Tuesday, June 29, 2010

Roubini: "Βλέπει" περαιτέρω διόρθωση λόγω ύφεσης double-dip


Roubini: "Βλέπει" περαιτέρω διόρθωση λόγω ύφεσης double-dip

Την εκτίμηση ότι οι οικονομικές ανησυχίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στις ΗΠΑ και να οδηγήσουν ενδεχομένως σε περαιτέρω διόρθωση των μετοχών, εξέφρασε ο Nouriel Roubini, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Το αδύναμο ευρώ θα επηρεάσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ, η διεύρυνση των spreads θα οδηγήσει σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, η αποστροφή ανάληψης κινδύνου ενισχύεται και τα spreads των τραπεζών επηρεάζουν το Libor ευρώ-δολαρίου, τόνισε ο Roubini.

«Αυτό που συμβάινει κατά την τρέχουσα περίοδο στην Ευρωζώνη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ», προέβλεψε.

«Η μετάδοση της κρίσης από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, είναι το πρώτο πράγμα», σημείωσε για να προσθέσει. «Δεύτερον, υπερβολικά πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας πολύ πρόωρα».

Ο Roubini δεν απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ύφεσης double dip στην Ευρωζώνη, για την Ιαπωνία είπε χαρακτηριστικά ότι «πέφτει από το γκρεμό», ενώ για την Κίνα υποστήριξε ότι τα στοιχεία δέιχνουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, επαναλαμβάνοντας τις καταστροφικές, τις περισσότερες φορές, προβλέψεις του.

«Η δημοσιονομική λιτότητα είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ωστόσο χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα θα έπρεπε να εφαρμόζουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Roubini, εξαιτίας των οικονομικών προβλήμάτων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω πτώσης των τιμών των μετοχών. «Ανησυχώ σε κάποιο βαθμό για τις μετοχές», τόνισε, σημειώνοντας ότι τα μισά από τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 προέρχονται από το εξωτερικό.

«Ύφεση στις ΗΠΑ, ύφεση στο εξωτερικό, κατά τη γνώμη μου υφίσταται ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης», κατέληξε.

source: capital.gr

No comments:

Share |