Tuesday, June 29, 2010

Οι μετοχές στο δρόμο των μερισμάτων

Οι μετοχές στο δρόμο των μερισμάτων


Στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009, πολλές επιχειρήσεις μείωσαν ή κατήργησαν εντελώς τα μερίσματα προς τους μετόχους τους.

Ομως, οι μετοχές εταιρειών που καταβάλουν μέρισμα αρχίζουν να γίνονται σήμερα ολοένα και πιο ελκυστικές, γεγονός που σημαίνει ότι έχει γίνει ήδη αισθητή μία ανάκαμψη μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων.

Από τον Ιανουάριο, 136 επιχειρήσεις εισηγμένες στο δείκτη Standard & Poor's 500 είτε έχουν αυξήσει το μέρισμά τους είτε έχουν αρχίσει να καταβάλουν νέα μερίσματα, με αποτέλεσμα να έχουν ενισχύσει εφέτος τις πληρωμές προς τους μετόχους κατά 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times».

Η λίστα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η Starbucks, η οποία προσέφερε το πρώτο της μέρισμα, Marriott International η οποία κατέβαλε εκ νέου μέρισμα, και η Travelers, η οποία αύξησε το μέρισμά της. Αντίστοιχα, μόνο δύο επιχειρήσεις του S&P 500 έχουν μειώσει ή καταργήσει τα μερίσματά τους από τον Ιανουάριο.

Η τελευταία τάση σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή από το 2009, όταν καταγράφηκαν 157 περιπτώσεις αύξησης ή καταβολής μερίσματος έναντι 78 περιπτώσεων μείωσης ή κατάργησης.

Συνολικά, αυτό συνέβαλε στο να μειωθούν συνολικά οι πληρωμές προς τους μετόχους κατά 37 δισ. δολάρια - πρόκειται για ποσό-ρεκόρ. Η επανάληψη της καταβολής μερίσματος μπορεί να θεωρηθεί σημάδι βελτιωμένης χρηματοοικονομικής ισχύος και εμπιστοσύνης.

Οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν το χρέος τους και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους, έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες ρευστού: πρόσφατη έρευνα της S&P έδειξε ότι οι επιχειρήσεις εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα του δείκτη S&P 500 διαθέτουν περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια σε ρευστό στους ισολογισμούς τους.

Ο Ντέιβιντ Κότοκ της Cumberland Advisors πιστεύει ότι παρά τα φαινομενικά θετικά νέα, οι επενδυτές ίσως να μην είναι και τόσο πρόθυμοι να στραφούν στις μετοχές αυτών των εταιρειών. Ομως, ο Μπράιαν Μπέλσκι, στρατηγικός αναλυτής της Oppenheimer, επισημαίνει ότι τα τελευταία 40 έτη, κατά το πρώτο έτος μετά την ανάκαμψη των μερισμάτων, οι μετοχές παρουσίασαν κέρδη 10,6%.

Στο δεύτερο έτος, τα κέρδη περιορίστηκαν στο 3,4%, ενώ στο τρίτο και στο τέταρτο διαμορφώθηκαν στο 10,8% και 20,1%. Και σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μετοχές εταιρειών που καταβάλουν μέρισμα βρίσκονται στην αρχή ενός ράλι.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |