Friday, August 15, 2008

XAA: Από τον Οκτώβριο οι νέοι δείκτες στο Χρηματιστήριο

Οι FTSE XA Liquid Mid Index, ftse/XA/XAK, ένας ακόμα γενικός δείκτης και ένας γενικός δείκτης Εναλλακτικής Αγοράς αποτελούν τους νέους δείκτες του Χ.Α.

Στην επόμενη αναθεώρηση του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ισχύς των αναθεωρημένων αλλά και των νέων ftse/XA όπως αυτοί αποφασίστηκαν από το Χρηματιστήριο.

Κύριο επιχείρημα για τις αλλαγές που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο δίμηνο είναι οι ανάγκες που πλέον έχουν δημιουργηθεί από τις αναταράξεις στο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Ενας νέος δείκτης που δημιουργείται είναι ο FTSE XA Liquid Mid Index, ο οποίος θα απαρτίζεται από τις 20 πρώτες σε ρευστότητα μετοχές του ftse/XA Mid 40 και επιπλέον θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση προϊόντων επί του δείκτη αυτού (ΣΜΕ, δικαιώματα).

Επίσης, δημιουργείται ftse/XA/XAK τραπεζικός δείκτης, στην σύνθεση του οποίου θα περιληφθούν τραπεζικές μετοχές από τους ftse/XA 20, ftse/XA Mid 40 και ftse/CySE 20. Θα δημιουργηθούν εν συνεχεία και νέα προϊόντα (ΣΜΕ, Δικαιώματα και ETFs) επί του δείκτη αυτού.

Ενας ακόμα Γενικός Δείκτης, αυτός της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης θα κάνει ντεμπούτο τον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει τις 20 πρώτες σε κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Επίσης, θα δημιουργηθεί γενικός δείκτης Εναλλακτικής Αγοράς στην σύνθεση του οποίου θα συμπεριληφθούν όλες οι εταιρείες της ΕΝ.Α.

Σύνθετα προϊόντα

Εν τω μεταξύ, ξεκινά το Σεπτέμβριο η διαβούλευση για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Πρόκειται για χρηματιστηριακά εργαλεία ιδιαιτέρως διαδεδομένα σε ξένες αγορές, όπως η Ελβετία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Ο ρυθμός ανάπτυξης των προϊόντων αυτών στις παραπάνω αγορές είναι της τάξεως του 15%, ενώ όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία, τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα προτιμώνται από τα ETFs.

Για παράδειγμα, η αξία συναλλαγών σε ΣΧΠ σε σχέση με τα ΕTFs ήταν το 2007 τριπλάσια στην Ιταλία και την Ελβετία και περίπου κατά 50% αυξημένη στη Γερμανία και το Euronext.

Παράλληλα, η ΕΧΑΕ στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των ΕTFs, όχι μόνο με τη δημιουργία Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων στους νέους δείκτες που θα δημιουργηθούν τον Οκτώβριο, αλλά και με την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ETFs που είναι ήδη εισηγμένα σε ευρωπαϊκές αγορές (δείκτες ευρωπαϊκών αγορών, δείκτες παγκόσμιων αγορών, δείκτες μετοχών, ομολόγων αλλά και εμπορευμάτων).

Σήμερα, διαπραγματεύονται διεθνώς, σε 42 χρηματιστήρια, 1.302 ETFs με 2.207 εισαγωγές (70% με παράλληλη εισαγωγή). Τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ανέρχονται σε 805 δισ. δολάρια ενώ μέχρι το 2011 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. δολάρια.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |