Tuesday, June 29, 2010

"Άλμα" για τη μετοχή της Tesla στο ντεμπούτο της στο NYSE


"Άλμα" για τη μετοχή της Tesla στο ντεμπούτο της στο NYSE

Στα 19 δολ. ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Tesla Motors, 12% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή προσφοράς των 17 δολ.

Η αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της εταιρείας είναι η πρώτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για αμερικάνικη εταιρεία αυτοκινήτων από την εισαγωγή της Ford το 1956. Η Tesla τιμολόγησε τη μετοχή στα 17 δολ. ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει πως η τιμή θα είναι μεταξύ των 14 δολ. και 16 δολ.

H μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσε “άλμα” 40,53% και έκλεισε στα 23,89 δολ.

source: capital.gr

Πτώση 3% για το αργό λόγω των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης


Πτώση 3% για το αργό λόγω των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Πτώση 3% σημείωσε η τιμή του αργού στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έπειτα από τη βουτιά που σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και την καθοδική αναθεώρηση του το δείκτη Απριλίου για το outlook της οικονομίας της Κίνας.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου αργού τύπου light sweet παραδόσεως Αυγούστου έχασε 231 δολ. κλείνοντας στα 75,94 δολ. το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο ίδιου μήνα υποχώρησε 3,9%, ή 19 σεντς, κλείνοντας στα 4,54 δολ. ανά 1 εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

source: capital.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό, "βουτιά" 5% για το χαλκό


Μικρά κέρδη για το χρυσό, "βουτιά" 5% για το χαλκό

Μικρά κέρδη κατέγραψε η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καθώς το δολάριο ενισχύεται στις αγορές συναλλάγματος. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,3%, ή 3,8 δολ., κλείνοντας στα 1.242,4 δολ. η ουγγιά

Στον αντίποδα, ο χαλκός Ιουλίου κατέγραψε “βουτιά” 5,1% καθώς το αμερικανικό κέντρο οικονομικών ερευνών Conference Board αναθεώρησε το δείκτη Απριλίου για το outlook της οικονομίας της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που συνθέτει το κέντρο ερευνών της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3%, λιγότερο από το 1,7% που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου.

Η αναθεώρηση έπληξε ιδιαίτερα το χαλκό, καθώς η Κίνα είναι σημαντικός αγοραστής του μετάλλου, κλείνοντας στα 2,91 δολ. η λίβρα με απώλειες 16 σεντς.

Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε 0,4%, ή 8 σεντς , στα 18,59 δολ. η ουγγιά, το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση 3,8%, ή 18,05 δολ., ολοκληρώνοντας στα 454,4

source: capital.gr

NYSE: Ενεργοποίηση των circuit breakers για τη μετοχή της Citi


NYSE: Ενεργοποίηση των circuit breakers για τη μετοχή της Citi

Ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Citigroup στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από την ενεργοποίηση των αυτόματων διακοπτών (circuit breakers). Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τιμή της μετοχής της Citi υποχώρησε 12,7% στα 3,3174 δολ. ενώ αμέσως πριν διαπραγματευόταν στα 3,8 δολ. Η αναστολή είχε διάρκεια 5 λεπτών και η μετοχή ξεκίνησε να διαπραγματεύεται ξανά στα 3,8 δολ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: "Βουτιά" του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο


ΗΠΑ: "Βουτιά" του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει στις 52,9 μονάδες από 62,7 μονάδες το Μάιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 62,5 μονάδες. Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών υποχώρησε στις 25,5 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 29,8 μονάδων το Μάιο. Ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών για την οικονομική δραστηριότητα στο επόμενο εξάμηνο υποχώρησαν στις 71,2 μονάδες από 84,6 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στις τιμές κατοικίας τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αύξηση στις τιμές κατοικίας τον Απρίλιο

Αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο καθώς έληξε η φοροαπαλλαγή για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 κατά 3,8%, έναντι 3,5% των εκτιμήσεων, ενώ σε σχέση με το Μάρτιο ενισχύθηκαν 0,8%.

Ο δείκτης τιμών S&P Case-Shiller στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ ενισχύθηκε σε ετήσια βάση 4,6% ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε 0,7%.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Άνοδος-έκπληξη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Άνοδος-έκπληξη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η δημοσιονομική κρίση που απειλεί την Ευρωζώνη δεν κατάφερε να μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των περισσότερων επιχειρήσεων τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης θα συνεχιστεί.

Σε μηνιαία δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν, ή ESI, ενισχύθηκε στις 98,7 μονάδες από 98,4 μονάδες, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που είχαν προβλέψει πτώση στις 98 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε από τη σημαντική πτώση που κατέγραψε το Μάιο, όταν οι επιπτώσεις των προσπαθειών της Ευρωζώνης να διασώσει την ελληνική κυβέρνηση άρχισαν να φαίνονται. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο -17 από 18 το Μάιο, ωθούμενος από την ελαφρώς πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το outlook της οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες και τον περιορισμό των φόβων για την ανεργία.

Ο δείκτης της Κομισιόν για την βιομηχανική εμπιστοσύνη εμφανίστηκε αμετάβλητος στο -6, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο -7, ενώ ο δείκτης των υππηρεσιών ενισχύθηκε στις 4 μονάδες από 3 μονάδες. Ωστόσο, το κλίμα στον κατασκευαστικό κλάδο επιδεινώθηκε, με τον αντίστοιχο δείκτη να περιορίζεται στο -30 από -28.

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και την Ισπανία ενισχύθηκε μετά τις τρομερές πτώσεις του Μαΐου, ωθούμενο από τον κλάδο των υπηρεσιών και στις δύο χώρες. Στην Πορτογαλία, το οικονομικό κλίμα συνέχισε να αποδυναμώνεται.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης που αναμένεται να πληρώσουν στην περίπτωση που χρειαστούν νέες διασώσεις, το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε στη Γερμανία ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εξαγωγών για τους βιομήχανους, ενώ σημείωσε σημαντική υποχώρηση στη Γαλλία.

Ένας άλλος δείκτης του κλίματος της βιομηχανίας στην Ευρωζώνη – ο δείκτης Business Climate Indicator – εμφανίστηκε αμετάβλητος στο 0,37.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Στις -11 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο


Μ. Βρετανία: Στις -11 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους υποχώρησε τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -11 μονάδες από τις -10 μονάδες το Μάιο, ενώ ο δείκτης του ευρύτερου οικονομικού κλίματος επίσης υποχώρησε στις 99,4 από τις 102,4 μονάδες το Μάιο.

Σημειώνεται πως η πτώση στο Ην. Βασίλειο ήταν μικρότερη σε σχέση με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δεν κατέγραψε καμία αλλαγή και παρέμεινε στις -15 μονάδες τον Ιούνιο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ΕΕ υποχώρησε οριακά στις 100,1 μονάδες από τις 100,2 μονάδες το Μάιο.

Η δημοσκόπηση για το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές διεξήχθη πριν την ανακοίνωση του προϋπολογισμού της Μ. Βρετανίας που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου, αλλά ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει τις ανησυχίες για την σκληρότητα των μέτρων της κυβέρνησης.


source: capital.gr

Roubini: "Βλέπει" περαιτέρω διόρθωση λόγω ύφεσης double-dip


Roubini: "Βλέπει" περαιτέρω διόρθωση λόγω ύφεσης double-dip

Την εκτίμηση ότι οι οικονομικές ανησυχίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στις ΗΠΑ και να οδηγήσουν ενδεχομένως σε περαιτέρω διόρθωση των μετοχών, εξέφρασε ο Nouriel Roubini, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Το αδύναμο ευρώ θα επηρεάσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ, η διεύρυνση των spreads θα οδηγήσει σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, η αποστροφή ανάληψης κινδύνου ενισχύεται και τα spreads των τραπεζών επηρεάζουν το Libor ευρώ-δολαρίου, τόνισε ο Roubini.

«Αυτό που συμβάινει κατά την τρέχουσα περίοδο στην Ευρωζώνη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ», προέβλεψε.

«Η μετάδοση της κρίσης από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, είναι το πρώτο πράγμα», σημείωσε για να προσθέσει. «Δεύτερον, υπερβολικά πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας πολύ πρόωρα».

Ο Roubini δεν απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ύφεσης double dip στην Ευρωζώνη, για την Ιαπωνία είπε χαρακτηριστικά ότι «πέφτει από το γκρεμό», ενώ για την Κίνα υποστήριξε ότι τα στοιχεία δέιχνουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, επαναλαμβάνοντας τις καταστροφικές, τις περισσότερες φορές, προβλέψεις του.

«Η δημοσιονομική λιτότητα είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ωστόσο χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα θα έπρεπε να εφαρμόζουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Roubini, εξαιτίας των οικονομικών προβλήμάτων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω πτώσης των τιμών των μετοχών. «Ανησυχώ σε κάποιο βαθμό για τις μετοχές», τόνισε, σημειώνοντας ότι τα μισά από τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 προέρχονται από το εξωτερικό.

«Ύφεση στις ΗΠΑ, ύφεση στο εξωτερικό, κατά τη γνώμη μου υφίσταται ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης», κατέληξε.

source: capital.gr

Emerson Offers $1.5 Billion for Chloride to Unravel ABB Accord


Emerson Offers $1.5 Billion for Chloride to Unravel ABB Accord

June 29 (Bloomberg) -- Emerson Electric Co. offered to buy Chloride Group Plc for 997 million pounds ($1.5 billion) in an effort to derail ABB Ltd.’s planned takeover of Britain’s biggest maker of gear to protect against power outages.

Under the terms of the offer, Chloride shareholders would receive 375 pence a share, Emerson said in a statement today. That’s 15 percent higher than ABB’s 325 pence-a-share bid, announced June 8 and accepted by Chloride.

Emerson took its offer directly to shareholders after management at the British company spurned prior approaches. The U.S. company has outlined annual operating-cost savings of at least 33 million pounds through purchasing and manufacturing efficiencies as well as the reduction of workers and facilities.

“The unique combination of Chloride with the expanded offerings of Emerson Network Power will allow it to provide unparalleled product services and solutions,” Emerson Chairman David Farr said in the statement. “In light of the offer price and notwithstanding the statement contained in the announcement of the indicative proposal, Emerson can no longer be certain that a combination with Chloride will result in a net addition of skilled jobs in the U.K.”

source: bloomberg.com

Γερμανία: Επιβολή φόρου έως 15% στις τράπεζες


Γερμανία: Επιβολή φόρου έως 15% στις τράπεζες


Την επιβολή φόρου στις τράπεζες από 5% έως 15% των ετήσιων κερδών τους, προωθεί η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με προσχέδιο νομοσχεδίου που φέρνει στη δημοσιότητα το Reuters.

Το ποσοστό φόρου που θα επιβληθεί σε κάθε τράπεζα θα εξαρτηθεί από τον τζίρο και από τη θέση που κατέχουν στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι από την επιβολή φόρου στις τράπεζες θα εισρεύσουν στα ταμεία της πάνω 1 δισ. ευρώ.

source: euro2day.gr

Κίνα: Αναθεωρήθηκε καθοδικά ο δείκτης του Conference Board


Κίνα: Αναθεωρήθηκε καθοδικά ο δείκτης του Conference Board

Το αμερικανικό κέντρο οικονομικών ερευνών Conference Board διόρθωσε τον δείκτη Απριλίου για το outlook της οικονομίας της Κίνας, αναφέροντας ότι ο leading index για τη χώρα σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από το Νοέμβριο, και όχι τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε διάστημα 14 μηνών.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο δείκτης που συνθέτει το κέντρο ερευνών της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3%, λιγότερο από το 1,7% που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου. Το Conference Board ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακοίνωση περιελάμβανε ένας «λάθος υπολογισμό» για το συνολικό εύρος στο οποίο βασίστηκαν οι μετρήσεις.

«Η διόρθωση δεν επηρεάζει το outlook που δίνουμε για την κινεζική οικονομία», τόνισε ο William Adams, οικονομολόγος του Conference Board στο Πεκίνο. «Η ανάπτυξη δεν αναμενόταν να επιταχυνθεί στην Κίνα, ενώ στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να γίνει πιο ήπια. Η συγκεκριμένη διόρθωση στηρίζει αυτή την αντίληψη».

source: capital.gr

Οι μετοχές στο δρόμο των μερισμάτων

Οι μετοχές στο δρόμο των μερισμάτων


Στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009, πολλές επιχειρήσεις μείωσαν ή κατήργησαν εντελώς τα μερίσματα προς τους μετόχους τους.

Ομως, οι μετοχές εταιρειών που καταβάλουν μέρισμα αρχίζουν να γίνονται σήμερα ολοένα και πιο ελκυστικές, γεγονός που σημαίνει ότι έχει γίνει ήδη αισθητή μία ανάκαμψη μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων.

Από τον Ιανουάριο, 136 επιχειρήσεις εισηγμένες στο δείκτη Standard & Poor's 500 είτε έχουν αυξήσει το μέρισμά τους είτε έχουν αρχίσει να καταβάλουν νέα μερίσματα, με αποτέλεσμα να έχουν ενισχύσει εφέτος τις πληρωμές προς τους μετόχους κατά 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times».

Η λίστα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η Starbucks, η οποία προσέφερε το πρώτο της μέρισμα, Marriott International η οποία κατέβαλε εκ νέου μέρισμα, και η Travelers, η οποία αύξησε το μέρισμά της. Αντίστοιχα, μόνο δύο επιχειρήσεις του S&P 500 έχουν μειώσει ή καταργήσει τα μερίσματά τους από τον Ιανουάριο.

Η τελευταία τάση σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή από το 2009, όταν καταγράφηκαν 157 περιπτώσεις αύξησης ή καταβολής μερίσματος έναντι 78 περιπτώσεων μείωσης ή κατάργησης.

Συνολικά, αυτό συνέβαλε στο να μειωθούν συνολικά οι πληρωμές προς τους μετόχους κατά 37 δισ. δολάρια - πρόκειται για ποσό-ρεκόρ. Η επανάληψη της καταβολής μερίσματος μπορεί να θεωρηθεί σημάδι βελτιωμένης χρηματοοικονομικής ισχύος και εμπιστοσύνης.

Οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν το χρέος τους και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους, έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες ρευστού: πρόσφατη έρευνα της S&P έδειξε ότι οι επιχειρήσεις εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα του δείκτη S&P 500 διαθέτουν περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια σε ρευστό στους ισολογισμούς τους.

Ο Ντέιβιντ Κότοκ της Cumberland Advisors πιστεύει ότι παρά τα φαινομενικά θετικά νέα, οι επενδυτές ίσως να μην είναι και τόσο πρόθυμοι να στραφούν στις μετοχές αυτών των εταιρειών. Ομως, ο Μπράιαν Μπέλσκι, στρατηγικός αναλυτής της Oppenheimer, επισημαίνει ότι τα τελευταία 40 έτη, κατά το πρώτο έτος μετά την ανάκαμψη των μερισμάτων, οι μετοχές παρουσίασαν κέρδη 10,6%.

Στο δεύτερο έτος, τα κέρδη περιορίστηκαν στο 3,4%, ενώ στο τρίτο και στο τέταρτο διαμορφώθηκαν στο 10,8% και 20,1%. Και σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μετοχές εταιρειών που καταβάλουν μέρισμα βρίσκονται στην αρχή ενός ράλι.

source: naftemporiki.gr

Καίνε οι τιμές γαλακτοκομικών


Καίνε οι τιμές γαλακτοκομικών



Τα πιο ακριβά γαλακτοκομικά προϊόντα στο σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει η Κύπρος και η Ιρλανδία. Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο βρίσκονται αρκετά πιο πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο βάσει της μέτρησης price level indices (PLIs). Στην ΕΕ ο μέσος δείκτης τιμών ανέρχεται στις 100 μονάδες, ενώ στην Κύπρο φθάνει τις 137 μονάδες.

Πέραν της Κύπρου, ακριβά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν οι Ελλάδα (132), Ιταλία (124), Βέλγιο (122), Λουξεμβούργο (120) Δανία (115), Πορτογαλία (111), Φινλανδία (111) και Ισπανία (105). Τα πιο φθηνά γαλακτοκομικά προϊόντα έχει η Πολωνία (63).

Όσον αφορά τις τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, τις πιο ακριβές έχουν η Δανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία και τις χαμηλότερες η Πολωνία και η Ρουμανία. Στην Κύπρο οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών είναι επίσης πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (108).

Για το ψωμί και τα δημητριακά τις πιο ψηλές διατιμήσεις έχουν η Ιρλανδία και η Αυστρία και τις χαμηλότερες η Πολωνία και η Ρουμανία. Στην Κύπρο οι τιμές είναι και πάλιν πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (116).

Οι τιμές του κρέατος είναι ψηλότερες στη Δανία και στη Γερμανία και χαμηλότερες στη Ρουμανία και στη Λιθουανία. Στην Κύπρο οι τιμές του κρέατος είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (90). Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ είναι και οι τιμές των καπνικών προϊόντων στην Κύπρο. (88)

Η έρευνα της Eurostat αφορά το 2009 και συμμετείχαν συνολικά 37 χώρες.

stockwatch.com.cy

Eurostat: Χαμηλός ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο


Eurostat: Χαμηλός ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο


Το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων (εταιρικό φόρο) έχει η Κύπρος και η Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Στην Κύπρο και στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 10% την ίδια ώρα που στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 23,2% και στην ευρωζώνη 25,7%.


Το ψηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων έχει η Μάλτα (35%) και ακολουθούν οι Γαλλία (34,4%), Βέλγιο (34%), Ιταλία (31,4%), Ισπανία (30%), Γερμανία (29,8%) και Λουξεμβούργο (28,6%).

Μεγάλη και η μείωση

Πέραν του γεγονότος ότι η Κύπρος κατέχει το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κύπρος καταγράφει και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης του εταιρικού φόρου την τελευταία δεκαετία. Σε σχέση με το 2000, όπου ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο ανερχόταν στο 29%, υπάρχει μείωση 19%. Η μείωση είναι η μεγαλύτερη μετά τη Γερμανία.

Φορολογία φυσικών προσώπων

Όσον αφορά τη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, η Κύπρος έχει το τέταρτο χαμηλότερο συντελεστή στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, μετά τις Βουλγαρία, Τσεχία και Λιθουανία.

Ο ανώτατος συντελεστής φόρου φυσικών προσώπων στην Κύπρο το 2010 ανέρχεται στο 30%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ φθάνει το 37,5% και στην ευρωζώνη το 42,4%.

Αναφορικά με τον κανονικό συντελεστής ΦΠΑ, Κύπρος και Λουξεμβούργο έχουν το χαμηλότερο (15%). Στην ΕΕ ο μέσος όρος ανέρχεται στο 20,2%.

source: stockwatch.com.cy

Ισπανία: Προς πτώχευση η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία real estate


Ισπανία: Προς πτώχευση η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία real estate

Πτώχευση αναμένεται να κηρύξει μια μεγάλη ισπανική εταιρία εμπορίας ακινήτων, μετά την απόρριψη του οικονομικού της σχεδιασμού από μια ομάδα περίπου 15 τραπεζών που έχουν αναλάβει το χρέος της των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πτώχευση της εταιρίας "Sacresa" , η οποία έχει την έδρα της στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία που καταρρέει στο χώρο των ακινήτων, μετά από τις "Martunsa-Fadesa" και "Habitat" το 2008.
Η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Ισπανία συνέβαλε ουσιαστικά στην εμβάθυνση της ύφεσης της χώρας, της μεγαλύτερης των τελευταίων δεκαετιών, οξύνοντας τις συνέπειες τις παγκόσμιας κρίσης.

source: reporter.gr

"Βουτιά" πάνω από 17 δολ. για το χρυσό


"Βουτιά" πάνω από 17 δολ. για το χρυσό

Με πολύ σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπό τις ανησυχίες ότι η τιμή του έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τη δίκαιη αξία του.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 1,4% ή 17,60 δολάρια φτάνοντας στα 1.238,60 δολάρια η ουγγιά.
Ο χρυσός από την αρχή του έτους έχει κερδίσει περίπου 13%, ενώ έχει βάλει πλώρη για την δέκατη συνεχόμενη ανοδική ετήσια διαδρομή. Η αβεβαιότητα που επικρατεί ιδιαίτερα στην αγορά συναλλάγματος έχει στρέψει μεγάλο μέρος των επενδυτών προς το «εναλλακτικό συνάλλαγμα», όπως και θεωρείται ο χρυσός. Μάλιστα, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι long θέσεις, οι οποίες προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο των τιμών του χρυσού έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

source: reporter.gr
Share |