κτηματολόγιο;» Αν υπολογίζετε να ξεμπερδέψετε με ένα 35άρι είστε πολύ μακριά νυχτωμένος καθώς όσο περνάει ο καιρός και βγαίνουν στον «αέρα» οι λεπτομέρειες, τόσο μεγαλώνει και ο λογαριασμός. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι ο ιδιοκτήτης του παραδείγματος, θα έπρεπε να πληρώσει 35 ευρώ για το διαμέρισμα, 20 ευρώ για την αποθήκη και 20 ευρω για το πάρκινγκ. Σύνολο 75 ευρώ. Γνωρίζαμε επίσης ότι το τέλος καταβάλλεται ανά ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο. ʼρα ο λογαριασμός ανεβαίνει αυτομάτως στα 150 ευρώ καθώς ποσοστό επί του ακινήτου έχει και η σύζυγος. Θα μπορούσε στη θέση της συζύγου να είναι ο γονιός που έχει κρατήσει την ψιλή κυριότητα, ή το παιδί στο οποίο θα είχε μεταβιβαστεί η επικαρπία. Το αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς το ίδιο: 150 ευρώ. Κι όμως, η λυπητερή δεν τελειώνει εδώ: Ίσως αρκετοί από εμάς να είχαμε λησμονήσει ότι με την καταβολή αυτών των χρημάτων δεν ξεμπερδεύουμε με το κτηματολόγιο καθώς σε λίγους μήνες θα έρθει ένα ακόμη «πακέτο»: Για κάθε ακίνητο, θα καταβάλλουμε τέλος ίσο με το 0,1% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, αν το διαμέρισμα του παραδείγματος έχει αντικειμενική αξία, θα επιβαρυνθούμε με επιπλέον 180 ευρώ (200.000 ευρώ μείον 20.000 ευρώ που θεωρείται αφορολόγητο επι 0,1% ισούται με 180 ευρώ). Όχι, μην μπερδεύεστε. ʼλλο το 0,1% του κτηματολογίου και άλλο το 0,1% για το Ενιαίο Τέλος Κατοχής Ακινήτου. Αν για κάποιο λόγο το διαμέρισμα δεν αποτελεί πρώτη κατοικία, θα πληρώσετε και τα δύο τέλη.

Επομένως έχουμε μέχρι τώρα:
-150 ευρώ για το διαμέρισμα και τις αποθήκες
-180 ευρώ για το ειδικό τέλος του 0,1% που θα πάει στο κτηματολόγιο
-200 ευρώ για το χαράτσι του ενιαίου τέλους ακινήτου (όχι το ΕΤΑΚ δεν προβλέπει αφορολόγητο)

Το σύνολο; 530 ευρώ. Ξεμπερδέψαμε; Δυστυχώς όχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν εδώ και τρεις ημέρες στο φως της δημοσιότητας, οι τράπεζες θα μετακυλήσουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων το χαράτσι του Κτηματολογίου που τους αναλογεί. Δηλαδή, όποιος έχει πάρει διαμέρισμα με στεγαστικό δάνειο δεν θα πληρώσει μόνο τα 35 ευρώ για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Θα πληρώσει και τα 35 ευρώ για την τράπεζα η οποία ναι μεν θα τα καταβάλει αλλά στη συνέχεια θα τα εισπράξει από τον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη μαζί με την μηνιαία δόση. (Ερώτηση προς αρμοδίους; Θα μας μετακυλήσουν και το τέλος του 0,1% ή θα περιοριστούν στο εφάπαξ τέλος των 35 ευρώ;)

Το συμπέρασμα για τον ιδιοκτήτη του παραδείγματος είναι άκρως απογοητευτικό. Αν αγόρασε διαμέρισμα ως δεύτερη κατοικία μαζί με τη σύζυγό του με στεγαστικό δάνειο, κινδυνεύει να πληρώσει έως και 700 ευρώ για να είναι συνεπής απέναντι στην εφορία και στο Κτηματολόγιο. Σίγουρα υπάρχουν και πιο απλές περιπτώσεις. Ένα διαμέρισμα με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ με έναν ιδιοκτήτη, χωρίς πάρκινγκ και αποθήκη, το κόστος περιορίζεται: 35 ευρώ το ειδικό τέλος, 35 ευρώ το τέλος που θα μετακυλήσει η τράπεζα, 80 ευρώ το 0,1% του Κτηματολογίου και 100 ευρώ το 0,1% της εφορίας μας κάνει 250 ευρώ. Τα βρίσκετε λίγα;

REPORTER.GR

XAA: Από τον Οκτώβριο οι νέοι δείκτες στο Χρηματιστήριο

Οι FTSE XA Liquid Mid Index, ftse/XA/XAK, ένας ακόμα γενικός δείκτης και ένας γενικός δείκτης Εναλλακτικής Αγοράς αποτελούν τους νέους δείκτες του Χ.Α.

Στην επόμενη αναθεώρηση του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ισχύς των αναθεωρημένων αλλά και των νέων ftse/XA όπως αυτοί αποφασίστηκαν από το Χρηματιστήριο.

Κύριο επιχείρημα για τις αλλαγές που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο δίμηνο είναι οι ανάγκες που πλέον έχουν δημιουργηθεί από τις αναταράξεις στο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Ενας νέος δείκτης που δημιουργείται είναι ο FTSE XA Liquid Mid Index, ο οποίος θα απαρτίζεται από τις 20 πρώτες σε ρευστότητα μετοχές του ftse/XA Mid 40 και επιπλέον θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση προϊόντων επί του δείκτη αυτού (ΣΜΕ, δικαιώματα).

Επίσης, δημιουργείται ftse/XA/XAK τραπεζικός δείκτης, στην σύνθεση του οποίου θα περιληφθούν τραπεζικές μετοχές από τους ftse/XA 20, ftse/XA Mid 40 και ftse/CySE 20. Θα δημιουργηθούν εν συνεχεία και νέα προϊόντα (ΣΜΕ, Δικαιώματα και ETFs) επί του δείκτη αυτού.

Ενας ακόμα Γενικός Δείκτης, αυτός της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης θα κάνει ντεμπούτο τον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει τις 20 πρώτες σε κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Επίσης, θα δημιουργηθεί γενικός δείκτης Εναλλακτικής Αγοράς στην σύνθεση του οποίου θα συμπεριληφθούν όλες οι εταιρείες της ΕΝ.Α.

Σύνθετα προϊόντα

Εν τω μεταξύ, ξεκινά το Σεπτέμβριο η διαβούλευση για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Πρόκειται για χρηματιστηριακά εργαλεία ιδιαιτέρως διαδεδομένα σε ξένες αγορές, όπως η Ελβετία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Ο ρυθμός ανάπτυξης των προϊόντων αυτών στις παραπάνω αγορές είναι της τάξεως του 15%, ενώ όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία, τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα προτιμώνται από τα ETFs.

Για παράδειγμα, η αξία συναλλαγών σε ΣΧΠ σε σχέση με τα ΕTFs ήταν το 2007 τριπλάσια στην Ιταλία και την Ελβετία και περίπου κατά 50% αυξημένη στη Γερμανία και το Euronext.

Παράλληλα, η ΕΧΑΕ στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των ΕTFs, όχι μόνο με τη δημιουργία Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων στους νέους δείκτες που θα δημιουργηθούν τον Οκτώβριο, αλλά και με την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ETFs που είναι ήδη εισηγμένα σε ευρωπαϊκές αγορές (δείκτες ευρωπαϊκών αγορών, δείκτες παγκόσμιων αγορών, δείκτες μετοχών, ομολόγων αλλά και εμπορευμάτων).

Σήμερα, διαπραγματεύονται διεθνώς, σε 42 χρηματιστήρια, 1.302 ETFs με 2.207 εισαγωγές (70% με παράλληλη εισαγωγή). Τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ανέρχονται σε 805 δισ. δολάρια ενώ μέχρι το 2011 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. δολάρια.

ΝΑFTEMPORIKI

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank

Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας British Airways-American Airlines

Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας British Airways-American Airlines

«Σφραγίστηκε» η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ British Airways και Αmerican Airlines που θα επιτρέπει στους δύο αερομεταφορείς να συνεργάζονται στη διαμόρφωση δρομολογίων και τιμών.

Οι αερομεταφορείς θα πρέπει ωστόσο να πείσουν τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει τους κανονισμούς των ΗΠΑ για τους ξένους αερομεταφορείς.

Σημειώνεται ότι στη συμμαχία θα συμμετάσχει και η ισπανική Iberia, εφόσον καταλήξει σε συμφωνία συγχώνευσης με τη British Airways.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αυξημένες οι κατασχέσεις κατοικιών

ΗΠΑ: Αυξημένες οι κατασχέσεις κατοικιών

Βαθαίνει η κρίση στις αγορές στέγης και πίστης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Realty Trac, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι κατασχέσεις κατοικιών τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τη RealtyTrac, περισσότερες από 272.000 κατοικίες ή μία σε κάθε 464, έλαβαν προειδοποίηση για επικείμενη κατάσχεση ή κατασχέθηκαν το συγκεκριμένο μήνα. Πρόκειται για αύξηση 8% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Μεταξύ των 230 μητροπολιτικών περιοχών, από τις οποίες συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία, τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει το Κέιπ Κόραλ, στη Φλόριντα.

Αντιμέτωπα με την κατάσχεση της κατοικίας τους ήρθαν ένα σε κάθε 64 νοικοκυριά της συγκεκριμένης πόλης. Σε επίπεδο πολιτειών, τα πρωτεία είχε η Νεβάδα, με τις κατασχέσεις να καταγράφουν τον Ιούλιο αύξηση 384% σε σχέση με πέρυσι. Πολύ υψηλά ήταν επίσης τα ποσοστά στο Οχάιο, την Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια.


NAFTEMPORIKI

Standard & Poor's: Βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης

Standard & Poor's: Βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης

Το αυξανόμενο ποσοστό στάσης πληρωμών σε δάνεια κάθε κατηγορίας και τα διογκούμενα προβλήματα των ασφαλιστών ομολόγων θα εξακολουθούν να πλήττουν την κερδοφορία των χρηματοοικονομικών ομίλων και τα επόμενα τρίμηνα, προειδοποιεί η Standard & Poor's τονίζοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον και όχι στο τέλος της πιστωτικής κρίσης.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκους μετά την κρίση στα subprime δάνεια, πληθαίνουν πλέον τα προβλήματα και στην αγορά των δανείων υψηλής αξιολόγησης, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των τραπεζών για βελτίωση της εικόνας των λογιστικών τους βιβλίων.

Παράλληλα οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν περαιτέρω διαγραφές από τους ασφαλιστές ομολόγων και κατά συνέπεια για τις τράπεζες, στις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Μέχρι στιγμής οι οφειλόμενες στην πιστωτική κρίση ζημίες, που έχουν επισήμως παρουσιάσει οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι παγκοσμίως, αγγίζουν τα 500 δισ. δολάρια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος θα ανέλθει στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ μερίδα αναλυτών, όπως ο οικονομολόγος τους Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νούριελ Ρουμπίνι, είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας ζημίες ύψους 2 τρισ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

Κοινό σχέδιο για την ενίσχυση των ελέγχων στις συναλλαγές

Κοινό σχέδιο για την ενίσχυση των ελέγχων στις συναλλαγές

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και δέκα χρηματιστηριακές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του New York Stock Exchange (NYSE), προχώρησαν στη δημιουργία μίας νέας συνεργασίας, στο πλαίσιο προσπαθειών καταπολέμησης των παράτυπων συναλλαγών με εσωτερική πληροφόρηση (insider trading), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Συγκεκριμένα η SEC ανακοίνωσε ότι οι μη κυβερνητικές Ρυθμιστικές Αρχές Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA) μαζί με δέκα χρηματιστηριακές αγορές συμφώνησαν να ακολουθήσουν ένα κοινό σχέδιο, το οποίο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των ελέγχων και των ποινικών διώξεων για τις παράνομες συναλλαγές σε όλες τις αμερικανικές αγορές.

Ο επικεφαλής της SEC, Κρίστοφερ Κοξ, τονίζει χαρακτηριστικά, ότι η εν λόγω συνεργασία θα στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όλους όσους έχουν υποτιμήσει την ακεραιότητα των αγορών, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα προσωπικά τους κέρδη.

Επομένως, δεν θα χρειάζεται η κάθε χρηματιστηριακή αγορά να ασκεί ελέγχους για το insider trading, καθώς οι αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είναι η FINRA και ο ρυθμιστικός βραχίονας του NYSE. Το σχέδιο υποστηρίζεται παράλληλα από το American Stock Exchange, το Boston Stock Exchange, το Nasdaq [.IXIC] και το Philadelphia Stock Exchange.

Ωστόσο η SEC σε συνεργασία με ειδικά ειδικευμένους ερευνητές του NYSE έχουν ενισχύσει τους ελέγχους τα τελευταία χρόνια, μέσω υπολογιστών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι ελέγχουν τις ύποπτες συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται κοντά σε διακανονισμό με ορισμένες τράπεζες, οι οποίες κατηγορούνται για κακή διαχείριση πωλήσεων χρέους με επιτόκιο πλειστηριασμού προς φυσικά πρόσωπα και θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ο νέος διακανονισμός αναμένεται και πάλι να υποχρεώνει τις τράπεζες να επαναγοράζουν τα χρεόγραφα από τους πελάτες στην αρχική τους τιμή. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα η Citigroup και η UBS AG αναγκάστηκαν να επαναγοράσουν μη ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα δισ. δολαρίων.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλο και περισσότερες εταιρείες αναμένεται να έρθουν στον εν λόγω διακανονισμό με τις ρυθμιστικές αρχές.


NAFTEMPORIKI

Σε καθεστώς πτώχευσης η ιαπωνική εταιρεία Urban

Σε καθεστώς πτώχευσης η ιαπωνική εταιρεία Urban

Υπό καθεστώς πτώχευσης τέθηκε η ιαπωνική εταιρεία κατασκευών και μελετών Urban Corp., καθώς ανακοίνωσε χρέη ύψους 255,8 δισ. γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα (2,4 δισ. δολαρίων), λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει τις αγορές το τελευταίο έτος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση των τελευταίων έξι ετών που υπέστη ιαπωνική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Η Urban Corp. είναι η τελευταία εταιρεία στην αγορά real estate που αναγκάστηκε να διακόψει τις δραστηριότητές της, καθώς οι ιαπωνικές τράπεζες έχουν περιορίσει τις διαδικασίες δανεισμού προς τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για ύφεση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευών και μελετών, Χιρογιούκι Μποζόνο δήλωσε ότι από τα τέλη του περασμένου έτους η Urban Corp. έχει έρθει αντιμέτωπη με δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, στις οποίες τελικά δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει.

NAFTEMPORIKI

Οικονομία: Δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση η Ιαπωνία

Οικονομία: Δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση η Ιαπωνία


Στο κατώφλι της ύφεσης βρίσκεται πλέον η ιαπωνική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο- με τον ταχύτερο μάλιστα ρυθμό των τελευταίων επτά ετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατεγράφη μείωση του ιαπωνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 2,4% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη δηλαδή από το 2001.

Η επιδείνωση των συνθηκών της ιαπωνικής οικονομίας είναι απότομη και ραγδαία, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους κατεγράφη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4% σε ετήσια βάση.

Καταναλωτές και επιχειρήσεις, αντιμέτωποι με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών, προέβησαν σε δραστική μείωση των δαπανών τους το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με αποτέλεσμα η οικονομία να μην καταφέρει να αναπτυχθεί.

Αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση- που τυπικά σηματοδοτείται από δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

NAFTEMPORIKI

Ευρώπη: Οικονομίες στο χείλος της ύφεσης

Ευρώπη: Οικονομίες στο χείλος της ύφεσης


Στο χείλος της ύφεσης ακροβατούν ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, με την ισπανική κυβέρνηση να συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα που Εσθονία και Δανία αποτελούν τις δύο πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν απέφυγαν την οικονομική συρρίκνωση. Αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης για τη βρετανική οικονομία.
Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε στην Ισπανία ο Θαπατέρο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πρώτη φάση οικονομικής συρρίκνωσης στην Ισπανία από το 1993.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, διέκοψε τις διακοπές του και συγκέντρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων για την κατάργηση φόρων, μεταρρύθμισης του τομέα υπηρεσιών και μείωσης της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πρώτη φάση οικονομικής συρρίκνωσης στην Ισπανία από το 1993.

Το αυξημένο κόστος καυσίμων συνέβαλε στην ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ισπανία -την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- στο 5,3% τον Ιούλιο, στα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας. Ο συνδυασμός έντονων πληθωριστικών πιέσεων και στάσεων πληρωμών σε χρέη «σπρώχνει» την ισπανική οικονομία προς το χείλος της ύφεσης.

Οι πιέσεις που ασκούνται στις οικονομίες των χωρών-μελών αναμένεται να συντελέσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τη μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο (κατά 0,5%) να αποτελεί ένδειξη που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Στη Γερμανία κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο θα εξασθενήσουν μεταξύ 0,5% και 0,75%, παρασύροντας προς τα κάτω και το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ.

Η «ύφεση» όμως χτυπάει την πόρτα και των χωρών της Βαλτικής, με την Εσθονία να προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους προσεχείς μήνες, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μετά τη Δανία- που βρίσκεται σε ύφεση.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ΑΕΠ της Εσθονίας μειώθηκε κατά 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι μείωσης 0,5% του πρώτου τριμήνου. Επισήμως, η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Στις αρχές του Ιουλίου και η Δανία αποκάλυψε στοιχεία για συρρίκνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αναθεωρώντας προς τα κάτω και τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο.

Στη Βρετανία, τέλος, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους, προβλέποντας υποχώρηση του πληθωρισμού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, Μέρβιν Κιγκ, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 5%, αλλά η επιβράδυνση της οικονομίας θα συμβάλει στην αποκλιμάκωσή του.

NAFTEMPORIKI

Το 90,07% της White Knight κατέχουν η SFS και θυγατρική της - Πρόθεση για squeeze out

Το 90,07% της White Knight κατέχουν η SFS και θυγατρική της - Πρόθεση για squeeze out


Σε συνέχεια ανακοινώσεων της εταιρείας SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED (η «SFS», η «Εταιρεία») ημερομηνίας 12 και 13 Αυγούστου 2008, αναφορικά με την απόκτηση μετοχών της εταιρείας White Knight Holdings Public Company Ltd (η «WKH») σας πληροφορούμε ότι η SFS μαζί με τη Franston Ltd (100% θυγατρική εταιρεία της Εταιρείας) κατέχουν ήδη το 77,70% και το 12,37% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της WKH, αντίστοιχα, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 90,07%.

Mε βάση το άρθρο 36 του περί Δημόσιων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμου του 2007 (ο «Νόμος»), σε περίπτωση που προτείνοντας έχει διενεργήσει δημόσια πρόταση προς όλους τους κατόχους τίτλων εταιρείας, για το σύνολο των τίτλων τους, δικαιούται να απαιτήσει τη μεταβίβαση όλων των υπόλοιπων τίτλων της υπό εξαγορά εταιρείας σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

(α) όταν ο προτείνων κατέχει τίτλους της υπό εξαγορά εταιρείας που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% του συνόλου των τίτλων που φέρουν δικαιώματα ψήφου και τουλάχιστον το 90% των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας,

(β) όταν ο προτείνων έχει αποκτήσει ή έχει συμφωνήσει οριστικά να αποκτήσει, σε συνέχεια αποδοχής της δημόσιας πρότασης, τίτλους που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 90% του συνόλου των τίτλων της υπό εξαγορά εταιρείας που φέρουν δικαιώματα ψήφου και τουλάχιστον 90% των δικαιωμάτων ψήφου που περιλαμβάνονται στη δημόσια πρόταση.

Ως αναφέρεται στο Έγγραφο Δημόσιας Πρότασης ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2008, η SFS προτίθεται να εξασκήσει το πιο πάνω δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) ούτως ώστε να αυξήσει το ποσοστό της στην WKH μέχρι και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της WKH.

Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης.

STOCKWATCH.COM.CY

Δύο μνηστήρες είχε η CyWeekly

Δύο μνηστήρες είχε η CyWeekly


Δύο εκδοτικοί οίκοι ενδιαφέρθηκαν για εξαγορά της αγγλόφωνης εβδομαδιαίας εφημερίδας Cyprus Weekly. Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο CEO της SFS Χριστόδουλος Έλληνας, που μεσολάβησε για την πώληση της εφημερίδας στο Φιλελεύθερο, αναφέρει πως ενδιαφέρον για τη Weekly επέδειξε και η εφημερίδα Πολίτης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Weekly πωλήθηκε στο Φιλελεύθερο έναντι £2,1 εκ. Η εφημερίδα φέρεται να έχει ετήσια κέρδη που ξεπερνούν τις £100 χιλ., μετρητά £0,5 εκ., ενώ στεγάζεται σε δύο ιδιόκτητα διαμερίσματα αξίας €250 χιλ. Ιδρύθηκε το 1979 από τους Άλεξ Ευθυβούλου, Ανδρέα Χατζήπαπα και τον αείμνηστο George der Parthogh.

Στην ανακοίνωση του, ο κ. Έλληνας συνδέει σειρά δημοσιευμάτων του Πολίτη για τον ίδιο και για τον Όμιλο SFS, με την κατάληξη των συζητήσεων για εξαγορά της Cyprus Weekly και με το μεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισε. Ο κ. Έλληνας υποστηρίζει πως ο Πολίτης είχε προσφέρει μεγαλύτερο αντίτιμο για εξαγορά της εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Την περασμένη βδομάδα ο Πολίτης δημοσίευσε επιστολή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί, αρχικά, αρνητικά στην αίτηση που υπέβαλε ο κ. Έλληνας για συμμετοχή του στο ΔΣ της Universal Savings Bank. Είχαν δημοσιευθεί, επίσης, αντιδράσεις των μικρομετόχων της White Knight για το ύψος του τιμήματος που προσφέρει η SFS για εξαγορά του υπόλοιπου της εταιρείας. Δημοσιεύθηκε, επίσης, περσινή απόφαση δικαστηρίου για επιστροφή χρημάτων της White Knight σε επενδυτή και άλλη απόφαση κατά του αιτήματος για προσωρινό διάταγμα κατά της επιβολής προστίμου στην Electricplus, εταιρείας συμφερόντων του κ. Έλληνα.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Έλληνα, στέλεχος του Πολίτη απέρριψε τους ισχυρισμούς του. Ανέφερε ότι οι δύο συντάκτες που έγραψαν τα πιο πάνω κείμενα δεν γνώριζαν πως ο κ. Έλληνας είχε μεσολαβήσει για την εξαγορά της CyWeekly από το Φιλελεύθερο.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |