Friday, August 15, 2008

Ευρώπη: Οικονομίες στο χείλος της ύφεσης

Ευρώπη: Οικονομίες στο χείλος της ύφεσης


Στο χείλος της ύφεσης ακροβατούν ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, με την ισπανική κυβέρνηση να συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα που Εσθονία και Δανία αποτελούν τις δύο πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν απέφυγαν την οικονομική συρρίκνωση. Αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης για τη βρετανική οικονομία.
Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε στην Ισπανία ο Θαπατέρο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πρώτη φάση οικονομικής συρρίκνωσης στην Ισπανία από το 1993.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, διέκοψε τις διακοπές του και συγκέντρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων για την κατάργηση φόρων, μεταρρύθμισης του τομέα υπηρεσιών και μείωσης της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πρώτη φάση οικονομικής συρρίκνωσης στην Ισπανία από το 1993.

Το αυξημένο κόστος καυσίμων συνέβαλε στην ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ισπανία -την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- στο 5,3% τον Ιούλιο, στα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας. Ο συνδυασμός έντονων πληθωριστικών πιέσεων και στάσεων πληρωμών σε χρέη «σπρώχνει» την ισπανική οικονομία προς το χείλος της ύφεσης.

Οι πιέσεις που ασκούνται στις οικονομίες των χωρών-μελών αναμένεται να συντελέσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τη μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο (κατά 0,5%) να αποτελεί ένδειξη που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Στη Γερμανία κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο θα εξασθενήσουν μεταξύ 0,5% και 0,75%, παρασύροντας προς τα κάτω και το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ.

Η «ύφεση» όμως χτυπάει την πόρτα και των χωρών της Βαλτικής, με την Εσθονία να προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους προσεχείς μήνες, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μετά τη Δανία- που βρίσκεται σε ύφεση.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ΑΕΠ της Εσθονίας μειώθηκε κατά 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι μείωσης 0,5% του πρώτου τριμήνου. Επισήμως, η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Στις αρχές του Ιουλίου και η Δανία αποκάλυψε στοιχεία για συρρίκνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αναθεωρώντας προς τα κάτω και τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο.

Στη Βρετανία, τέλος, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους, προβλέποντας υποχώρηση του πληθωρισμού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, Μέρβιν Κιγκ, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 5%, αλλά η επιβράδυνση της οικονομίας θα συμβάλει στην αποκλιμάκωσή του.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |