Friday, August 15, 2008

Σε ποιες τράπεζες και σε ποιες τιμές σορτάρουν τα funds;

Σε ποιες τράπεζες και σε ποιες τιμές σορτάρουν τα funds;

Ένα εξόφθαλμο χρηματιστηριακό παιχνίδι με επίκεντρο τους επενδυτές που ακολουθούν την τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας συντελείται το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ορισμένα hedge funds τα οποία κατά βάση προέρχονται από την Μ. Βρετανία αλλά και την Γαλλία και τις ΗΠΑ λόγω της περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας καταφέρνουν κυρίως προς το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα να σορτάρουν ορισμένες μετοχές όπως της Εθνικής της Alpha , της Marfin κ.α. και έτσι να αποκομίζουν σημαντικότατα κέρδη.
Αυτή την τακτική ακολουθούν εσχάτως και Έλληνες επενδυτές. Κυρίως εκμεταλλεύονται την απουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών , πραγματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και τις συγκυρίας στην αγορά ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκομίσουν αξιόλογα κέρδη.
Στο παρελθόν η υποτιμητική κερδοσκοπία που αποτελεί και αυτή η διαδικασία ένα τρόπο αποδεκτό για την αποκομιδή υψηλών κερδών είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ξένα funds είχαν μάλιστα φθάσει στο σημείο να δανειστούν μεγάλα ποσά από ελληνική τράπεζα να σορτάρουν την μετοχή άλλης μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.

Επίσης όσο και αν φαντάζει υπερβολικό ορισμένοι τραπεζίτες όταν στοχοποιούσαν ορισμένα funds ότικινούνται με γνώμονα την υποτιμητική κερδοσκοπία , επικοινωνούσαν με τους διαχειριστές των funds και τους πρότειναν δάνεια με καλούς όρους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σορτάρουν την μετοχή.

Σε άλλη περίπτωση τραπεζίτης όταν γνώριζε ότι θα ενεργοποιηθούν short θέσεις από hedge funds, ανέμενε την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να σορτάρει ακόμη και την μετοχή του. Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να μεταβληθεί αυτή η κατάσταση είναι να εκδηλωθεί πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Σπασμωδικές κινήσεις όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς μετοχών απλά και μόνο αποτελεί καλό εργαλείο για τις short θέσεις ενώ και επί της ουσίας η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού είναι αμφισβητήσιμη.

Οι τράπεζες στόχοι

Έχει αποδειχθεί ότι κάποιες τράπεζες όταν βρίσκονται σε ορισμένα επίπεδα οι μετοχές τους αποτελούν σήμα για του short να ενεργοποιηθούν. Με βάση την μέχρι τώρα συμπεριφορά των short θέσεων οι τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι

Εθνική στα 31 με 31,5 ευρώ
Alpha στα 18,5 με 19 ευρώ
Eurobank στα 15 με 15,8 ευρώ
Marfin PB στα 4,50 με 4,80 ευρώ
Κύπρου στα 8,50 με 9 ευρώ
Πειραιώς στα 19 ευρώ

Σε αυτές τις τιμές οι short ενεργοποιούνται και επιθετικά υιοθετούν την τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |