Friday, August 15, 2008

Κοινό σχέδιο για την ενίσχυση των ελέγχων στις συναλλαγές

Κοινό σχέδιο για την ενίσχυση των ελέγχων στις συναλλαγές

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και δέκα χρηματιστηριακές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του New York Stock Exchange (NYSE), προχώρησαν στη δημιουργία μίας νέας συνεργασίας, στο πλαίσιο προσπαθειών καταπολέμησης των παράτυπων συναλλαγών με εσωτερική πληροφόρηση (insider trading), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Συγκεκριμένα η SEC ανακοίνωσε ότι οι μη κυβερνητικές Ρυθμιστικές Αρχές Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA) μαζί με δέκα χρηματιστηριακές αγορές συμφώνησαν να ακολουθήσουν ένα κοινό σχέδιο, το οποίο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των ελέγχων και των ποινικών διώξεων για τις παράνομες συναλλαγές σε όλες τις αμερικανικές αγορές.

Ο επικεφαλής της SEC, Κρίστοφερ Κοξ, τονίζει χαρακτηριστικά, ότι η εν λόγω συνεργασία θα στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όλους όσους έχουν υποτιμήσει την ακεραιότητα των αγορών, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα προσωπικά τους κέρδη.

Επομένως, δεν θα χρειάζεται η κάθε χρηματιστηριακή αγορά να ασκεί ελέγχους για το insider trading, καθώς οι αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είναι η FINRA και ο ρυθμιστικός βραχίονας του NYSE. Το σχέδιο υποστηρίζεται παράλληλα από το American Stock Exchange, το Boston Stock Exchange, το Nasdaq [.IXIC] και το Philadelphia Stock Exchange.

Ωστόσο η SEC σε συνεργασία με ειδικά ειδικευμένους ερευνητές του NYSE έχουν ενισχύσει τους ελέγχους τα τελευταία χρόνια, μέσω υπολογιστών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι ελέγχουν τις ύποπτες συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται κοντά σε διακανονισμό με ορισμένες τράπεζες, οι οποίες κατηγορούνται για κακή διαχείριση πωλήσεων χρέους με επιτόκιο πλειστηριασμού προς φυσικά πρόσωπα και θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ο νέος διακανονισμός αναμένεται και πάλι να υποχρεώνει τις τράπεζες να επαναγοράζουν τα χρεόγραφα από τους πελάτες στην αρχική τους τιμή. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα η Citigroup και η UBS AG αναγκάστηκαν να επαναγοράσουν μη ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα δισ. δολαρίων.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλο και περισσότερες εταιρείες αναμένεται να έρθουν στον εν λόγω διακανονισμό με τις ρυθμιστικές αρχές.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |